Návrh rozpočtu města na rok 2024

08.12.2023 23:52

Na zasedání 13. prosince bude zastupitelům předložen k projednání návrh rozpočtu města na rok 2024. Pohled do něj nepřináší dobrou zprávu majitelům nemovitostí. Bystřičtí politici plánují zvýšit výnos daně z nemovitých věcí na dvojnásobek, tedy na 8,6 mil. Kč. Jedná se o důsledek úprav schválených vládou, které zvedají sazby daně zhruba o 80%. Zastupitelé sice mohli ještě pro příští rok udržet sazby na stávající úrovni, ale ke snížení místního koeficientu se evidentně nechystají. Co hůř, Fialův kabinet zavedl u daně z nemovitostí novinku, jíž je inflační koeficient. Ten bude do budoucna zajišťovat, že majitelé nemovitostí zaplatí každý rok více.

Návrh rozpočtu očekává v roce 2024 příjmy města ve výši 303,2 mil. Kč, což je oproti schválenému rozpočtu pro letošní rok o 50 mil. Kč více. Při výdajích 350,9 mil. Kč (+21 mil. Kč) má hospodaření skončit deficitem 47,7 mil. Kč (-28,7 mil. Kč). Rozdíl mezi příjmy a výdaji má pokrýt čerpání z rezerv vytvořených v minulých letech. V tomto směru rozpočet na rok 2024 nevybočuje z bystřické tradice, kdy jsou sice schvalovány deficity, ale výsledek je nakonec přebytkový. Na rozdíl od minulosti ovšem současný návrh již není mírně pesimistický ohledně příjmů a sází na ekonomické oživení v příštím roce, které by mělo přinést vyšší daňové příjmy. Pokud se tento předpoklad nenaplní, mohl by rozpočet skutečně skončit deficitem. Ani ten by však finanční zdraví města neměl ohrozit, neboť samospráva disponuje rezervami převyšujícími 200 mil. Kč.      

Co se dozajista nezmění, je závislost hospodaření města na centrálně vybíraných, přerozdělovaných daních, z nichž si dominantní pozici zachová daň z přidané hodnoty. Její výběr v posledních letech rychle rostl díky vysoké inflaci, jejíž vliv převážil nad poklesem spotřeby. Zatímco inflace by měla příští rok nadále klesat, k výraznému oživení spotřeby nemusí dojít. A to jednak kvůli tomu, že reálné příjmy domácností budou nadále pod úrovní roku 2019, jednak se jim v důsledku transformace na bezemisní ekonomiku budou zvyšovat životní náklady. I přes tato rizika návrh rozpočtu předpokládá, že se příjem z DPH ve srovnání s predikcí pro letošní rok zvýší o 12 mil. Kč na 77 mil. Kč.    

Pozici druhé nejvýznamnější přerozdělované daně by si měla udržet daň z příjmu právnických osob, z níž by měla Bystřice získat 35 mil. Kč, meziročně o 9,3 mil. Kč více. Stejný výnos sice město realizovalo již za prvních devět měsíců letošního roku, ale je otázka, zda budou zákazníci nadále ochotni akceptovat korporacím vysoké marže, nebo je omezením spotřeby už nutí ke slevám, které se projeví snížením zisků. Ministerstvo financí i přes zvýšení sazby daně z příjmu právnických osob z 19% na 21% předpokládá, že výnosy přerozdělované obcím klesnou o 3%. Ostatně i samotný návrh pracuje s tím, že dividenda vyplacená TS města do rozpočtu se sníží z letošního 1,5 mil. Kč na 1,2 mil. Kč. Z příjmových daní zaměstnanců by městská kasa měla získat 25 mil. Kč, oproti letošnímu rozpočtu o 3 mil. Kč více. Naopak dotace ze státního rozpočtu na státní správu vykonávanou městským úřadem, tedy např. agendu stavebního úřadu, by se měla snížit z 22,5 mil. Kč na 21,7 mil. Kč.

