Stavba pro budoucí generace

19.01.2024 23:57

Předchozí článek přinesl informace o postupu prací na projektové dokumentaci Nové sokolovny, která má nahradit stávající historickou budovu a poskytnout útočiště Domu dětí a mládeže a Sokolu. Zatím byla předložena architektonická studie zachycující představu architekta jak o budoucí vnější podobě stavby, tak i o jejím dispozičním řešení. V souladu se záměrem politiků věc před občany skrývat a představit ji až ve chvíli, kdy bude na jakékoliv změny pozdě, zůstává neveřejná. Čtenáři těchto stránek ji však naleznou v sekci Dokumenty.

Zamýšlená stavba má podobu kvádru s předsunutým schodištěm na kuří nožce. Směrem dozadu na straně blíže k základní škole vystupuje z předního traktu druhý kvádr tělocvičen, který končí na úrovni svahu pod školním hřištěm a zabírá tak současnou obslužnou komunikaci. Před budovou mají vzniknout čtyři šikmá parkovací stání, která nenahradí ani současná podélná a vzhledem ke kapacitě zařízení jsou jednoznačně poddimenzovaná. Za hlavním traktem je navrženo hřiště a minilezeckou stěnou a patrně posilovacími stroji. Ze studie nelze seznat, jak si architekt představuje jeho využití, když vstup do tohoto prostoru je pro veřejnost uzavřen bránou a vzhledem k organizaci kroužků a tréninků nelze předpokládat, že by uživatelé budovy měli volný čas, který by zde trávili. Přístup na hřiště z budovy navíc vede buď z šatny Sokola nebo přes tělocvičnu či učebnu, tedy zóny, u nichž se předpokládá pohyb v přezůvkách. O budoucí podobě antukového hřiště vedle Sokolovny architekt zatím patrně také představu nemá, když jednou tento prostor označuje jako „volejbalové hřiště“ a podruhé jako „tenisové kurty“ a nevytváří mu ani zázemí v podobě šaten, toalet a sprch, pokud tedy nepředpokládá, že sociální zařízení budou tenisté/volejbalisté sdílet se šermíři. Nebylo by velkým překvapením, kdyby bylo v budoucnu antukové hřiště nahrazeno nějakou stavbou.

Při srovnání studie se záměrem z roku 2016 na přestavbu historické budovy zaujme, že Nová sokolovna má být jen nepatrně méně objemná, a to přesto, že v ní už nebudou mít zázemí judisté ani Skaut. Rekonstruovaná Sokolovna měla mít zastavěnou plochu 900 m2 a obestavěný prostor 9.100 m3, zatímco u novostavby se předpokládá 970 m2 a 8.500 m3. Objemově se tak příliš neliší od stávající budovy s 8.100m3. Mimochodem přestavba měla přijít na 59 mil. Kč, zatímco u Nové sokolovny architekt odhaduje náklady už na 87 mil. Kč bez započtení demolice. 

Relativně malý pokles uvažovaného objemu stavby i přes výrazný výpadek v počtu předpokládaných uživatelů souvisí se skutečností, že novostavba má mít oproti zvažované přestavbě zásadně odlišnou vnitřní dispozici. Především tělocvična v přízemí už nemá mít výměru 172 m2, ale téměř 350 m2 (!). Přitom s ohledem na světlou výšku méně než 3,5 m a přítomnost nosných sloupů uprostřed plochy se bude jednat o v podstatě jednoúčelové zařízení pro tréninky šermířů. Pouze tréninky, protože pro veřejnost sledující závody zde není tribuna, ochoz ani jiný prostor. S velikostí sálu kontrastuje sociální zázemí, v němž jsou pro ženy navrženy dvě záchodové mísy, pro muže jedna mísa a jeden pisoár a pro každé pohlaví po třech sprchách. Toalety mají navíc sloužit i DDM, pro který je v přízemí rezervována učebna s podlahovou plochou 88 m2, šatnou a skladem.  

