Rekonstrukce paneláků: někde to vázne

01.06.2016 23:57

Turbulentní dění kolem Centra zelených vědomostí v posledních měsících překrylo další důležitá témata, která si také zaslouží pozornost. Jedním z nich je rekonstrukce panelových domů na Sídlišti II, která byla zastupitelstvem schválena jako nejvýznamnější investiční akce letošního roku.

 

Již v březnu 2015 zastupitelé rozhodli (usnesením č. 11/03/2015 v zápisu ze zasedání zastupitelstva č. 3/2015), že nejdříve město zateplí cihlové bytové domy na Sídlišti II a všechny zbývající panelové domy na Sídlišti II (č.p. 950-964) přijdou na řadu v roce 2016. Důvodem odkladu byla naděje, že se na panelové domy podaří získat dotaci. Pro případ, že by se to nepovedlo, měla být akce zafinancována dílem z rozpočtu města, dílem z přebytků minulých let a částečně z úvěru. Projektant odhadoval náklady na 90,5 mil. Kč, majetkový odbor očekával, že konkurence mezi dodavateli srazí cenu na 68 mil. Kč a zastupitelé v prosinci 2015 na investici v rozpočtu 2016 vyčlenili 58 mil. Kč.

 

Když koncem ledna město uveřejnilo předběžné oznámení zakázky, rozdělené na pět samostatných částí po zhruba 13,5 mil. Kč bez DPH, zdálo se, že se věci vyvíjí správným směrem. Po měsíci, který je minimální lhůtou mezi uveřejněním předběžného oznámení a zahájením soutěže, se ovšem na starém ani na novém profilu zadavatele oznámení o zahájení zadávacího řízení neobjevilo. A není tam dosud. Místo toho došlo koncem května k uveřejnění nového předběžného oznámení zakázky, které je však naprosto totožné s tím lednovým. Liší se jen termínem předpokládaného dokončení díla, kterým už není listopad letošního roku, ale červen roku 2017.

 

Důvod odkladu zahájení soutěže a tím i dokončení stavebních prací lze vyvodit z usnesení zastupitelstva č. 06/08/2016 (v zápisu ze zasedání zastupitelstva č. 8/2016), jímž zastupitelé teprve začátkem března 2016 vyjádřili souhlas s odůvodněním veřejné zakázky, kteréžto je ovšem zákonem vyžadováno již před uveřejněním předběžného oznámení. Vzhledem ke skutečnosti, že rekonstrukce bytových domů má být spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu, lze předpokládat, že zasáhlo Centrum pro regionální rozvoj, jež dohlíží u tohoto programu na dodržování zákona o veřejných zakázkách. Zřejmě město vyzvalo, aby nesoulad se zákonnými požadavky odstranilo, nechalo zastupitelstvem schválit potřebné dokumenty a uveřejnilo nové předběžné oznámení.       

 

Pokud se podíváme na průběh loňské soutěže na rekonstrukci cihlových domů, pak vidíme, že mezi uveřejněním předběžného oznámení a uzavřením smlouvy uplynuly déle než tři měsíce. A to zadávací řízení postupovalo bez komplikací, nikdo nepodal námitky ani se neobrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jestliže by letošní soutěž probíhala obdobně jako loňská a Centrum pro regionální rozvoj dokázalo rychle rozhodnout o přidělení dotace, bylo by možné očekávat podpis smluv začátkem září letošního roku. I loni, kdy byly smlouvy podepsány v červenci a příznivé meteorologické podmínky dlouho umožňovaly provádění stavebních prací, došlo k dokončení díla na prahu zimy. Ztráta dvou měsíců tak může znamenat, že dodavatelé nebudou schopni včas obstarat potřebný materiál, mimo jiné prefabrikované betonové lodžie, a při dodržení technologických postupů a požadavků na kvalitu provést stavební práce ještě letos.

 

Jako potenciálně problematickou vidím i podmínku z předběžného oznámení, že k účasti bude připuštěn pouze uchazeč, který provozuje chráněnou dílnu a uchazeč, který zaměstnává více než 50% osob se zdravotním postižením. Nepředpokládám sice, že se tyto nesmyslné požadavky na handicapované zedníky promítnou do zadávacího řízení, nicméně již v tuto chvíli mohou některé uchazeče od účasti v soutěži odradit. Tím by došlo k ovlivnění výběru nejvhodnější nabídky, na základě něhož může Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zadávací řízení zrušit a poskytovatel dotace odmítnout platit.

