Tempem zoufalým

10.11.2023 23:55

Už přes rok se starosta Horák s kolegy trápí při hledání odpovědi na otázku, jak zajistit rekonstrukci zchátralých interiérů městských bytů. Vzhledem k rozsahu městského bytového fondu, který čítá kolem 1 850 jednotek, nelze nájemní bydlení pozvednout na úroveň 21. století pouze opravami vystěhovaných bytů, protože se jich ročně uvolňuje příliš málo a celý proces by trval desítky let. V takové situaci existují už jen dvě cesty: rekonstrukce po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce.

Varianta jít po jednotlivých bytovkách a vždy modernizovat naráz všechny jednotky v domě je z hlediska majitele nejvýhodnější, jelikož dovoluje bytový fond opravit ve snesitelném čase a nezanechává různě po městě rozptýlené byty v původním stavu, ale je závislá na ochotě nájemců snášet diskomfort při stavebních pracích a trvale vyšší nájemné. Aby rada města získala představu o postoji nájemců k této variantě, obrátila se v létě na obyvatele domu č.p. 909-911 na ulici Višňová s dotazníkem. V něm nabídla na výběr mezi rekonstrukcí částečnou, která by se týkala jen chodby, kuchyně, koupelny a toalety, a úplnou, zahrnující také obytné místnosti a změnu dispozice posunutím příček. Překvapivě obě možnosti předpokládaly stejný rozsah rekonstrukce elektroinstalace, která neměla proběhnout v obytných místnostech. V původním stavu by tak zůstaly jak vodiče, už dnes na hraně životnosti a bezpečnosti, tak množství zásuvek, zcela nedostatečné potřebám současné domácnosti. 

Naopak bez ohledu na rozsah oprav by mělo dojít k vybourání vestavných skříní v chodbě, a to bez náhrady. Stejně tak by měla být odstraněna kuchyňská linka a pořízení nové by bylo ponecháno na nájemcích. To jim jistě dává možnost přizpůsobit ji vlastním preferencím, ale vedle finančních nákladů na ně přenáší také břemeno sladění instalace s průběhem stavebních prací, které nemohou ovlivnit. Zvláště pro seniory to může být natolik závažný problém, že je odradí od zapojení do projektu. Je proto chyba, že dotazník neslibuje žádnou pomoc města s obstaráním kuchyňské linky a ani nezmiňuje, že by ji bylo možné objednat u stavební firmy za cenu obvyklou, kontrolovanou městem. 

Zásadním zásahem do života domácnosti by v případě souhlasu s rekonstrukcí byla nutnost byt opustit na dobu zhruba tří týdnů a částečně či zcela jej vystěhovat. Ani v tomto případě nenabízí autoři dotazníku účinnou pomoc a i přes spíše hypotetickou nabídku ubytování v Domě s pečovatelskou službou fakticky ponechávají řešení opět na nájemcích. Přitom i občanský zákoník předpokládá u oprav bytů, které nevyžadují souhlas nájemce, větší vstřícnost, když např. ukládá pronajímateli uhradit účelně vynaložené náklady na vyklizení, je-li nezbytné. Město v dotazníku nabídlo pouze uzamykatelné kontejnery umístěné v blízkosti domu, fyzickou pomoc žádnou.  

Výsledky dotazníku sice nebyly veřejně prezentovány, ale ze slov starosty Horáka na zářiovém zastupitelstvu lze usuzovat, že se navržený plán nesetkal s všeobecným nadšením. Jako zásadní důvod nesouhlasu uvedl vyšší nájemné, které by činilo v případě částečné rekonstrukce 80 Kč/m2 zvýšených o letošní inflaci a u plnohodnotné rekonstrukce 95 Kč/m2 plus letošní inflace, přičemž současná výše je u nerekonstruovaných bytů 70 Kč/m2 a v případě starých smluv bez inflační doložky, kterých je zhruba polovina, dokonce jen kolem 55 Kč/m2. I díky tomu, že od příštího roku dojde k valorizaci nájemného u starých smluv na nějakých 65 Kč/m2, však rozdíl mezi nájemným v nerekonstruovaném a rekonstruovaném bytě zůstane spíše symbolický a nebude odpovídat rozdílu v užitné hodnotě a investovaným prostředkům. Váhající nájemce by proto, vedle pomoci s výše popsanými komplikacemi, mohlo přesvědčit, že souhlasem získají vyšší komfort „se slevou“.

Je ovšem otázka, jestli současní představitelé města opravdu zamýšlí postupovat po celých domech, nebo jen chtěli jedním pokusem s neatraktivními podmínkami vykázat činnost, aby mohli ostatním zastupitelům i občanům sdělit, že touto cestou to nepůjde.      