Druhá tělocvična by se měla nacházet nad první v patře. Měla by mít výměru přes 260 m2 a opět skromné sociální zařízení. Ani v tomto případě se ovšem nebude jednat o univerzální sál, protože výška místnosti pod stropními nosníky má dosahovat jen 3 m. Pro mažoretky a roztleskávačky tak oproti současnému sálu DDM nedojde k žádnému podstatnému zlepšení, a pokud budou muset stolní tenisté s každým tréninkem rozkládat a sklízet stoly, také asi nebudou ze změny nadšeni.

Ze studie nelze seznat, jak má architekt vymyšlenu výměnu vydýchaného vzduchu v tělocvičnách s velkou plochou a malou výškou. Patrně nepočítá s rekuperací, protože veškeré technické zázemí stavby tvoří místnost výměníku centrálního zásobování teplem o ploše 7,2 m2. Pokud má být ohřátý vzduch odvětráván ven bez využití odpadního tepla, je takové řešení trochu v kontrastu se střechou osázenou fotovoltaickými panely, které mají vyvolávat dojem progresivní a úsporné stavby.  

V druhém podlaží by DDM měl získat učebnu keramiky, výtvarné výchovy, vaření, výpočetní techniky, univerzální učebnu, kancelář, sborovnu a vlastní toalety. Ve srovnání s projektem přestavby Sokolovny má DDM přijít o dvě víceúčelové klubovny a speciální hudební učebnu, i když k hudební výchově patrně bude sloužit největší učebna v přízemí. Malý počet univerzálních učeben však může komplikovat sestavování rozvrhu, aby vyhovoval co největšímu počtu žáků, a limitovat rozšiřování nabídky oborů v budoucnu.  Přestože by měla novostavba být objemově srovnatelná s přestavěnou Sokolovnou, už se v ní nenašlo místo pro posilovnu, která tak patrně nadlouho zůstane v provizóriu budovy ve dvoře Městského úřadu. S jednotkou dobrovolných hasičů, která v Sokolovně sídlí dnes, se přirozeně také nepočítá.

Architektonická studie Nové sokolovny překvapuje tím, jak málo se do tak velké budovy vejde. Jednoznačnou prioritu při její tvorbě měly požadavky šermířů, o jejichž ambicích vypovídají rozměry „tělocvičny“ v přízemí. Všechny ostatní oddíly a kroužky jsou tu vlastně dodatečně přilepeny k zázemí pro kordisty. Dispozice navržené budovy nevyhovují plně ani jejich současným potřebám a ve stavbě nenalezneme žádné rezervy, které by umožňovaly rozšíření činnosti v budoucnu bez nákladné přestavby. Architektovi se nepodařilo ani důsledně oddělit špinavé zóny s pohybem ve venkovní obuvi od čistých zón s pohybem v přezůvkách. Zatímco u přestavby historické budovy by takový nedostatek mohl být za určitých podmínek tolerován, u novostavby je to hrubý nedostatek.          

Kromě funkčního hlediska je dispoziční řešení zásadní i pro získání dotace, která je v současnosti pro zastupitele hlavním motivem pro pokračování projektu. Příslušný dotační program je zaměřen na výstavbu sportovní a tělovýchovné infrastruktury, přičemž sportovní zařízení musí tvořit převážnou část projektu. U Nové sokolovny, která má pod svou střechou hostit i DDM, by mohly vzniknout jisté pochybnosti, zda je toto kritérium splněno. Na prosincovém zasedání starosta Horák ujistil zastupitele, že pokud by tato situace nastala, je připraven řešit ji ne úpravou projektu, ale změnou názvu místností. Za starých časů by se tomu říkalo podvod, dnes už se nad tím zastupitelé ani nepozastavili a jednomyslně architektonickou studii podpořili.     

Potřeba radikálně proměnit stávající Sokolovnu vznikla jako důsledek ambice umístit do ní vedle Sokola a DDM i Skauty a judisty a zachovat posilovnu. Přestože tři posledně jmenovaní již našli zázemí jinde, projektové práce stále vychází z předpokladu, že je stávající stavba pro zamýšlené účely malá. Byť by šermíři měli o něco menší sál, není tomu tak. Ještě není pozdě ustoupit od cesty k demolici a změnit zadání, protože vznikající projekt není velkorysý, není nadčasový, je to jen tady a teď. Ale pokud bude nakonec opravdu nutné historickou budovu strhnout, měl by na jejím místě vyrůst stejně hodnotný reprezentant moderní architektury. Ne představitel estetiky zateplených sídlišť a logistických center. Nebo snad tohle chtějí stávající zastupitelé zanechat jako svůj odkaz?