Mezi příjmy zahrnul návrh rozpočtu i několik dotací na investiční akce. Nejvyšší částka, 10,6 mil. Kč, by měla podpořit přestavbu plochých střech na sportovní hale a na zimním stadionu na tzv. zelené střechy s odhadovanými náklady 12,5 mil. Kč. Oběma střechami v tuto chvíli údajně zatéká, což je zvláště u zimního stadionu, který není stár ani deset let, iritující. Pokud je na budování zelených střech dostupná dotace, nepřekvapuje, že toto řešení představitelé města preferují před klasickou opravou. Zkušenost s problematickou zelenou střechou na přístavbě polikliniky ovšem vzbuzuje skepsi, zda jsou schopni ohlídat, aby byl výsledek prací bez závad a trvanlivý. Na zbudování tří rybníků v lokalitě Labuška s odhadovanými náklady 9,5 mil. Kč je podána žádost o dotaci 6,7 mil. Kč. Dotaci 8,7 mil. Kč má město přislíbenu na další modernizaci počítačového vybavení městského úřadu, která měla proběhnout již letos, ale kvůli potížím s organizací tendru byla odsunuta. Projekt, zaměřený především na posílení bezpečnosti, má vyjít na 10,3 mil. Kč. V místní části Lesoňovice se mají v roce 2024 uskutečnit dvě dotované investice. Jednak má být dokončen letos zahájený vrt na pitnou vodu s náklady podle smlouvy 4,5 mil. Kč a dotací 1,6 mil. Kč, jednak má s podporou 1,6 mil. Kč vzniknout drahý zpomalovací semafor v ceně 2,2 mil. Kč.   

Nejnákladnější investiční akcí příštího roku má být modernizace 25 městských bytů až za 20 mil. Kč, které se podrobněji věnoval jeden z předchozích článků. Jako každý rok má být opět rekonstruováno osm jednotek v Domě s pečovatelskou službou, ale už za cenu 3,7 mil. Kč. Za 5 mil. Kč mají být do bytů instalovány kalorimetry a rozdělovače topných nákladů, které mají sloužit ke spravedlivějšímu rozúčtování nákladů na otop domu. Opravné práce budou v roce 2024 soustředěny v domech na Sídlišti II č.p. 959-964 a 983-984, kde dojde k výměně stoupaček za 6 mil. Kč a společné elektroinstalace za 5,5 mil. Kč. Na domě č.p. 957-958 bude za 1,5 mil. Kč opravena střecha.    

První etapa komplexní rekonstrukce ulice Lipová na Sídlišti I, tedy vodovodu, kanalizace a povrchů, má vyjít rozpočet města na 12,2 mil. Kč. V Domaníně by měla být zahájena z roku 2022 odsunutá výstavba chodníků, které doplní ty stávající a vytvoří „průtah“ přes celou místní část. Včetně veřejného osvětlení by měla akce vyjít na 5,9 mil. Kč. U Domu s pečovatelskou službou je plánováno zvýšení kapacity parkoviště a přestavba přechodu pro chodce na zvýšený za 2,5 mil. Kč. Ještě v roce 2022 před změnami projektu byla předpokládaná cena samotného přechodu 1 mil. Kč.  

Další etapa rozšiřování optické sítě za 10 mil. Kč by příští rok měla přinést možnost pevného internetového připojení především do ulic Lipová, Zahradní, Malá branka, Rud. Vaška a dvou ulic na Rovinkách. Rozpočet pamatuje i na poslední věci člověka, když na dlouho odkládané rozšíření hřbitova ve Vítochově vyčleňuje 9 mil. Kč.

Z letošního do příštího roku se protáhne realizace dopravního hřiště u kotelny na Sídlišti II. Návrh na akci pamatuje 3,5 mil. Kč, ale protože smluvní cena činí 6,8 mil. Kč, k její částečné úhradě zřejmě došlo již letos. V roce 2024 se uskuteční další pokus zadat zakázku na výstavbu vedle ležícího skateparku. Předchozí dvě soutěže byly zrušeny, protože cena požadovaná zájemci přesáhla 8 mil. Kč schválených v rozpočtu. Přitom návrh rozpočtu na rok 2024 se zvýšením alokované částky o polovinu na 12 mil. Kč patrně dostává na úroveň odmítnutých nabídek. Pokud jsou bystřičtí politici ochotni zaplatit za skatepark 12 mil. Kč, stačilo provést rozpočtové opatření a stavět se mohlo už letos. Nelze samozřejmě vyloučit, že potřeba stavebních firem získat na klesajícím trhu nějaké zakázky povede ke snížení ceny. Vzhledem ke specifickému technickému řešení skateparku, které zužuje množinu potenciálních zhotovitelů, to ovšem není nejpravděpodobnější možnost.       

