Děláme vlny

17.02.2024 23:56

Město Bystřice nad Pernštejnem už od roku 2017 realizuje dlouhodobý, do etap rozdělený projekt výstavby optické sítě, který zatím vyšel na nějakých 30 mil. Kč. Jeho cílem je nabídnout na téměř všech adresách ve městě a na některých v místních částech možnost pevného připojení k internetu. Od počátku byly role rozděleny tak, že zakázky na projektovou dokumentaci získávala firma SITEL a na zhotovení díla pardubický FiberTech.

Zaběhnutý model fungoval celkem hladce až do loňska, kdy FiberTech podal ze tří uchazečů nejdražší nabídku. Nabídka nejlacinější, od firmy Dopravní Stavby Silnic, sice postrádala některé náležitosti a vzbuzovala pochybnosti o pravdivosti, ale zástupci města nebyli předem rozhodnutí, že zakázku musí dostat někdo jiný, a tak mohly být formální nedostatky odstraněny a DSS prohlášeny za vítěze. V důsledku dodatečných administrativních úkonů však došlo k odsunu podpisu smlouvy až na začátek června, což pro zhotovitele znamenalo nejenom zkrácení času pro realizaci díla, když termín dokončení byl stanoven pevně na konec kalendářního roku, ale nepochybně i složitější hledání pracovních sil a dodavatelů, kteří v té době už měli své kapacity do konce stavební sezóny rezervovány pro jiné akce.

Na DSS se tak prakticky od samého počátku provádění prací objevovaly stížnosti, které se týkaly kvality i pomalého průběhu prací. Nakonec se firma dostala do takových „organizačních a finančních“ problémů, že nebyla schopna zakázku dokončit. DSS byla totiž společnost specializovaná především na zemní, možná přímo kopáčské, práce a proto jí pro realizaci kompletního díla scházely potřebné kompetence v oblasti instalace a oživování samotných optických vláken. Pro tyto činnosti si, dobrovolně, nebo z donucení, jako subdodavatele zajistila FiberTech, kterému ovšem nezvládala platit, pročež se patrně FiberTech rozhodl zastavit práce. Bez zprovozněných vláken však DSS nemohla být vyplacena záloha za odvedené práce a DSS tak nebyly schopny plnit své finanční závazky, např. vůči FiberTechu.  

Poslední platbu za provedené dílo ve výši 1,34 mil. Kč proto na základě dohody všech tří stran město poslalo místo DSS FiberTechu, čímž byl uhrazen dluh, který vůči FiberTechu měly DSS. Součástí dohody bylo prohlášení, že touto platbou jsou vzájemné závazky mezi městem a DSS vyrovnány. Na přelomu ledna a února letošního roku uzavřelo město kontrakt s FiberTechem v hodnotě 605 tis. Kč, jehož předmětem je instalace a oživení optických rozvodů s využitím chrániček položených loni DSS. Při původně odhadované ceně téměř 10 mil. Kč bez DPH, kterou soutěž snížila na 8,2 mil. Kč bez DPH, zatím zůstává nejasné, kolik po všech změnách etapa 2023 projektu Optická síť města nakonec stála. Každopádně FiberTech, ač v soutěži neuspěl, nakonec vydělal. Zatím veřejně nepoložená otázka zní, jakou roli FiberTech hrál v debaklu DSS a zda by pro město neproběhla investiční akce příznivěji, kdyby FiberTech projevil více ohledů k jeho zájmům a potřebám. Není to otázka ryze akademická, neboť město bude postupně vyhlašovat soutěže na další etapy projektu, jichž se FiberTech jistě bude chtít účastnit. Je proto důležité vědět, co se od této korporace dá čekat.

Zadávací řízení na etapu 2024 bylo ostatně již zahájeno. Zatímco v etapě 2023 byly kabely ukládány převážně do chrániček připravených v minulosti v rámci rekonstrukcí ulic a týkala se koncentrovanější zástavby, letošní zakázka zahrnuje podstatně více výkopů a je situována do oblastí s většími rozestupy mezi jednotlivými připojenými místy.

