I v Ráji padají kroupy

04.02.2022 23:53

Po schválení kontroverzního pronájmu Centra Eden a městského zemědělského provozu v polovině loňského roku měla být veškerá tíha nepovedeného projektu sejmuta z beder města a přenesena na Davida Hájka, leč na prosincovém zasedání zastupitelstva byla předložena žádost, která tuto ránu znovu otevřela a naznačila, že spolupráce s nájemcem možná nebude tak harmonická, jak si někteří slibovali.   

Firmu EDEN CENTRE totiž stihlo neštěstí: kroupy jí 10. srpna 2021 pobily úrodu. Zemědělec, který má všech pět pohromadě je na takovou událost pojištěný, ne tak ovšem EDEN CENTRE. Po většinu doby, kdy společnost vlastnilo město, měla pojistku na zemědělské plodiny uzavřenu. V září 2019 však dozorčí rada dala jednateli pokyn na sezónu 2020/2021 již smlouva neprodlužovat, a to s cílem snížit provozní ztrátu. Vzhledem k tomu že, pojistné činilo necelých 70 tis. Kč za rok, zatímco hodnota úrody se počítala v milionech korun, tak relativně marginální úspora vedla k podstatnému nárůstu dlouhodobého rizika.

David Hájek jednal s představiteli města o odkoupení EDEN CENTRE několik měsíců, takže buď přímo věděl, nebo vědět mohl a měl, že plodiny nejsou pojištěny. Po převzetí korporace však sám pojistnou smlouvu neuzavřel. Předkládací zpráva pro zastupitelstvo (bod 21-16-15 zde) k tomu uvádí, že žádná pojišťovna už nebyla po 1. červenci ochotna pojištění sjednat, což však jedna zastupitelka na základě vlastního průzkumu trhu rozporovala. Pravděpodobněji se tedy rozhodl ušetřit a věřil, že do sklizně již žádná živelní pohroma nenastane. Přestože tím na sebe dobrovolně vzal riziko, když přišly kroupy, požádal o kompenzaci škod město. Rozsah poškození zhodnotil podle lokality mezi 52-100% a v penězích na 1,85 mil. Kč, když místo plánovaných 2,1 mil. Kč měl utržit jen 266 tis. Kč. K „nezávislému“ posouzení škod angažoval starosta místního pojišťovacího poradce, který snížil odhad ztrát na 1,66 mil. Kč, leč i on vycházel z údajů o rozsahu poškození a skutečně sklizeném množství dodaných EDEN CENTRE, přičemž tato data nebyla ověřena. Vzhledem k tomu, že Hájek deklaroval násobně vyšší míru poškození, než byla uznávána zemědělcům v okolí (např. u pšenice 52% a 97% oproti 10-15%), celá kalkulace ztrát stojí na nevěrohodných vstupech.       

Na tomto místě je třeba připomenout, že Hájek odkoupil společnost EDEN CENTRE, majitele rozpěstovaných plodin, za 1 Kč, přičemž jen účetní hodnota zásob v rostlinné a živočišné výrobě činila 3 mil. Kč. Oproti celkovému majetku firmy 4,5 mil. Kč sice stály závazky ve výši několika milionů korun, avšak ani ty nic nemění na skutečnosti, že nový majitel fakticky zadarmo nabyl plodiny, které stačilo už jen sklidit. I přes to požádal město o částečnou kompenzaci škod na darované úrodě, a to formou odpuštění nájemného za rok 2021 ve výši 644 tis. Kč s DPH. Klíčovým argumentem v celé diskusi zastupitelů bylo tvrzení, že chybějící pojištění bylo důsledkem pochybení předchozího majitele, tedy města. Podpora návrhu se lámala na tom, zda s takovou interpretací zastupitel souhlasil, či nikoliv.

I když agenda nájemních smluv spadá do kompetence rady města, stejně jako v případě schvalování pronájmu nemovitostí a prodeje EDEN CENTRE byla věc předložena k rozhodnutí zastupitelstvu, které většinou 13 hlasů z 23 uznalo podíl města na nastalé situaci a dar odsouhlasilo.