Vedle investic si pozornost zasluhují i provozní výdaje, a to především kvůli jejich dynamickému růstu, který už začíná vzbuzovat otázku, zda je má politická reprezentace ještě pod kontrolou. Například náklady odpadového hospodářství se mají zvýšit o 2,3 mil. Kč na 16,5 mil. Kč, což představuje skok o 30% během dvou let. Obdobně mají výdaje na údržbu zeleně stoupnout na 7,8 mil. Kč (+0,6 mil. Kč), na tištění měsíčníku Bystřicko na 1,3 mil. Kč (+0,2 mil. Kč) a na provoz Turistického informačního centra na 3 mil. Kč (+0,5 mil. Kč). Naproti tomu personální náklady v kapitole Zastupitelstvo, kam spadají i odměny starosty nebo členů komisí, i výdaje na provoz městského úřadu jsou rozpočtovány v totožné výši jako pro rok letošní. Také u nich lze však předpokládat růst, neboť nezohledňují například schválenou valorizaci odměn volených funkcionářů.                      

Každý občan má právo vznést k návrhu rozpočtu připomínky, a to buď písemně předem, nebo přímo na zasedání zastupitelstva. 

 

Zpět

Diskusní téma: Návrh rozpočtu města na rok 2024

Datum 09.02.2024

Vložil Pepa

Titulek Kdo je ... mgr. Miroslav Veselý

Odpovědět

Jmenuji se Miroslav Veselý a bydlím na Koželužská ... . Narodil jsem se v roce 1977, vystudoval místní gymnázium a MU v Brně s titulem mgr. Před více než 10 lety jsem byl vyhozen z uranových dolů (což je výkon, to se moc lidem nepovedlo) a nyní pracuji jako OSVČ. Žádná sláva to ale není. Jsem svobodný, bezdětný, téměř bez přátel (ještě že mám toho Švestku). Mezi moje oblíbené činnosti patří diskutovat sám se sebou na internetových fórech a na této diskuzi je mých zhruba 90% nicků (např. Dozimetr, Kolemjdoucí, Trafikant, Okolojdoucí, Lorem ipsum, Nemrava, Nezávislý pozorovatel, Nespokojený, Uvaděč na správnou míru, Student, Náhodný kolemjdoucí , Mireček, Augyáš, Dotační specialista, Pletichaření, Korupce, Kmotříček ….). Používám i nicky těch s kterými diskutuji a úplně nejraději píšu jako ten Pepa, chtěl bych totiž být jako on. Cítím ale, že na to nemám a tak se ho alespoň snažím napodobovat. Ale ať dělám co dělám, výsledek je hloupý. Je jasné, že potřebuji odbornou pomoc. Až půjdu k doktorovi na kontrolu, musím se mu zmínit, že nás je víc. Snad mi napíše silnější prášky … . Díky mně a mým hloupým a sprostým komentářům musela být kdysi ukončena diskuze na oficiálních bystřických stránkách a stejně tak i na portálu zdarskevrchy.cz. Za to si ale samozřejmě mohli sami – neumí moderovat. Největší mojí neřestí je ale psát o lidech, kteří na rozdíl ode mě v životě něco dokázali a mají se líp než já. Hajzli. Kopíruji sem nesmysly bez důkazů, neumím pochopit, že i když to třeba napíše Deník N nebo Seznam, nemusí to být pravda. A když už nic nenajdu, tak prostě něco vymyslím. V televizi přece říkali, že fšetci kradnú … . Soudy a důkazy netřeba, já mám přece jasno. Jo a ještě mi taky vadí úředníci – nic nedělají a z mých daní chlastaj celej den kafe. Hajzli. Akorát mě tady hrozně rozčiluje ten zlej Pepa. Nechápu, proč se tady pořád zastává všech těch Nemrahů, Mašíků, Vojtů, Pačísků, Ondrů, Špatkových, Humpolíčkových …. (kdo si je má všechny pamatovat). Určitě ho na mě museli najmout, přece není možný, aby na mě takhle pořád reagoval zadarmo. Můj jediný kámoš Švestka ho sice maže a moje sračky tady nechává i když vidí, že je posílám ze stejné IP adresy ( je to fakt kámoš), ten zlej Pepa to ale vždycky nakopíruje zpátky. A vždycky mě ten zlej Pepa vytočí tak, že pak rotuji vzteky po té své pazderně a večer nemůžu usnout. A teď mi ještě k tomu všemu kvůli němu docházejí futra, protože je mám všechny prokousaný. Je úplně nejzlejší na světě. Tohle si Mirku pravidelně opakuj, třeba se to zlepší.