V ledové pasti

13.10.2022 23:52

Obdobně jako každý jiný podnikatel v této zemi, i provozovatel bystřického zimního stadionu se potýká s vysokými cenami energií. Oproti ostatním ovšem ví, jak si nechat zvýšené náklady zaplatit z našich kapes. Na posledním zasedání zastupitelstva města před komunálními volbami tak byli členové sboru postaveni před volbu: buď budou provozovateli z rozpočtu kompenzovat část nákladů, nebo zůstane zimní stadion uzavřen. Jelikož místní hokejisté s ubíhajícím časem projevovali vůči představitelům města stále silnější nespokojenost a neobnovení provozu by znamenalo po Centru Eden fiasko dalšího prestižního projektu, zastupitelé města ultimátum akceptovali a návrh odsouhlasili. Pouhý jediný den před komunálními volbami tak bystřický zimní stadion ohlásil zahájení sezóny a vládnoucí garnitura si za peníze občanů zachránila pověst a nejeden hlas. 

Kompenzace byla schválena ve formě dodatku ke koncesní smlouvě uzavřené v roce 2013 se společností H + H TECHNIKA, spol. s r.o. Jenže tato korporace, aniž by to bylo kýmkoliv odsouhlaseno, přenesla faktické provozování stadionu na firmu Zimní stadion Bystřice s.r.o. (ZSB), která je s H + H TECHNIKA spojena jen osobou majitele Halase. ZSB představuje naprosto neprůhlednou entitu, která ignoruje povinnost uveřejňovat účetní závěrky ve Sbírce listin, takže zastupitelé nemohou tušit, jaké je ekonomická kondice podniku a zda kompenzaci nákladů nezbytně potřebuje, nebo by je byla schopná pokrýt z vlastních zdrojů. Bez náhledu do účetnictví ZSB navíc není jasné, kolik peněz a za co odchází z firmy k majiteli a především k H + H TECHNIKA. A už vůbec nelze určit, zda jsou tyto částky přiměřené, nebo slouží k vyvádění zisku ze ZSB.

Na poslední chvíli odsouhlasená dotace měla řešit dopady zdražování elektřiny, které ovšem probíhalo kontinuálně od začátku letošního roku a nejpozději od ruské invaze na Ukrajinu bylo jasné, že se jedná o dlouhodobý trend, který se promítne i do hospodaření sportovních zařízení, včetně zimního stadionu. H + H TECHNIKA se navíc poprvé obrátila na město s žádostí o dotaci na provoz už v únoru letošního roku. Byl tak dostatek času k vypracování analýzy vazeb mezi ZSB a H + H TECHNIKA, peněžních toků mezi nimi a ekonomické kondice ZSB, která by byla podkladem pro stanovení spravedlivé kompenzace. Místo toho byl dodatek koncesní smlouvy odůvodněn pouhým nárůstem velkoobchodních cen elektřiny. Navíc zastupitelé slíbili posílat peníze nikoliv faktickému provozovateli, jímž je ZSB, nýbrž H + H TECHNIKA, aniž by se vůbec zabývali otázkou, za jakou cenu H + H TECHNIKA energie přeprodává ZSB, nebo jakým mechanismem se dotace od H + H TECHNIKA dostane k provozovateli.        

Na základě dodatku č. 2 koncesní smlouvy bude z ceny každé kilowatthodiny na H + H TECHNIKA připadat 4.57 Kč bez DPH. Z toho, co bude přesahovat 4,57 Kč, zaplatí firma 10% a město 90%, a to až do ceny 10 Kč/kWh. Jestliže cena přesáhne 10 Kč/kWh, vše nad tuto hranici bude opět hradit firma, ovšem v takové situaci se město zavázalo zahájit jednání o dalších kompenzacích. Peníze budou vypláceny zpětně za předchozí měsíc na základě blíže neurčených „podkladů“, tedy zřejmě faktur od dodavatele elektřiny. Maximální výše dotace pro schválené období září 2022 až 31. březen 2023 je 1,5 mil. Kč. Tato částka ovšem při ceně 10 Kč/kWh a vyšší vystačí na kompenzaci jen zhruba poloviny spotřeby, takže pokud by provozovatele nezachránil stát zastropováním ceny, bude začátkem příštího roku navrženo její zvýšení. Protože žábu je třeba vařit pozvolna a skutečné náklady by mohly před volbami vyvolat nežádoucí otázky a emoce.      

