Každý dárek musí někdo zaplatit

17.09.2021 19:45

V článku o závěrečném účtu města za rok 2020 byly představeny základní údaje o hospodaření Areálu sportu a kultury v loňském roce, které naznačovaly zlepšení ekonomických výsledků. Nedávno uveřejněná účetní závěrka nabízí detailnější vhled do toho, co se ve firmě dělo a jak to souvisí se všeobecným zdražováním v Česku.

Korporace vykázala výnosy 20,9 mil. Kč, ve srovnání s předchozím rokem jen o 1 mil. Kč nižší. Vzhledem k drastickým dopadům vládních restrikcí na ekonomický a společenský život překvapující údaj nyní osvětluje účetní závěrka. Lockdown se podle očekávání odrazil v poklesu tržeb za prodané služby o 1,8 mil. Kč na 7 mil. Kč i tržeb za prodané zboží o 1,1 mil. Kč na 2 mil. Kč. Z „kompenzačních“ vládních programů na udržení zaměstnanosti a na podporu sektorů gastronomie a ubytovacích služeb však vloni firma získala 2,2 mil. Kč. Tím jí byla nahrazena většina výpadku v tržbách ve výši 2,9 mil., a když se zohlední úspora 1,9 mil. Kč na materiálu, energiích, zboží a službách, kterých bylo z důvodu uzavření spotřebováno méně, vydělala společnost na omezení provozu 1,2 mil. Kč. Z jakého důvodu tedy skončilo hospodaření ztrátou 1,9 mil. Kč, meziročně nižší jen o 1 mil. Kč?

Příčina se nachází v personálních nákladech, které nekopírovaly trend u materiálu, zboží a energií a klesly jen o zanedbatelných 130 tis. Kč na 9,1 mil. Kč, přičemž proplaceno bylo jako v předkrizovém roce 2019 stejných 21 přepočtených úvazků. Pakliže dnes vidíme v české republice paralýzu pracovního trhu, která znemožňuje obsazení pozic vytvářejících přidanou hodnotu, mikropříklad Areálu sportu poodhaluje její zdroj: dotace na pracovní místa, které umožňují firmě zachovat nezměněný počet zaměstnanců, přestože tito vytvoří téměř o třetinu nižší výkony. Programy, obhajované nutností udržet vysoce specializované kádry po čas krátkodobého výpadku zakázek, tak ve skutečnosti měly za cíl zabránit sebemenšímu a sebekratšímu zvýšení míry nezaměstnanosti, a v důsledku nejvíce pomáhaly lidem, jejichž pracovní výkony byly již před tím diskutabilní.

V loňském roce Areál sportu v provozních dotacích celkem čerpal 11,4 mil. Kč, což mu pokrylo přesně 50% všech nákladů. Poměr mezi tím, co je firma schopna vydělat prodejem svých výrobků a služeb a částkou, kterou její fungování zachraňují daňoví poplatníci přes provozní dotace, dosáhl sice vloni extrému, nicméně ani 36% v předcovidovém roce 2019 nelze považovat za projev udržitelného hospodaření. Korporace především dostává každoročně do sportovní části dotaci prakticky ve stejné výši, jako je nájemné, které odvádí za sportovní halu, sportoviště a Sporthotel. Jejím úkolem je tak vydělat jen na provoz a údržbu, což se jí nedaří. Ještě výhodněji pro společnost je nastaven poměr v kulturní části, kde vloni proti nájemnému za kulturní dům ve výši necelých 800 tis. Kč stála provozní dotace 3,14 mil. Kč.

Zatímco tyto provozní dotace slouží aspoň jako stimul k provádění nějaké činnosti a jejich výsledkem je vznik nějaké hodnoty, vládní kompenzační platby a dotace na pracovní místa byly náhradami za vynucenou nečinnost; na jejich základě nebylo nic vyprodukováno. Babišův kabinet, neschopný zvládnout čínský virus jinak než lockdownem, se tak dostal do pozice, kdy musel zachraňovat jednotlivce i firmy tím, že posílal do ekonomiky desítky miliard korun. Jako protiváha těchto peněz však nebyla vytvořena dostatečná hodnota ve formě zboží a služeb, čímž se zboží a služby staly vzácnějšími než peníze a hodnota peněz poklesla. Viditelným symptomem tohoto procesu je zdražování.

