Architektonické zoufalství

11.02.2016 01:30

Když byla v červenci 1934 otvírána bystřická sokolovna, dvoudenní slavnosti se zúčastnily zástupy lidí, včetně rodáků ze zahraničí, kteří nelitovali náročné cesty domů. Rozsah akce plně odpovídal významu role, kterou Sokol v mladé republice hrál, a jenž nebyla zdaleka jen kulturní, tělocvičná a společenská, ale také politická. Jakožto spolek vlastenců byl Sokol pod heslem „Tělo tuž, vlasti služ!“ tmelem a jedním z pilířů masarykovského Československa. Význačnost hnutí se odrážela i v podobě nové bystřické sokolovny.

 

V souladu s étosem Sokola byla architektura moderní, ale přesto citlivě začleněna do tehdy vznikající Tyršovy čtvrti. Projektant se zdařile vyrovnal s masivností hmoty téměř 8000 m3 obestavěného prostoru pomocí členité fasády, pásových oken, schodišť a teras. Přitom se nedá říct, že by pohled z méně exponované strany od hřiště základní školy byl podřadnější než čelní fasáda. Vyváženost proporcí narušila v 50. letech přístavba na třech pilířích u tenisových kurtů, která slouží jako zázemí za jevištěm. Nicméně vzhledem k minimální údržbě a skutečnosti, že funkce sokolovny postupně přebíraly nové stavby, především od počátku 80. let kulturní dům, zachovala se budova téměř v původním stavu. To se netýká jen exteriéru, ale také interiéru, kde opět najdeme třeba prvky segmentující rozlehlé prostory do různých výškových úrovní, čímž člověku zpříjemňují pobyt.   

 

Někdy kolem roku 2010 vyústila kombinace nedostatku finančních prostředků a zanedbanosti navrácené nemovitosti do bodu, kdy bystřický Sokol ztratil naději, že by ji dokázal sám obnovit a provozovat. V souvislosti s tím se někde na radnici zrodila myšlenka, že by mohlo sokolovnu převzít město, aby do ní z několika objektů sestěhovalo volnočasové a některé sportovní instituce. Po letech tahanic o cenu sokolové nakonec přistoupili na bezúplatný převod, zastupitelstvo města v březnu 2015 odsouhlasilo příslušné smlouvy (usnesení č. 9/3/2015 v zápisu č. 3/2015) a v lednu letošního roku byla vypracována rámcová dokumentace investičního záměru na rekonstrukci s předpokládanými náklady 58,5 mil. Kč bez započtení ceny vybavení. Zanedbané tenisové kurty projekt vůbec neřeší.

 

Ačkoliv je sokolovna bezesporu rozsáhlá stavba, dokumentace ukazuje, že záměr vměstnat do ní Dům dětí a mládeže, Junák, Sokol a Nadosah a zachovat prostory pro judo a posilovnu, není realizovatelný bez rozsáhlých změn vnitřního i vnějšího uspořádání. Architekt zvolil tu nejjednodušší cestu a navrhl odstranit všechny prvky, které stavbu ozvláštňují a dávají jí charakter jako terasy, schodiště, balkón v sále apod. Podlahová plocha má být rozšířena nástavbami, které fasádu zahlazují do tvaru, který nápadně připomíná ocelové seníky, jež socialistická JZD v době nedávno minulé rozesela v hojném počtu po české krajině. Chybí už jen vlnitý plech.

 

Obestavění hlavního sálu, který má sloužit nově jako víceúčelová tělocvična, nástavbami jej však mimo jiné připraví o okna a zdroj přirozeného světla. Architekt se pokusil z prekérní situace dostat návrhem světlíku. Pokud odhlédneme od skutečnosti, že takové řešení asi sportovcům mnoho pohody nepřinese, je otázka, zda jej lze s ohledem na hygienické požadavky na osvětlení vůbec povolit.