 

Zpět

Diskusní téma: Stavba pro budoucí generace

Datum 07.03.2024

Vložil Pepa

Titulek Kdo je ... mgr. Miroslav Veselý

Odpovědět

Jmenuji se Miroslav Veselý a bydlím na Koželužská ... . Narodil jsem se v roce 1977, vystudoval místní gymnázium a MU v Brně s titulem mgr. Před více než 10 lety jsem byl vyhozen z uranových dolů (což je výkon, to se moc lidem nepovedlo) a nyní pracuji jako OSVČ. Žádná sláva to ale není. Jsem svobodný, bezdětný, téměř bez přátel (ještě že mám toho Švestku). Mezi moje oblíbené činnosti patří diskutovat sám se sebou na internetových fórech a na této diskuzi je mých zhruba 90% nicků (např. Dozimetr, Kolemjdoucí, Trafikant, Okolojdoucí, Lorem ipsum, Nemrava, Nezávislý pozorovatel, Nespokojený, Uvaděč na správnou míru, Student, Náhodný kolemjdoucí , Mireček, Augyáš, Dotační specialista, Pletichaření, Korupce, Kmotříček ….). Používám i nicky těch s kterými diskutuji a úplně nejraději píšu jako ten Pepa, chtěl bych totiž být jako on. Cítím ale, že na to nemám a tak se ho alespoň snažím napodobovat. Ale ať dělám co dělám, výsledek je hloupý. Je jasné, že potřebuji odbornou pomoc. Až půjdu k doktorovi na kontrolu, musím se mu zmínit, že nás je víc. Snad mi napíše silnější prášky … . Díky mně a mým hloupým a sprostým komentářům musela být kdysi ukončena diskuze na oficiálních bystřických stránkách a stejně tak i na portálu zdarskevrchy.cz. Za to si ale samozřejmě mohli sami – neumí moderovat. Největší mojí neřestí je ale psát o lidech, kteří na rozdíl ode mě v životě něco dokázali a mají se líp než já. Hajzli. Kopíruji sem nesmysly bez důkazů, neumím pochopit, že i když to třeba napíše Deník N nebo Seznam, nemusí to být pravda. A když už nic nenajdu, tak prostě něco vymyslím. V televizi přece říkali, že fšetci kradnú … . Soudy a důkazy netřeba, já mám přece jasno. Jo a ještě mi taky vadí úředníci – nic nedělají a z mých daní chlastaj celej den kafe. Hajzli. Akorát mě tady hrozně rozčiluje ten zlej Pepa. Nechápu, proč se tady pořád zastává všech těch Nemrahů, Mašíků, Vojtů, Pačísků, Ondrů, Špatkových, Humpolíčkových …. (kdo si je má všechny pamatovat). Určitě ho na mě museli najmout, přece není možný, aby na mě takhle pořád reagoval zadarmo. Můj jediný kámoš Švestka ho sice maže a moje sračky tady nechává i když vidí, že je posílám ze stejné IP adresy ( je to fakt kámoš), ten zlej Pepa to ale vždycky nakopíruje zpátky. A vždycky mě ten zlej Pepa vytočí tak, že pak rotuji vzteky po té své pazderně a večer nemůžu usnout. A teď mi ještě k tomu všemu kvůli němu docházejí futra, protože je mám všechny prokousaný. Je úplně nejzlejší na světě.
Tohle si Mirku pravidelně opakuj, třeba se to zlepší.