Optických přípojek by se tak letos měli dočkat na ulici Lipové, u které je plánována komplexní rekonstrukce. Díky tomu budou výkopy v budoucnu neviditelné. U navazujícího úseku v ulici Nádražní před křižovatkou s Pod Horou je plánováno vést chráničky v zelených pásech podél komunikace, kde rýhy také časem splynou s okolím. Přechod pod silnicí má být vyřešen dvěma podvrty bez narušení povrchu.

Také v Malé brance má trasa vést vedle dlážděné komunikace, ale ta má být na pěti místech překopána napříč. Takové zásahy do dlažby z žulových kostek se málokdy podaří zapravit bez vzniku trvalé nerovnosti. Ale možná je u Malé branky kvůli vyjetým kolejím už čas začít uvažovat o celoplošném předláždění. K rozebrání žulové dlažby má dojít i vedle parku u Polikliniky, kde je plánováno napojení jak zdravotního zařízení, tak budoucího výjezdního stanoviště zdravotní záchranné služby.  

Podstatně bolestivější bude uložení nové trasy na ulici Zahradní od parku u Polikliniky nahoru k opěrné zdi u Malé branky. Zde sice už jedna trasa vede, ale patrně z kapacitních důvodů bude vedle ní umístěna ještě jedna. V celém úseku si to vyžádá rozbití převážně asfaltového povrchu chodníku, který mohl ještě řadu let sloužit. Na druhou stranu je to dobrá příležitost konečně vyrovnat hrb z dlažebních kostek před Novotnými.     

V ulici Rud. Vaška byly chráničky uloženy v předstihu už před několika lety při rekonstrukci vodovodu a kanalizace, z níž však byla střední část ulice vynechána. V té dojde k rozkopání asfaltových chodníků, které jsou, stejně jako vozovka, v tak hanebném stavu, že už jim to neuškodí. Směrem do ulice Nádražní však má být rozebrán chodník z žulových kostek, který je i přes značné stáří stále v dobré kondici. Zde platí to, co bylo napsáno už u Malé branky: v Bystřici se nedaří ohlídat, aby byly dlážděné povrchy lokálně opravovány bez vzniku funkčních a estetických závad.

V ulici Nová čtvrť (pod prodejnou Flop na Sídlišti II) jsou nové chráničky plánovány v chodnících z betonových dlaždic, které jsou už také dávno za životností. Odtud až k napojení na již existující síť v místě zbořené kotelny na Sídlišti II je trasa zakreslena v zeleném pásu před rodinnými domy.

Na Rovinkách mají být v rámci zakázky optickou sítí dovybaveny ulice Starý dvůr a Za rybníčkem, což si vyžádá rozebrání chodníků ze zámkové dlažby po obou stranách ulic. Ze zvlněné dlažby, uštípaných obrubníků a trhlin v asfaltu je evidentní, že komunikace v těchto ulicích, především ve Starém dvoře, mají poddimenzované podkladní vrstvy a jsou zralé na kompletní vybagrování. Téměř nová ulice Forota, kterou podrtily těžké stroje při stavbě řadových domků, dokládá, že malá pozornost k podloží a z ní planoucí zkrácená životnost komunikací je chronickou bolestí bystřického stavění.

V souvislosti s rozšiřováním optické sítě tak letos řadu míst ve městě čekají rozsáhlé zemní práce, a to je ještě plánováno rozpůlení náměstí překopem od bývalého městského úřadu k tržnici kvůli uložení teplovodu a modernizaci vodovodního přivaděče. V ideálním případě by po těchto pracích nezůstaly žádné trvalé šrámy a všechny povrchy, obzvláště ty dlážděné, by byly řádně opraveny. Bohužel zadávací dokumentace na zakázku předpokládá jen zřízení rýhy o šířce 35 cm a nikoliv předláždění či zaasfaltování chodníku v celé šířce. Je to promarněná příležitost udělat něco pořádně.          

 

Zpět

Diskusní téma: Děláme vlny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.