 

Zatímco dnes je vytápění zajištěno plynovým kotlem, při rekonstrukci má dojít k napojení na teplovod vedoucí po hřišti základní školy. Vzhledem k tomu, že tento není zanesen ani v územním plánu, ani v geoportálu, není snadné říct, nakolik zřízení odbočky zasáhne do v loňském roce zrekonstruovaného hřiště.

 

V duchu naší doby má být fasáda oblepena polystyrenem a „ozvláštněna“ červenými a fialovými plochami kolem oken. Architektonické zoufalství, které produkuje perfektně střižené fádní krabice bez výčnělků a štuků, s pastovitými omítkami a divokými barevnými obrazci, se šíří naší zemí jako mor. Dokud pokračovatelé nejhorších tradic socialistického stavitelství 80. let pouze přetváří sídliště po celé zemi v kýčovité lunaparky, jedná se vlastně jen o udržování nekvality, která byla estetickým šuntem už v době vzniku. Horší je, když se takyarchitekti pustí do staveb, které sice nemusí být dávány za příklad v učebnicích, ale v prostoru, v němž se nachází, představují nepochybnou kvalitu a originalitu.

 

Samozřejmě inženýři toliko realizují zadání vlastníků, nebo v případě veřejné správy osob, kterým byl majetek občanů svěřen do správy. U vlastníků a správců má ignorování souvislostí a vztahů k okolí, nepochopení hodnoty staveb a tlak na co nejnižší cenu a nejsnazší řešení podstatně destruktivnější důsledky, neboť oni činí konečná rozhodnutí.

 

V našem městě se nachází vedle sokolovny asi jen tři další architektonicky zajímavé novodobé stavby. První je budova městské spořitelny z roku 1932, nejdříve znárodněná a pak zprivatizovaná rakouskou Erste, která vybourala travertinové interiéry a nahradila je unylým umakartovým nábytkem. Jak přikazuje doba zateplovací, instalovala i dřevěná okna s masivními rámy na místě, kde byly původně subtilní ocelové rámy s velkorysými skleněnými, částečně dokonce prohnutými, výplněmi. Spořitelna tedy vypadá úplně jinak než v době vzniku, a věru ne lépe. Na vzhledu se podepsala i naše politická reprezentace, která se rozhodla zastínit spořitelnu včetně zimní zahrady v nejvyšším patře zbytečnou a nevyužitou masivní mansardovou střechou na muzeu.

 

Za druhou významnou stavbu považuji bývalou okresní záložnu z roku 1936, později městský národní výbor a následně městský úřad. Budova nesloužila v době vzniku jenom jako reprezentativní sídlo finančního ústavu, ale i jako důstojný vstup do nové výstavní Tyršovy čtvrti. Původní vzhled narušilo nejenom podlepení stropu průchodu polystyrenem a výměna oken, ale i „drobnosti“ jako zabetonování světlíku do sklepa a zazdění oken tamtéž. Pohled z Tyršovy ulice nejvíce poznamenal souhlas našich volených zástupců, aby majitel vedlejšího domu jej prodloužil o nějaké tři metry, čímž se zcela změnily vzájemné proporce a bývalá radnice je nyní utopená mezi přístavbou a hotelem.

 

I na podobě zemědělské školy z roku 1961, třetí zajímavé budovy, se podepsalo zateplovací nadšení – původně subtilní střešní římsa nabyla na objemu a je z jiného materiálu. Nevalný dojem posiluje ošuntělý vzhled, zanedbaná zahrada i nepůvodní atrium.  

 

Osudy sokolovny, spořitelny, záložny i zemědělské školy spojuje, že ti, kteří o nich rozhodují, buď nejsou schopni rozlišit mezi tím, co estetickou hodnotu má a nemá, nebo rozlišit sice dokáží, ale nejsou ochotni kvalitu ochraňovat, nebo si tyto otázky vůbec nekladou a relevantní jsou pro ně jen ekonomické ukazatele a požadavky na funkci.