Datum 07.03.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Kdo je ... mgr. Miroslav Veselý

Odpovědět

Malá ochutnávka :

Datum 28.06.2023
Vložil Pepa
Titulek dotaz na admina, ne na Veselého
Odpovědět
Není Jardo frustrující vědomí, že ve tvém svatém boji s bystřickou radnicí po tvém boku stojí jenom ten blb Veselý ? Ale neboj. Nečekám, že ti tvoje povaha dovolí odpovědět.

Datum 28.06.2023
Vložil Kunda Pepa
Titulek Re: dotaz na admina, ne na Veselého
Odpovědět
Už jsem ti to psal několikrát - přestaň se do mne navážet a budeš mít pokoj, ale ne, vykleštěná kunda jako ty se sem musí furt srát!

Datum 28.06.2023
Vložil Pepa
Titulek Re: Re: dotaz na admina, ne na Veselého
Odpovědět
Pod nejnovější dva články jsem zkopíroval některé z našich starších diskuzí. To aby si každý kdo sem náhodou zabloudí věděl, co je ten Veselý za blba.

Datum 28.06.2023
Vložil Křivák pepa
Titulek Re: Re: Re: dotaz na admina, ne na Veselého
Odpovědět
Nestojí ti? Jasně kastráte, věděl jsem dávno, že nemáš žádný koule, ani čuráka, takže ani nemáš co honit. Buzno jedna zasraná. Jo to píše ten pravý pokrytecký křivák, co se ani neumí představit ;-) Tak proč bysme takového křiváka měli brát vážně?

Datum 28.06.2023
Vložil Pepa
Titulek Re: Re: Re: Re: dotaz na admina, ne na Veselého
Odpovědět
Ty jsi ty blbe admin nebo Jarda, že odpovídáš ? Jestli ses do mě zamiloval tak bohužel. Nejsem na kluky.

Datum 28.06.2023
Vložil Křivák Pepa
Titulek Re: Re: Re: Re: Re: dotaz na admina, ne na Veselého
Odpovědět
Jarda na tebe mrdá, kriple. Neumíš to pochopit?

A další :

Datum 11.07.2023
Vložil Zmrd Pepa
Titulek Největší zmrd této "diskuze"
Odpovědět
Hele čurák a debilní spammer v jedné osobě se vzbudil a první co udělá, tak zase rozjíždí tu svoji nenávistnou kampáň a džihád a zasírá tyto stránky sračkami! Já jsem v pohodě. Ale ty seš zamindrákovanej nenávistnej kretén, co zřejmě nemá nic jiného na práci, pravděpodobný flákačenko a nemakačenko, když má tolik času... Kromě křivácké, vyhejbačné, neupřímné, pomstychtivé povahy, navíc ještě dle všeho jasná pomlouvačná, bonzácká, udavačská a zákeřná svině. Nikomu normálnímu, kdo je rovný, upřímný, nelže, nekrade, nepodvádí, není zkorumpovaný, nezastává se evidentních podplacených zmrdů, neleze do komunálních politických prdelí, a neleští ouřednické kliky, kdo si sám na sebe poctivě vydělá a nepotřebuje parazitovat jinde, i na dotacích (poznal ses někde v tom?), nic zlého nepřeju, ale u tebe doufám, že se ti to brzo vrátí jiným způsobem, šmejde.

Datum 11.07.2023
Vložil Pepa
Titulek Re: Největší zmrd této "diskuze"
Odpovědět
Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Až pochopíš toto pořekadlo tak se snad někam pohneme. A už bys to pochopit mohl, tohle je dlouhý i na tebe.

Datum 11.07.2023
Vložil Zasranec Pepa
Titulek Re: Re: Největší zmrd této "diskuze"
Odpovědět
Já tě nprvní enapadnul takže to jsou kecy, hňupe. Tak se přiznej, ty kundo, kdo tě z těch níže zmíněných zmrdů naverboval?

Datum 11.07.2023
Vložil Zmrd Pepa
Titulek Re: Re: Největší zmrd této "diskuze"
Odpovědět
Na výběr máš: Ondra, Nemrah, Vojta, Pačiska, Driml, Jurman.

Datum 11.07.2023
Vložil Zmrd Pepa
Titulek Re: Re: Re: Největší zmrd této "diskuze"
Odpovědět
Aspoň konečně uvidíme, s kterým městským zmrdem se kamarádíš.

