Když dotace nestačí

12.05.2023 23:56

České zdravotní pojišťovny selhávají při plnění povinnosti zajistit každému dostupnou zdravotní péči. Ne až tak na úrovni spádových nemocnic, ale především v primární péči na lokální úrovni, kde chybí pediatři, praktičtí lékaři a zubaři. V reakci na bezradnost pojišťoven začaly místní samosprávy lákat chybějící profese finančními i nefinančními výhodami, což se zpočátku mohlo jevit jako racionální počin, ale s tím, jak se do soutěže zapojuje stále více hráčů, včetně těch, kteří by za běžných okolností s obsazováním ordinací neměli větší potíže, se hodnota nabízených benefitů rychle zvyšuje a soupeření začíná nabývat podoby krysího závodu. Svoje želízko do ohně vložila v březnu 2022 i Bystřice nad Pernštejnem, to když zastupitelé schválili grantový program Podpora zajištění lékařské péče – Bystřicko 2022+. Loňské jaro však samozřejmě nelze považovat za zlom, od něhož by teprve pracovníci v místním zdravotnictví počali čerpat výhody. Jistě nejznámější byly vstřícné nájemní smlouvy na ordinace na poliklinice. Vloni se ale bez větší pozornosti odehrála také jedna zajímavá epizoda.

Město bylo po několik desetiletí majitelem roubenky a přilehlých pozemků v ulici Na Příkopech č.p. 142, které od roku 1994 pronajímalo. Jednoho z posledních reprezentantů původní místní architektury nechalo zchátrat do stavu zuboženějšího než sokolovnu. Jelikož nikoho nenapadlo přenést stavbu do Centra zelených vědomostí, kde mohla být vedle karikatur „lidové architektury“ skutečně autentickým exponátem, povšimnul si jí před dvěma lety manželský pár zubařů z Bratrušína: muž pracuje v Novém Městě, žena momentálně praxi neprovozuje. S plánem zdemolovat roubenku a vystavět si zde rodinný dům požádali město o prodej nemovitostí. Věc posoudila Komise výstavby a doporučila prodej se zapracováním závazku vykonávání zubařské praxe ve městě. Aby byla nemovitost připravena k předání, byl nájemní vztah s tehdejším uživatelem téměř po třiceti letech ukončen „dohodou“. Byl vyhlášen záměr prodeje, na který reagovali dva zájemci. Rada města vybrala manžele-zubaře „z důvodu potřeby rozšíření lékařské péče v oblasti stomatologie“ a tento návrh předložila zastupitelstvu, které jej bez dotazů a připomínek schválilo. Vloni v květnu se tak manželský pár stal vlastníkem více než 700 m2 stavebních pozemků a roubenky za cenu 550 Kč/m2. Pravidelný čtenář těchto stránek již tuší pointu příběhu: kupní smlouva neobsahuje žádný závazek kupujících provozovat ve městě lékařskou praxi, vlastně tuto okolnost vůbec nezmiňuje. Zastupitelé tak ve chvíli, kdy se ceny stavebních parcel v Bystřici pohybovaly kolem 3 000 Kč/m2, prodali pozemky za 20% ceny obvyklé, aniž by získali jakoukoliv protihodnotu nebo poskytnutí slevy aspoň odůvodnili. 

Shodou okolností na stejném zasedání zastupitelé odsouhlasili i dotační program pro lékaře Bystřicko 2022+, a to bez velkého nadšení: pro bylo z 19 přítomných jen 14. Střetly se tu totiž dva pohledy na to, jakou má mít dokument podobu. Zatímco část zastupitelů, v čele s tehdejším starostou Pačiskou, preferovala obecnou demonstraci vůle města podílet se na financování nových či převzatých ordinací s tím, že podrobnosti budou dohodnuty podle specifik každého případu a program může být na základě zkušeností upřesněn, jiní zastupitelé se domnívali, že je nutné hned od počátku definovat jasná a měřitelná kritéria, podle nichž buď bude, nebo nebude podpora přiznána, případně bude určena její výše. Nakonec se většina přiklonila k prvnímu přístupu, snad díky zkušenosti se sportovními granty, kde obdobně gumová pravidla zatím prochází bez většího pohoršení veřejnosti.

Dotační program si klade za cíl jednak zabránit odchodu stávajících lékařů za lepšími nabídkami, jednak podpořit ty, kteří přebírají fungující ordinace, a za třetí stimulovat vznik nových. U navazujících lékařů je zajímavostí, že mohou o dotaci žádat i zpětně, pokud provoz převzali po 1. lednu 2018. Toto ustanovení je odrazem snahy udržet lékaře, kteří zde již provozují praxi, ale může vést k humorným situacím, pokud bude dotace vyplacena např. v roce 2027 a lékař ukončí provoz k 2. lednu 2028. Desetiletá lhůta udržitelnosti totiž neběží od přijetí dotace, ale od zahájení činnosti.