 

V souvislosti s řáděním tzv. Islámského státu, který cíleně ničí starověké a středověké památky, jen málokdo zapochybuje, že se jedná o barbary. Důkaz, že my Češi zastáváme zcela protikladné hodnoty by však neměl spočívat jen v tom, že si nevyhodíme do povětří Pražský hrad, ale i v přístupu k drobnějším a méně nápadným architektonickým dílům, která nás jako odkaz minulých generací spojují s našimi předky a jsou součástí našeho vztahu k zemi a národu. I pokud na to nahlížíme trochu přízemněji, dobrá architektura obklopující člověka přispívá k radosti ze života každému, kdo je schopen potěšit se pohledem na ni kdykoliv prochází kolem, a je tak pro něj přínosnější než nakašírovaný statek pro turisty nad městem.  

 

Návrh rekonstrukce sokolovny není dobrá architektura. A co hůř, je to špatná architektura za cenu zničení té dobré. Možná s tím nebude někdo souhlasit, ale žádná stavba není nedotknutelná. I v minulosti se bouralo, aby mohla vzniknout díla, jimž se dnes obdivujeme. Jenže pokud má být něco nahrazeno, musí být to nové hodnotnější než to staré. Předložený návrh je odrazem neúcty k odkazu předků i k hodnotám, na nichž vystavěli náš národ, a jež do sokolovny vložili. Pokud ničíme to, co nám zanechali, co tu zůstane po nás?  

Zpět

Diskusní téma: Architektonické zoufalství

Datum 11.02.2016

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Projektant je kdo?

Odpovědět

Zeptám se jednoduše... dělalo město nějaké výběrové řízení na projektanta a nebo rovnou projekt někomu zadalo? Komu a a za kolik víme? Máme zveřejňenou smlouvu na tom našem slavném předraženém portále?

Návrh jsem neviděl a nemohu se k němu tedy vyjádřit. Na ulici Tyršova nebydlím a tak mne to tedy příliš nezajímá. Zajímat by se o to měli vlastníci v RD přes silnici naproti Sokolovně... tedy jmenovitě ve směru od podchodu ke stadionu - Makovský, Svoboda, Prudká a manželé Mičínovi. Tito tuto budoucí nádheru budou mít na očích a možná budou i účastníky stavebnáho řízení s právem se ke stavbě vyjádřit a případně dát nějaké připomínky... ale jelikož si to město pohnojilo tou Olšiakovou betonovou sochou, předpokládám, že tady to bude stejné.

Datum 12.02.2016

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Projektant je kdo?

Odpovědět

Určitě není tak těžké smlouvu objevit na profilu zadavatele https://www.softender.cz/home/zakazka/5816999

Odkaz na návrh rekonstrukce je v článku.

Datum 12.02.2016

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Projektant je kdo?

Odpovědět

Děkuji. Podle odkazu zadavatele (město) zakázka za 668.000 Kč, podle stránek evidence smluv 678.000 Kč, někde nám tam tedy lítá pár drobných, cirka 10.000 kč. Na 24 stránkový dokument dobré, každá stránka "výsledného produktu" tedy vyjde na krásných 28.250 Kč... tolik nestojí ani deset mých posudků na studny.

Podle zápisu zasedání zastupitelstva v prosinci loňského roku, cituji: "Ing.Mašík – vznesl dotaz ohledně možnosti zaměstnat městského architekta – odpověděli starosta a místostarosta. MVDr.Dvořák a PhDr.Cisár – souhlasili s názorem Ing.Mašíka ohledně městského architekta."

Proč už ho dávno město nemá a takhle rozhazuje statisíce za projekty, když by mohlo ušetřit? Zbytečné... evidentně není vůle v tomto socanském městě šetřit, ale plýtvat a rozhazovat, kde se dá.

Datum 13.02.2016

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Projektant je kdo?

Odpovědět

Relevantní je jen částka ze smlouvy - 678 tis. Kč.

Rozpočítání sumy na počet stran návrhu rekonstrukce o ničem nevypovídá, protože předmět plnění je podstatně obsáhlejší a zahrnuje třeba i dokumentaci pro stavební povolení, dokumentaci skutečného provedení stavby a autorský dozor při realizaci stavby.

