Eden s ručením omezeným

01.04.2022 23:55

V červnu loňského roku zastupitelstvo schválilo pronájem farmy Eden,včetně 180 hektarů zemědělských pozemků, a Centra zelených vědomostí (CZV) Davidu Hájkovi za 700 tis. Kč bez DPH ročně. Mezi bystřickou veřejností je rozšířená představa, že nájemce získal lukrativní zemědělskou výrobu se slevou jako kompenzaci za povinnost provozovat muzejně-naučnou část v obdobném rozsahu, jako ji provozovalo město. Tento dojem mohli občané nabýt například z článku starosty na straně 3 Bystřicka z července 2021. Ve stejném duchu by člověk mohl interpretovat také vyhlášený záměr na pronájem a nakonec i uzavřenou smlouvu.   

Pokud by však město skutečně nájemce zavázalo k provozování nevýdělečných činností, a tyto mu kompenzovalo nižším než tržním nájemným, nejednalo by se o nájem, nýbrž o koncesi, tedy stejný mechanismus, který byl aplikován u zimního stadionu. V tom případě by bylo nutné provést koncesní řízení, o němž by se díky povinnému uveřejnění ve Věstníku veřejných zakázek mohl dozvědět mnohem širší okruh zájemců, čímž by se zvýšila konkurence mezi uchazeči a otevřel prostor ke sjednání výhodnějších podmínek pro město.

Jelikož otázka, zda postupem zastupitelstva nebyla neoprávněně omezena soutěž mezi potenciálními dodavateli, byla z výše uvedených důvodů zcela zásadní, byla věc postoupena k přezkumu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). A ukázalo se, že i přes změnu na postu předsedy, kdy Petra Rafaje, usvědčeného v odposleších z manipulace řízení vedených úřadem, nahradil Petr Mlsna, se v metodách ÚOHS mnoho nezměnilo. Odpovědný pracovník v předložené záležitosti projevil nulovou iniciativu a vycházel pouze z vyjádření města k podnětu a důkazů přiložených k podnětu, přičemž učiněné závěry se zdají být s důkazy v rozporu. Případnému zpochybnění rozhodnutí se ÚOHS vyhnul tím, že zcela rezignoval na jejich hodnocení, odůvodnění závěrů a rovněž vynechal úvahy, jimiž se při posouzení věci řídil. Úřad tedy konstatoval, že kontrakt nenaplňuje znaky koncese, přičemž tento výrok podporuje jediný důkaz – písemnost z 16. prosince 2021 s názvem Vyjádření k podnětu, podepsaná bystřickým starostou.       

Vyjádření byl naprosto klíčový materiál nejenom při rozhodování o podnětu, ale bude hrát ústřední roli také v budoucích vztazích mezi městem a nájemcem, neboť představuje interpretační vodítko pro výklad uzavřených smluv. Jak je uvedeno výše, řada občanů je přesvědčena, že se nájemce zavázal pokračovat v zaběhlém způsobu provozování CZV. Vyjádření k podnětu tento pohled vyvrací.   

Autoři dokumentu postavili obranu na argumentu, že smluvní vztah má povahu běžného nájmu (a pachtu), tedy že stanovuje pouze obecné podmínky užívání svěřeného majetku a jeho záměrem není zajistit poskytování určitých služeb. Konkrétně tvrdí, že nájemce je oprávněn, nikoliv povinen, využívat majetek v souladu s účelem, k němuž byly stavby zkolaudovány. Článek 2.1 podepsané smlouvy sice říká opak, tedy že je povinen užívat majetek v souladu s kolaudačními rozhodnutími, nicméně lze učinit závěr, že představitelé města nemají v úmyslu sankcionovat nájemce, pokud by se odchýlil od původního účelu a využití staveb. Ve výběru podnikatelských aktivit je limitován jen požadavkem na soulad s právním řádem a dobrými mravy a veškeré činnosti jsou podle Vyjádření omezeny jen „v té nejobecnější rovině“.

