Kdo je ta žába na prameni?

06.08.2020 15:37

Poslyšte příběh o povolování jedné stavby, který vám poodhalí, jak probíhají v našem městě stavební řízení a jak nezávislé na komunálních politicích jsou formálně autonomní stavební úřady.

Na těchto stránkách jsem se již několikrát věnoval rekonstrukci kanalizace a vodovodu v ulicích Zahradní a Rud. Vaška a související přestavbě křižovatky Zahradní-Rud. Vaška-Malá branka. Nejpozději koncem září loňského roku už představitelé města věděli, že na Rud. Vaška se práce dostaly do časového skluzu, který znemožní dokončit dílo do konce roku 2019. Navíc poškození komunikací byla takového rozsahu, že vyžadovala kompletní obnovu všech povrchů minimálně v dolní třetině ulice navazující na křižovatku se Zahradní a Malou brankou. K tomu ovšem muselo být získáno stavební povolení, a o povolení nebylo možné žádat před vypracováním projektové dokumentace.

Není jasné, kolik času měl projektant na její odevzdání, když příslušná smlouva byla podepsána 6. března 2020, leč odevzdané dokumenty jsou datovány už lednem 2020. Dokonce již v únoru je úředníci rozesílali dotčeným orgánům s žádostí o vydání stanoviska ke stavbě, takže jimi nepochybně disponovali před uzavřením kontraktu. Lze se tedy jen domnívat, že ke skutečnému zadání zakázky došlo krátce poté, co si představitelé města uvědomili nutnost komplexní opravy povrchů, což nastalo koncem září 2019. V průběhu přípravy materiálu se ze strany města ani projektanta neobjevila vůbec žádná snaha s majiteli tamních nemovitostí jakkoliv jednat, zjistit jejich potřeby a zájmy a navrhnout stavbu tak, aby sloužila ke spokojenosti lidí, kteří v místě žijí. Naprosto žádná.

Tato možnost využita tedy nebyla a majitelé nemovitostí dotčených plánovanou stavbou se mohli s jejími parametry seznámit až formální cestou po 1. dubnu letošního roku, kdy bylo zahájeno stavební řízení. Jenže dotčené osoby o něm nebyly informovány doporučeným dopisem, jak by laik asi očekával, ale pouze oznámením na úřední desce. Druhý den po nenápadném uveřejnění začala běžet patnáctidenní lhůta na prostudování dokumentace a vznesení případných námitek (majitelé nemovitostí) či připomínek (veřejnost). Ten, kdo pravidelně nesleduje úřední desku, po dvou týdnech ztratil právo vyjádřit se ke stavbě, jejíž podoba bude každý den ovlivňovat jeho život, ať pozitivně, nebo naopak. Zvolený postup jen znovu dokládá, že současné vedení města nepovažuje občany za partnery, jejichž zájmy je třeba respektovat, ale za potenciální překážky při realizaci velkolepých plánů.

Zatímco ve fázi přípravy projektové dokumentace se možná někomu zdálo, že není kam spěchat, nyní jsme již byli v polovině dubna, tedy po začátku stavební sezóny. SPH stavby se konečně blížily k dokončení rekonstrukce vodovodu a kanalizace, a plán byl plynule přejít do oprav povrchů. S představou, že obyvatelé Rud. Vaška chtějí mít hlavně celé utrpení už za sebou, nikdo se neodváží protestovat a stavební povolení bude vydáno v nejbližším možném termínu, podepsal starosta ještě v průběhu lhůty na podání námitek veřejnou zakázku na opravy povrchů přesně v intencích dokumentace, které chybělo stavební povolení.             

Jelikož jsem z projektu nabyl přesvědčení, že navržená stavba nerespektuje práva majitelů nemovitostí na příznivé životní prostředí, nezohledňuje dostatečně to, co občané od veřejného prostoru očekávají a jak ulici užívají, např. jakými trasami chodí, a snaží se jim vnutit nové způsoby chování, vznesl jsem ve stanovené lhůtě námitky. Připomínám, že jsem využil první dostupnou možnost se s podklady seznámit a vyjádřit se, žádnou jinou investor lidem dříve nedal.

Na základě doručených námitek stavební úřad dospěl k závěru, že mu pro řádné posouzení věci chybí několik podkladů, které musí město doplnit. Bylo jasné, že původní plán padá. SPH stavby tak dokončily povrchy v horní části ulice, kde byly práce bez protestů místních označeny jako „oprava“, nevyžadující stavební povolení. Kdo chce vidět, k čemu vede, když lidé spoléhají na moudrost, vstřícnost a zodpovědnost veřejné správy, může se na to dílo zajít podívat.

