Dotace zatemňují rozum

05.01.2024 23:53

Každé nové číslo radničního zpravodaje člověk otevírá s nadějí, že se konečně dozví něco o plánech politické reprezentace. A pokaždé je zklamán. Zprávy z radnice se postupně smrskly už jen na publikování fragmentů zápisů ze zastupitelstva či rady, které bez odůvodnění a kontextu vnáší do mysli spíše zmatek než porozumění. Je lidsky pochopitelné, že Martin Horák by raději dál v závětří a poklidu řediteloval základní škole, než vykonával funkci starosty, ale pokud už člověk nějakou práci vezme, měl by ji dělat pořádně. Nota bene v situaci, kdy si spolu s místostarostou nechává zastupiteli schválit vánoční „mimořádnou“ odměnu přesahující 170 tis. Kč pro prvního a 140 tis. Kč pro druhého. Přitom poskytování informací neomezenému množství občanů, nikoliv jen vybraným jednotlivcům či privilegovaným skupinám, je nepochybně základní náplní práce držitele politické funkce. Usuzovat z mlčení politiků, že nemají o čem informovat a nic podstatného neplánují, by však bylo mylné, neboť příprava rozsáhlých a nákladných projektů je v plném proudu. Vedle v minulém článku popsané modernizace městských bytů se jedná především o novou stavbu na místě stávající Sokolovny.

Och ano, o její demolici už bylo fakticky rozhodnuto, ale to je jistě nezajímavá drobnost, protože starostovi nestála ani za noticku v Bystřicku. Ještě v červnu se přitom spolu s místostarostou dušoval, že varianta rekonstrukce historické budovy je stále otevřená. Jak jsem ale opakovaně upozorňoval, praktickými kroky směřoval jen k novostavbě.

V létě loňského roku zastupitelé mlčky souhlasili se starostovým záměrem nechat vypracovat architektonickou studii na víceúčelovou budovu, která by byla podkladem pro diskusi na neveřejném zasedání zastupitelstva v září či říjnu. Přestože už tehdy bylo známo jméno architekta, který ji vypracuje, byla příslušná smlouva podepsána až v polovině října, tedy po plánovaném termínu pracovního zastupitelstva, na němž měla být studie projednána. Architekt dostal na předání díla lhůtu do konce roku 2023, z čehož bylo možné usuzovat, že na přípravu záměru je dostatek času a zastupitelé o něm budou diskutovat až letos. Jenže potom nastal listopad a zastupitelům byla na neveřejném zasedání věc předložena k vyjádření s tím, že je času naopak zoufale málo. V té chvíli samozřejmě architektonická studie nebyla zdaleka dokončena a oni dostali k posouzení jen jakousi hrubou ideovou představu architekta. Skutečnost, že někdo prošustroval tři měsíce a oni v důsledku toho mají pro tak zásadní rozhodnutí nedostatečné podklady, zřejmě nikoho příliš netrápila, takže pustili záměr do další fáze.

Na řádném zasedání v prosinci jim tak mohl být předložen k projednání záměr na zahájení projekční přípravy Nové sokolovny, v níž by vedle Sokola získal zázemí i Dům dětí a mládeže. Ani tehdy zastupitelé ještě neměli k dispozici konečnou podobu architektonické studie a co hůř, nebyli jednotní ani v klíčových parametrech stavby. Zatímco jedna zastupitelka vyjádřila pochybnost, zda je vkusné instalovat na plochou střechu tak viditelně fotovoltaické panely, starosta zastával názor, že je naopak žádoucí je zviditelnit a dát tím najevo, že Bystřice jde s dobou. Jestli budou FVE panely i za deset dvacet let evokovat modernost, nebo spíše maloměšťáckou omezenost, nelze s jistotou říct, ale pohled na „futuristickou“ „pyramidu“ v Centru Eden leccos napovídá.