 

Pro úplnost je třeba dodat, že příčiny zdržení neleží jen na straně města. Dotační programy v období 2014-2020 byly otevírány se značným zpožděním a ani po jejich zahájení nejsou poskytovatelé dotací po administrativní stránce připraveni zajistit jejich rychlé a účelné schvalování. Konkrétně v případě Integrovaného regionálního operačního programu zatím jeho zprostředkující subjekt, Centrum pro regionální rozvoj, spadající pod Ministerstvo pro místní rozvoj (opět zdravím Karlu Šlechtovou), teprve vlažným tempem nabírá zaměstnance, kteří budou kontrolovat, zda  příjemci dotací dodržují zákon o veřejných zakázkách. Bez dostatečného množství zaměstnanců přirozeně vše trvá déle, takže žádný div, že v případě dotací na zateplování bytových domů zatím Centrum neodsouhlasilo ani jedinou žádost

 

Jak se tedy zdá, nejvýznamnější investiční akce letošního roku je v ohrožení, přičemž nikdo z politiků zatím neinformoval stovky nájemníků, jichž se projekt bezprostředně týká, ani tisíce zbývajících občanů, o jejichž majetek se jedná, o nastalé situaci.             

Zpět

Diskusní téma: Rekonstrukce paneláků: někde to vázne

Datum 07.10.2018

Vložil StevenTug

Titulek Ридманга

Odpovědět

Ребят, долго искал, где можно почитать мангу, ловите сайт [url=]myvi.gq[/url]
Пока не заблокировали в РФ!
Для всех мангатянов и анимешников!

Datum 03.10.2018

Vložil VadimProSEO

Titulek Продвижение сайта в поисковиках

Odpovědět

Здравствуйте! Хочу Вам предложить свою услугу в помощи продвижения вашего ресурса в поисковых системах, недорого, всего лишь за 9700 р.

От Вас нужна лишь ссылка на сайт и ключевые слова и фразы в текстовом файле, по которым Вы хотите продвинуться в поиске (пример вышлю Вам по электр. почте, если Вам нужно продвижение). Я размещаю вечные ссылки на сайтах и форумах, которые ведут на Ваш ресурс. Мною будет написана статья (размноженная и "заточенная" под Ваш ресурс), а в ней будут анкорные или безанкорные ссылки передавать Вам свой траст, "вес", и ссылочную массу. Тем самым увеличивая траст, доверие поисковиков, быстрое индексирование, рост позиций в поиске, рост ссылочной массы и т.д...

Вся работа займет по времени 2-3 недели и Вы увидите отличный результат! Ваш сайт "оживет" в сети интернет!

100% предоплата (Принимаю по карте, Вебмани, ЯДеньги, Киви).

Списаться со мной Вы можете уже прямо сейчас по почте proxrum$@$mail.ru с темой "ПРОДВИЖЕНИЕ САЙТА ПО СКИДКЕ" (удалите пожалуйста два символа $). У меня нет выходных, я не компания. Я частник! И работаю, стараюсь, как для себя!

P.S. Будет отлично, если у вас на сайте имеется счетчик Яметрики (там есть важные ключевые фразы) и у Вас есть более удобная связь (скайп, аська, или же вайбер). Спасибо!

С Уважением!

Datum 02.10.2018

Vložil XEvilBestham

Titulek Well.. yes, IT F*KIN WORKS BECAUSE YOU READ IT!

Odpovědět

Yep, f*kin sp*am. Yes, yes, yes, AGAIN. And - yes, IT F*KIN WORKS BECAUSE YOU READ IT! :)
Because XEvil 4.0 WAS RELEASED! It's bypass ANY captcha included ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3.
Neeed more info (just to...maybe kill this Evil? ;))

Just Google or YouTube for it.
You'll be impressed.

Peace! :)

Datum 01.10.2018

Vložil Jamesappor

Titulek продвижение раскрутка сайта самостоятельно

Odpovědět

поисковая оптимизация seo продвижение сайтов По всем возникшим вопросам Вы можете обратиться в скайп логин pokras7777 мы с удовольствием ответим на все интересующие вас вопросы...Анализ вашего интернет-проекта бесплатно

Datum 30.09.2018

Vložil Sergiowaync

Titulek Здоровье. Health. Антистарение. Work Home

Odpovědět

Женщины СНГ могут получить Гражданство Израиля. Брак. Можно Формальный. Гарантия 100%. Дорого. Обращаться на почту znakfortune@gmail.com

Datum 27.09.2018

Vložil MorrisWoupt

Titulek Health. Спасение Жизни. Благодарность.

Odpovědět

Женщины СНГ. Вы можете получить Гражданство Израиля. Брак. Можно Формальный. Гарантия 100%. Дорого. Обращаться на почту znakfortune@gmail.com

Datum 22.09.2018

Vložil Kachalkisof

Titulek другой

Odpovědět

Привет !!! все о качалках вы можете узнать здесь - Возможно вы уже дали себе ответ нужен ли детский шезлонг, возможно только ищете причины чтобы купить шезлонг качалку.

Datum 20.09.2018

Vložil MorrisWoupt

Titulek Health. Спасение Жизни. Благодарность.

Odpovědět

Женщины СНГ. Вы можете получить Гражданство Израиля. Брак. Можно Формальный. Гарантия 100%. Дорого. Обращаться на почту znakfortune@gmail.com

Datum 14.09.2018

Vložil anagom

Titulek ООО "СИТИ-СПА" +79266772255 89266772255 КИДАЛЫ!!