Když se však SPH stavby přesunuly z Rud. Vaška na jiné zakázky, bylo třeba vydání povolení oddálit, takže město s odstraňováním chyb projektové dokumentace rozhodně nepospíchalo. Výzvu k doplnění dokumentace vydal stavební úřad 5. května, tři týdny pak trvalo místostarostovi sepsat odpověď v délce jedna a čtvrt strany A4, k níž připojil chybějící projekt elektroinstalace (veřejné osvětlení). Ten byl ale datovaný 13. února 2020, takže nevyžadoval žádný čas na vytvoření a mohl být již součástí žádosti o stavební povolení z března. Opravdu jen ten, kdo věří, že to má na stavebním úřadě dobře pojištěné, si dovolí skrývat součásti projektové dokumentace. Poté nastala pauza delší než dva měsíce, a teprve když se blížil 1. srpen, po němž by úřad řízení s negativním výsledkem musel zastavit, poslalo město kosmeticky modifikovanou technickou zprávu a jeden změněný výkres. Jelikož tak banální úpravy nemohly trvat téměř tři měsíce, nebylo zdržení výsledkem okolností, ale záměru.

Zástupci města však dosud nedoručili stavebním úřadem požadovaný geologický posudek, z něhož měl vycházet návrh konstrukčních vrstev komunikací. S největší pravděpodobností neexistuje a projektant nakreslil skladbu vozovky jen podle nějakého svého dojmu. Není tak jisté, že silnice, situovaná na problematickém jílovém podloží, bude dostatečně únosná a trvanlivá. V nejbližších dnech se ukáže, zda odpovědná pracovnice stavebního úřadu spolkne ponížení, že ji stavebník ignoruje, a vydá povolení i bez splnění svých požadavků a na základě nedostatečných podkladů. Možná ale SPH stavby o brzké vydání povolení ani teď nestojí, protože se zdá, že si nabraly příliš mnoho zakázek, které nestíhají dokončit. Příkladem budiž most v Domaníku, jehož opravu měly dokončit do konce letošního roku, ale už po necelých pěti měsících od uzavření smlouvy v polovině července požádaly o prodloužení termínu do konce května 2021.    

Kvůli tomu, že došlo ke změně a doplnění dokumentace, musely dotčené osoby ze zákona získat možnost se k nim opětovně vyjádřit. Stavební úřad jim stanovil pro seznámení se s podklady (fyzicky v kanceláři) a doručení (!) námitek úřadu lhůtu sedm dnů, opět od uveřejnění na úřední desce. Takže benevolentní přístup k městu, které nečinností oddálilo vydání povolení nejméně o dva měsíce, střídá spěch, který ale opět dopadá jen na občany.  

Jsme tak svědky působení nesvaté aliance, v níž se formálně nestranný stavební úřad spolčil se zástupci samosprávy a rukou společnou a nerozdílnou připravují občany o jejich práva a degradují je na loutky, s nimž hrají své hry. Dobře vědí o tom, že řada řidičů nerespektuje sníženou rychlost a od jejich vozidel odletuje štěrk z „provizorního“ zakrytí výkopů Vědí i o tom, že za sucha vítr zvedá mračna prachu a za deště se ulicí valí voda, která prosakuje do sklepů, protože zrušili (!!!) uliční vpusti. Všechno to vědí, a přesto odmítají návrhy na zabezpečení štěrku např. postřikem asfaltovou emulzí. Protože jim nejde o to, aby lidem zpříjemňovali život, ale aby demonstrovali svou sílu. Aby ukázali, že si to všechno mohou dovolit a lidi jim to tam stejně hodí. A aby se jim nikdo neodvažoval mluvit do toho, co si spolu domluvili.    

Zpět

Diskusní téma: Kdo je ta žába na prameni?

Datum 10.08.2020

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek A teď jste je pane Švestko

Odpovědět

nachytal na švestkách. Cituji vás: "Není jasné, kolik času měl projektant na její odevzdání, když příslušná smlouva byla podepsána 6. března 2020, leč odevzdané dokumenty jsou datovány už lednem 2020."
Více zde: https://obystricinp.webnode.cz/news/kdo-je-ta-zaba-na-prameni/

Jsem jen obyčejný laik, ale není tato retrospektiva a zakázka vypracovaná de facto beze smlouvy vlastně jeden velký PODVOD??? Jak jim tyto podvody mohou ještě dlouho procházet?