Klíčová cena 4,57 Kč za kilowatthodinu je převzata z koncesní smlouvy, kde byla podkladem pro výpočet předpokládaných příjmů, výdajů a zisků provozovatele stadionu. Už tehdy nadsazená hodnota měla za cíl pokroutit ekonomickou predikci stadionu a zveličit rizika, která na sebe koncesionář bere. Nicméně i s cenou 4,57 Kč/kWh měl být provoz ziskový a stadion měl podle kalkulace při nákladech 3,51 mil. Kč generovat výnos 3,65 mil. Kč. Jediná uveřejněná účetní závěrka společnosti ZSB za rok 2015 přiznává výnosy dokonce vyšší, a to 3,94 mil. Kč, při nákladech 3,92 mil. Kč.  Od té doby až do poloviny roku 2021 se ovšem ceny elektřiny držely hluboko pod předpokládanou úrovní, což ve srovnání s kalkulací z koncesní smlouvy ekonomiku provozu významně vychýlilo ve prospěch koncesionáře. Mimochodem nikdo tehdy nepřišel s návrhem, aby provozovatel platil městu vyšší nájemné, neboť se oproti situaci při uzavírání kontraktu podstatně změnily podmínky.

Až do pádu svého dodavatele elektřiny, jímž byla Bohemia Energy, tak platila H + H TECHNIKA kolem 1,20 Kč/kWh. Následně už neuzavřela klasickou smlouvu se stabilní cenou, ale nechává si nakupovat energii za spotovou cenu na burze, takže se v srpnu dostala na 12,50 Kč/kWh, tedy desetinásobek. Tehdy ovšem velkoobchodní cena dosáhla historického maxima a od té doby pozvolně klesá. I bez zohlednění připravovaného zastropování cen pro velkoodběratele by tak měla firma pořizovat elektřinu za cenu do 10 Kč/kWh. Pro posouzení, nakolik se změnily okolnosti, není přitom relevantní, za jakou částku nakupovala firma před skokovým zdražením, ale co předpokládala koncesní smlouva. Ta pracovala se 4,57 Kč/kWh, což není oproti dnešním hodnotám desetinásobek, ale pouhý dvojnásobek. Zdvojnásobení ceny během osmi let vskutku nelze považovat za neúměrné zvýšení nákladů, které smluvní strana nemohla předpokládat ani ovlivnit, jak se snaží podsouvat dodatek koncesní smlouvy. Navíc v situaci, kdy ZSB sám oproti kalkulaci zvýšil svoje ceny na dvojnásobek!   

Koncesní smlouva předpokládala tři sazby za pronájem ledové plochy. Nejnižší, která měla být 1000 Kč/hod., je dnes 2400 Kč/hod. Střední měla být 1500 Kč/hod. a je 3500 Kč/hod. A nejatraktivnější časy měly vycházet na 2000 Kč/hod., ale stojí 3800 Kč/hod. Přitom většina rozumných časů (odpoledne a večery) už se přesunula do nejdražší sazby, což je oproti kalkulaci opět výhoda.

No a pro koho se to všechno dělá? Samozřejmě ne pro provozovatele, ale pro občany a hlavně děti! Jenže na bystřickém zimním stadionu hraje hokej všehovšudy 60 dětí a 30 dalších se učí základy pohybu na bruslích. Dotují se tedy převážně dospělí, ale zdaleka ne jen občané Bystřice. Hokej k nám jezdí hrát obyvatelé okolních obcí, které však na provoz stadionu nepřispívají. Musí to tak dělat Bystřice, protože bez hráčů z regionu by se provozovateli úplně zhroutila ekonomika stadionu.      

Esenciální podstatou každé koncesní smlouvy je, že koncesionář prakticky zadarmo získá do provozu nějaké zařízení, ale jako protiváhu na sebe vezme riziko potenciálních ztrát plynoucích z nedostatečné poptávky. Pokud koncesionář bystřického zimního stadionu vykazuje ztrátové hospodaření, potom jeho příčinou nemůže být růst ceny elektřiny, plně kompenzovaný růstem ceny pronájmu ledu, ale spíše neschopnost naplnit původní podnikatelský záměr. Ve srovnání s ním je vytíženost zařízení nižší, mimo hokejovou sezónu dokonce nulová, a koncesionář nerealizoval ani fitness a wellness, které mu měly tvořit dodatečný zdroj příjmů.  

Jestliže tedy růst cen elektřiny kopíruje růst cen pronájmu ledu, nedošlo zde k žádné „podstatné změně okolností“ a nenastala situace, která by se zásadně rozcházela s předpoklady, na nichž byla postavena koncesní smlouva. Zastupitelé nemohou věrohodně argumentovat změnou okolností, protože si nenechali zpracovat analýzu hospodaření ZSB a neznají vazby mezi formálním a faktickým provozovatelem. Nakonec ale pro ně tyto skutečnosti nemusí být podstatné a raději je ani nechtějí vědět, protože jediným důvodem mimořádné dotace je zachovat při životě prestižní projekt, a to i za cenu kapitulace před nátlakem. Provozovatel je drží v hrsti.    

 

Zpět

Diskusní téma: V ledové pasti

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.