Maximální výše subvence je stanovena na 0,5 mil. Kč, avšak rada města může zastupitelstvu v konkrétním případě doporučit její zvýšení. Minimální podíl spolufinancování ze strany žadatele je stanoven na 30%, přičemž však není jasné, jaké výdaje budou považovány za oprávněné. Na jednu stranu dokument deklaruje, že peněžní prostředky mohou být využity na pořízení hmotného majetku a provedení stavebních prací, na druhou stranu uznatelné náklady vymezuje velmi striktně, a to výhradně na pořízení hmotného majetku.  

Větší rozpaky ovšem vyvolávají kritéria pro hodnocení žádostí. Pokud představitelé města chtějí zkoumat „důvěryhodnost žadatele“ a přitom nepožadují předložení ani výpisu z Rejstříku trestů či dokladů prokazujících příjmy, pak se vkrádá obava, že se budou rozhodovat podle drbů, které jim někdo donese. Ohledně rozsahu poskytovaných služeb grantový program uvádí, že poskytovatel preferuje nejméně 25 hodin ordinační doby týdně, z nichž část bude odpoledne. Přípustné jsou proto i žádosti, které požadovaný rozsah nenaplní, aniž by se dalo jakkoliv dovodit, nakolik kratší ordinační doba ovlivní výši dotace. Navíc, stejně jako například u slibu registrovat dětské pacienty stomatologem se jedná o pouhé čestné prohlášení a pro případ jeho nedodržení nejsou stanoveny žádné sankce.       

Problematický grantový program se letos začal překlápět do neméně problematických smluv o poskytnutí dotace. Jejich klíčový nedostatek spočívá v tom, že do nich nebyly přeneseny ani minimální požadavky grantového programu na rozsah služeb. Příjemci dotací tak nejsou vázáni ani délkou ordinační doby, ani minimálním počtem registrovaných pacientů a registrovaných dětí, ani povinností provozovat ordinaci nejméně deset let. Dokonce jim není stanovena ani podmínka mít uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami, takže není vyloučeno, že město bude dotovat zubaře, který bude požadovat plnou úhradu za péči od pacienta. Tato okolnost je zásadní, neboť vedení města aktivně vyjednává se zubařem původem z Bystřice, který právě takto podniká v Brně. Smluvní sankce jsou fakticky omezeny jen na případy zneužití prostředků na účely, které nesouvisí se zřízením ordinace.      

Od otevření programu byly zatím uzavřeny dvě smlouvy, obě se stomatoložkami. První se zubařkou, která převzala ordinaci v budově naproti pivnici U Musilů. Jelikož se na tento krok několik let připravovala, má na Bystřicku rodinné zázemí i nový rodinný dům a manžela zaměstnaného na městském úřadě, město poskytnutím dotace nedosáhlo ničeho, co by nenastalo i bez ní. Mimochodem, kolují zvěsti, že bratr paní zubařky, zmiňovaný výše v souvislosti s roubenkou, má v plánu převzít druhou ordinaci na stejné adrese.

Druhá smlouva byla uzavřena se stomatoložkou, která do Bystřice přesunula praxi z Poličky. Údajně měla o přesunutí zájem již v minulosti, ale představitelé města jí nebyli ochotni vyjít vstříc. Na rozdíl od první paní doktorky, která nedokázala slíbit minimálně 25 hodin praxe týdně a bylo jí přiznáno jen 400 tis. Kč, tak nyní získala dotaci v plné výši 500 tis. Kč. Mimo to ovšem město zaplatilo ještě 370 tis. Kč za přestavbu bývalé kanceláře na poliklinice na ordinaci.

Zkušenost s dosavadní podporou lékařů v Bystřici tak naznačuje, že výhody čerpají lidé, kteří by tu rozvíjeli praxi i bez nich. A i když bude grantový program upraven tak, aby město za peníze získalo jasné a vymahatelné závazky stran rozsahu poskytované péče, stále může jít o marnou snahu vyhrát krysí závod. Průzkum mezi mladými lékaři (zde v čase od 14:00 min.) totiž odhalil, že pro ně finanční motivace není na prvním místě. Nejvíce jim chybí možnost sdílet ordinaci. A vlastně to nemůže být překvapení: aby mohla žena-lékařka řádně vychovat děti, nemůže do věku 35-40 let registrovat plný počet pacientů, protože by klienty během mateřství ponechala bez péče. Vzhledem k podílu žen ve zdravotnictví je jasné, že ordinací, které dlouhé roky pracují na polovinu či ještě méně teoretické kapacity, je nezanedbatelná část a skrývají potenciál pro podstatné zlepšení dostupnosti zdravotní péče. Na radnici možná vymyslí způsob, jak podpořit nové sdílené ordinace a zapojení druhých lékařů do těch stávajících, avšak vnést do pracovních úvazků flexibilitu, kterou dnešní mladí požadují, mohou jen zdravotní pojišťovny.

