Hospodaření města 2020: firmy a spolky

08.07.2021 23:18

Jak se v roce 2020 dařilo městským firmám a o kolik si z rozpočtu přilepšily spolky?

Areál sportu a kultury

Zatímco v době konjunktury se hospodaření Areálu sportu a kultury setrvale propadalo do stále hlubších ztrát, loňské zákazy provozování sportu a pořádání kulturních akcí měly na ekonomické výsledky firmy zřejmě blahodárný vliv. Korporace vykázala pokles nákladů o 2 mil. Kč na 22,8 mil. Kč, zatímco příjmy se jí snížily jen o 1 mil. Kč na 20,9 mil. Kč. Přestože i tentokrát skončila ve ztrátě, tato se meziročně snížila z 2,9 mil. Kč na 1,9 mil. Kč.

Nájemné za sportovní infrastrukturu společností užívanou, především sportovní halu, se ve srovnání s předloňskem zvýšilo o 150 tis. Kč na 6,2 mil. Kč, nicméně prakticky o stejnou částku stouply na 770 tis. Kč i náklady na její opravy. Mimo to město ze svého rozpočtu zaplatilo 1,4 mil. Kč za odvlhčovací jednotku u bazénu. Provozní dotace pro společnost stagnovala na 5,8 mil. Kč.

Naopak financování kulturní části firmy se zvednulo o výrazných 270 tis Kč na 3,14 mil. Kč. Nad rámec každoroční dotace obdržela navíc 385 tis. Kč na oslavy 440. výročí povýšení Bystřice na město. Do kulturního domu město vložilo 680 tis. Kč za rekonstrukci šaten herců a zaměstnanců restaurace Club. V souvislosti s provedenými investicemi se nájemné za kulturní zařízení zvedlo o 90 tis. Kč na necelých 800 tis. Kč.     

Po odečtení příjmu z nájemného činily celkové náklady města na Areál sportu a kultury 7,1 mil. Kč, meziročně o 200 méně. Zda se jedná o začátek obratu k udržitelnému hospodaření, nakolik se na zlepšeném výsledku podílela změna na postu jednatele a jakou roli hrálo vynucené uzavření provozů a s ním spojené kompenzační programy, se asi ukáže až ve výsledcích za rok 2022.  

EDEN CENTRE

Oproti tomu loňská čísla o hospodaření firmy EDEN CENTRE s.r.o., kterou si politici založili za účelem páchání zemědělské činnosti za peníze občanů, byla patrně posledním impulsem, který donutil představitele vládnoucí koalice vzdát se snu o farmaření. Po vyčerpání všech dostupných způsobů podpory, dumpingovým pachtovným počínaje a patnáctiletým odkladem splacení dluhu konče, korporace po přechodné stabilizaci v roce 2019 loni opět prohloubila ztrátu, a to o 200 tis Kč na 1,76 mil. Kč. Přestože se jí podařilo zvýšit výnosy o 0,5 mil Kč na 6,3 mil. Kč, náklady stouply o 0,7 mil. Kč na 8,1 mil. Kč.     

Centrum Eden  

Dvojče EDEN CENTRE s.r.o. a součást jednoho problému, naučně-volnočasový areál Centrum Eden, dříve známé jako Centrum zelených vědomostí, absolvovalo i předposlední rok své existence pod městem v režimu netransparentního dvojího účetnictví, v němž byla část příjmů a výdajů účtována společností Eden servisní, s.r.o. a zbytek příjmů a výdajů městem v rámci jeho hospodářské činnosti. Tato konstrukce chrání Eden servisní před vykazováním enormních prodělků, které jsou vyvedeny na město přímo, bez potřeby sanovat ztrátu zpětně.

Souhrnně za obě ekonomické entity se vloni meziročně výnosy snížily o 1,3 mil. Kč na 6,7 mil. Kč a náklady o 2,8 mil. Kč na 9,3 mil. Kč, což vedlo k redukci ztráty o 1,5 mil. Kč na 2,7 mil. Kč. V části financované městem bylo největší úspory dosaženo v personálních nákladech, které klesly o 1 mil. Kč na 2,7 mil. Kč. Mezi příjmovými položkami došlo k největšímu propadu u tržeb za vstupné, které se snížily o třetinu na 1,5 mil. Kč.        