Vedle odpuštění nájemného zastupitelé na prosincovém zasedání podpořili Davida Hájka ještě jedním rozhodnutím, a sice návrhem změny územního plánu, která umožní vybudovat v Centru Eden ubytovací kapacity. Vize rozšíření služeb byla už jedním z ústředních bodů vyhlášeného záměru na pronájem areálu, jejíž realizace má zajistit ziskové hospodaření Centra Eden. Město sice na příští rok plánuje provést komplexní přehodnocení územního plánu, ale u této a několika dalších změn má proběhnout zrychlené posouzení, které umožní schválení ještě v letošním roce.  

Třetí vstřícný krok vůči EDEN CENTRE, který se odehrál v prosinci, byla legalizace převzetí skladových zásob vlastněných městem. David Hájek se ujal chodu Centra Eden prvního července, na začátku nejhektičtější fáze turistické sezóny a v době, když už byl po zimní hibernaci areál přístupný veřejnosti. Bylo v jeho zájmu přebrat podnik bez přerušení provozu, nejlépe tak, aby se jen změnila hlavička na tiskopisech. Město mu k tomuto poskytlo součinnost, která mimo jiné zahrnovala i předání skladových zásob nakoupených městem. Že existoval materiál přímo vlastněný Bystřicí nad Pernštejnem, byl důsledek hybridního provozu, kdy se část nákladů a výnosů účtovala ve firmě Eden servisní a část přímo v hospodářské činnosti města. Převzetí provozu bez jeho přerušení mimo jiné vedlo k tomu, že po dobu prvních tří týdnů šly bezhotovostní úhrady platebními kartami ještě na účet města, které tak získalo 260 tis. Kč. Tato částka pak byla započítána právě proti hodnotě předaných zásob, které však byly oceněny na 526 tis. Kč. S vypořádáním zbytku čekali představitelé na nejzazší možný termín, tedy na konec účetního roku. Teprve dva dny před Vánoci byla uzavřena smlouva, která zpětně legalizovala převzetí zásob a řešila způsob zaplacení zbytku kupní ceny. Hájek tak mohl pět měsíců hospodařit s tržbami za zboží, které v té době nemusel platit.                    

Zatímco vládnoucí koalice je, ve snaze zbavit se konečně noční můry ztrátové zemědělské činnosti a Centra Eden, k nájemci až mateřsky vstřícná, z druhé strany není žádný velký respekt patrný. Nadále tak pokračuje flagrantní porušování uzavřené nájemní smlouvy, podle níž může na svěřeném majetku hospodařit pouze společnost EDEN CENTRE. Jako provozovatel areálu přitom vystupuje jiná Hájkova firma, LOSAC a.s., přičemž žádný dodatek smlouvy, který by umožňoval svěřit Centrum Eden do podnájmu korporaci LOSAC, či dokonce změnit osobu nájemce nebyl uveřejněn v Registru smluv, a proto nemohl být ani (platně) uzavřen. Zachování EDEN CENTRE jakožto provozovatele je přitom základní pojistka města, aby se dostalo ke svým pohledávkám, mezi nimiž dominuje půjčka ve výši 2,7 mil. Kč. Pokud by došlo k přechodu práv z nájemních smluv na jinou právnickou osobu, bylo by pro majitele společnosti EDEN CENTRE výhodné vyvést z firmy i zbývající hodnotná aktiva (např. zemědělské stoje) do jiné korporace, ponechat v ní dluhy a poslat do insolvence. Je povinností řádného hospodáře takovému vývoji zabránit hned v počátcích a vymáhat dodržování platných kontraktů. Pasivita starosty a zbytku rady města v této věci otevírají prostor pro iniciativu kontrolního výboru zastupitelstva, jehož posláním je kontrolovat plnění usnesení zastupitelstva. Tím spíše, že LOSAC, přes niž Hájek dříve provozoval čerpací stanice, je nedůvěryhodný subjekt, který neuveřejňuje účetní závěrky a další dokumenty ve Sbírce listin.                        

Zpět

Diskusní téma: I v Ráji padají kroupy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.