Stejně jako varianta modernizace po celých domech, ani druhá přes investorství nájemců zatím nevykazuje výrazný pokrok. Město sice angažovalo pardubickou advokátní kancelář, v níž se angažuje docent Jurčík, který kdysi „posudkem“ „přikryl“ koncesní smlouvu na bystřický zimní stadion, ale tempo její práce je spíše vláčné. Návrh ucelené koncepce proto starosta Horák slíbil předložit až v prosinci.

Do doby, než bude metodika schválena, pokud k tomu vůbec dojde, bude město provádět celkové modernizace pouze uvolněných bytů. Za tímto účelem zahájilo minulý měsíc další zadávací řízení, které však na rozdíl od letošní soutěže nebude pokrývat jen jeden, ale tři kalendářní roky. Že byla vyhlášena několikaletá zakázka na opravy jednotlivých bytů rozptýlených po městě a nikoliv soutěž na všechny byty ve vybraných bytovkách, je další dílek skládačky, která ukazuje, že varianta oprav po celých domech byla uložena k ledu.   

Zatímco předmětem letošní zakázky byla rekonstrukce až dvaceti jednotek za 10,9 mil. Kč bez DPH, předpokládaná hodnota navazujícího tříletého kontraktu je 52,2 mil. Kč bez DPH. Navýšení ceny není zapříčiněno jen delším trváním kontraktu, ale také zvýšením počtu předávaných bytů z dvaceti na ideálně pětadvacet ročně v závislosti na jejich uvolňování, přičemž minimální garantovaný počet je patnáct. Dosažení zamýšleného počtu může zkomplikovat skutečnost nastíněná starostou Horákem na zářiovém zastupitelstvu, a sice že se zpomalilo tempo obměn nájemců a jednotek k rekonstrukci nemusí být dostatek.    

Vliv na hodnotu zakázky má také růst nákladů na opravu jednoho bytu, avšak zde se jedná pouze o odhad, který otevřená soutěž nemusí potvrdit. Na druhou stranu dodavatelé si při současných turbulencích na stavebním trhu mohou přičíst rizikovou přirážku, která bude zohledňovat nejistoty ohledně budoucího vývoje cen stavebních materiálů a prací. Je tedy možné, že tři samostatné zakázky soutěžené každý rok by byly pro město finančně výhodnější.

Vedle ceny jsou pro fungování bytového hospodářství zásadní i lhůty pro provedení prací. Ty se oproti letošní zakázce nemění a trvají od 6 týdnů u bytu 1+1 až po 12 týdnů u 4+1. Rychlejšímu návratu na trh by ovšem mohlo napomoci zkrácení lhůty pro převzetí jednotky a zahájení rekonstrukce, která již nebude činit třicet, ale sedm kalendářních dnů. Přitom město negarantuje rovnoměrné rozložení zakázek v průběhu roku a naopak si vyhradilo, že každý týden může dodavatele vyzvat k převzetí až tří bytů. Potenciální zájemce o zakázku může mírně zneklidňovat, že v jednu chvíli by tak mohli mít předáno třeba patnáct bytů, na nichž by kvůli lhůtám museli pracovat souběžně.                  

Příští rok by tedy měly investice do bytového fondu v režii města probíhat podle známého scénáře, a jak to nakonec bude se zapojením nájemců, bychom se měli dozvědět v prosinci. Starosta Horák ovšem ubezpečuje, že k němu dojde, jen je třeba řádně nastavit role města a nájemců.

Zpět

Diskusní téma: Tempem zoufalým

Datum 12.11.2023

Vložil Mireček

Titulek Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

Podle mě to nereálné. Město se v postpřevratové době zmohlo akorát na výměny oken a zateplení fasád, a i toto trvalo a stále ještě trvá desítky let během fungování Novotného, Pačisky i Horáka. Ze zákona má povinnost majetek a jeho opravy, včetně výměn dveří, svítidel, různých stěnových příček, apod. samozřejmě hradit jeho majitel, nikoliv nájemce. Když mi vyměňovali v roce 2009 okna, žaluzie už si musel platit nájemce, a vnucovali mi je, tak jsem je s nimi slušně poslal k šípku. Kdo si interiér zrekonstruuje dle svého, a po městu pak požaduje kompenzace, má smůlu... mám s tím osobní zkušenost, kdy můj jiný rodinný účastník, co se z bytu přestěhoval jinam, udělal nákladné vnitřní opravy jádra v řádech desetitisíců, se kterými souhlasil další nájemník (tj. nemuselo se to uvádět do původního stavu), nedostal od našeho skrblického města na kompenzacích ani halíř. Takže asi tak.

Datum 13.11.2023

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

Základní věc je mít stavební úpravy schválené městem. Potom se při ukončení nájmu dá jednat i o kompenzaci.

V Bystřici holt kvalita služeb bytového hospodářství odpovídá (nízkému) nájemnému. Když chce někdo bydlet lépe, musí se postarat sám. Nutno ovšem říct, že nemálo nájemců je s tímto stavem spokojených a laciný nájem preferují před komfortem.

