Výsledky prezidentských voleb 2023 v našem městě

02.02.2023 23:52

V pořadí třetí přímá volba českého prezidenta je minulostí a před námi se otevírá více než rok trvající období bez polarizujících kampaní, než budeme v roce 2024 vybírat zástupce do Evropského parlamentu, krajských zastupitelstev i třetiny senátu. Ještě než česká společnost zahájí obnovu mentálních sil a rehabilitaci z nedávno utržených ran, k čemuž snad výměna osazenstva Hradu také přispěje, je záhodno stručně shrnout výsledky hlasování ve volebním obvodu Bystřice nad Pernštejnem, který zahrnuje krom samotného města i všechny místní části (Bratrušín, Domanín, Pivonice…).

Ale na úvod srovnání celkového počtu hlasujících za celou Českou republiku ve všech zatím uskutečněných přímých volbách prezidenta: 

Graf 1 Počet platných hlasů ve volbách prezidenta republiky v letech 2013, 2018 a 2023 v milionech. Zdroj dat: www.volby.cz.

Graf dokládá, že volba prezidenta je pro voliče nejatraktivnějším druhem hlasování s vysokou účastí. V procentuálním vyjádření letos dosáhla 68,24% v prvním a 70,25% v druhém kole, což bylo o 6,3, resp. 3,6 procentního bodu více než před pěti lety. Ve volebním obvodu Bystřice nad Pernštejnem byla účast mírně podprůměrná, když v prvním kole dosáhla 67,13% a ve druhém 69,73%. Oproti roku 2018 byl letos zájem místních voličů vyšší o 2, resp. 1,3 p.b. 

Další graf nabízí srovnání celostátních výsledků všech kandidátů v prvním kole se zisky v bystřickém volebním obvodu:

Graf 2 Zisky jednotlivých kandidátů v prvním kole voleb Prezidenta ČR v roce 2023 celostátně a ve volebním obvodu Bystřice nad Pernštejnem. Zdroj dat: www.volby.cz.

V protikladu s výsledky za celou zemi se v našem městě vítězem prvního kola nestal Petr Pavel, nýbrž Andrej Babiš, a to s velkým náskokem 15 p.b. Naopak Jaroslav Bašta, který se s Babišem ucházel o přízeň velmi podobného elektorátu silně protestně naladěných voličů, u nás zopakoval velmi slabý celostátní výsledek. Lze z toho vyvodit hypotézu, že pokud se tato voličská skupina rozhodla zúčastnit již prvního kola, přiklonila se většinově hned k favoritovi s potenciálem postoupit. Překvapivě vysoký zisk u nás zaznamenala Danuše Nerudová, která byla kvůli progresivistickému světonázoru považována spíše za kandidáta městské střední třídy a na venkově a v malých městech měla výrazně zaostávat. Spekulativní vysvětlení zní, že v těchto oblastech stál její program stranou a lidé pro ni hlasovali kvůli jejímu pohlaví, neboť nízké zastoupení žen ve vedoucích pozicích považují za problém. Tato motivace, asi dominantně vlastní ženám, nikoliv mužům, by propojovala voliče Nerudové napříč celou zemí a osvětlovala, proč byly její zisky tak stabilní, s malými rozdíly mezi sídly různých velikostí.   

Třetí graf ukazuje podíly hlasů obou favoritů a všech ostatních kandidátů v prvním a druhém kole v bystřickém volebním obvodu. Hned za ním následující čtvrtý graf zobrazuje pro bystřický obvod absolutní počty platných hlasů pro jednotlivé kandidáty a platné hlasy pro všechny kandidáty:

Graf 3 Zisky jednotlivých kandidátů v prvním a druhém kole voleb Prezidenta ČR v roce 2023 ve volebním obvodu Bystřice nad Pernštejnem. Zdroj dat: www.volby.cz.

 

Graf 4 Hlasy pro kandidáty v prvním a druhém kole voleb Prezidenta ČR v roce 2023 ve volebním obvodu Bystřice nad Pernštejnem. Zdroj dat: www.volby.cz.

