Prázdninové nápady

18.08.2023 23:50

I v srpnu, čase dovolených a odpočinku, se stále dějí zajímavé věci. Například došlo k vývoji ve věci Volnočasového areálu, jímž se rozumí nové dopravní hřiště, přestavba skateparku a perspektivně asfaltový pumptrack v místě zrušeného lanového centra. O projektu tyto stránky informovaly naposledy v květnu, kdy bylo v reakci na neúspěch prvního pokusu o zadání zakázky zahájeno opakované řízení. I to mezitím skončilo neúspěchem.

Po zrušení první soutěže visela ve vzduchu otázka, co vedlo představitele města k vypsání nového tendru s prakticky totožnými podmínkami a požadavky. Zda disponovali nějakými zákulisnými informacemi, na jejichž základě usoudili, že druhé řízení přinese i bez změny parametrů pozitivní výsledek. Nyní už je jasné, že se tento předpoklad nenaplnil a na místě jsou pochybnosti, zda lze vůbec dosáhnout ekonomicky přijatelného výsledku. Hlavní problém je totiž skryt v samotném základu projektu, v projektové dokumentaci.

K jejímu vypracování představitelé města oslovili kancelář U/U Studio, renomovaného odborníka na skateparky. Architekti, nadšenci do skateboardingu, pro Bystřici navrhli prostor, který by sice nepochybně byl skvělým místem pro jezdce, ale pro zhotovitele představuje riziko nežádoucích potíží. U/U Studio navrhuje skateparky jako tvarově složité železobetonové skořepiny s tolerancemi do 2 cm, jejichž hrany jsou zesíleny přesně ohýbanými ocelovými profily. Jelikož vibrace od prken, teplotní dilatace ocelových hran a po čase i koroze oceli mohou zapříčinit rychlou degradaci betonu, jako na posledním snímku zde, na takové konstrukce si ne každá stavební firma troufne. A pokud ano, započítá si do ceny riziko vysokých nákladů z reklamačních oprav. Důsledkem zvoleného stavebně-technického řešení je, že výsledky zadávacích řízení se rozchází s očekáváními.

V prvním řízení se o obě části zakázky, tedy skatepark i dopravní hřiště, ucházela jediná firma, místní SPH stavby, která však požadovala více, než byla projektantem spočítaná předpokládaná hodnota díla. Kdosi tak rozhodl o jeho zrušení a kdosi následně rozhodl o zahájení opakovaného tendru, snad s nadějí, že úbytek zakázek ve stavebnictví přivede k účasti více zájemců. O stavbu dopravního hřiště se opět ucházely SPH stavby, které ovšem už nepodaly nabídku na skatepark. Jen o dopravní hřiště projevila zájem i firma PORR, která v Bystřici v současnosti provádí rekonstrukci ulice K Domanínku. Zájem postavit skatepark indikovala jen jedna korporace, a sice pražská Bonidee MNG. Tento specialista na skateparky je silně navázán na U/U Studio, a to až do té míry, že pokud nějaký z projektů U/U Studia postoupí k realizaci, což se ne vždy stane, provádí ji Bonidee. Tato okolnost nastoluje otázku, nakolik je zakázka navrženého skateparku přístupná širšímu spektru stavebních firem, potažmo zda lze v řízení nastolit konkurenčního prostředí a dosáhnout přijatelné ceny. Právě vysoké požadavky uchazečů na cenu vedly v červnu radu města k rozhodnutí zrušit i opakované zadávací řízení. Bohužel místní úředníci se nenamáhají s uveřejňováním informací o nabídkách, takže tvrzení o překročení předpokládané ceny nelze ověřit, a není ani jasné, jak zásadní ono navýšení bylo.      

I přes zrušení soutěže však chtějí politici ve věci Volnočasového areálu už letos vykázat nějaké výsledky, a proto se rozhodli najít zhotovitele jen na dopravní hřiště. Přirozeně pokud je ambicí jej tento rok i dokončit, na další otevřenou soutěž není čas, a proto musí být vytvořeny podmínky pro zakázku malého rozsahu. U stavebních prací je její hranicí částka 6 mil. Kč bez DPH. Pokud však projektant spočítal cenu dopravního hřiště na 7,1 mil. Kč bez DPH, nepůjde o právě jednoduchou operaci. Navrženým řešením je radikálně seškrtat sadové úpravy. Tím si ovšem představitelé města zadělávají na další problém.

