Hospodaření města 2022: firmy a spolky

23.06.2023 23:52

Po předchozím článku, který referoval o hospodaření města v loňském roce spíše obecně, nyní nabízím pohled na spolky a na rozpočet navázané firmy.

Areál sportu a kultury

Městská korporace Areál sportu a kultury, provozovatel sportovních zařízení a kulturního domu, loni prohloubila ztrátu o 1,4 mil. Kč na 3,5 mil. Kč. Díky ukončení restrikcí, odůvodňovaných bojem proti čínskému viru, sice od druhého čtvrtletí již mohla vykonávat činnost v plném rozsahu, současně s tím ovšem přišla i o příjmy z kompenzačních programů. Do hospodaření firmy se navíc promítly vysoké ceny energií. Celkové výnosy se jí tak vlivem obnovené činnosti sice zvýšily o 4,6 mil. Kč na 25 mil. Kč, avšak náklady jí vzrostly o 6 mil. Kč na 28,5 mil. Kč. Dlouhodobě neřešený problém příliš drahého provozu se tak po dvouleté přestávce, během níž byl dočasně mírněn mimořádnými dotacemi, s plnou naléhavostí vrátil.

Za sportovní infrastrukturu zaplatila společnost městu na nájemném o 7,5 mil. Kč, meziročně o 1 mil. Kč více. Provozní příspěvek od města zůstal nezměněn 5,99 mil. Kč. Náklady na běžné opravy se snížily na 0,5 mil. Kč. Mimo ně město uhradilo ještě 1,1 mil. Kč (!!!) za opravu plotu a 270 tis. Kč za nový software.  

Beze změny zůstal jak provozní příspěvek 3,1 mil. Kč do kulturní části korporace, tak nájemné 740 tis. Kč za kulturní dům. V něm město provedlo drobnější opravy za 350 tis. Kč. Projekční práce na výsuvném stupňovitém hledišti („elevace“) přišly už na 116 tis. Kč. 

Celkové provozní i investiční výdaje města na Areál sportu a kultury, včetně vykázané ztráty, po odečtení příjmu z nájemného, tak v roce 2022 činily 6,9 mil. Kč, meziročně o 4,5 mil. Kč méně. V roce 2021 však tuto bilanci ovlivnil jednorázový výdaj 5,6 mil. Kč na skluzavku na koupališti. 

Centrum Eden a Farma Eden

Loňský rok byl prvním, kdy Centrum Eden a farmu provozoval po celý rok soukromý nájemce. Město jako vlastník do pronajatého majetku vložilo 950 tis. Kč (meziročně + 900 tis. Kč) a vykázalo z něj příjmy 1,39 mil. Kč. Z jakého důvodu tak významně převyšují smluvní nájemné 700 tis. Kč/rok, závěrečný účet neuvádí. Za pořádání akcí pro veřejnost město nájemci poskytlo 200 tis. Kč, avšak nikoliv v penězích, nýbrž formou zápočtu dluhu, který měl vůči městu. Příslušné smlouvy nebyly uveřejněny. Původní provozovatel, městem vlastněná korporace Eden servisní, sice nevykonávala žádnou činnost, ale i tak skončila ve ztrátě 174 tis. Kč, jejíž hlavní příčinou byly personální náklady. K prvnímu lednu letošního roku vstoupila do likvidace. Snad proběhne co nejrychleji a na jejím konci ve firmě zůstane ještě nějaký majetek.    

Poliklinika

V souvislosti s rozhodnutím převést činnosti provozované do roku 2021 firmou Poliklinika Města Bystřice n. P. s.r.o. dílem na soukromé subjekty, dílem do hospodářské činnosti města, prošla likvidací i tato korporace. Přestože v  roce 2021 již nevykonávala žádné podnikatelské aktivity, jednatelka a tři členové dozorčí rady ji stáli 658 tis. Kč. Personální náklady tak měly naprosto dominantní podíl na vykázané ztrátě 717 tis. Kč. I kvůli ní byl na jaře městu převeden na účet likvidační zůstatek jen 631 tis. Kč. V roce 2001 město nově zřízenou firmu vybavilo peněžním vkladem 2 mil. Kč.

Z pronájmu prostor na poliklinice a prodeje s tím spojených služeb město realizovalo v hospodářské činnosti zisk před zdaněním 1,05 mil. Kč. Meziroční zvýšení o 200 tis. Kč i přes růst personálních nákladů o 400 tis. Kč byl možný především díky významnému zvýšení tržeb za přeprodávaný plyn. Celkově ovšem město z vlastnictví polikliniky realizovalo ztrátu, neboť vložilo 1,2 mil. Kč do rekonstrukce výtahu.  