Čísla v posledním grafu potvrzují v Bystřici platnost obecných modelů přesunů voličů mezi prvním a druhým kolem. Petr Pavel podle nich převzal většinu voličů vypadnuvších kandidátů s výjimkou Jaroslava Bašty, jehož příznivci se dominantně přesunuli k Andreji Babišovi. Pavlův zisk 1145 hlasů z prvního kola spolu s 1170 hlasy pro ostatní kandidáty bez Bašty zhruba odpovídá jeho skóre 2285 hlasů v druhém kole. Babiš však nemohl s výchozími 1776 hlasy dosáhnout na 2157 hlasů v druhém kole jen díky převzetí elektorátu Bašty. Zvlášť pokud z modelů víme, že pro část z nich byl Babiš příliš umírněný a druhého kola se nezúčastnili. Druhým zdrojem růstu Babišovy pozice o 381 hlasů proto byla také o 156 lidí vyšší volební účast.

Zatímco voliči odmítající Andreje Babiše se dostavili už v prvním kole v plném počtu a v druhém kole už jen koncentrovali podporu u Petra Pavla, významná část elektorátu Andreje Babiše nepovažovala svou účast v prvním kole za potřebnou, neboť postup svého favorita považovala za jistý. Jedná se přitom do značné míry o voliče Miloše Zemana z roku 2018, kdy se zachovali naprosto stejným způsobem a způsobili Jiřímu Drahošovi nečekanou porážku. Ačkoliv z čísel o vysoké účasti v prvním kole se mohlo zdát, že letos postupovali jinak, modely ukazují, že rekordní zájem o první kolo táhli odpůrci expremiéra, zatímco podstatná část jeho příznivců zůstala stejně jako před pěti lety doma. Tato Babišova skrytá armáda sice nemohla jeho prohru zvrátit ve vítězství, na to byla převaha Pavla o bezmála milion hlasů příliš velká, ale mohla porážku učinit snesitelnější. K tomu ovšem nedošlo, neboť ti, kteří hlasovali až v druhém kole, museli nejdříve pokrýt ztrátu voličů, kteří se dostavili v prvním kole, ale už ne v druhém. Podle tohoto modelu Babiš vypjatou kampaní sice mobilizoval do druhého kola přes 600 tis. nových voličů, ale současně jí přes 400 tis. svých příznivců z prvního kola odradil. I přes těsné vítězství Petra Pavla lze proto předpokládat, že v Bystřici je více než polovina voličů ochotna za určitých okolností podpořit nejenom Andreje Babiše, ale především politický styl, jehož je nyní nejviditelnějším představitelem.      

Jak se v politických preferencích lidí odráží odlišnosti ve způsobu života, naznačují výsledky za čtyři vybrané okrsky, které se liší socioekonomickým složením obyvatel. Okrsek číslo 2 s volební místností na ZUŠ tvoří sídlištní zástavba na Sídlišti I (část ulic Jívová, Višňová, Lipová). Obdobně, jen na Sídlišti II (části ulic Okružní a Hornická) je sestaven volební okrsek č. 4 s volební místností na zemědělské škole. Naopak volební okrsek č. 3 s volební místností v mateřské škole na ulici Zahradní (bývalá ZUŠ) je tvořen převážně starou zástavbou rodinných domů (ulice Pod Kaštany, Kostelní, Ant. Štourače, Voldán…). A volební okrsek č. 14, zahrnující celý Domanín je reprezentantem vesnické místní části.

V prvním kole si kandidáti stáli takto:        

Graf 5 Zisky jednotlivých kandidátů ve vybraných okrscích v obvodu Bystřice nad Pernštejnem v prvním kole voleb Prezidenta ČR v roce 2023. Zdroj dat: www.volby.cz.

A v druhém kole následovně: 

Graf 6 Zisky postupujících kandidátů ve vybraných okrscích v obvodu Bystřice nad Pernštejnem v druhém kole voleb Prezidenta ČR v roce 2023. Zdroj dat: www.volby.cz.

Již data z předchozích voleb komunálních, sněmovních i prezidentských ukazovala příklon sídlištních okrsků k radikálně levicovým a protestním subjektům, domkářů z města k umírněné levici a středu a domkářů z vesnice ke středu a pravici. Ve vztahu k současnému režimu jsou sídliště spíše protisystémová a okrsky s se zástavbou rodinnými domy spíše prosystémové. Výsledky letošních prezidentských voleb toto rozdělení potvrzují a názorně je to vidět na ziscích kandidátů v druhém kole. Petr Pavel, reprezentant směru, který chce stávající politické zřízení rozvíjet a upravovat, měl větší podporu mezi domkáři, zatímco Andrej Babiš, který alespoň rétoricky prosazuje rozvrat současného režimu, našel více podporovatelů na sídlištích.