Městský architekt by zřejmě nevytvářel sám projektovou dokumentaci všech městských staveb, protože to by jeden člověk nezvládl. Jeho rolí by snad mohlo být posuzování externě vypracovaných dokumentací. Zřízení této funkce by tedy stálo peníze navíc a její přínos by byl v kvalitě realizovaných staveb.

Datum 13.02.2016

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Projektant je kdo?

Odpovědět

Už před projektem architekta bylo loni na podzim zpracováno několik činností k Sokolovně, odhadem jistě za statisíce až miliony. Jejich výčet je v textové části projektu.

např. geodetické zaměření - 10/2015
měření radonu 10/2015
stavebně-technický průzkum 11/2015
a letos kamerové zkoušky stavu kanalizace 1/2016

Na posuzování stavebních dokumentací, jejich souladů s územním plánem, atd. tu snad máme dostatečně kvalifikované úředníky stavebního odboru a není bezpodmínečně nutné, aby to byli najmutí titulovaní architekti. Pod vedoucím Strakou tam je několik proškolených referentů. Toto pracovní místo navíc tedy vidím jako zbytečné... kór když už jsou čtyři největší stavební objekty - Nový Dvůr, zimák, kulturák, a Sokolovna naprojektované a nové velikostí srovnatelné stavby se už realizovat zase pár let nebudou, protože je město momentálně na pár let dopředu vyšťavené. Nepočítám takové drobné a vzhledem k rozpočtu celkem zabedbatelné výstřelky, jako hvězdárna na Hoře, na kterou je ovšem také zpracovaný samostatný projekt, který si z návrhů sami vybrali. Tudíž co by tento městský architekt měl jako posuzovat... a jak často. Pokud sám nevyužije svého osvědčení, je tato funkce kontrolora zbytečná. Ale rozhazovačné socanské město si vždy najde způsoby, jak něco takové vytvořit. Když si najde způsoby, jak dotovat kulturní akce typu Zapnuto pod záštitami svých úředníků - jasný střet zájmů.

Ještě jedna věc - kvalita projektu a kvalita stavebních prací jsou dvě naprosto rozdílné věci, za první je zodpovědný projektant / architekt, za druhou a její důsledné dodržení realizační firma. Z praxe však víme, že některé věci, jako třeba materiály, mohou být měněné přímo při výstavbě, a modifikace zahrnuty do různých dodatků smluv, včetně víceprací, které cenu navyšují, pokud byla podhodnocena.

Datum 14.02.2016

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Projektant je kdo?

Odpovědět

Uvedené podklady podle smlouvy zajišťoval architekt a jsou v ceně.

Náplní činnosti městského architekta obvykle není suplování stavebního úřadu, ale obhajoba zájmů města jakožto investora. Jeho agenda tedy spadá pod odbor správy majetku, který vykonává samostanou působnost (samospráva), nikoliv pod státní správu vykonávanou stavebním úřadem.

No dobře, ale na straně investora (města) musí být někdo, kdo je schopen se znalostí věci po architektovi/investorovi a stavební firmě kvalitu vymáhat. A už ve fázi plánování třeba odlišit špatnou architekturu od dobré. Městský architekt má také významnou roli při tvorbě územního plánu, kdy má zajišťovat, aby požadavky vlastníků nemovitostí nebyly pouze mechanicky akceptovány, ale aby byly sladěny navzájem do harmonického celku, vedeného dlouhodobou vizí rozvoje města.

Datum 14.02.2016

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Projektant je kdo?

Odpovědět

Lituji, ale ve smlouvě není o měření radonu a kamerových zkouškách potrubí, apod. ani slovo. Stejně předpokládám, že uvedený architekt na tyto činnosti nemá licenci (třeba na radon a kalibrace přístrojů je nutné mít certifikát od SÚJB) a musel to dál objednávat subdodávkami. Předmětem dle smlouvy je zpracování projektové dokumentace, inženýrské činnosti a autorského dozoru.