Datum 11.07.2023
Vložil Křivák Pepa
Titulek Re: Re: Re: Re: Největší zmrd této "diskuze"
Odpovědět
Ale to to tvoje zasraná křivá povaha neumožní že.

Datum 11.07.2023
Vložil Pepa
Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Největší zmrd této "diskuze"
Odpovědět
Ach jo, to je pořád dokola. Nechápu jak někdo jako ty mohl udělat vysokou školu. Kdyby ses tady léta za Švestkovy pomoci beztrestně nenavážel do všech těch Nemrahů, Mašíků, Vojtů, Pačísků, Ondrů, Špatkových a dalších, tak si tě ani nevšimnu. Je mi jasné, že fyzicky proplesknout by mělo mnohem větší a hlavně okamžitý účinek, nechci se ale s vám tahat po soudech. Což vaše křivé povahy bezpochyby slibují. Kapišto ?

Datum 11.07.2023
Vložil Křivák Pepa
Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Největší zmrd této "diskuze"
Odpovědět
Špatná odpověď... opět křivá.
Něco rovnějšího tam nemáš ty zmrde jeden???

Datum 11.07.2023
Vložil Pepa
Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Největší zmrd této "diskuze"
Odpovědět
Na druhou stranu je fascinující, že jsi doteď nic nepochopil. A to spolu "diskutujeme" od voleb.

Datum 24.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Dvojí metr na zakázky v tomto městě

Odpovědět

To co je ke stažení, má být výsek z té slavné architektonické a projekční studie za 2 melouny? Běžná projekční a projekční studie exteriéru i interiéru na RD o rozpočtu 5-10 mil. vyjde mezi 100-150 tisíci korun. Kdo nám vysvětlí, proč je tato studie na stavební objekt mezi 50-80 mil. je 13-20x dražší a byla zadána bez výběrového řízení, narozdíl třeba od podstatně levnějšího záměru změny územního plánu? Je to příplatek za rychlé express zpracování, protože kvůli těm dotacím spěchají? Zaspali, protože už to mohli vypsat dávno loni, kdyby chtěli? Ano, tak se klasicky okatě pro kamarádkšefty tuneluje městský rozpočet. Zodpovědný hospodář by toto rozhazování nikdy nedopustil. Ale v BnP je možné všechno. Zvláštní, že to ihned odklepli všichni radní, ačkoliv by měli trvat na výběrovém řízení.

23-18-04 : Výběr projektanta stavby Nové sokolovny v Bystřici nad Pernštejnem

Popis: Na základě dřívějších předjednání jak v radě, tak i v zastupitelstvu města předkládám radě ke schválení smlouvu o dílo, jejímž předmětem je zpracování projektové dokumentace stavby nové sokolovny. Rada města činí toto rozhodnutí v souladu s odstavcem 9.1 Směrnice č. 2/2021 O zadávání veřejných zakázek malého rozsahu a přijímá tímto nabídku jediného osloveného účastníka poptávkového řízení.
Usnesení: Rada města schvaluje Smlouvu o dílo s , IČO 18139795 ve znění dle přílohy za cenu 2.417.518,00 Kč včetně DPH. Předmětem smlouvy je zpracování projektové dokumentace stavby Nové sokolovny v Bystřici nad Pernštejnem.
Hlasování:
Pro:6
Proti:0
Zdržel se:0
Nehlasoval:1
Zodpovídá: Ing. Aleš Sitař
Termín: Podpis smlouvy do 31. prosince 2023

