Dotace zatemňují rozum

05.01.2024 23:53

Každé nové číslo radničního zpravodaje člověk otevírá s nadějí, že se konečně dozví něco o plánech politické reprezentace. A pokaždé je zklamán. Zprávy z radnice se postupně smrskly už jen na publikování fragmentů zápisů ze zastupitelstva či rady, které bez odůvodnění a kontextu vnáší do mysli spíše zmatek než porozumění. Je lidsky pochopitelné, že Martin Horák by raději dál v závětří a poklidu řediteloval základní škole, než vykonával funkci starosty, ale pokud už člověk nějakou práci vezme, měl by ji dělat pořádně. Nota bene v situaci, kdy si spolu s místostarostou nechává zastupiteli schválit vánoční „mimořádnou“ odměnu přesahující 170 tis. Kč pro prvního a 140 tis. Kč pro druhého. Přitom poskytování informací neomezenému množství občanů, nikoliv jen vybraným jednotlivcům či privilegovaným skupinám, je nepochybně základní náplní práce držitele politické funkce. Usuzovat z mlčení politiků, že nemají o čem informovat a nic podstatného neplánují, by však bylo mylné, neboť příprava rozsáhlých a nákladných projektů je v plném proudu. Vedle v minulém článku popsané modernizace městských bytů se jedná především o novou stavbu na místě stávající Sokolovny.

Och ano, o její demolici už bylo fakticky rozhodnuto, ale to je jistě nezajímavá drobnost, protože starostovi nestála ani za noticku v Bystřicku. Ještě v červnu se přitom spolu s místostarostou dušoval, že varianta rekonstrukce historické budovy je stále otevřená. Jak jsem ale opakovaně upozorňoval, praktickými kroky směřoval jen k novostavbě.

V létě loňského roku zastupitelé mlčky souhlasili se starostovým záměrem nechat vypracovat architektonickou studii na víceúčelovou budovu, která by byla podkladem pro diskusi na neveřejném zasedání zastupitelstva v září či říjnu. Přestože už tehdy bylo známo jméno architekta, který ji vypracuje, byla příslušná smlouva podepsána až v polovině října, tedy po plánovaném termínu pracovního zastupitelstva, na němž měla být studie projednána. Architekt dostal na předání díla lhůtu do konce roku 2023, z čehož bylo možné usuzovat, že na přípravu záměru je dostatek času a zastupitelé o něm budou diskutovat až letos. Jenže potom nastal listopad a zastupitelům byla na neveřejném zasedání věc předložena k vyjádření s tím, že je času naopak zoufale málo. V té chvíli samozřejmě architektonická studie nebyla zdaleka dokončena a oni dostali k posouzení jen jakousi hrubou ideovou představu architekta. Skutečnost, že někdo prošustroval tři měsíce a oni v důsledku toho mají pro tak zásadní rozhodnutí nedostatečné podklady, zřejmě nikoho příliš netrápila, takže pustili záměr do další fáze.

Na řádném zasedání v prosinci jim tak mohl být předložen k projednání záměr na zahájení projekční přípravy Nové sokolovny, v níž by vedle Sokola získal zázemí i Dům dětí a mládeže. Ani tehdy zastupitelé ještě neměli k dispozici konečnou podobu architektonické studie a co hůř, nebyli jednotní ani v klíčových parametrech stavby. Zatímco jedna zastupitelka vyjádřila pochybnost, zda je vkusné instalovat na plochou střechu tak viditelně fotovoltaické panely, starosta zastával názor, že je naopak žádoucí je zviditelnit a dát tím najevo, že Bystřice jde s dobou. Jestli budou FVE panely i za deset dvacet let evokovat modernost, nebo spíše maloměšťáckou omezenost, nelze s jistotou říct, ale pohled na „futuristickou“ „pyramidu“ v Centru Eden leccos napovídá.

S podobným nepochopením se setkal i návrh situovat technické zázemí stavby do suterénu a využít existující jámu bez nutnosti ji náročně zavážet. Zde byla hlavním protiargumentem (údajná) finanční náročnost. Koaliční prioritou ve vztahu k sokolovně totiž je odškrtnout si ji jako vyřešený problém, a to lacino. Ve všem ostatním je architektovi v podstatě ponechána volná ruka. Pakliže je tedy starostovou představou, že se město s náklady na stavbu bez vnitřního vybavení vejde do 75 mil. Kč, ale architektův současný hrubý odhad je už na nějakých 87 mil. Kč, potom z jeho strany nelze očekávat podporu pro jakékoliv velkorysejší řešení. A snaha ušetřit je i důvodem současného spěchu.