Následující série grafů naznačuje, odkud ve vybraných okrscích oba postupující kandidáti čerpali hlasy        

Okrsek číslo 2:

Graf 7 Hlasy pro postupující kandidáty v okrsku č. 2 v obvodu Bystřice nad Pernštejnem ve volbách Prezidenta ČR v roce 2023. Zdroj dat: www.volby.cz.

Okrsek číslo 4:

Graf 8 Hlasy pro postupující kandidáty v okrsku č. 4 v obvodu Bystřice nad Pernštejnem ve volbách Prezidenta ČR v roce 2023. Zdroj dat: www.volby.cz.

Data v obou sídlištních okrscích napovídají, že Petr Pavel zde převzal většinu voličů, kteří v prvním kole hlasovali pro ostatní kandidáty s výjimkou Babiše a Bašty. Andrej Babiš zde v souladu s celostátními modely přelivu voličů zřejmě přebral většinu hlasů pro Baštu a navíc těžil i z vyšší volební účasti. Jak je uvedeno výše, neznamená to však, že by pro něj v druhém kole hlasovali všichni, kteří jej podpořili v prvním.

Okrsek číslo 3:

Graf 9 Hlasy pro postupující kandidáty v okrsku č. 3 v obvodu Bystřice nad Pernštejnem ve volbách Prezidenta ČR v roce 2023. Zdroj dat: www.volby.cz.

Naopak odchylně od modelů přelivu voličů hlasovali obyvatelé rodinných domů ve městě, spadající pod okrsek č. 3. K Petru Pavlovi se zde nepřesunuly zdaleka všechny hlasy pro ostatní kandidáty z prvního kola. Lze z toho vyvozovat, že někteří voliči Nerudové a hlavně Fischera měli tak zásadní problém podpořit Pavla, že raději zůstali doma. Podstatnou roli v tom mohla hrát komunistická minulost kandidáta, kvůli níž je z principu pro část tamějších občanů nepřijatelný. Pokud v tomto okrsku ani tak nedošlo k citelnému poklesu volební účasti, pak zřejmě kvůli těm voličům Babiše, kteří přišli až k druhému kolu.       

Okrsek číslo 14:

Graf 10 Hlasy pro postupující kandidáty v okrsku č. 14 v obvodu Bystřice nad Pernštejnem ve volbách Prezidenta ČR v roce 2023. Zdroj dat: www.volby.cz.

Letošní prezidentské volby byly z vůle Andreje Babiše nejenom referendem o jeho osobě, ale především o tom, jaké chtějí Češi politiky. Zda takové, kteří současný politický režim opravují a rozvíjí podle nějaké vize, nebo ty, jenž státoprávní uspořádání rozbíjí a bez dlouhodobého cíle den za dnem vytloukají klín klínem. Poslední graf naznačuje v Bystřici určitý trend, který, pakliže se potvrdí, znamenal by odklon voličů od populistických řešení.

Graf 11 Zisky protisystémových kandidátů ve volebním obvodu Bystřice nad Pernštejnem ve volbách Prezidenta ČR v letech 2013, 2018 a 2023. Zdroj dat: www.volby.cz.