S podobným nepochopením se setkal i návrh situovat technické zázemí stavby do suterénu a využít existující jámu bez nutnosti ji náročně zavážet. Zde byla hlavním protiargumentem (údajná) finanční náročnost. Koaliční prioritou ve vztahu k sokolovně totiž je odškrtnout si ji jako vyřešený problém, a to lacino. Ve všem ostatním je architektovi v podstatě ponechána volná ruka. Pakliže je tedy starostovou představou, že se město s náklady na stavbu bez vnitřního vybavení vejde do 75 mil. Kč, ale architektův současný hrubý odhad je už na nějakých 87 mil. Kč, potom z jeho strany nelze očekávat podporu pro jakékoliv velkorysejší řešení. A snaha ušetřit je i důvodem současného spěchu.

Představitelům města se totiž, nepochybně i za přispění bývalého starosty Pačisky, který si na kraji drží místo člena Výboru regionálního rozvoje, podařilo předjednat dotaci na stavbu až do výše 25 mil. Kč. Zásadní komplikaci k jejímu získání ovšem představuje lhůta pro podání žádosti, která končí v říjnu, přičemž k ní musí být přiloženo platné stavební povolení a položkový rozpočet. K jeho vypracování je nutné mít hotovou už detailní dokumentaci pro provedení stavby, která vzniká až na závěr projekčních prací.     

Na prosincovém zasedání zastupitelé manifestačně (pro 21 z 21 přítomných) schválili zahájení projekční přípravy nové stavby, a díky tomu mohli radní už o šest dní později odsouhlasit smlouvu s architektem, kterou starosta Horák o dva dny později i podepsal. Hodnota kontraktu činí 1 998 000 Kč bez DPH, čímž se nachází 2 000 Kč pod horní hranicí zakázek malého rozsahu a mohla být zadána „z ruky“. Projektová dokumentace ovšem tvoří jeden funkční celek s dříve zadanou architektonickou studií, obě zakázky byly zadány v časové souvislosti (v odstupu dvou měsíců) a je mezi nimi nepochybně také věcná a místní souvislost. Jelikož součet hodnot obou kontraktů překračuje hranici 2 mil. Kč bez DPH, minimálně zakázka na projektovou dokumentaci neměla být zadávána v režimu zakázek malého rozsahu. Příprava Nové sokolovny je tak dalším případem, kdy se odpovědné osoby dostávají do kolize se zákonem o zadávání veřejných zakázek. A přestože jejich přešlapy jsou veřejně známy, patrně spoléhají na to, že je nikdo Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nepředloží, případně že bude pokuta uhrazena z peněz občanů a jich se žádné sankce nedotknou. Občas člověk tak dlouho pokouší štěstí, až se ucho utrhne…

Součástí uzavřené smlouvy je také harmonogram prací, z něhož vyplývá, že v ideálním případě, pokud stavební řízení proběhne bez komplikací, by mělo k vydání stavebního povolení dojít ve třetím zářiovém týdnu a k předání hotové dokumentace včetně potřebného položkového rozpočtu v polovině října. Na podání žádosti o dotaci by tak měly zbývat sotva dva týdny, přitom ale není jisté, zda v té době budou v příslušném dotačním programu ještě nějaké peníze. Žádosti totiž budou přijímány od začátku února a o udělení dotace bude rozhodovat zastupitelstvo kraje na zasedáních, která se do října uskuteční nejméně čtyři. Přitom při celkové alokaci programu 500 mil. Kč může každé z pěti největších měst kraje žádat až o 100 mil. Kč a každé z deseti menších měst až o 50 mil. Kč. Podmínky programu potom slibují přiznání grantu každému projektu, který splní podmínky.      

Vidinou této dotace se zastupitelé nechali dostat pod časový tlak, který nikdy nevede k optimálním výsledkům. Místo nahrazení jedné z mála architektonicky cenných staveb ve městě něčím adekvátně hodnotným, tak proces směřuje ke vzniku podprůměrné, utilitární krabice, kterých je už v průmyslové zóně několik. Jsou to smutné konce, když touha získat slevu převládne nad rozumem. 