V souvislosti s koncem doby udržitelnosti projektu a ideou začít areál komerčně využívat, bylo z městského rozpočtu vloni financováno doplnění potřebného vybavení v hodnotě 0,8 mil. Kč.

Od roku 2014 do konce roku 2020 dosáhla kumulovaná provozní ztráta CZV už 39 mil. Kč.

Poliklinika

V roce 2020 byly služby provozované firmou Poliklinika Města Bystřice n. P. s.r.o. privatizovány, nájemní vztahy v budově polikliniky převedeny na město a rozhodnuto o likvidaci korporace. Představitelé vládnoucí koalice nikdy nevysvětlili, proč se pro tento krok rozhodli. Pokud usilovali o lepší bilanci příjmů a nákladů, čísla za první rok vzbuzují pochybnosti o dosažitelnosti cíle. V roce 2019 firma vykázala ztrátu 245 tis. Kč, ale za pronajatý majetek městu odvedla 820 tis. Kč nájemného. Po odčtení nákladů na opravy budov ve výši 360 tis Kč tak město realizovalo hrubý příjem 215 tis. Kč. V roce loňském sice vzrostl hrubý zisk, nyní již mimo firmu, v hospodářské činnosti města, na 380 tis. Kč, ovšem výdaje na opravy klesly téměř o 300 tis. Navíc dožívající Poliklinika Města s.r.o. přiznala ztrátu 142 tis. Kč.     

Spolky

Přestože volnočasové a sportovní spolky kvůli vládním restrikcím nemohly po podstatnou část roku 2020 vyvíjet činnost v běžném rozsahu, k odpovídajícímu snížení dotací čerpaných na tuto činnost z městského rozpočtu to nevedlo. Naopak. Z grantu sportu a volnočasových aktivit mezi ně bylo rozděleno 2,4 mil. Kč, meziročně o 180 tis. Kč více, z grantu údržby majetku 252 tis. Kč (+ 90 tis. Kč). K mírnému snížení vyplacené částky došlo jen u grantu trenérů mládeže, zhruba o desetinu na 625 tis. Kč.

Nejvyšší částkou byl jako tradičně podpořen SK Bystřice, provozující fotbal a v menší míře atletiku. Na různé účely získal celkem 1,3 mil. Kč, oproti roku předchozímu o čtvrt milionu více, přičemž přesně o tuto částku se na 600 tis. Kč zvedla platba za údržbu svěřených sportovišť.

U druhého nejštědřeji dotovaného spolku, hokejového BK Zubři, pokračoval trend velmi rychlého růstu přijímaných podpor. Loni se jejich suma zvednula o 100 tis. Kč už na 850 tis. Kč. Celkem vysoké částky, které spolkem začaly protékat, vyvolaly mezi členy spory o to, zda je s nimi nakládáno řádně. Gradující neshody nakonec přiměly část původních zakladatelů BK Zubři, aby organizaci opustili a v květnu letošního roku si založili vlastní spolek HC ORLI Bystřice n.P. Nejpozději příští rok se ukáže, zda se novému sdružení podaří napíchnout stejně vydatnou žílu městského rozpočtu jako BK Zubři a jestli budou občané Bystřice živit dva hokejové kluby.            

Další

Velmi úspěšný rok 2020, i díky zakázkám přidělovaným napřímo bez soutěže, prožily TS města, které při nákladech 61,2 mil. Kč (+ 1,5 mil. Kč) a výnosech 66,1 mil. Kč (+ 4,4 mil. Kč) skončily v zisku 4,9 mil. Kč (+ 2,9 mil. Kč). Naopak v Turistickém informačním centru se ani po odchodu dlouholetého vedoucího do penze mnoho nezměnilo: náklady 2,3 mil. Kč výrazně převýšily příjmy 767 tis. Kč a zařízení vykázalo ztrátu 1,55 mil. Kč, meziročně o 200 tis. Kč hlubší. Mimochodem v návrhu závěrečného účtu, slavně ověřeném auditorem, jsou náklady TIC chybně sečteny. 

Zpět

Diskusní téma: Hospodaření města 2020: firmy a spolky

Datum 26.08.2021

Vložil J

Titulek Závěrečný účet

Odpovědět

Auditor provádí přezkoumání hospodaření a jeho výstupem je zpráva o přezkoumání hospodaření. Neověřuje závěrečný účet.