Pusťme štiku mezi kapry

11.11.2021 23:53

Čas pádí jak splašená herka a bystřické zastupitelstvo už zase vstoupilo do posledního roku funkčního období. Ani ne za dvanáct měsíců se uskuteční nové komunální volby, a to je pro koaliční strany signál připomenout si sliby dané před těmi minulými a pokusit se je uvést v život. Jedním z nich, který z koaličních subjektů nejvíce akcentovala KDU-ČSL, byla modernizace bytů v městských bytových domech. A protože dosavadní tempo oprav 2 bytů z nějakých 1850 za tři roky by nejeden volič mohl považovat nejenom za nesplněný slib, ale možná až drzost, byly zahájeny kroky, které umožní rekonstruovat nárazově až 20 činží.

V rozpočtu města byly finanční prostředky na komplexní opravu standardního městského bytu vyčleněny poprvé až v roce 2020. Jednalo se o 600 tis. Kč, za které měla být provedena rekonstrukce dvou vzorových jednotek. Ovšem projektant hned u první činže odhadnul náklady na 602 tis. Kč bez DPH, a proto se rada města rozhodla realizovat v daném roce pouze jednu modernizaci. Smlouva, uzavřená bez soutěže s TS města, nakonec zněla na 529 tis. Kč s DPH, avšak vzhledem k paralýze ekonomiky restrikcemi vlády, spojenými s čínským virem došlo k jejímu uzavření až koncem září, takže do konce roku bylo utraceno jen 228 tis. Kč.

Pro letošní rok byla částka alokovaná v rozpočtu navýšena na 1,2 mil. Kč, aby pokryla reálné náklady na opravu dvou jednotek. Smlouva na první z nich v hodnotě 590 tis. Kč s DPH byla podepsána začátkem března, opět bez soutěže a s TS města. Druhý kontrakt dosud uzavřen nebyl a možná k tomu ani nedojde, pokud je zbytek peněz určen na dofinancování akce z loňska. V každém případě by letos měly být dokončeny dva vzorové byty, které měly být hotové už loni, a koaliční politici se rozhodli postoupit do ambicióznější fáze modernizačního procesu, takže bylo 2. listopadu zahájeno zadávací řízení s cílem uzavřít rámcovou dohodu.

Rámcová dohoda je zvláštní institut zákona o zadávání zakázek, která podstatně zkracuje a zjednodušuje pořizování opakujícího se plnění, u něhož nelze předem stanovit konkrétní termín a objem. Rámcová dohoda je uzavírána s několika dodavateli, kteří následně podávají nabídky na každou poptávku zadavatele, v tomto případě na byt určený k rekonstrukci. Díky tomu, že např. způsobilost dodavatelů je přezkoumávána jen jednou, při uzavírání rámcové dohody, a všechny náležitosti smluvního vztahu (záruka, sankce, termíny ad.) jsou dojednány již v rámcové dohodě, zadávání dílčích zakázek se přibližuje postupu při objednávkách.

Nyní soutěžená rámcová dohoda má být uzavřena na dobu jednoho kalendářního roku (2022) a umožnit kompletní opravu až 20 činží v hodnotě až 10 mil. Kč bez DPH. Město plánuje uzavřít dohodu se třemi nejlepšími zájemci, kteří následně budou mezi sebou soutěžit o každou dílčí zakázku, přičemž dominantním hodnotícím kritériem bude cena. Oproti zvyklostem u zakázek na stavební práce však v tomto případě nebudou moci dodavatelé vycházet při zpracování nabídek z projektové dokumentace zajišťované městem, neboť její tvorba je součástí zakázky. Přestože je stanoven Standard vybavení a provedení rekonstrukce bytů, ten nemůže plně reflektovat kvalitativní, a tím i cenové rozdíly mezi jednotlivými výrobky, což na jednu stranu může dodavatele vést k preferování nízké ceny před spolehlivostí, na druhou stranu snižuje vzájemnou porovnatelnost nabídek. Neexistence projektu v okamžiku tvorby nabídky bude pro uchazeče znamenat riziko, že špatně odhadne rozsah potřebných prací. Přitom na zhodnocení stavu bytu a podání nabídky může mít dodavatel jen 5 pracovních dnů, neboť taková je minimální lhůta podle rámcové dohody.      