Představitelům města se totiž, nepochybně i za přispění bývalého starosty Pačisky, který si na kraji drží místo člena Výboru regionálního rozvoje, podařilo předjednat dotaci na stavbu až do výše 25 mil. Kč. Zásadní komplikaci k jejímu získání ovšem představuje lhůta pro podání žádosti, která končí v říjnu, přičemž k ní musí být přiloženo platné stavební povolení a položkový rozpočet. K jeho vypracování je nutné mít hotovou už detailní dokumentaci pro provedení stavby, která vzniká až na závěr projekčních prací.     

Na prosincovém zasedání zastupitelé manifestačně (pro 21 z 21 přítomných) schválili zahájení projekční přípravy nové stavby, a díky tomu mohli radní už o šest dní později odsouhlasit smlouvu s architektem, kterou starosta Horák o dva dny později i podepsal. Hodnota kontraktu činí 1 998 000 Kč bez DPH, čímž se nachází 2 000 Kč pod horní hranicí zakázek malého rozsahu a mohla být zadána „z ruky“. Projektová dokumentace ovšem tvoří jeden funkční celek s dříve zadanou architektonickou studií, obě zakázky byly zadány v časové souvislosti (v odstupu dvou měsíců) a je mezi nimi nepochybně také věcná a místní souvislost. Jelikož součet hodnot obou kontraktů překračuje hranici 2 mil. Kč bez DPH, minimálně zakázka na projektovou dokumentaci neměla být zadávána v režimu zakázek malého rozsahu. Příprava Nové sokolovny je tak dalším případem, kdy se odpovědné osoby dostávají do kolize se zákonem o zadávání veřejných zakázek. A přestože jejich přešlapy jsou veřejně známy, patrně spoléhají na to, že je nikdo Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nepředloží, případně že bude pokuta uhrazena z peněz občanů a jich se žádné sankce nedotknou. Občas člověk tak dlouho pokouší štěstí, až se ucho utrhne…

Součástí uzavřené smlouvy je také harmonogram prací, z něhož vyplývá, že v ideálním případě, pokud stavební řízení proběhne bez komplikací, by mělo k vydání stavebního povolení dojít ve třetím zářiovém týdnu a k předání hotové dokumentace včetně potřebného položkového rozpočtu v polovině října. Na podání žádosti o dotaci by tak měly zbývat sotva dva týdny, přitom ale není jisté, zda v té době budou v příslušném dotačním programu ještě nějaké peníze. Žádosti totiž budou přijímány od začátku února a o udělení dotace bude rozhodovat zastupitelstvo kraje na zasedáních, která se do října uskuteční nejméně čtyři. Přitom při celkové alokaci programu 500 mil. Kč může každé z pěti největších měst kraje žádat až o 100 mil. Kč a každé z deseti menších měst až o 50 mil. Kč. Podmínky programu potom slibují přiznání grantu každému projektu, který splní podmínky.      

Vidinou této dotace se zastupitelé nechali dostat pod časový tlak, který nikdy nevede k optimálním výsledkům. Místo nahrazení jedné z mála architektonicky cenných staveb ve městě něčím adekvátně hodnotným, tak proces směřuje ke vzniku podprůměrné, utilitární krabice, kterých je už v průmyslové zóně několik. Jsou to smutné konce, když touha získat slevu převládne nad rozumem. 

Zpět

Diskusní téma: Dotace zatemňují rozum

Datum 19.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Je to marný, je to marný, je to marný ... .

Datum 19.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Jo u tebe je to marný. Stále nechápeš, že většinu povinných odvodů neodvede sám zaměstnanec, ale zaměstnavatel, proto taky dostává dotace na vytvořené pracovní místo. Takže se vytahuješ cizím peřím. Ostatně jako vždy. OVSČ si vše hradí sám, nemá jistotu ničeho a nese větší riziko.

Datum 19.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Jak říkám, marnost nad marnost ... .

Datum 29.01.2024

Vložil Jan

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Jan Werich říká, „Kde blb, tam nebezpečno.“

Datum 29.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Ještě taky říká, že proti blbosti se nedá vyhrát, ale nesmí se s ní přestat bojovat.

Datum 29.01.2024

Vložil Nemrana

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Tvoje hloupé lži nevyhrajou... tím si buď jist.

Datum 29.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Mohl bys jednu moji hloupou lež uvést jako příklad ? K podobnému jsem tě vyzýval už minulý týden a zůstalo bez odpovědi. Nečekaně :-)

Datum 29.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Jo, počítáš příjmy OSVČ jako čistý zisk. Největší tvoje lež.

Datum 29.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Nic takového jsem nikdy nenapsal. Můžeš mi to sem zkopírovat ?