Dalším důsledkem situace, kdy lidé dostávali peníze bez práce, a kvůli zavřeným obchodům a službám je neměli za co utratit, je dynamický růst úspor. Ten byl podpořen i rychlým zvyšováním platů ve veřejné správě, především ve školství a zdravotnictví. Během posledních dvou let se tak významně zvýšilo množství domácností, které řešily otázku, jak naložit s penězi, které se jim nahromadily na účtech. Kvůli nízkým úrokovým měrám, udržovaným centrální bankou, které nechrání před znehodnocení inflací, se řada z nich rozhodla využít bankovní zůstatky jako základ k hypotéce a investici do nemovitosti určené k pronájmu. Ceny nemovitostí, vyhnané do rekordních výší investory z řad lépe situovaných domácností, však řadě méně bohatých rodin znemožňují pořídit si vlastní bydlení. Vysoká poptávka po nemovitostech stojí rovněž za bezprecedentním růstem cen stavebních materiálů a i zde lze prapůvodní příčinu dosledovat ke způsobu, jakým se vláda ANO-ČSSD-KSČM snažila vypořádat s čínským virem a jako vedlejší produkt vyrobila inflaci.   

Peníze, které zaměstnanci dostávali bez práce, rozhodně neměly pozitivní dopad na pracovní morálku, protože to část z nich začala považovat za nový standard. Nyní požadují výplatu v podstatě už jen za to, že se dostaví na pracoviště. Přimět je k výkonům, které by se aspoň přiblížily předcovidovým úrovním, vyžaduje od zaměstnavatelů mnohem větší úsilí a hrozí nebezpečím, že zaměstnanec pracovní poměr ukončí. I brigádníci už považují řadu činností, které dříve běžně vykonávali, za příliš náročnou a hledají snazší výdělek.

Dotacemi na pracovní místa uměle udržovaná nízká nezaměstnanost nutí zaměstnavatele přetahovat pracovníky nabídkou vyšší mzdy, což společně s nižší produktivitou práce znamená růst nákladů, který je třeba přenést do cen výrobků a služeb. Ne vždy se to podaří a v takovém případě stojí podnik před rozhodnutím, zda ukončit činnost, nebo ji aspoň přenést do země s nižšími náklady. V každém případě je to další faktor, jímž peníze bez práce přispívají k inflaci.

Vedle výše popsaných negativních následků je naopak přínosem lockdownu, že jsme si, naštěstí jen v malém měřítku, vyzkoušeli praktické dopady tzv. základního nepodmíněného příjmu, který přepokládá rozdávání jedné pevné částky každý měsíc úplně všem bez vazby na to, zda člověk produkuje nějakou hodnotu odpovídající přijatým penězům. Nyní již bezpečně víme, že realizace tohoto nápadu by roztočila inflační spirálu, učinila chudé superchudými a zničila střední třídu. Pokud tedy člověk nepatří mezi 10% nejbohatších, kteří by lacino nakupovali od lidí v bankrotu, nemůže zodpovědně volit Piráty, již zavedení základního příjmu slibují.      

Ačkoliv nejviditelnějším důsledkem neschopnosti Babišovy vlády neutralizovat čínský virus bez paralýzy ekonomického života společnosti je nekontrolovaně rostoucí zadlužení státu, méně přímočaře se zvolené metody promítly i do hodnoty peněžního majetku každého občana. Příklad Areálu sportu ukazuje, že částky čerpané na podporu pracovních míst nebyly vůbec zanedbatelné a nahrazovaly podstatnou část neuskutečněných tržeb, nevytvořené hodnoty. Tak zásadní narušení tržních mechanismů nemohlo zůstat bez odezvy, která v tomto případě měla mimo jiné podobu inflace. Pro lidi, kteří oceňují korupční jednání současné vlády např. v podobě zvyšování důchodů a platů zcela bez ohledu na stav ekonomiky a státních financí, může být překvapující, že každý dárek má svou cenu. A že ji platí i oni.  