Ačkoliv by se díky předpokládané ceně modernizace jednoho bytu kolem 0,5 mil. Kč bez DPH mohla zdát rámcová dohoda jako ideální příležitost pro malé stavební firmy a živnostníky, parametry zadávacího řízení jsou nastaveny tak, aby je od účasti odradily. Především si město vyhradilo zadávat dílčí zakázky nikoliv jen jednotlivě, ale i jako balíky o více bytech, teoreticky tedy až dvaceti, podle toho, kolik jich bude v jednom okamžiku volných. V praxi se každý rok uvolní násobně více bytů, než jich může být podle rámcové dohody modernizováno, a pokud jsou jejich výběr, slučování do balíků a termíny vyhlašování výzev zcela nepředvídatelné, odrazuje to malé dodavatele od samostatné účasti v tendru. V lepším případě se tak mohou zapojit jen jako poddodavatelé větších korporací.  

Uchazeč, s nímž bude uzavřen kontrakt na konkrétní byt, bude mít 60 dnů na předložení projektové dokumentace. Vzhledem k tomu, že se v Bystřici nachází jen několik typů městských bytů a po vypracování dokumentace na každý z typů už bude docházet jen k minimálním změnám projektu, se jedná o lhůtu zbytečně velkorysou. Rovněž při vydávání souhlasu s projektovou dokumentace investorem bude nejnáročnější posouzení prvního bytu od každého typu. Následně už se hodnocení projektu zredukuje více méně jen na estetickou stránku díla, tedy odsouhlasení navržených dekorů dveří, dlažeb, typů svítidel apod., které by se samozřejmě měly měnit, aby všechny činže nevypadaly stejně.

Od schválení dokumentace bude mít dodavatel 90 dnů na dokončení a předání díla. Jelikož přípravné práce bude provádět nepochybně již od uzavření smlouvy a v průběhu prací na projektové dokumentaci, je celková lhůta na modernizaci jednoho bytu pět měsíců. Z pohledu zájemců o městskou činži je nepřiměřeně dlouhý interval nepříjemný v tom, že vede ke stejně dlouhému vyřazení této nemovitosti z nabídky. Odůvodněný bude snad jen u jednorázového balíku sestávajícího z více bytů, ale pokud by se město zavázalo v nějaké příští rámcové dohodě zadávat zakázky průběžně po jednotlivých kusech, bylo by možné lhůtu zkrátit.         

Otevřená soutěž může hypoteticky snížit výdaje na opravy jednoho bytu, které bystřické politiky nemile zaskočily, neboť počítali s částkou zhruba poloviční, a podle ní také nastavili výši nájemného. To je s 80 Kč/m2/měsíc jen o 30 Kč/m2/měsíc vyšší než nájemné u nově uzavíraných smluv na byty v původním stavu. V případě činže o podlahové ploše 50 m2 by se tak náklady 600 tis. Kč na zvýšeném nájemném vrátily za 33 let, což naprosto neodpovídá principům řádného hospodaření. Jestliže rámcová dohoda podstatně nesrazí náklady na komplexní opravy bytů, bude nutné přístup změnit a buď dále valorizovat příplatek za lepší bydlení, zredukovat rozsah rekonstrukce, nebo zcela přehodnotit bytovou politiku a zahájit privatizaci části bytového fondu. Zda se naděje na zlevnění prací naplní, se bude do značné míry odvíjet od toho, jestli tendr přiláká nějakou mrštnou štiku, nebo si zakázky rozdělí zase jen místní kapři typu TS města a Stavoflos.      

Zpět

Diskusní téma: Pusťme štiku mezi kapry

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.