Jak bylo uvedeno již v předchozím článku s tímto tématem, v lokalitě bylo na konci března narychlo provedeno rozsáhlé kácení dřevin, především topolů u kotelny. Bez platného povolení a bez smlouvy, která byla uzavřena až dodatečně. Nyní, po vydání stavebního povolení, by mělo být platné už i povolení ke kácení dřevin, včetně uložených povinností. Odbor životního prostředí (OŽP) vyčíslil hodnotu dřevin na téměř 750 tis. Kč. Vzhledem k tomu, že odstraněním stromů vznikla ekologická újma, byla stavebníkovi k její kompenzaci stanovena povinnost provést náhradní výsadbu, a to přesně v rozsahu podle projektové dokumentace, který vedoucí OŽP považoval za dostatečný.

Díky tomu, že se lhůta pro dokončení sadových úprav v trvání jednoho roku začala počítat od kácení, o jejím začátku si rozhodoval stavebník sám. V tuto chvíli tak už běží a město má povinnost do konce března 2024 dokončit sadové úpravy podle předložené projektové dokumentace. Bez ohledu na to, jestli do té doby postaví dopravní hřiště, skatepark, obojí, nebo nic. Povinnost náhradní výstavby se totiž neodvíjí od stavby, ale od kácení.

Tím se ve zdánlivě dobrém nápadu na seškrtání sadových úprav objevují nepěkné trhliny. Město sice může letos zrealizovat zakázku jen na holé dopravní hřiště, ale stále mu zůstane povinnost začátkem příštího roku dokončit v plném rozsahu náhradní výsadbu. A vzhledem k tomu, že součet obou zakázek překročí hranici 6 mil. Kč bez DPH, dostanou se odpovědné osoby na tenký led účelového dělení zakázek s cílem obcházet zákon.      

Proč se vůbec představitelé města uchylují k takovým chytristikám, když už měli dvakrát vysoutěženého dodavatele a stačilo podepsat smlouvu? Protože si nechali navrhnout velkorysý Volnočasový areál, ale chybí jim odvaha zaplatit za něj požadovanou cenu. Nejsou ochotni nést riziko, že bude stavba označena za příliš drahou. A tak vymýšlí, jak náklady rozmělnit do delšího období a osekat „zbytečné“ položky. Nejenomže postupným zadáváním jednotlivých částí bez otevřené soutěže pravděpodobně nedosáhnou lepší konečné ceny, ale navíc z původního projektu zůstane torzo. V duchu novodobé bystřické tradice vznikne další drahá stavba, která však bude vypadat lacině a tuctově.    

Vedle volnočasového areálu se v době dovolených dějí zajímavé věci i na úřední desce městského úřadu. Momentálně je na ní vyvěšeno oznámení o zahájení územního řízení, ve kterém společnost EG.D žádá o povolení rekonstrukce vedení nízkého napětí v katastrálním území Domanín. Stavba má sestávat z oprav a částečného nahrazení stávajícího vzdušného kabelu a sloupů a v převedení části vzdušného vedení pod zem. Projekt bude probíhat na pozemcích desítek vlastníků, které stavební úřad vyrozumí doporučeným dopisem.

Život ve městě ale podstatně více zkomplikuje jiná stavba. Koncem července se na úřední desce objevilo oznámení o zahájení stavebního řízení, ve kterém Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko (SVK) žádá o povolení rekonstrukce části hlavního vodovodního řadu a jeho doplnění o druhé tlakové pásmo. Nové potrubí bude uloženo od silničního oblouku pod Poliklinikou, podél jedné strany Centrálního parkoviště a přes soukromou zahradu až k zadnímu traktu jednoho z domů na náměstí (Cukrárna). Pod budovou je v plánu vsunout nové slabší potrubí do stávajícího širšího. Stejný postup se má uplatnit i v průchodu pod bývalou radnicí. Mezi těmito budovami, a to bude představovat největší komplikaci pro občany i návštěvníky, má být nové potrubí položeno do výkopu napříč celým náměstím. Tento úsek má končit na starou radnicí a další práce mají probíhat až v ulici Beranka, na jejím konci. Představitelé města plánují využít stavební akci SVK k prodloužení teplovodu, který dnes končí v bývalé radnici, až k poliklinice a přilehlé mateřské škole. Bohužel výkop pro teplovod bude směřovat k tržnici a bude tak značně vzdálen od rýhy pro vodovod. Práce by měly proběhnout příští rok.

 

Zpět

Diskusní téma: Prázdninové nápady

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.