Návrh rozpočtu města na rok 2022

09.12.2021 23:54

Nadešel advent, čas schvalování rozpočtu města na následující rok. Dokument, který je k nahlédnutí zde, bude předložen zastupitelstvu k projednání 15. prosince.   

V roce 2022 město plánuje příjmy 235,6 mil. Kč (ve srovnání s letoškem +22,6 mil. Kč) a výdaje 257 mil. Kč (+34,6 mil. Kč). Předpokládaný deficit 21,4 mil. Kč má být kryt čerpáním z přebytků minulých let. Avšak vzhledem k tomu, že bystřický rozpočet je tradičně navrhován mírně pesimisticky a plánované deficity se pravidelně na konci roku překlápí do přebytků, lze očekávat, pokud nedojde k podstatnému zhoršení celostátní ekonomické situace, že i výsledek za rok 2022 bude podstatně blíže nule.

Zatímco u daní z příjmů predikuje finanční odbor stagnaci či pouze mírný růst výnosů, podstatně příznivěji se má situace vyvíjet u daně z přidané hodnoty. Její výnos má stoupnout o výrazných 4,7 mil. Kč na 57,7 mil. Kč, a to jak díky větší spotřebě domácností, tak vlivem inflace, která zvyšuje ceny zdaněných výrobků a služeb. Přestože končící vláda odsouhlasila plošné zvýšení platů ve veřejné správě, očekávaná dotace na výkon státní správy zůstala s 21,5 mil. Kč na úrovni letošního roku, z čehož lze dovozovat, že Babišův kabinet tyto vícenáklady přenesl na obce. Návrh opět počítá s vyplacením 1,5 mil. Kč na dividendě z TS města, kterým tak zbyde méně na obnovu techniky, např. letitého sypače pro zimní údržbu.

Mezi předpokládané příjmy je zařazena i dotace na šatny fotbalového stadionu alias „zázemí sportovního areálu“ ve výši 19 mil. Kč. Na jaře letošního roku proběhlo zadávací řízení na tuto zakázku a následně byla i podepsána smlouva o dílo s firmou ARCHATT PAMÁTKY v hodnotě 27,2 mil. Kč s DPH. Stavba však nepostoupila do fáze realizace, neboť tehdejší žádost o dotaci nebyla úspěšná. Stejný osud může potkat i aktuálně podanou žádost, byť příjem z ní je již zahrnut v rozpočtu. Nicméně i pokud bude úspěšná, zbývá ještě otázka, zda bude vybraný dodavatel ochoten dílo realizovat za rok staré, podstatně nižší ceny, nebo bude nutné provést novou soutěž. Za pozornost rovněž stojí skutečnost, že se odhad celkových nákladů projektu zvýšil bezmála o pětinu na 32 mil. Kč. Mezi výdaji na sport podstatně vzrostla i částka alokovaná pro grant sportovních a volnočasových aktivit, a to o 0,3 mil. Kč na 2,7 mil. Kč.

S velkým odstupem za fotbalovými kabinami má být druhou nejnákladnější investicí kompletní rekonstrukce až 20 městských bytů za 10 mil. Kč. I nad touto akcí ovšem visí otazník, protože snaha uzavřít rámcovou smlouvu na zakázku skončila nedávno neúspěchem kvůli malému zájmu dodavatelů do takto vypsaného tendru vstoupit. Bez rychlého přehodnocení nastavených parametrů a podmínek nebude možné projekt v příštím roce úspěšně zakončit.

Jako každý rok má být rekonstruováno 8 bytů v domě s pečovatelskou službou za 3 mil. Kč. V bytovém hospodářství má být dále 6 mil. Kč vynaloženo na opravy stoupaček, za 4 mil. Kč mají být vyměněny centrální rozvody elektřiny v domech na Sídlišti II, za 3 mil. Kč rekonstruovány střechy na Sídlišti I, tamtéž odstraněny nevyužívané komíny na jedné bytovce za 1 mil. Kč a za 1,7 mil. Kč opravena a přetřena fasáda na jednom dvouvchodovém domě na S II.      