Datum 29.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Tak si to přečti, co jsi psal a ještě jsi to počítal v nějaký online kalkulačce. Jen se vymlouváš.

Datum 29.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Ty se vymlouváš. Jinak bys to sem zkopíroval. Kalkulačka počítá příjmy zaměstnance, ne OSVČ. Není to na tebe moc složitý?

Datum 30.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Tak si najdi kalkulátor pro OSVČ a porovnávej, joudo...

Datum 31.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Psal jsi, že "moje hloupé lži nevyhrajou". Já reaguji abys mi sem zkopíroval jeden příklad mých lží (nemusí ani být hloupé). Samozřejmě nezkopíruješ nic a začneš plácat něco o kalkulačce OSVČ ... .

Datum 31.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Já si ty tvoje výplody ale neukládám, jak to děláš ty, pane estébáku. Ukládám si jen svoje reakce.

Datum 18.01.2024

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Normalizační režim stál na kolektivismu: vše se dělalo pro celek (stát) a jedinec byl postradatelný. Posláním jednotlivce bylo být mlčícím, spolehlivým kolečkem ve velkém stroji, proto se režim tak zajímal o to, kdo do "společného" přispívá a kdo z něj něco bere (samozřejmě nezaslouženě). Hodnocení lidí podle toho, jestli z pohledu hodnotícího do "společného" přispívají, přispívají, kolik by měli, berou, nebo berou víc, než by měli, je proto pozůstatkem kolektivistického normalizačního myšlení.

Původně Pepa morální právo vyjadřovat se odvozoval od výše odváděných daní, teď už od vytváření nějaké hodnoty. V každém případě kádrování lidí a regulace jejich přístupu k veřejné diskusi je mentálním pozůstatkem jiného společenského zřízení. Majetkový census byl zrušen dávno a v liberálně demokratickém zřízení se práva odvíjí nikoliv od majetku, výše odváděných daní apod., ale od občanství. Proto se v platné Ústavě píše, že lidé jsou rovni v důstojnosti i právech.

Domněnky o mé osobě nebudu vyvracet. Už několikrát jsem v diskusi psal, že nebudu pomáhat odklánět pozornost od tématu stránek k něčímu soukromí. A ani hysterické výkřiky o "cenzuře nepohodlných názorů" mě od prosazování tohoto principu neodradí.

Datum 18.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Přijde mi, žes můj příspěvek pořádně nečetl, nereagoval jsi prakticky na nic. Nicméně si cením, že jsi to zase nesmazal. A musím přiznat, že na rozdíl od Veselého tvoje příspěvky se mi nemusí líbit, ale nejsou hloupé a zlé.

Datum 19.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Na rozdíl od Jardy tvoje příspěvky jsou hloupé a lživé a taky závistivé, jakože OSVČ odvádí míň než zaměstnanec, ale za to zase nemá hrazené benefity, stravné, dopravné, nemocenskou, placenou dovolenou, atd. Díky tomu, že má vysoké výdaje, nemusí mít vysoký zisk. Ale je to marný, ono by potřebovalo, aby sis to podnikání zkusil na vlastní kůži, abys pochopil, že to není žádný med.

Datum 26.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Tak je to med anebo není ? Tohle je k dohledání na této diskuzi :

Datum 10.08.2023

Vložil Mireček
Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz na Mirka Veselého
Odpovědět

Důvod byl velmi jednoduchý, ukončení dohodou, přechod od zaměstnance k OSVČ, protože bránili paralelnímu podnikání, výdělek se mi zvýšil min. 1,5x až 2x. Takže jen hlupák by tam zůstal.

Datum 10.08.2023

Vložil Pepa
Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz na Mirka Veselého
Odpovědět

Takže to že tě vyhodili jsou pomluvy?

Datum 10.08.2023

Vložil Mireček
Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz na Mirka Veselého
Odpovědět

Samozřejmě, odešel jsem na vlastní žádost a dohodou. Nikdo mě nevyhazoval. Na to se klidně zeptej mých bývalých nadřízených. Změna to byla k lepšímu, proč brát v té době 20k čistého, když jsem si jako OSVČ vydělal podstatně víc a škoda že jsem na to nepřišel dřív.

Datum 26.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Máš založenou složku, pane STB? Nevidím tam žádné rozpory. Příjmy se zvýšily, ale vzrostly taky výdaje. Celkově jsem si v čistém polepšil, to je jasná věc, protože moje výdaje nedosahují 60%, jsou nižší. Ale paušál to tak stanovuje.

Datum 26.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máme mít právo?

Odpovědět

Že nevidíš rozpory mě samozřejmě neudivuje.