Datum 10.08.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: A teď jste je pane Švestko

Odpovědět

Dokud za nimi bude stát většina zastupitelů a voliči je budou volit. Za tohle asi katr nebude...

Datum 11.08.2020

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: A teď jste je pane Švestko

Odpovědět

Nejde mi o katr, ale třeba o sebrání prémií, jak to třeba učinili Jurmanovi, když měl zakázáno jít dělat dusno na Zemana. O těchto benefitech ale rozhodují sami sobě, takže asi se nic konat nebude a tím pádem se bude nadále podvádět.

Proč všichni zastupitelé mlčí? Proč mlčí i opozičníci (Samek, Novotný, Humpolíčková, atd.)? Bojí se Pačisky, který umí zastrašovat a vyhrožovat? Bojí se o svůj flíček v komunálu?

Datum 12.08.2020

Vložil Jandásek

Titulek Re: Re: A teď jste je pane Švestko

Odpovědět

Přece si nemyslíte že to jsou hlupáci kteří nevědí co a jak se musí udělat aby nešlo o trestný čin . Kapři si rybník nevypusti.

Datum 12.08.2020

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Re: A teď jste je pane Švestko

Odpovědět

No z právního hlediska je buď taková smlouva neplatná, pokud platí dokumentace a nebo je neplatná dokumentace a platí smlouva, když neodpovídají termíny a datumy. Za falšování smluv, to bych se podíval, jestli by neměly být nějaké postihy pro zúčastněné - máme tam přece podpisy objednatele a zhotovitele. Pokud podpisy nic neznamenají, nemusí taky dělat žádné smlouvy. Logika taky říká, že pokud dílo bylo hotové ještě před objednávkou a smlouvou, ukazuje, že bylo objednáno bez objednávky a beze smlouvy a kolikrát i bez výběrového řízení.

Datum 07.08.2020

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Proč neexistuje geologický posudek stavby?

Odpovědět

Protože není dle stavebního zákona povinný, ale doporučený. Narozdíl třeba od radonového posudku, který je pro trvalé bydlení POVINNÝ. Pak tedy vznikají výše popsané šlendriány. Zatleskat jim za to, že ušetřili pár tisícovek za neprovedený inženýrsko-geologický průzkum, načež budou sanovat problémy v řádech statisíců až milionů (praskající konstrukce vozovky nad nestabilním a málo únosném, možná i nedostatečně zhutněném podloží, případně výskyty neúnosných navážek)? Ne, ne, ne, spíše je nakopat do patřičných míst, všechno je totiž od počátku špatně... a to mají jednoho inženýra geologa přímo v radě! Co na to říkáš, Emile? Je to nemilé.

Datum 06.08.2020

Vložil O K.

Titulek Kdo je ta žába?

Odpovědět

Všechno víte,všechno je špatně ,ale co s tím dál ? Kdo tedy je ta žába?Nebo je to celý žabinec? Sph? Mají málo dělníků kteří jsou odborně zdatní, někteří zaměstnanci jsou vyložení laici v oboru.a těch 14 Ukrajinců ,ti na všechno nestačí. Tak že u sph nic nového.
,

Datum 07.08.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Kdo je ta žába?

Odpovědět

Dál se to dá třeba přes odvolání poslat na kraj.

Ano, rčení "zlaté české ručičky" už asi definitivně patří do minulosti.

Datum 09.08.2020

Vložil Nespokojený

Titulek Re: Kdo je ta žába?

Odpovědět

Víte proč to tak je? Protože čecháček za ukrajinský plat makat prostě nebude. Rozpočet stavebních prací ale dělají český, ne ukrajinský, takže rozdíl - tu smetánku si slízne vedení této firmy, kdežto tu otročinu odmakají na mrzký peníz nekvalitně ukrajinci. Takže šéfové SPH, jako Pospíšil a Horáček se budou dál vesele vysmátí prohánět ve svých Ferrari a Lamborghini. Docela dobré podnikáníčko, že? Ještě dotované kamarádkšefty z našeho města, jakože klientelistické vazby jsou jasně propojené, říká se toku korupce.
Největší střet zájmů, který nikdo z koaličníků ani opozičníků nekritizuje? Jeden z šéfů této stavební firmy SEDÍ přímo v městské stavební komisi, možná má vliv i na výběrová řízení a může si tak sám sobě zakázky přihrávat, nebo ovlivňovat ve svůj prospěch a z toho taky tento člověk osobně profituje. To je to špatné. Komise by měla být nezávislá a odstřihnutá od městských zastupitelů a úředníků.