V tomto případě je projekt udělán na zakázku architektem a není potřeba další posuzování dalším architektem... předpokládám, že architekt, než něco vůbec vymyslí, musí tyto představy podoby stavby konzultovat s někým z města, a modifikovat je podle jejich požadavků.

Co je dobrá architektura a co špatná? Každý má na to jiný pohled, stejně jako na tu Olšiakovu sochu za 200 tisíc. Některým se líbí, některým se nelíbí. Těm co se nelíbí, je to prt platné, i ta jejich slavná petice proti kýčům, protože socha stojí. Vedoucí TIC si může na svých stránkách proti této soše prskat, ale stejně nic nezmění. A do Bystřicka mu to neotisknou. Stejně je to paradoxní - socha má za účel zejména natáhnout turisty a cestovní ruch, tudíž to je cíl činnosti samotného TIC. Jurman by měl být k těmto záměrům města loajálnější.

Jak se stavělo CZV, myslíš si, že byli bráni vlastníci v RD směrem k zimáku? Byly nějaké připomínky, kvůli kterým se musela stavba CZV modifikovat tak, aby vyhovovala těmto sousedům? Třeba k té pyramidě, která se taky nemusí vše líbit? Nemyslím si... v tomto případě sokolovny je jedním ze sousedů dokonce úředník, takže si to snad pohlídá, aby mohl případně do stavebního (územního) řízení vstoupit s nějakou stížností. Jelikož jsou úředníci loajální vedení, tak si stejně myslím, že budou radši mlčet jako hrob.

Datum 15.02.2016

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Projektant je kdo?

Odpovědět

Smlouva v Čl. 2, bodě 1 a) stanovuje termín pro předání investičního záměru včetně průzkumů, podkladů apod. a příslušné inženýrské činnosti. Tyto práce jsou blíže specifikovány v Čl. 1, bodě 2 a) a b).

Ano, architekt pracuje podle pokynů investora, ale na městském úřadě není zaměstnán ani jeden architekt. Jsou tam přinejlepším stavaři, kteří věci snad rozumí po stránce stavebně-technické, ale ne architektonické.

Nemá smysl dlouze vysvětlovat, že rozdíl mezi dobrou a špatnou architekturou je něco víc než subjektivní názor, a že se dá podložit racionálními argumenty. Odkážu v této souvislosti na pořad Gebrian versus na stream.cz.

Mezi sokolovnou a rodinnými domy jsou pozemky jiného vlastníka (města), takže majitelé domů nebudou považováni za účastníky řízení. I kdyby se této pozice domohli, nemohli by požadovat změnu architektonického pojetí, protože ta, pokud by se nejednalo o nějaký extrém, by se negativně nedotýkala jejich zájmů.

Ve vztahu k architektonickému pojetí lze pouze apelovat na investora (v tomto případě zastupitelstvo města), aby jej změnil.

Datum 15.02.2016

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Projektant je kdo?

Odpovědět

Pokud to napsali jako inženýrskou činnost, tak asi je to zahrnuto v tomtom včetně geodetického zaměření, pokud se bude měnit půdorys stavby.

Na úřadě jsou stavební inženýři, tedy také teoretičtí projektanti zapsaní v ČKAIT komoře. A na naprojektování přestavby sokolovny klidně mohl stačit projektant. Tito projektanti se mohou vyjadřovat i k projektům architekta. Takže nevím, co si město s "městským projektantem" vymýšlí... zase by to byl další příživník z našich daní a městského rozpočtu, s plným úvazkem snad jen v době, kdyby město samo něco dalšího velkého a významného stavělo. Jinak by se zřejmě dloubal v nose. Jak jsem psal, nebude to v blízké době pravděpodobné.

Změnit podobu sokolovny by mohl jen širší veřejný zájem a další petice, ale tato je s nejistým výsledkem. Bystřičtí nejsou zavázáni požadavky petice plnit. Závazné snad může být jen referendum... ale zase vypisovat referendum kvůli takové banalitě je zbytečné.

