Jarní kopání

13.04.2024 23:52

S časným nástupem letošního jara se začaly různě po městě objevovat výkopy. Jsou od sebe značně vzdálené, a proto spolu zdánlivě nesouvisí, ale kromě těch, které jsou součástí dodělávek loňské etapy výstavby metropolitní optické sítě, spadají pod koordinovanou investiční akci Bystřické tepelné a Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko. Tyto dvě korporace se spojily, aby společně zadaly veřejnou zakázku „Infrastruktura SVK Žďársko a Bystřická tepelná“, jejíž určité části jsou spolu místně a časově těsně provázány. Díky přechodně příznivé situaci na stavebním trhu a otevřené soutěži se oběma zadavatelům podařilo dosáhnout významných slev oproti ceně odhadnuté před tendrem projektantem, a to přesto že se jej zúčastnil nižší počet uchazečů.

U části zadávané SVK, o kterou soutěžili tři zájemci, se předpokládaná hodnota zakázky snížila z 15,6 mil. Kč bez DPH na 11,7 mil. Kč bez DPH u nejvýhodnější nabídky, kterou podaly místní SPH stavby. O část zadávanou Bystřickou tepelnou se ucházely sice jen dva subjekty, ale i tak hodnota zakázky klesla z předpokládaných 20,1 mil. Kč bez DPH na 14,7 mil. Kč bez DPH podle vítězné nabídky firmy UCHYTIL. Pokud se v průběhu realizace neobjeví zásadní komplikace, daňového poplatníka by tato investiční akce měla přijít místo předpokládaných 35,8 mil. Kč bez DPH na 26,4 mil. Kč. I toto zadávací řízení tak potvrzuje, že soutěžit zakázky na přelomu loňského a letošního roku bylo ve srovnání s předchozími dvěma roky pro zadavatele ekonomicky velmi výhodné, a je otázkou, zda ten, kdo nesoutěžil, neprohloupil. Výhodné samozřejmě za předpokladu, že se jednalo skutečně o otevřenou soutěž, neboť u zakázek zadávaných napřímo, jako například u každoročních rekonstrukcí osmi bytů v Domě s pečovatelskou službou, které jsou přidělovány „z ruky“ městským TS města, náklady i přes zlevňování matriálů neustále rostou.        

V rámci své části bude SVK napravovat dlouhé roky odsouvaný problém s havarijním stavem kanalizace, která začíná ve spodní části Centrálního parkoviště pod poliklinikou a pokračuje zahradami za domy na náměstí do ulice Bočkova. Aby investor získal souhlas vlastníků dotčených pozemků, provedl odsun stoky do pozice, která umožní lepší využití těchto pozemků, čímž se ovšem dostala do blízkosti dvou studní. Přestože není dodržena minimální odstupová vzdálenost studny od kanalizace, která má zabránit kontaminaci spodních vod splašky během desetiletí provozu stavby, během nichž dochází k nevyhnutelné degradaci materiálů a ztrátě těsnosti, projektová dokumentace nenavrhuje žádná zvláštní opatření pro ochranu podzemních vod. I tak vedoucí odboru životní prostředí tuto trasu schválil v srpnu 2023 vydáním stavebního povolení. Kvůli rekonstrukci kanalizace bude rozkopána i část ulice Bočkova (za Muzeem) od trafostanice pod školkou ke garážím za Muzeem.       

Dříve narození čtenáři si možná ještě vzpomenou, že před Listopadem a restitucemi ukradených majetků se mezi náměstím a poliklinikou přecházelo průchodem v domě č.p. 5 (vedle prodejny zmrzliny a trafiky). A do tohoto průchodu byl také umístěn hlavní přivaděč vody do města, který sem přicházel v cestě ze žulových kostek směrem od Polikliniky. Vzhledem k tomu, že nyní je tento prostor na soukromý a za plotem, SVK přesune přivaděč do nové trasy při okraji Centrálního parkoviště. Pro přechod na náměstí však nadále zůstává jako nejpřijatelnější místo zrušený průjezd, kde bude nové potrubí z tvárné litiny vsunuto do původního ocelového o větším průměru bez nutnosti provádět výkop. Stejnou technologií má být realizována rekonstrukce i v průchodu pod bývalým městským úřadem.

U přechodu přivaděče mezi oběma průchody napříč náměstím se investor snažil práce co nejvíce urychlit, protože jsou s nimi spojeny významné dopravní komplikace. A poté, co bagry odkryly starou nádrž na pohonné hmoty, byla motivace ke svižnému tempu o to větší. Někoho by totiž mohlo napadnout, že musí být odstraněna. Dnes už je tak inkriminované místo zasypané a překryté asfaltem i s dárkem pro budoucí generace. Zda došlo aspoň k obnově jílového těsnění, které zpomalovalo migraci ropných produktů do okolí, lze pochybovat.      