Zpět

Diskusní téma: Když dotace nestačí

Datum 22.05.2023

Vložil Kolmejdoucí

Titulek Nízká cena jak pro koho?

Odpovědět

A nesouvisí náhodou nízká prodejní/kupní cena pozemku v ulici Na Příkopech s tím, že noví majitelé jsou v těsném příbuzenském vztahu s Davidem Starým z insvestičního úseku MÚ?

Datum 22.05.2023

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Nízká cena jak pro koho?

Odpovědět

To by asi v hierarchii úřadu musel stát na vyšší úrovni. O prodeji (včetně ceny) rozhodovali zastupitelé a ti mohli mít dojem, že tím nějak přispívají k dostupnosti stomatologické péče.

Datum 23.05.2023

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Re: Re: Nízká cena jak pro koho?

Odpovědět

Kdo má trochu zkušenost s bystřickým MÚ mi asi dá za pravdu, že postavení v jeho hierarchii a skutečná moc jsou dvě různé věci. A zastupitelé většinou odhlasují všechno, co se jim strčí pod nos.

Datum 30.05.2023

Vložil Nemrava

Titulek Re: Re: Nízká cena jak pro koho?

Odpovědět

O prodeji sice rozhodovali hlasováním radní, ale o tom, jestli město prodá nějaký nevyužitý majetek a zbavuje se ho, můžou dávat návrhy sami úředníci z odboru majetku a investic. Pokud to však dohodili svým známým pod podmínkou či závazkem, která byla navíc proměstskou právničkou zcela účelově a záměrně vypuštěna ze smlouvy, už to může naplňovat skutkovou podstatu korupčního chování úředních osob, protože naše chytré město klidně mohlo pozemek prodat ve dražbě a utržili by z toho podstatně víc. Tak jak se hloupě zachovali, se chová NEzodpovědný hospodář.

Datum 13.05.2023

Vložil Techtle Mechtle

Titulek Městské techtle mechtle

Odpovědět

Jojo, taky jsem zaznamenal tento prodej pozemku za pohádkových téměř 400 tisíc (z toho dům za symbolickou 1 korunu) + zřejmě daň z nákupu nemovitosti a to v docela lukrativní poloze cca 5 minut od náměstí. Za podobné výměry pozemků na odlehlejších Rovinkách lidé platili i miliony. Jenomže s cenou pozemků budou muset MDDr. Koukalovi uhradit i demolici stávajícího objektu a tato demolice už před měsícem začala, dům má shozenou střechu, základy ještě stojí. Navíc, co se koukám do katastru, cenu nemovitosti trochu snižuje Věcné břemeno zřizování a provozování vedení, jižní část pozemku pod ulicí Na Vyhlídce je také v dosti strmém svahu. To se taky dosti špatně seče.

Kdo je zodpovědný za zcela jasně pro město nevýhodnou (pro kupující velmi výhodnou "bez závazků") prodejní smlouvu? Je to sedmičlenná rada města, která prodej posvětila, ten, co smlouvu podepsal (podpis začerněn, ale dle razítka to byl místostarosta Horák) nebo JUDr. Alexová, která tuto smlouvu zřejmě dle instrukcí města sesmolila?

Datum 14.05.2023

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Městské techtle mechtle

Odpovědět

Daň z převodu nemovitostí byla zrušena.

Náklady na demolici mohl snížit prodej starých trámů, pokud byly v použitelném stavu.

Věcné břemeno vedení se může týkat veřejného osvětlení a je otázka, zda není historické a skutečná trasa už nevede mimo pozemek. V každém případě by se mělo týkat jen pásu těsně u komunikace.

Úzký pás svahu pod ulicí Na Vyhlídce si ponechalo město.

Prodej schválilo zastupitelstvo.

Datum 14.05.2023

Vložil Techtle Mechtle

Titulek Re: Re: Městské techtle mechtle

Odpovědět

Demolici střechy jsem viděl, trámy byly chycené červotočem, sypaly se z nich piliny a lámaly se jako sirky. Takže to bylo dřevo maximálně na otop a byl toho jeden plný klaďák, odhadem asi 10 kubíků dřeva, víc určitě ne. Demolice kamenného spodku zdiva ruiny bude daleko nákladnější, vršek byly vepřovice.

Pokud břemeno vede jinudy, má v tom asi město nebo katastr trochu nepořádek a neumí spolu komunikovat. Taky ten úzký pás nekoresponduje se šířkou komunikace a zasahuje do ulice Na Vyhlídce. Dle leteckého snímku má město akorát stromy u ulice. Ale většina toho prudkého svahu je parcela č. 636.