Jinak je sice hezké, že bystřičtí zveřejnili, jak bude sokolovna vypadat. Nicméně opět chybí možnost oficiální diskuze okolo tohoto tématu, aby se mohlo vůbec apelovat. Pokud městu napíšeš oficiální dopis, hodí ho do koše a nebudou se tím ani zabývat.

Datum 15.02.2016

Vložil Jan Sejbal

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Projektant je kdo?

Odpovědět

Už jsem si myslel, že se článek na téma architektonických zvěrstev v BNP ani neobjeví... Sokolovny se zastali na tehdejším zastupitelstvu ještě jiné osoby. Především ale akad. mal. Karel Rossí, který jasně nesouhlasil s vnitřní přestavbou a členěním objektu Sokolovny. Byl ale doslova odpálkován panem J. Vojtou, že takhle se to přece všude dělá a je to účelné a moderní. A že to není v zápisu? Pro koho? Pro občany? CHACHÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!

Datum 15.02.2016

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Projektant je kdo?

Odpovědět

To je stejné jako s CZV, kde byly pod omítkou staré fresky, podle mě se taky nic nezachovalo a vše zničili při rekonstrukci.

V zápisu chybí dost věcí. Sice pěkné, že Mašík, Cisár a Dvořák vznesou dotazy k městskému projektantovi na starostu a místostarostu, ale zapisovatelka už nenapíše, co tihle dva odpověděli a odkazuje na audiozáznam, který na webu také nikde není ke stažení a další podklady z jednání nejsou občanům přístupné... takže občaně, máš smůlu.

Datum 16.02.2016

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Projektant je kdo?

Odpovědět

K architektuře, a to nejenom té páchané městem, ale i soukromými investory, by se měli vyjadřovat hlavně architekti. Ale asi je jim to, jako všem ostaním, jedno. Hlavně na sebe neupozorňovat!

Kdyby byl ze strany občanů zájem, možná by zápisy vypadaly jako opravdové zápisy. Takhle nezbývá než si požádat o poskytnutí audiozáznamu.

Datum 16.02.2016

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Projektant je kdo?

Odpovědět

K tomu, aby nějaký najatý projektant se vyjádřil k projektům by musela být politická vůle nejvyšších toto vůbec připustit, a ta chybí. A tay by se to muselo zaplatit, protože ani to kuře zadarmo nehrabe. Kdyby toto zafungovalo, nemusela by existovat socha toho kritizovaného nebohého betonového zubra, který sedí jako pes a má kopyta jako klepeta. Každý rok se bude muset penetrovat přípravkem PENECO, což bude stát další peníze...

Ono by stačilo, kdyby zapisovatelka zápisu (pod zápisem jsou podepsaní pouze starosta Pačiska+místostarosta Vojta a dva ověřovatelé (Cisár a Dvořák), ale už není nikde napsáno, kdo jej vůbec vyhotovuje, je to tajemnice Špatková?) uvedla nejen na co se zastupitelé ptají, ale CO jim také dotazovaní odpovídají a neodkazovat pouze na beveřejnou a tedy nikde nestažitelnou zvukovou nahrávku, které se musí jak jinak potupně vymáhat žádostmi o informace, které se v tomto pseudokomunistickém městě zamítají jako na běžícím pásu. Ale zřejmá pohodlnost to těmto lidem asi nedovolí. Od čeho jsou placení z našich daní?

Datum 16.02.2016

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Projektant je kdo?

Odpovědět

Nemám obavy, že by řádně podaný podnět mohl skončit v koši. Například vůči k zastupitelstvu může občan podávat návrhy, připomínky a podněty, které musí být do 90 dnů vyřízeny (veřejně projednány na zasedání).

Datum 16.02.2016

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Projektant je kdo?

Odpovědět

ANo, vůči zastupitelstvu můžeš podávat podněty, ale těžko něco uděláš s připravovanými a realizovanými záměry města ve fázi před nebo po spuštění... viz TESCO. Ano, vemou to na vědomí, ale to je tak asi všechno.