Definičním znakem CZV, jakožto populárně-naučného, volnočasového a turistického zařízení, je nepochybně to, že jej mohou zájemci navštěvovat, že je přístupné veřejnosti. Vyjádření k podnětu vysvětluje, že město sice vyjádřilo přání, aby byl veřejnosti umožněn vstup, avšak žádná taková povinnost nájmeci uložena nebyla. Z toho vyplývá, že by bylo zcela v souladu s uzavřeným kontraktem, pokud by došlo k uzavření areálu a potažmo, jelikož bez návštěvníků nemůže být žádné muzeum, k likvidaci CZV jak jej známe.

S přístupností veřejnosti úzce souvisí i druhý klíčový atribut CZV, pořádání hromadných akcí. Ve smlouvě sice najdeme závazek uspořádat ročně přibližně pět akcí určených veřejnosti, ale Vyjádření k podnětu vysvětluje, že nájemce není povinen ke konání žádných konkrétních akcí a ani k jejich konkrétnímu počtu. Tím je řečeno, že fakticky není v tomto směru zavázán k ničemu.

Jaksi mimochodem se v dokumentu představitelé města také přiznávají, že jednali flagrantně proti vůli zastupitelů. Ti totiž v usnesení č. 21-14-09 výslovně uložili uzavřít nájemní smlouvu s firmou EDEN CETRE až poté, co bude ukončen její převod od města na Davida Hájka. Jenže podle Vyjádření byla smlouva podepsána jednatelem dosazeným městem už 30. června 2021, zatímco k převodu obchodního podílu došlo až 3. srpna 2021. Postup v rozporu s usnesením umožnil novému nájemci realizovat stěžejní část turistické sezóny v CZV ve vlastní režii a v zemědělské části rozhodovat o organizaci sklizně, přestože formálně byla firma stále majetkem města. Jelikož v okamžiku převzetí nebylo možné ukončit všechny smluvní vztahy a oddělit účetní operace, účetnictví města z tohoto období musí obsahovat plnou skříň kostlivců.       

Právník městského úřadu před zastupiteli při schvalování smlouvy prohlásil, že z jeho pohledu je pro město až přejištěná. Těžko říct, jak to tehdy myslel, nicméně Vyjádření k podnětu nám osvětluje skutečný rozsah záruk, neboť z něj jednoznačně vyplývá, že klíčové atributy CZV – přístupnost veřejnosti, naučně-volnočasový charakter a tradiční akce – fakticky zajištěny nejsou. Město tak ke komerčnímu provozu pronajalo majetek pro rostlinnou a živočišnou výrobu za lukrativní nájemné, ale nedostalo za to žádnou protihodnotu, neboť i CZV může být přeměněno v plně komerční zařízení.

Přitom proces transformace již započal. Půl roku po uzavření nájemní smlouvy zastupitelstvo usnesením č. 21-16-13 odsouhlasilo návrh zrychlené změny územního plánu, která areál CZV i přilehlé zemědělské provozy přesune do ploch občanského vybavení komerčního, v nichž je možné provozovat obchody a nabízet ubytování, stravování a služby. Právě vybudování ubytovací kapacity je deklarovaným důvodem navržené změny. Vestavba pokojů do podkrovního prostoru jednoho křídla historické budovy prý nebude kolidovat s provozem CZV. Zda se očekávání naplní, nebo bude nutné nekomerční část utlumit, ukáže až zkušenost z každodenní provozní praxe.

Díky Vyjádření k podnětu se veřejnost poprvé jednoznačně dozvídá, že v uzavřené smlouvě chybí záruky za zachování naučně-volnočasové části. V kombinaci se změnou územního plánu jsou tím vytvořeny podmínky k zásadní změně charakteru provozovaných činností, která se zvlášť atraktivní volbou stane ve chvíli, kdy nájemce zjistí, že ani jemu, stejně jako předtím městu, nevychází ekonomika provozu.                  

 

Zpět

Diskusní téma: Eden s ručením omezeným

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.