versus

23-12-09 : Schválení smlouvy o dílo – standardizace územního plánu

Popis: K 1. 1. 2023 nabyly účinnosti prováděcí předpisy ke stavebnímu zákonu, které zavádějí požadavky na standardizaci územně plánovacích dokumentací, zejména územních plánů.
Novelizovaná vyhláška č. 500/2006 Sb. definuje standardizované jevy územního plánu, jejich datovou strukturu, označení předávaných složek a souborů včetně přípustných výměnných formátů a požadavky na zeměpisné usazení, barevnou hloubku a rozlišení rastrových dat. Požadavky na data i výměnné formáty jsou stanoveny tak, aby bylo možné zpracovat územní plán v programech na bázi GIS i CAD.
Toto převedení územního plánu do standardů lze řešit pouze změnou územního plánu – změna tzv. technického rázu, ve které se neřeší další záměry (podzměny města a občanů). Pořízení změny územního plánu bylo schváleno na jednání Zastupitelstva města dne 15.3.2023.
Na základě schválení pořízení změny územního plánu bylo uspořádáno výběrové řízení na vypracování Změny č.4 ÚP. Celkem byly osloveny tři urbanistické kanceláře (Knesl kynčl architekti s.r.o, Šumavská 416/15, 602 00 Brno, Urbanistické středisko Brno spol. s.r.o., Příkop 8, 602 Brno, Ing. arch. Eva Tempírová, Profesora Fuky 1277/8, 779 00 Olomouc).
Všechny tři kanceláře podaly nabídky:
Nabídka č.1
Knesl kynčl architekti s.r.o, Šumavská 416/15, 602 00 Brno
cena: 700 000 Kč bez DPH
cena: 847 000 Kč s DPH
Nabídka č.2
Urbanistické středisko Brno spol. s.r.o., Příkop 8, 602 00 Brno
cena: 590 000 Kč bez DPH
cena: 713 900 Kč s DPH
Nabídka č.3
Ing. arch. Eva Tempírová, Profesora Fuky 1277/8, 779 00 Olomouc
cena: 650 000 Kč bez DPH
cena: 786 500 Kč s DPH
Jako vítěze jsme vybrali firmu Urbanistické středisko Brno, s.r.o.
Možnost dotace:
Integrovaný regionální operační program (IROP) vypsal pro tento účel dvě výzvy pro obce nad 5 tisíc obyvatel. Dotace bude činit 85% z uznatelných nákladů. Stejně tak, jako u pořízení nového územního plánu v roce 2010, tak i u převedení do standardu plánujeme využít tento dotační titul.
Usnesení :
Rada města schvaluje návrh smlouvy o dílo s firmou Urbanistické středisko Brno spol. s.r.o., Příkop 8, 602 00 Brno za cenu 713.900 Kč s DPH.
Hlasování:
Pro: 5
Proti: 0
Zdržel se: 0
Nehlasoval: 2
Zodpovídá: Ing. Emil Ondra, Ing. Tomáš Straka
Termín: Průběžně, zpracování I. etapy do 15.12.2023

Datum 24.01.2024

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Dvojí metr na zakázky v tomto městě

Odpovědět

Smlouva na architektonickou studii předcházela smlouvě na projektovou dokumentaci a její hodnota byla 188 tis. Kč.

Datum 24.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Dvojí metr na zakázky v tomto městě

Odpovědět

Bavím se o ceně projektové dokumentace. V jednom středočeském městě dle údajů https://smlouvy.gov.cz/ vyšla cena na vyhotovení PD pro stavební povolení srovnatelně velké stavby sokolovny pro TJ Sokol na 500.000 Kč bez DPH. Ptám se, proč cena PD na bystřickou Sokolovnu je bez DPH 4x dražší, než ve zmíněném městě, kde zřejmě poctivě a odpovědně dělali výběrové řízení?

Datum 25.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Dvojí metr na zakázky v tomto městě

Odpovědět

Mirku, odpověděl sis v poslední větě sám. Je dražší, protože neudělali výběrové řízení.

Datum 26.01.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Dvojí metr na zakázky v tomto městě

Odpovědět

Když na ty tvoje hlouposti reaguji tak se hystericky rozčiluješ. Když na tebe nereaguji, tak začneš psát mým jménem – asi abys mě přivolal. To fakt nemáš Mirku Veselý nikoho, s kým by sis mohl povídat ?

Datum 26.01.2024

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Dvojí metr na zakázky v tomto městě

Odpovědět

Nikoho nepřivolávám, a ujasni si, kdo seš a kdo je kdo... já to nerozeznám. Jeden je hodný a jeden je zlý.