Zpět

Diskusní téma: Dotace zatemňují rozum

Datum 19.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Vytváření hodnot ve společnosti

Odpovědět

Po horníkovi je vytěžená ruda, po malíři jsou obrazy, po sochaři sochy, zemědělec oře a sklidí pole, mlynář zrní rozemele, pekař vyrobí z mouky chleba, po právníkovi jsou rozsudky, po mě tu jsou odborné posudky, učitel učí, policie pomáhá a chrání, hasiči hasí a vyprošťují při nehodách. Ano, to jsou nějaké dejme tomu "hodnoty".

Co tu zůstává po vedení? Mnohdy pro město nevýhodné smlouvy, které jim připraví někdo jiný, a oni je jen podepíšou a orazítkujou? Nezodpovědnost hospodaření, mnohé sanované městské podniky ve ztrátě, a rozhazování, kde se dá, včetně vlastních kapes? Předem domluvené rozdělování stavebních zakázek svým kamarádům za všimné nebo jiné odpustky městu, jako spolupodílení se na sítích? Honba za dotacemi, mnohdy marná, protože tam se taky nejvíc podvádí? Za chyby se zříkají zodpovědnosti, háží to na své poddané, a pokud mají zastupitele a radní omotaný okolo prstu, nejsou prakticky odvolatelní? To má být ta hodnota, kterou ti dva prezentují a za kterou mají nárok na odměny navíc ve výši trojnásobku, možná i čtyřnásobku platu? Nebo jak si to máme představit... co ty Pepíčku mudrlante, co je tak moc a do krve hájí. Jako kdyby byl jedním z nich.

Datum 19.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Vytváření hodnot ve společnosti

Odpovědět

Tohle vidíš ty. Já zase vidím opravené školy, školky, domy v majetku Bystřice, fungující služby a solidní hospodaření. A podle toho jak tady posledních 20 let dopadají volby je s mým názorem většina obyvatel v souladu. Pokud máš podezření že se děje něco nekalého, podej trestní oznámení.

Datum 19.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Vytváření hodnot ve společnosti

Odpovědět

Fajn, opravy ale nedělají oni dva, ale najaté městské firmy nebo soukromé firmy a živnostníci, co to mají dlouhodobě nasmlouvané - jim vyjádřit dík. Na toto má město odbor majetku a investic, na hospodaření a výsledky finanční odbor, takže úředníky. Takže pláčeš na špatným hrobě. Je to sice hodnota, ale někoho jiného. Napiš konkrétní hodnoty těch dvou a nemlž a neodváděj pozornost jinam

Datum 17.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Nemravný Pepíček

Odpovědět

Jakýsi Pepa níže zde dokola drze moralizuje a uráží mě, jako že do systému neodvádím nic nebo 3x méně, než srovnatelný zaměstnanec, což jsou evidentní lži. Beru to jako nechutnou a sprostou urážku nejen mě, ale i dalších podnikajících, co na něho dělají, pokud je státní nebo městský zaměstnanec, zatím jsme se to nedozvěděli a asi ani nedozvíme, protože je to zbabělec. Ale drzost si mě a Jardu brát do pusy má nebetyčnou.
Takže doporučuju mu, než zde nějaké takové nepodložené lži vypustí, si nejdříve prostudovat následující stránky, pokud ho zajímá, kolik OSVČ na odvodech platí a jaké mají oproti zaměstnancům výdaje.

Výdajové paušály:
https://www.businessinfo.cz/clanky/pausalni-vydaje-vyuzivaji-statisice-osvc-komu-se-pri-vypoctu-dane-vyplaceji/

Paušální daň:
https://neotax.eu/cs/blog/pausalni-dan-v-roce-2023

Pak se můžeme možná bavit dál. Jinak na tohoto dogmatického dezinformátora už nebudu reagovat, nemá to smyslu. Nepochopí psaný text, chybu v propočtech nikdy neuzná a má vždy pravdu, že.

Datum 19.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

Níže argumenty nás obou. Úsudek nechť si udělá každý sám.