Z dopravních staveb má být nejnákladnější první etapa rekonstrukce ulice Ant. Štourače. Oprava vodovodu a kanalizace se zde nepředpokládá a náklady na povrchy, veřejné osvětlení a přípravu pro optickou síť jsou odhadnuty na 5,5 mil. Kč, z nichž 3 mil. Kč by mohla činit dotace, pokud bude žádost úspěšná. Další etapa budování optické sítě města má přijít na 5 mil. Kč. Parkování u hřbitova by měla zlepšit výstavba parkoviště pro zhruba 30 vozidel v současné zahradě zemědělské školy za 2 mil. Kč. Soukromým investorům město pomůže jednak výstavbou komunikace k jejich domům na Rovinkách za 4 mil. Kč, jednak zbudováním parkoviště za 1,1 mil. Kč s asi 20 místy u bytových domů, které staví a za tržních podmínek rozprodává firma STAVOFLOS. Na 1 mil. Kč má přijít vyvýšený přechod před domem s pečovatelskou službou, který má zpomalit dopravu a zvýšit bezpečnost chodců. Nakolik obyvatelé blízkých domů ocení zvýšení hlukové zátěže, kterou přejíždění takového zařízení např. těžkými vozidly zásobujícími kotelnu přinese, se uvidí. V místních částech má být nejdražší dopravní stavbou chodník v horní části Domanína za 1,75 mil. Kč, následovaný rekonstrukcí spojnice se silnicí I/19 v Bratrušíně za 2 mil. Kč, z čehož 1 mil. Kč má být uhrazen příští rok a zbytek v roce 2023. S dopravou, resp. jejím omezením, souvisí i plán Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko provést rekonstrukci vodovodu v ulici Vírské v úseku mezi křižovatkami s I/19 a s ulicí Pod Kaštany. Město svazu na akci přispěje 2,4 mil. Kč.               

Díky možnosti získat dotaci je připravován projekt rekonstrukce podlah v tělocvičnách obou základních škol. Návrh rozpočtu sice počítá s náklady 3,4 mil. Kč, ale nejnovější zápis z rady města už vyčísluje celkové výdaje na 4,6 mil. Kč, a tato částka bude realitě zřejmě blíže. Dále je například na poliklinice v plánu rekonstrukce výtahu za 1,2 mil. Kč a u Domanínského rybníka nahrazení mobilní buňky s toaletami za novou v ceně 550 tis. Kč a blíže neurčená oprava sociálního zařízení za 270 tis. Kč. Po dokončení přestavby budovy situované vedle areálu technických služeb na novou skautovnu dojde k demolici té stávající v Lužánkách s předpokládanými náklady 0,5 mil. Kč. Pokračovat má kultivace kopce Hora, a to projektem Hora- dominanta města za 1 mil. Kč, i výstavba parku miniatur, jejíž pátá etapa má stát 580 tis. Kč. Mimo to v parku vyroste lanový most za 1 mil. Kč. Návrh obsahuje ještě řadu drobnějších stavebních akcí, které nemá smysl vyjmenovávat, a tak na závěr už jen potěšující zpráva pro skateboardisty: za 1,9 mil. Kč má být rozšířen skatepark.        

Vedle jednotlivých položek se ve srovnání s minulými léty mění i samotná struktura rozpočtu. Z vedlejší (hospodářské) činnosti zmizela v souvislosti s pronájmem externímu subjektu kapitola Centrum zelených vědomostí, ale mimo ni i kapitoly Turistické informační centrum a veřejné WC. Tyto dvě činnosti byly převedeny z hospodářské činnosti do hlavní činnosti a nadále budou financovány z rozpočtu města, nikoliv z výnosů hospodářské činnosti. Ukrytí v rozpočtu města v praxi přinese méně informací o jednotlivých příjmových a výdajových položkách především TIC, u něhož mají mimochodem náklady oproti schválenému rozpočtu na letošní rok vzrůst o 340 tis. Kč na 2,5 mil. Kč.

Každý občan má právo vznést k návrhu rozpočtu připomínky, a to buď písemně nebo přímo na zasedání zastupitelstva 15. prosince.     

Zpět

Diskusní téma: Návrh rozpočtu města na rok 2022

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.