Datum 09.08.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Kdo je ta žába?

Odpovědět

Nesouhlasím s tím, že práce Ukrajince= automaticky nekvalitní a práce Čecha=kvalita. Je to podstatně složitější, klíčové je ovšem v obou případech vedení zaměstnanců a dohled nad nimi. Jinak Ukrajinců jsem si na staveništi SPH nevšimnul.

Ford Mustang je cenově úplně jiný level než Ferrari.

Datum 09.08.2020

Vložil Nespokojený

Titulek Re: Re: Re: Kdo je ta žába?

Odpovědět

Bylo to špatně napsáno. Správně napsáno by mělo být, že málo a nedostatečně placená práce je nekvalifikovaná nebo málo kvalifikovaná práce. Za vedení zaměstnanců a kvalitu jejich práce zodpovídají přímo jednatelé firmy, jak jednoduché. Firma s omezeným ručením, jako právnická osoba, také nese případné problémy při reklamacích, nedodělcích nebo vícepracích, což musí být také součástí sjednaných smluv. Zarazilo mě také nedodržování termínů a loudání. Prostě nepostavíš do sjednaného a daného data, budeš platit penále za prodlení a hotovo. Všude jinde to funguje. Ale jelikož se jednatelé se už se zakázkami od města přehltili, a s městskými zastupiteli a ouřady se kamarádí, tak to prostě neplatí a odklad je bezplatně možný. Kdo to nakonec odnese, je zase ten občan.

Datum 12.08.2020

Vložil O K.

Titulek Re: Re: Re: Kdo je ta žába?

Odpovědět

Ukrajinci kteří pracují pro firmu sph , pracují na akcích mimo BnP a pracují samostatně , protože profesně jsou na úrovni ,a hlavně PRACUJÍ .U našich je to tak že také pracují,ale jak odjede mistr,tak je rázem z práce diskusní a kuřácký koutek. Když se hodinu prokeca a další čas se kouří,no a u toho se přece musí sedět,jinak to není ono..Z nadřízených nemají respekt a tito fachmani potřebovali nad sebou dlouhodobější dohled. Jestliže dělník řekne já to dělat nebudu,mistra pošle někam, mě H nevyhodí . protože nejsou lidi kteří by za ten plat byli ochotni pracovat tak co? Ukrajinci si váží toho že tady mohou pracovat nikdo nad nimi nemusí držet klacek.

Datum 12.08.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Kdo je ta žába?

Odpovědět

Taková je zhruba i moje představa. S tím, že u obou národností asi budou existovat výjimky potvrzující pravidlo.

Datum 15.08.2020

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je ta žába?

Odpovědět

Ukrajinci víc chlastají, což může někdy tu morálku podrývat.

Datum 15.08.2020

Vložil O K.

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je ta žába?

Odpovědět

Po práci si každý může dělat co chce,a oni v prác nepijí alkohol to si edovolí naší by je prasklli a skončili by.

Datum 16.08.2020

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je ta žába?

Odpovědět

To tvrdíte vy. Já byl svědkem v jedné nejmenované bystřické hospodě, že si v poledne partička ukrajinských dělňasů v montérkách poručili obídek, k němu na zapití pivo a nakonec si dali rundičku finské. Nebyl důvod si nemyslet, že s prací končí, ale že po jídle a pití budou pokračovat.

Datum 16.08.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je ta žába?

Odpovědět

Že je někdo zvyklý dát si po obědě digestiv, to o jeho pracovní výkonnosti neříká vůbec nic. Zjevně jste nebyl v životě poznamenán těžkou fyzickou prací, protože byste věděl, že popíjení pálenky odjakživa pomáhalo snášet dřinu. Na poli, při kosení, v lese, všude se během práce průběžně popíjelo. A tvrdit o našich předcích, že kvůli tomu byli lempli, jistě nechcete.

Datum 17.08.2020

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je ta žába?

Odpovědět

Pane Švestko, v práci se prostě nechlastá! Zjevně jste nebyl v životě poznamenán těžkou fyzickou prací, protože byste věděl, že popíjení pálenky způsobuje pokles pozornosti a další chyby, které mohou při přesných stavebních pracích být i fatální.

Datum 17.08.2020

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je ta žába?

Odpovědět

Nesměšujte prosím výkonnost s jakostí. Je to nebe a dudy.