Odpovědět

ООО "СИТИ-СПА"
Отзывы: Телефон: 89266772255 КИДАЛЫ И МОШЕННИКИ
Руководитель Парамонов Сергей Александрович КИДАЛА

Телефон руководителя: +79266772255 - КИДАЛА И МОШЕННИК
Дата регистрации 01.07.2016
ОГРН 1167746620337
ИНН 7722368861

Адрес (место нахождения) 111020, г. Москва, пер. Юрьевский, д. 11


Директор Сергей Александрович Парамонов МОШЕННИК, обещает многое. Берет деньги, пропадает. Затем говорит, что не вернет и назначает встречу. Приезжает с чеченцами и заставляет отказаться от долга. Не имейте с ним дел.
+79266772255 89266772255 МОШЕННИКИ И КИДАЛЫ

Datum 11.09.2018

Vložil JesseDAB

Titulek Реклама на транспорте СПб

Odpovědět

Полезная информация для клиентов:
Наружная реклама на транспорте от 500 руб. Для новых клиентов скидки до 30%. Вашу рекламу сразу заметят и поток клиентов гарантирован!
Звонить по телефону на сайте [url=]transport.ramedor.ru[/url]

Datum 31.08.2018

Vložil CharlesDug

Titulek Which webstore is the greatest spot to buying for shoes online?

Odpovědět

I want buy a pair of shoes,but I don't know which webstore is far better.
Who can give me some advise?

Datum 25.08.2018

Vložil victorpisk

Titulek Моржи клуб Буревестник и Виктор Пискунов мошенники

Odpovědět

Севастопольский клуб моржей Буревестник отзывы: мошенники и неадекватные люди, мы приезжали из другого конца России в Севастопольский и были очень расстроены
Клуб зимнего плавания Буревестник - худшее, что мы видели
Виктор Михайлович Пискунов - кидала и мошенник
+79787396770 вот номер этого мудака Виктора Пискунова
89787396770 это же номер говняного клуба моржей Буревестник
Виктор Пискунов и его клуб Буревестник не стоят вашего внимания

Datum 16.08.2018

Vložil Korot.Ira

Titulek Букинг.ком закрыл продажи в Крыму

Odpovědět

Букинг прекратил сбор отзывов и оценок туристов на крымские объекты. Где и как теперь выбирать отели ?
Я пользуюсь mybookit.ru

Datum 18.07.2018

Vložil MShinom

Titulek Мобильный, выездной шиномонтаж в Москве круглосуточно!

Odpovědět

Мобильный, выездной шиномонтаж в Москве круглосуточно!
Мегафон: +7(495)908-97-71
Мтс: +7(915)448-25-25
Хранение шин.
1. Шиномонтажные работы.
2. Снятие секреток.
3. Переобувка шин.
4. Ремонт проколов и порезов.
Выездной шиномонтаж 24 часа в Москве и МО.
Звоните!

Datum 28.06.2018

Vložil ThurmanDus

Titulek Производственная СВ компания "Триада" предлагает

Odpovědět

Производствосветодиодных табло валют, бегущих строк, табло для АЗС

Datum 28.06.2018

Vložil MichaelNuh

Titulek продам матрас двуспальной кроватью

Odpovědět

Продаем матрасы Собственное производство
Матрас РВ цв 460-1300 руб
Матрас детский РВ 400 руб
Подушка РВ 160 руб
Подушка синтепон 155 руб
Внимание NEW! Предлагаем спальные комплекты для рабочих: матрас 70х190 п/э + одеяло 1сп. + КПБ п/э 1сп. + подушка 60х60.
Цена 1500 руб!!!


ICQ 726166382

Datum 25.06.2018

Vložil MelaniT

Titulek essay-zone.com

Odpovědět

___123___Rekonstrukce panelaku: nekde to vazne :: O Bystrici nad Pernstejnem___123___

Datum 11.06.2018

Vložil Kennethflipt

Titulek Ведущее рекламное агентство в Санкт-Петербурге

Odpovědět

Рекламное агентство в Санкт-Петербурге - [url=]instagram.com/agencystark/[/url]
предлагает Вам привлечь клиентов в свой бизнес, поднять продажи,
увеличить выручки! Мы являемся доверенными партнерами Вашего бизнеса.
Занимаемся всем спектром услуг:
Интернет-реклама, реклама на транспорте, OUTDOOR-реклама, INDOOR-реклама,
выставочное оборудование, roll up, press wall, создание сайтов.

Datum 05.06.2018

Vložil Roberttem

Titulek flawless resource Jarle Thorsen itel

Odpovědět

relevant resource Jarle Thorsen GLOBAL POWER PTE LTD

Datum 24.05.2018

Vložil temg350

Titulek zwalczanie kleszczy

Odpovědět

Hello. And Bye.