Datum 14.11.2023

Vložil Mireček

Titulek Re: Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

Vyjednávání bylo k ničemu, žádost o kompenzace zamítnuta. Bylo řečeno, že pokud se někdo uráčí udělat v městském bytě nějaké vnitřní úpravy a rekonstrukce, tak jedině na jeho vlastní náklady. Město na toto nepřispívá ani halíř. Neexistuje žádný "bytový" fond, který by byl pro občana, je jen fond na opravy, pokud třeba prdne radiátor, nebo se zasekne výtah, o které se staral Petrik a další městští pohůnci. Je to jen klasické tržní hospodářství - jako starej bača, jen každej měsíc podojit svoje stádo ve volbách loajálních a tupých oveček a zinkasovat zisk, ale zpět vrážet naprosté minimum, ve stylu jen "aby to nespadlo". Za ta léta už byly ty socialistické bytové domy a paneláky nájemníky na nájemném dávno několikrát zaplaceny.

Datum 15.11.2023

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

Postarat sám - myslíš jako ty, co bydlíš celý život u rodičů ? Možná tomu nebudeš věřit, ale existují i lidi, co si na bydlení musí vydělat sami. A když k tomu máš navíc děti, tak jsi rád, že jsi rád.

Datum 15.11.2023

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

To je na rozhodnutí každého, zda chce sypat peníze do samostatného bytu. A není moje chyba, že se Pepa rozhodnul špatně a teď jej to frustruje.

Datum 15.11.2023

Vložil Mireček

Titulek Re: Re: Re: Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

Nevím, co ho má frustrovat. Pokud bydlí v našem socialistickém městském bytě, bydlí prostě levně, tak co naříká. Ano, komunální politici se o to zasadili, aby sazba nájemného byla levná, ale tomu také odpovídá i ponurá kvalita v odstínech šedi, beze špetky nějakých moderních renovací. Takže zatleskat takovému počinu bystřické postkomunistické zaostalosti nebo ne? Podle mého názoru jednoznačně NE!

Datum 16.11.2023

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

Jestli to tak je, tak se patří vedení města pochválit. Jsou tady přece pro lidi. Tleskám.

Datum 20.11.2023

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

Musíš Jardo trošku při tom mazání přemýšlet. Takhle promazané to totiž nedává moc smysl. Veselý nade mnou by měl být pode mnou.

Datum 20.11.2023

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

A taky chybí Veselého příspěvek o tom, že máme nejlevnější nájmy široko daleko. Že by se ti Jardo tato informace nehodila do krámu ?

Datum 21.11.2023

Vložil Mireček

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

Výše o tom něco píšu, kdybys uměl trochu číst. Ale když se řekne A, tedy cena, tak se musí taky napsat B, tedy kolik muziky za tu cenu. "Ano, komunální politici se o to zasadili, aby sazba nájemného byla levná, ale tomu také odpovídá i ponurá kvalita v odstínech šedi, beze špetky nějakých moderních renovací."

Datum 21.11.2023

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

V odstínech šedi - ty máš něco s očima ? Jsou zrekonstruovaná a podle mě vypadají hezky. Co si představuješ pod pojmem "moderní renovace " ?

Datum 21.11.2023

Vložil Mireček

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

Hlupec neumí pochopit smysl a význam psaného...

Datum 26.11.2023

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

Nemůžu za to to, že když jsem četl "ponurá kvalita v odstínech šedi, beze špetky nějakých moderních renovací " tak mi okamžitě naskočil obrázek tvé pazderny na Koželužské :-)

Datum 15.11.2023

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

Já jsem Jardo ale nepsal o sobě. Z čeho usuzuješ, že jsem se rozhodl špatně a že jsem proto frustrovaný ? Děláš chybné závěry, ne poprvé.

Datum 16.11.2023

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

Já ty příspěvky čtu. Takhle nepíše člověk, který je spokojený. A tímto bych výlet do soukromé sféry ukončil, protože tématem těchto stránek jsou věci veřejné a nimrání v privátních záležitostech od nich odklání pozornost. Ať mimoděk, nebo záměrně.

Datum 16.11.2023

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

To že je čteš ještě neznamená, že jsi pochopil jejich význam. A asi záleží na úhlu pohledu - mně osobně přijdou příspěvky třeba Mirka jako od člověka, který je vnitřně nešťastný. A občas i tvoje.

Datum 16.11.2023

Vložil Mireček

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rekonstrukce bytů po jednotlivých domech a převedení investorství na nájemce

Odpovědět

To seš mimo, protože já jsem se svým životem spokojený. Největší priorita je moje práce a uživit sebe. Chápu, že někdo jiný má prioritu rodinu a uživit ji.

Nešťastný jsem akorát ze státní i místní politiky a z jejich přestavených, co nic moc pro lidi nepředvedli. A také z celkového směřování naší země v rámci EU.