V rámci této zakázky si SVK zajistí i rekonstrukci hlavního řadu v ulici Beranka v části, kde vodovod vstupuje do ulice.   

Stejně jako SVK v případě havarijního stavu kanalizace za náměstím, i Bystřické tepelné letošní investiční akce vyřeší jeden zásadní problém s užívanou infrastrukturou, kterým je prorezivělý a protékající teplovod v  areálu koupaliště a pod potokem Bystřice. V úseku, který začíná pod provozní budovou koupaliště a končí v ulici Beranka bude stávající ocelové potrubí nahrazeno plastovým. Dojde také k úpravě trasy a k jejímu napřímení, díky němuž zmizí ostré devadesátistupňové změny směru.    

Odstranění netěsností teplovodu v okolí Bystřičky umožní zásobovat spolehlivě Sídliště I bez potřeby uchovávat v záloze zařízení instalované v tamní kotelně, takže letos dojde k jejímu definitivnímu odpojení od teplovodu. Přestože úvahy o využití pozemku kotelny na Sídlišti I se objevují už nejméně jednu dekádu, teprve probíhající rekonstrukce otevře prostor jakoukoliv přestavbou území realizovat.      

Součástí zakázky je i přechod areálu městského úřadu od vytápění zemním plynem k systému centrálního zásobování teplem. V ulici Příční přímo před budovou úřadu prochází páteřní teplovod, takže k napojení dojde v silnici, odkud budou trubky pokračovat průjezdem do dvora a odtud do budov.    

Třetí část projektu Bystřické tepelné je situována na náměstí, a to do blízkosti vodovodu rekonstruovaného SVK. Zatímco původní plány předpokládaly přechod náměstí ve výkopu, později se ukázalo, že stávající rozvod je dostatečně dimenzovaný pro zvýšený odběr, takže dojde pouze ke zřízení odbočky do budovy tržnice. Z této odbočky bude jednak zajištěno vytápění tržnice, jednak teplovod projde budovou a paralelně k novému vodovodnímu řadu bude přes centrální parkoviště a protlakem pod silnicí pokračovat k poliklinice. Tam obejde přístavbu ordinací dětských lékařů a pod chodníky povede až do blízkosti hlavního vchodu, kde vstoupí do suterénu nejstarší budovy. Projektová dokumentace neuvádí, zda má dojít i k napojení výjezdního stanoviště rychlé zdravotní pomoci, které je plánováno na místě zbouraných garáží ve dvoře.    

Před poliklinikou se z teplovodu odpojí větev, která bude pokračovat směrem k mateřské školce. Z parčíku pod poliklinikou bude přes křižovatku převedena protlakem, ale za ní dojde k rozkopání ulice Zahradní až k vjezdu na zahradu školky, přes který bude teplovod přiveden do budovy.

Díky úsporám tepelné energie, které vyplývají ze skutečnosti, že už nebude nadále třeba temperovat kotelnu na Sídlišti I, by měla Bystřická tepelná na projekt získat dotaci ve výši poloviny uznatelných nákladů. Firma však ve svém hospodaření nevytváří na reprodukci majetku a investice dostatečné finanční rezervy, a tak je schopna z celkových nákladů na akci v předpokládané výši zhruba 16 mil. Kč zaplatit z vlastních zdrojů jen 4 mil. Kč. Další 4 mil. Kč získá od stoprocentního vlastníka, tedy města, ve formě peněžního vkladu, který se připíše k majetku korporace. A na pokrytí zbývajících 8 mil. Kč jí opět město poskytne bezúročnou finanční výpomoc, která má být vrácena po proplacení dotace. 

 

Zpět

Diskusní téma: Jarní kopání

Datum 18.04.2024

Vložil Důkazy

Titulek Jste si opravdu jist, že

Odpovědět

na náměstí nad horním sousouším vykopali starou palivovou nádrž? Z tohoto snímku to moc nevypadá. Já vidím jen staré litinové potrubí.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=811938617645291&set=pcb.811940364311783

Datum 18.04.2024

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Jste si opravdu jist, že

Odpovědět

Na tomto snímku stojí u nádrže dělník s lopatou. Odkaz na lepší fotku je v článku.

Datum 20.04.2024

Vložil Důkazy

Titulek Re: Re: Jste si opravdu jist, že

Odpovědět

Já se ptám, jaké máte důkazy o tom, že se jedná o starou palivovou nádrž, možná ještě se zbytky ropných látek? V těch místech totiž nikdy žádná "benzínka" nebyla. Dle dobových fotek byla okolo ostrůvků akorát jednotlivá autobusová stanoviště a zastávky.

