Novinky z veřejných zakázek

26.05.2023 23:41

V březnu tyto stránky přinesly informaci o spěšně zahájeném zadávacím řízení na zakázku Volnočasový areál Bystřice nad Pernštejnem, tedy na nové dopravní hřiště a přestavbu skateparku v místě bývalého lanového centra (bikrosové dráhy). Neskončilo úspěchem.

Nejprve bylo město na základě námitek jednoho uchazeče nuceno odstranit řadu chyb v zadávací dokumentaci, což si vynutilo prodloužení lhůty pro podání nabídky téměř o měsíc na konec dubna. Po jejím uplynutí však vyšlo najevo, že o takto vypsanou zakázku neměly stavební firmy zájem. Jelikož nabídku podal jen jeden uchazeč, blíže neurčený orgán města rozhodnul o jejím zrušení. Následně, aniž by ověřil, zda chce zastupitelstvo v tomto záměru za daných podmínek pokračovat, uzavřel starosta 15. května smlouvu s firmou RTS na administraci druhého pokusu o zadání zakázky. A o týden později bylo opakované zadávací řízení zahájeno.

Oproti původní soutěži se smluvní podmínky ani požadavky na kvalifikaci dodavatele prakticky nezměnily a projektová dokumentace doznala jen nepatrných úprav. Nejvýraznější změnou tak je zvýšení předpokládané hodnoty zakázky z 12 mil. Kč bez DPH na 12,7 mil. Kč bez DPH. Jelikož aktuální zadávací dokumentace nebyla v reakci na neúspěch prvního řízení zásadně modifikována, představitelé města se zřejmě domnívají, že nezájem dodavatelů nebyl zapříčiněn tím, co a za jakých podmínek zadavatel chtěl. Zda jsou jejich předpoklady správné a není nutné upravit parametry soutěže tak, aby byla přístupná většímu okruhu dodavatelů, se ukáže po 8. červnu, kdy končí lhůta pro podání nabídek.

Co se rovněž nezměnilo, je absence stavebního povolení na volnočasový areál. Zdá se sice, že zadávací dokumentace již reflektuje závazná stanoviska některých dotčených orgánů, leč samotné stavební povolení v ní stále absentuje. Přitom až okamžikem právní moci stavebního povolení získá investor také oprávnění provést nezbytné kácení dřevin, především stromořadí topolů tvořících izolační zeleň u městské kotelny. Kdo se v lokalitě v poslední době pohyboval, ví, že tyto stromy již neexistují. Druhou podmínkou pro provedení kácení totiž bylo, že proběhne v době vegetačního klidu, tedy do konce března. Aby byl splněn aspoň druhý předpoklad, vydal některý z představitelů města pokyn k provedení kácení, k němuž narychlo došlo v posledních březnových dnech. Kdo konkrétně činnost objednal a kdo vykonal, nelze z veřejných zdrojů dohledat, protože předmětný kontrakt nebyl vložen do Evidence smluv. Je to smutný obrázek.

Ne kvůli zhruba dvaceti stromům, sice vitálním a plnícím funkci, ale nahraditelným, nýbrž kvůli snadnosti, s níž představitelé samosprávy pohrdají pravidly. Jak může státní moc očekávat od občanů a firem respekt k zákonům, jak může sankcionovat porušování norem, když reprezentanti téže státní moci, v tomto případě samosprávy, dávají tak okázale najevo, že pro ně pravidla neplatí?! Přitom kácení bez povolení je důsledkem rozhodnutí zbudovat volnočasový areál ještě letos, přestože územní plán až do nabytí účinnosti změny č. 3 v polovině dubna neumožňovat vydat pro takovou stavbu povolení. Není sporu, že schvalování staveb je v českých podmínkách dlouhý a strastiplný proces, především kvůli nutnosti uspokojit požadavky velkého počtu zainteresovaných institucí od hasičů po hlídače bezbariérovosti, ovšem kde jinde než na radnici, kde mimo jiné sídlí i stavební úřad, by měli být schopni organizovat investiční akce efektivně a s potřebou časovou rezervou?