Datum 19.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

Každý má plusy a minusy. Každopádně výše odvodů nikoho k ničemu neomezuje. Právo na kritiku veřejných funkcí má každý. Kdyby bylo podle tvýho, tak by do všeho mohl kecat tvůj oligarchní miláček Babiško, co údajně odvádí stamiliony na odvodech, ale taky neřekne, že čerpe miliardy dotací.

Datum 19.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

Je srandovní, jak lidi jako ty otočí každou diskuzi k Babišovi, i když s tématem nemá nic společného.

Datum 19.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Re: Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

Apropos, pokud tedy odvádíme málo a máme se podle tebe tak skvěle a líp, než zaměstnanci, proč loni skončilo živnost na 277.000 OSVČ, nejvíce od roku 1993? Co na to povíš, ty mudrlante...

https://zlatovna.cz/zpravy/ekonomika/fgmb/studievcrloniukoncilopodnikani

Datum 19.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

Fakt neumím psát tak jednoduše, abys to pochopil i ty.

Datum 26.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

„Nejvíc živnostníků ukončovalo vloni svou činnost v průběhu února a března, přičemž strmý nárůst zřejmě výrazně ovlivnila nová povinnost v podobě datové schránky, kterou stát od ledna začal postupně všem povinným zřizovat. Pro řadu osob samostatně výdělečně činných to zřejmě byl finální impulz k definitivnímu ukončení činnosti, kterou mohly mít například pozastavenou,“ uvedl ředitel Imperu Tomáš Berger.
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zivnostnici-podnikani-ukonceni-2023.A240114_090244_ekonomika_vajo

Samozřejmě to asi nebude jediný důvod, další asi bude důsledek covidové hysterie.

Nemáš zač.

Datum 26.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

Covid byl 2020-2021. Nyní je to hlavně inflace, zdražení energií a tedy nákladů, které zaměstnanec nemá a přebírá je zaměstnavatel. Schránka je to částečně. Mám ji od předloňska a žádný problém, ušetří mi papírování a tím mi náklady snižuje, to je paradox, že?

Datum 26.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

To je super, že jsi zvládl obsluhu datové schránky. To bych do tebe neřekl :-)

Datum 26.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

Otevřít schránku na základě bankovní identity dnes umí i žák základní školy, je to takový lepší a ověřený e-mail, kde adresát i adresovaný je známý. Takže ten důvod položení živnosti kvůli zavedení datovek je vylhaný jen pro pohodlné lenochy, co se nechtějí učit novým věcem. Pravý důvod bude spíše o těch vzrůstajících nákladech a odvodech.

Datum 26.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

Ty lenoch nejsi, vím, že tvrdě makáš, Mirku. Je dobré se v dnešní době učit novým věcem. Děkuji i pirátovi Bartošovi, už můžeme konečně používat digitální občanku. Akorát jim ty databázové systémy trochu kolabují pod náporem zájemců, to tedy nevychytali.

Datum 29.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

Co to zase meleš, Mirku Veselý ? Nezbláznil ses ?

Datum 29.01.2024

Vložil Živnostník

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

Máš pravdu. Také jsem živnostník a přihlášení do datovky na základě portálu občana, klíče eGovernmentu nebo bankovní identity spočívá v jednoduchém načtení QR kódu z mobilu během pár sekund. Chytrý mobil má dnes snad kdekdo chytrý. Pokud je někdo hloupý, může se přihlásit klasicky po staru ověřeným nickem a heslem. Těch způsobů loginu do datovky je několik.

Datum 29.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

Hloupá Mirkova snaha budit zdání, že je tady víc podobně smýšlejících :-)
Navíc se na to nikdo nikoho neptal.

Datum 29.01.2024

Vložil Živnostník

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

Jde vidět, že o datových schránkách nic nevíte. Radši mlčte.

Datum 29.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

Přijdeš mi Mirku jak malý děcko :-)

Datum 31.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemravný Pepíček

Odpovědět

Tvůj problém milý Pepo je v tom, že pořád řešíš, KDO to říká. Spíš by ses měl soustředit na to, CO ti říká.