Datum 20.04.2024

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Jste si opravdu jist, že

Odpovědět

Důkaz je ten, že to vidím.

Datum 20.04.2024

Vložil Důkazy

Titulek Re: Re: Re: Re: Jste si opravdu jist, že

Odpovědět

To co vidím já, nemá kapacitu ani 1 m krychlového. Vidět znamená houby vědět. Stejně jako domněnky, že snad uvnitř ještě něco může být. Podobně tak ochranná pásma údajných studní (soukromých? městských?) poblíž cesty kanalizace, z nichž se voda nepije, ale používá max. na zálivku, protože prakticky 99%, města je zásobována pitnou vodou z Vírského přivaděče. Riziko havárie a prasknutí je vždy. Individuální domovní studny nemají stanovena PHO, což byste měl také vědět. Na případnou blízkost vůči kanalizaci se dá učinit co? No přece výjimka z umístění stavby.

Prostě strašení, spekulace, fabulace, dezinformace.

Datum 21.04.2024

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Jste si opravdu jist, že

Odpovědět

Fabulace. Souhlasím. Třeba to tvrzení, že to nemá kapacitu ani 1 m3, když není vidět délka tělesa. Hlína kolem nádrže je sice tmavá a je u ní černá kaluž, ale určitě z toho nelze vyvozovat, že něco uniká. Člověk se nesmí nechat zmást tím, co vidí, když mu to odborník rád vysvětlí. Ale co, leží to tam už přes 90 let, tak to tam bude ležet dál. Akorát teď těsně vedle povede vodovodní řad.

Datum 21.04.2024

Vložil Důkazy

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jste si opravdu jist, že

Odpovědět

Ale to je vaše fabulace. Pokud nevidím, jak je to dlouhé, nemůžu to ani označit jako "nádrž". Může to být jen prázdný 200 litrový sud. Stejně jako černá kaluž - nic takového na fotce opravdu vidět není, to jste si právě vymyslel. Změna barvy zeminy okolo může být dána oxidací železa nebo obsypem zavážkou a prosívkou, které bývá někdy šedá narozdíl od okolního okrově hnědého prostředí. Stejně tak, jak píšete, že to nad tím bylo zaasfaltováno, to taky není pravda, protože zrovna tam v těch místech jsou kostky. Souhlasím jen v jediném, že to měli vyzvednout a nenechat ležet dál.

Datum 25.04.2024

Vložil Ekoterorista

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jste si opravdu jist, že

Odpovědět

Vidíte, jakmile je správce stránek v ouzkých, tak na všetečné dotazy neodpoví. Inu křesťanský demokrat a liberál jako Brno.

Datum 25.04.2024

Vložil Důkazy

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jste si opravdu jist, že

Odpovědět

Liberál ani náhodou. Je to zásadový a zarytý konzervativec.

Co by tam asi řekl na plánované odvolání bývalého předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody za jeho proruské názory na fóru Voice of Europe. Taky by chtěl cenzurovat nebo ne?

Datum 30.04.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jste si opravdu jist, že

Odpovědět

Máš smůlu, neodpoví.

Taky jsem si říkal, jestli nám Jarda nezemřel, ale 28.4. vydal další článek.

Takže jde jen o prostou ignoraci diskutujících ohledně jeho smyšlených (pseudo)faktů.

Datum 24.04.2024

Vložil Ekoterorista

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jste si opravdu jist, že

Odpovědět

"Důkaz je ten, že to vidím."

Vy tam pane Kadlátko, na fotce z Vašeho odkazu, někde vidíte černou kaluž? Kde??? Já jsem asi slepý, protože tam nic takového nevidím.

Pamatujte, lež má krátké nohy.

Docela často propadáte různým prozeleným konspiračním teoriím. Pokud by tam býval někdy nějaký problém s ropnými látkami a únikem, jistě by se to znečištění již dávno někde v některých studních po spádu projevilo, ne? Nic takového se ale nestalo.

Datum 25.04.2024

Vložil Ekoterorista

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jste si opravdu jist, že

Odpovědět

Opravdu nečekám, že mi odpovíte, abyste vyvrátil svoji lež.

Datum 30.04.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jste si opravdu jist, že

Odpovědět

Máš smůlu, neodpoví.

Taky jsem si říkal, jestli nám Jarda nezemřel, ale 28.4. vydal další článek.

Datum 30.04.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jste si opravdu jist, že

Odpovědět

Takže jde jen o prostou ignoraci diskutujících ohledně jeho smyšlených (pseudo)faktů.