Zpět

Diskusní téma: Každý dárek musí někdo zaplatit

Datum 19.09.2021

Vložil Nespokojený

Titulek Inflace

Odpovědět

je jen důsledkem krize a je všude, takže by byla i za vlády pravice. Stavební materiály zdražují díky nedostupnosti surovin, jako u železa, docházející těžbě jako u dřeva a je to dáno nedostatkem na trhu a vyšší poptávkou, což je logické. Zdražuje i doprava a energie. Zdražují se půjčky a zpřísňují podmínky. Ale zase jako protikompenzace se tu rozdávají předvolební dárečky. Pro státní zaměstnance, jako soudce +6%, učitelé, hasiči +3,5%. Bude se zvyšovat i minimální mzda, protože už začínáme zaostávat za Slováky a Poláky, což je dosti smutná věc. Ale že soukromí zaměstnavatelé ostrouhají, to už nikdo nevidí. No donekonečna se zadlužovat nebudeme a za rok, za dva přijde dluhová brzda a pak se teprve těšme na to, že bude hůř.

Datum 20.09.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Inflace

Odpovědět

Čím tvrdší zažila země lockdown, a čím více peněz bez práce potom tamní vláda poslala lidem, tím vyšší je inflace. Proto je např. ve Švédsku jen 2,1%, zatímco v Německu 3,9% a u nás 4,1%.

Ale proč je na trhu něčeho nedostatek? Protože to nebylo kvůli lockdownu vyrobeno. Tudíž za nedostatek (a tím i vyšší cenu) může vláda, která zakázala firmám vyrábět a poskytovat služby.

Růst cen energií zatím probíhá převážně na velkoobchodní úrovni. Spotřebitelé stále nakupují podle starých ceníků, a proto dosud jejich zdražení nepocítili.

Datum 21.09.2021

Vložil Nespokojený

Titulek Re: Re: Inflace

Odpovědět

Mno mám pocit, že třeba velkých výrobců železa nebo stavebních surovin se lockdowny vyhnuly. Vy máte nějaké informace, že se v covidové době zavřely nějaké velké železárny, ocelárny, pískovny, cihelny, lomy na kámen a drcené kamenivo? Zavřely se restaurace, hotely a některé kamenné obchody, tudíž skladových zásob se to nedotklo. E-shopy jely bez omezení dál a mohly bez problémů odesílat zboží poštou nebo dopravci typu PPL, DPD.... zaznamenal jsem pouze, že se kvůli pár nakaženým horníkům na pár měsíců zavřel důl Darkov na černé uhlí na ostravsku, ale toť vše. Takže o jakých zákazech služeb a výroby to píšete? V BnP třebas šroubáková Wera-Werk i přes pár nakažených také vesele fungovala a nebyla zavřena nebo nějako omezena (krom pár lidí na karanténě)...

Je to pouze ekonomice a zákonu nabídky a poptávky. Je holt vysoká poptávka a hlad po stavebních surovinách, sklady se přes léto rychle vyprázdnily a staré zásoby vykoupily a napomohlo tomu třeba i tornádo na jižní Moravě. Nicméně v blížící se zimě se sklady stavebních surovin zase nasaturují, takže je to jen přechodný problém.

Co se týče energií, tepla, plynu a vody, zdražení příjde následující roky... třeba cena el.energie na burze je nyní asi dvojnásobná (cca 100€/MW), než před covidem (cca 50€/MW). E-ON a další už deklarují, že se ceny zvednou... a hádejte co za to hlavně může? Emisní povolenky, útlum těžby uhlí a přechod na ekologičtější, a tedy dražší zdroje energií. Vše jsou propojené nádoby.

Datum 22.09.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Inflace

Odpovědět

Výpadek produkce se šířil od konce řetězce: kvůli vládou zavřeným prodejnám měly méně zakázek výrobní podniky a výrobci následně objednávali méně surovin. Kvůli tomu třeba v Ostravě odstavili jednu vysokou pec. Navíc nařízení omezující setkávání zaměstnanců na pracovišti snížila efektivitu výroby i objem produkce. Například platilo opatření, že do povinné karantény byli umístěni všichni, s nimiž se setkal pozitivně testovaný zaměstnanec. Že k výpadkům reálně došlo, dokládají index průmyslové výroby a index stavební výroby.

Datum 21.09.2021

Vložil Nespokojený

Titulek Re: Re: Inflace

Odpovědět

Pokud by vás zajímala cena elektřiny, zde je graf... https://www.kurzy.cz/komodity/cena-elektriny-graf-vyvoje-ceny/