Zpět

Diskusní téma: Výsledky prezidentských voleb 2023 v našem městě

Datum 23.03.2023

Vložil Pepa

Titulek Kdo je ... mgr. Miroslav Veselý – aktualizovaná verze

Odpovědět

Jmenuji se Miroslav Veselý a bydlím na Koželužská ... . Narodil jsem se v roce 1977, vystudoval místní gymnázium a MU v Brně s titulem mgr. Před více než 10 lety jsem byl vyhozen z uranových dolů (což je výkon, to se moc lidem nepovedlo) a nyní pracuji jako OSVČ. Žádná sláva to ale není. Jsem svobodný, bezdětný, téměř bez přátel (ještě že mám toho Švestku). Mezi moje oblíbené činnosti patří diskutovat sám se sebou na internetových fórech a na této diskuzi je mých zhruba 90% nicků. Používám i nicky těch s kterými diskutuji. Je jasné, že potřebuji odbornou pomoc. Až půjdu k doktorovi na kontrolu, musím se mu zmínit, že nás je víc. A že opakuji po druhých jako malé dítě. Snad mi napíše silnější prášky … . Největší mojí neřestí je ale psát o lidech, kteří na rozdíl ode mě v životě něco dokázali a mají se líp než já. Hajzli. Kopíruji sem nesmysly bez důkazů, neumím pochopit, že i když to třeba napíše Deník N nebo Seznam, nemusí to být pravda. A když už nic nenajdu, tak prostě něco vymyslím. V televizi přece říkali, že fšetci kradnú … . Soudy a důkazy netřeba, já mám přece jasno. Jo a ještě mi taky vadí úředníci – nic nedělají a z mých daní chlastaj celej den kafe. Hajzli. Akorát mě tady hrozně rozčiluje ten zlej Pepa. Nechápu, proč se tady pořád zastává těch Nemrahů, Mašíků, Vojtů, Pačísků, Ondrů, …. . Určitě ho nějak musí platit, přece není možný, aby na mě takhle pořád reagoval zadarmo. Můj jediný kámoš Švestka ho sice maže a moje sračky tady nechává i když vidí, že je posílám ze stejné IP adresy ( je to fakt kámoš), ten zlej Pepa to ale vždycky nakopíruje zpátky. A vždycky mě ten zlej Pepa vytočí tak, že pak rotuji vzteky po té své pazderně a večer nemůžu usnout. A teď mi ještě k tomu všemu kvůli němu docházejí futra. Je úplně nejzlejší na světě. Tohle si Mirku pravidelně opakuj, třeba se to zlepší.

Datum 23.03.2023

Vložil Pepa

Titulek Kdo je ... mgr. Miroslav Veselý – aktualizovaná verze

Odpovědět

Jmenuji se Miroslav Veselý a bydlím na Koželužská ... . Narodil jsem se v roce 1977, vystudoval místní gymnázium a MU v Brně s titulem mgr. Před více než 10 lety jsem byl vyhozen z uranových dolů (což je výkon, to se moc lidem nepovedlo) a nyní pracuji jako OSVČ. Žádná sláva to ale není. Jsem svobodný, bezdětný, téměř bez přátel (ještě že mám toho Švestku). Mezi moje oblíbené činnosti patří diskutovat sám se sebou na internetových fórech a na této diskuzi je mých zhruba 90% nicků. Používám i nicky těch s kterými diskutuji. Je jasné, že potřebuji odbornou pomoc. Až půjdu k doktorovi na kontrolu, musím se mu zmínit, že nás je víc. A že opakuji po druhých jako malé dítě. Snad mi napíše silnější prášky … . Největší mojí neřestí je ale psát o lidech, kteří na rozdíl ode mě v životě něco dokázali a mají se líp než já. Hajzli. Kopíruji sem nesmysly bez důkazů, neumím pochopit, že i když to třeba napíše Deník N nebo Seznam, nemusí to být pravda. A když už nic nenajdu, tak prostě něco vymyslím. V televizi přece říkali, že fšetci kradnú … . Soudy a důkazy netřeba, já mám přece jasno. Jo a ještě mi taky vadí úředníci – nic nedělají a z mých daní chlastaj celej den kafe. Hajzli. Akorát mě tady hrozně rozčiluje ten zlej Pepa. Nechápu, proč se tady pořád zastává těch Nemrahů, Mašíků, Vojtů, Pačísků, Ondrů, …. . Určitě ho nějak musí platit, přece není možný, aby na mě takhle pořád reagoval zadarmo. Můj jediný kámoš Švestka ho sice maže a moje sračky tady nechává i když vidí, že je posílám ze stejné IP adresy ( je to fakt kámoš), ten zlej Pepa to ale vždycky nakopíruje zpátky. A vždycky mě ten zlej Pepa vytočí tak, že pak rotuji vzteky po té své pazderně a večer nemůžu usnout. A teď mi ještě k tomu všemu kvůli němu docházejí futra. Je úplně nejzlejší na světě. Tohle si Mirku pravidelně opakuj, třeba se to zlepší.

Datum 06.02.2023

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Graf 11

Odpovědět

V posledním grafu máte malou chybu, neboť vítězným kandidátem nebyl v druhém kole u nás letos poslanec Babiš, ale generál Pavel se ziskem 51,44%.

Datum 06.02.2023

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Graf 11

Odpovědět

Pravda. Děkuji za upozornění.