Bystřická tepelná

Městem vlastněný provozovatel systému centrálního zásobování teplem a na něj navázaných kotelen vyvolal na konci roku 2022 mezi svými odběrateli vlnu nespokojenosti razantním zvýšením cen dodávek, které mělo být reakcí na skokové zdražení vstupů. Nakonec vykázala firma za loňský rok zvýšení nákladů o 5,6 mil. Kč na 35,4 mil. Kč. A protože výnosy vzrostly jen o 2,9 mil. Kč na 35,6 mil. Kč, dokázala se sice udržet v zisku 177 tis. Kč, leč tento byl meziročně o 2,7 mil. Kč nižší. Městu na nájemném za pronajatou infrastrukturu zaplatila 7,2 mil. Kč, o necelých 400 tis. Kč více.

TS města   

Výrazně stouply náklady také technickým službám, a to o 9,3 mil. Kč na 71,9 mil. Kč. Obdobně jako u Bystřické tepelné se je nepodařilo plně promítnout do výnosů, které se zvýšily o 7,6 mil. Kč na 73,6 mil. Kč. Korporace tak uzavřela rok se ziskem 1,7 mil. Kč, meziročně o 1,6 mil. Kč nižším.  

Turistické informační centrum

Loni došlo k převedení TIC z hospodářské činnosti přímo do rozpočtu města, takže již nejsou dostupné podrobnější údaje o jednotlivých příjmech a výdajích centra. Souhrnné výdaje dosáhly 3,1 mil. Kč, meziročně o 600 tis. Kč více. Celkové příjmy, včetně inzerce v Bystřicku, sice stouply o 330 tis. Kč na 1,03 mil. Kč, ale i tak to znamenalo prohloubení ztráty na 2,1 mil. Kč. Na 117 tis. Kč vyšel tisk brožur, v TIC rozdávaných, a náklady na Bystřicko se zvýšily o 140 tis. Kč na 800 tis. Kč.

Školní stravování

Neuspokojivě se vyvíjí i situace ve velkovývařovně, provozované firmou Scolarest. Město nepřeneslo na soukromou korporaci celé zvýšení cen energií a i díky tomu se ztráta více než zdvojnásobila na 521 tis. Kč. Navíc dosluhuje původní vybavení, pořízené z dotací, a nyní je postupně nahrazováno novým za ceny mírně řečeno vysoké. Loni zaplatilo město za myčku nádobí přes milion a za elektrickou pánev 600 tis. Kč. Předloni taktéž za pánev dokonce 850 tis. Kč. Je evidentní, že jedenáct let stará smlouva s nájemným 300 tis. Kč/rok za prostory i vybavení již neodpovídá současným cenovým relacím a je nutné ji přesoutěžit. Mimochodem podle smlouvy se měla k nájemnému 300 tis. Kč přičítat DPH. A to se jaksi neděje

Spolky

V roce 2022 se pod záminkou vyšších nákladů na energie, resp. na nájem sportovišť, do nichž se promítly, výrazně zvýšil objem dotací pro sportovní spolky. V grantu sportu a volnočasových aktivit bylo rozděleno 2,97 mil. Kč (meziročně + 560 tis. Kč) a v grantu trenérů mládeže 709 tis Kč (+200 tis. Kč).

SK Bystřice, provozující fotbal a okrajově atletiku, tradičně nejúspěšnější spolek v čerpání městských dotací, si dále polepšil a na různé účely obdržel loni už 1,48 mil. Kč (+ 180 tis. Kč). S výrazným odstupem za ním se umístil hokejový BK Zubři se 788 tis. Kč (+ 200 tis. Kč). Spolu s druhým hokejovým spolkem, HC ORLI, který obdržel subvenci 262 tis. Kč, tak město hokejistům poslalo za rok už přes milion korun. Další prostředky mohly směrem k provozovateli zimního stadionu odejít na základě dohody o kompenzaci vysokých cen energií. Díky tomu, že provozovatel nakupuje energie na spotovém trhu, na němž došlo za poslední půlrok k výraznému propadu cen, zaplatilo mu město v roce 2022 jen 30 tis. Kč.

Pěkný kousek se podařil i tenistům z TK Bystřice nad Pernštejnem. Ti na dotacích sice získali „jen“ slabých 221 tis. Kč, ale zbavili se nákladů na opravy antukových kurtů a tenisové haly. Majetek totiž bezúplatně převedli na město, které jim ho za 1 Kč/rok pronajalo nazpět. A jakožto vlastník vzápětí utratilo 110 tis. Kč za opravy.

 

Zpět

Diskusní téma: Hospodaření města 2022: firmy a spolky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.