Další veřejnou zakázkou, o níž tyto stránky informovaly, je letošní etapa rekonstrukce interiérů městských bytů. U ní došlo ke změně smlouvy v reakci na to, že byly k opravě předány byty s jinou dispozicí, než jaká byla použita k výpočtu ceny přestavby modelového bytu. Na základě nové kalkulace může dodavatel u krajových bytů účtovat vyšší cenu než u prostředních. Druhou změnu kontraktu schválila na květnovém zasedání rada města. Prezentována byla jako formální změna označení zhotovitele, kdy jako smluvní strana již nadále nebude vystupovat Jan Kurfürst, ale jím stoprocentně vlastněná firma Kurf s.r.o., na níž převádí všechny své podnikatelské aktivity. Po právní stránce ovšem nejde o pouhé přejmenování dodavatele, ale o postoupení smlouvy od fyzické osoby (živnostníka) na právnickou osobu (společnost s ručením omezením). V jejím důsledku se zásadně mění rozsah ručení dodavatele, protože zatímco živnostník garantuje splnění závazků celým svým soukromým majetkem, společnost s ručením omezením ručí jen do výše svého majetku, s nímž je ovšem možné kreativně pracovat. Podmínkou platnosti postoupení smlouvy je souhlas druhé strany, a právě ten, nikoliv pouhá změna v označení dodavatele, byl fakticky předmětem usnesení rady města. Dětinské mlžení kolem této skutečnosti je nedůstojné.     

S postupujícími pracemi na fotbalových kabinách, alias Zázemí sportovního areálu, které by měly být hotovy do října, začíná se pozornost politiků stáčet k druhému vytouženému cíli – wellness – jehož realizace bude možná po přesunutí kabin ze stávajícího umístění ve Sporthotelu do nové budovy. Současná představa je, že ve Sporthotelu vznikne „zařízení hotelového typu“ a starosta již podepsal smlouvu na zpracování projektové dokumentace. Z její hodnoty blížící se 200 tis. Kč lze usuzovat, že náklady na samotnou vestavbu wellness se budou pohybovat ve vyšších jednotkách milionů korun. Peníze na projektovou dokumentaci vzal ze všeobecné rozpočtové položky „Projekty“, neboť rozpočet města explicitně nepředpokládá zahájení přípravných prací na wellness. Z této skutečnosti lze usuzovat, že zastupitelé opět nebyli seznámeni s rozsahem a kapacitami připravované stavby, a při schvalování jim bude přeložen již hotový projekt, který nebude možné v podstatných náležitostech měnit, i kdyby jej většina z nich považovala za předimenzovaný či naopak poddimenzovaný. Vzhledem k tomu, že tvorbě projektové dokumentace nepředcházela analýza provozních nákladů různě koncipovaných wellness a výběr té varianty, která v podmínkách Bystřice představuje nejlepší poměr mezi náklady a očekávanými přínosy, lze vyjádřit obavu, že projekt vůbec nebude brát v potaz dopady na ekonomiku Areálu sportu.   

Poslední zajímavostí je agresivní cenová politika místní firmy T.M.V. v soutěžích o veřejné zakázky. V březnu zde bylo zmíněno, že u rozšíření vodohospodářské infrastruktury a novostavby vozovky v ulici Rovinky s předpokládanou cenou 7,4 mil. Kč bez DPH podala nabídku s hodnotou 3,98 mil. Kč bez DPH. Byla přizvána i k účasti v uzavřené soutěži na rekonstrukci kanalizačních přípojek pro bytový dům č.p. 936-938, kde nejdražší ze čtyř nabídek byla za 1,25 mil. Kč bez DPH. Zvítězilo T.M.V. s cenou 800 tis. Kč. Zcela opačně končí zadávání zakázek bez výběrového řízení. Například jako každý rok byla TS města „z ruky“ přidělena rekonstrukce osmi garsonek v Domě s pečovatelskou službou, za kterou letos požadují už 3,3 mil. Kč (!!!), meziročně o 300 tis. Kč více. Zdá se tedy, že po období paniky se stavební trh vrací k běžnému způsobu fungování, kdy jsou dodavatelé ochotni nabízet slevy. Ovšem pouze za podmínky, že jsou nuceni soutěžit s dalšími uchazeči.   

Zpět

Diskusní téma: Novinky z veřejných zakázek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.