Výsledky sněmovních voleb v Bystřici

14.10.2021 23:53

Výsledky voleb do poslanecké sněmovny 2021 jsou známy, a tak je možné zhodnotit, jak se za uplynulé čtyři roky změnily preference voličů v našem městě. Tabulka níže srovnává zisky volebních stran v roce 2017 na celostátní úrovni a ve volebním obvodu Bystřice nad Pernštejnem, který vedle samotného města zahrnuje i „integorvané“ obce (Bratrušín, Pivonice, Lesoňovice, Dvořiště, Karasín, Vítochov, Domanín, Rovné, Divišov). Nadprůměrné podpoře se u nás těšily strany protestní a levicové SPD, KSČM, ČSSD a dále ekonomickým programem spíše levicová KDU-ČSL.

Zisky volebních stran ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR ve volebním obvodu Bystřice nad Pernštejnem v roce 2017. Zdroj dat: https://www.volby.cz/.

 

A nyní výsledky letošního hlasování:

Zisky volebních stran ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR ve volebním obvodu Bystřice nad Pernštejnem v roce 2020. Zdroj dat: https://www.volby.cz/.

 

Stejně jako minule, i letos v Bystřici zvítězilo hnutí ANO 2011, byť od předchozích voleb nepatrně oslabilo. Kolem 20% se stále pohybuje podpora subjektů, které vyhledávají lidé výrazně nespokojení s momentální podobou politického systému. Zatímco SPD dosáhla prakticky totožného zisku jako před čtyřmi roky, komunisté přišli o pět procentních bodů, z nichž se zřejmě podstatná část přelila k Přísaze Róberta Šlachty, jenž zde udělal mírně nadprůměrný výsledek. Tabulka odhaluje, že v našem městě jednoznačně převažují příznivci subjektů (ANO 2011, ČSSD, SPD, KSČM, PŘÍSAHA), kterým by vyhovovalo pokračování Andreje Babiše na pozici předsedy vlády, když hlavní představitelé antibaišovského tábora (SPOLU a PirStan) si dohromady připsali necelých 34% (oproti bezmála 44% celostátně). Sociální demokraté sice klesli o 4 procentní body, ale i tak pro ně hlasoval každý desátý volič. Vzhledem k tomu, že se nakonec do sněmovny nedostali, byla sázka na ČSSD hlavním důvodem extrémního množství propadlých hlasů, které s podílem 26,31% výrazně překonalo i tak mimořádných bezmála 20% celostátně. Tito voliči jsou nyní bez reprezentace, a pokud se na politické scéně neobjeví nějaký nový levicový subjekt, vzhledem k jejich hodnotovému nastavení o ně budou bojovat především ANO 2011 a SPD. Jestli se podaří všechny příznivce tradiční levice a populistů sjednotit kolem těchto dvou hnutí, středové SPOLU a moderní levice PirStan neobhájí většinu v parlamentu. Jejich zásadním úkolem je proto vyříznout AGROFERT z těla veřejné správy, do něhož prorostl, a odstavením Babišova konglomerátu od veřejných zakázek a dotací mu přivodit existenční potíže. Jen tak bude možné napravit fatální selhání ČSSD, která Babiše přivedla k moci a později mu sloužila, a otevřít cestu pro obnovu standardního systému politických stran.        

Ve srovnání se zisky přepočtenými na procenta jsou poněkud přehlíženy počty hlasů, byť i ty mají vypovídací hodnotu. Nelze při tom však zapomínat, že se volby od voleb liší počet voličů. Ten v Bystřici v souvislosti s úbytkem obyvatel klesnul během čtyř let z 6.746 na 6.573. Z nich přišlo hlasovat 63,21%, což je sice v souladu s všeobecným trendem více, než v předchozích sněmovních volbách, ale nadále pod celostátními 65,43%. Nejzajímavější je nepochybně vývoj u ČSSD, která v letošních volbách na kandidátku angažovala bystřického starostu Karla Pačisku. Pro sociální demokracii hlasovalo 424 lidí, o 148 méně než před čtyřmi lety, z nichž ovšem jen 160 dalo preferenční hlas starostovi. Ani mezi voliči ČSSD v domovské obci se tak Pačiska netěší žádné bezvýhradné podpoře a skutečnost, že i tak setrvává ve funkci, nelze vysvětlit jinak než lenivostí opozice, která nemá vůli pracovat na vybudování alternativy.

Tradičně nabízím i výsledky za čtyři vybrané okrsky, které se liší socioekonomickým složením obyvatel. Pod okrsek číslo 2 s volební místností na ZUŠ spadá 561 voličů (o 28 méně než v roce 2017) ze Sídliště I (část ulic Jívová, Višňová, Lipová). Volební okrsek č. 4 má volební místnost na zemědělské škole a obsluhuje 864 (-46) voličů ze Sídliště II (části ulic Okružní a Hornická). Volební okrsek č. 3 s volební místností v mateřské škole na ulici Zahradní (bývalá ZUŠ) je tvořen převážně starou zástavbou rodinných domů (ulice Pod Kaštany, Kostelní, Ant. Štourače, Voldán…) a má 867 (+2) voličů. Volební okrsek č. 14, zahrnující celý Domanín s 258 (+2) voliči, je příkladem vesnické místní části.

V roce 2017 vypadalo rozložení sil takto:

Zisky volebních stran ve vybraných okrscích v obvodu Bystřice nad Pernštejnem ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2017. Zdroj dat: https://www.volby.cz/.

 

A letos:

Zisky volebních stran ve vybraných okrscích v obvodu Bystřice nad Pernštejnem ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2021. Zdroj dat: https://www.volby.cz/.

 

Vedle již tradičního konstatování, že sídliště obsazená lidmi v nájemním vztahu, nikoliv vlastním bydlení, inklinují k levici a populismu, zatímco domkaři k subjektům, které provozují politiku klidněji a méně bombasticky, zaujme například posílení KSČM na Sídlišti II (okrsek č. 4) nebo „pouhých“ 30% pro SPOLU v Domaníně, což je méně než součet hlasů pro ODS, KDU-ČSL a TOP 09 tamtéž o čtyři roky dříve.   

Složení obyvatelstva se krom stranických preferencí podepisuje i na volební účasti, když tradičně nejnižší je na Sídlišti I a roste s tím, jak se snižuje hustota zalidnění, přibývá vlastního bydlení a klesá anonymita, aby v Domaníně vystoupala až na vzrovné tři čtvrtiny.

Volební účast ve vybraných okrscích v obvodu Bystřice nad Pernštejnem ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v letech 2013, 2017 a 2021. Zdroj dat: https://www.volby.cz/.

 

Letošní volby otevřely dveře pro revizi Babišova modelu vládnutí, budovaného od roku 2013 a založeného na krátkodobé, roztěkané politice, jejíž jedinou trvalou charakteristikou je systematické zvyšování závislosti občanů na státu, a tím i na libovůli vládnoucí kliky. Stačilo ovšem, aby sociálním demokratům, nebo Šlachtovi přišlo nějakých 25.000 voličů navíc a rozložení sil ve sněmovně by bylo opačné. Představitelé SPOLU a PIRStan proto musí postupovat rozhodně, porazit zdržovací taktiku premiéra a prezidenta a této unikátní příležitosti využít. Dlouho se nemusí opakovat. 

Zpět

Diskusní téma: Výsledky sněmovních voleb v Bystřici

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.