Hospodaření města 2021: firmy a spolky

23.06.2022 22:29

Předchozí článek nabídl souhrnné informace o hospodaření města v roce 2021 a nyní několik zajímavostí ze závěrečného účtu o městských firmách a spolcích.

 

Areál sportu a kultury

I v loňském roce byla ekonomika městské korporace Areál sportu a kultury zásadně ovlivněna bojem s čínským virem a restriktivními nařízeními vlády, která jí znemožňovala standardně nabízet služby. Rok 2020 přinesl pokles vykázané ztráty, avšak z této události se nestal trend a za rok 2021 firma skončila v mínusu 2,1 mil. Kč, meziročně o 200 tis. Kč hlubším. Opětovně se sice snížily náklady, o 350 tis. Kč na 22,5 mil. Kč, ale příjmy poklesly ještě silněji, a to o 550 tis. Kč na 20,4 mil. Kč. Jelikož podstatnou část výnosů tvořily kompenzační platby od státu, nedošlo ke snížení nákladů přiměřeně tržbám. Naopak dlouhodobý problém příliš drahého provozu se ještě prohloubil a byl jen dočasně skryt mimořádnými dotacemi. Vzhledem k tomu, že není patrná žádná ochota fungování Areálu sportu a kultury restrukturalizovat a racionalizovat, lze do budoucna očekávat další zhoršování hospodářských výsledků, které ovšem bude minimálně letos sváděno na vysoké ceny energií.           

Nájemné placené firmou městu za sportovní infrastrukturu, především sportovní halu, se ve srovnání s předloňskem zvýšilo o 270 tis. Kč na 6,4 mil. Kč, a to především kvůli tomu, že převzala do nájmu skluzavku na koupališti v pořizovací hodnotě 5,6 mil. Kč. Valorizován byl i provozní příspěvek města do sportovní části korporace, a to o 180 tis. Kč na 5,99 mil. Kč. Mírně stouply náklady na provozní opravy sportovní haly financované městem na 720 tis. Kč. Mimo to Bystřice ze svého rozpočtu zaplatilo 200 tis. Kč za opravu havárie vodovodní přípojky a 120 tis. Kč za výměnu filtrů na koupališti.

Provozní příspěvek do kulturní části zůstal po razantním zvýšení v roce 2020 loni prakticky nezměněn na hodnotě 3,1 mil. Kč, zatímco nájemné za kulturní dům mírně kleslo na 740 tis. Kč. Náklady na údržbu kulturního domu městu vzrostly na 200 tis. Kč. Mimo to do opravy elektroinstalace ve velkém sále vložilo 360 tis. Kč a do restaurační kuchyně pořídilo vybavení za 180 tis. Kč.        

Celkové provozní i investiční výdaje města na Areál sportu a kultury, včetně vykázané ztráty, po odečtení příjmu z nájemného, tak v roce 2021 činily 11,4 mil. Kč, meziročně o 4,3 mil. Kč více.

 

EDEN CENTRE

Loňský rok byl poslední, který korporace EDEN CENTRE s.r.o., založená za účelem páchání zemědělské činnosti za peníze občanů, zahájila ještě ve vlastnictví města. K 3. srpnu 2021 byla převedena novému stoprocentnímu vlastníkovi Davidu Hájkovi, a proto její hospodářské výsledky již nebyly zahrnuty do závěrečného účtu města. Ještě před předáním stihlo město na farmě provést opravy za 56 tis. Kč a inkasovat nájemné 10 tis. Kč. Zbývající nájemné za stavby i zemědělskou půdu zastupitelé firmě odpustili jako kompenzaci škody na nepojištěné úrodě. Nový nájemce shledal některé budovy jako nepotřebné pro svůj provoz, a tak dal kolnu do podnájmu truhlářské dílně a Café Ohrada pro poskytování masáží a kosmetických služeb. Na rozdíl od nájemní smlouvy už podnájmy pronajatého majetku, tedy změny a dodatky uzavřené smlouvy, nejsou předkládány k rozhodnutí zastupitelstvu, ale schvaluje je rada města. Zastupitelstvo posloužilo, zastupitelstvo může jít…     

 

Centrum Eden

Společně se zemědělskou činností Farmy Eden město na Davida Hájka převedlo i provoz naučně-volnočasového areálu Centrum Eden, dříve známého jako Centrum zelených vědomostí. Příslušný kontrakt byl uzavírán narychlo a podepsán až 30. června, takže smluvní vztahy nutné pro fungování zařízení přecházely na nového provozovatele až následně za provozu. Nelze tedy považovat za nepodloženou spekulaci podezření, že po určitou dobu ještě financovalo provoz Centra Eden město. Ve prospěch této skutečnosti hovoří vykázané ekonomické výsledky, které neodpovídají předání provozu před začátkem hlavní sezóny, na kterou jinak připadá dominantní část nákladů.

Bystřice Centrum Eden provozovala netransparentně částečně přes korporaci Eden Servisní, částečně přes hospodářskou činnost města. Eden servisní vykázala za loňský rok náklady přesně 2 mil. Kč (meziročně pokles o 1,5 mil. Kč), výnosy přesně 1,9 mil. Kč (-1,6 mil. Kč) a ztrátu 100 tis. Kč. V hospodářské činnosti náklady klesly o 2,5 mil. Kč na 3,3 mil. Kč, výnosy o 1,75 mil. Kč na 1,3 mil. Kč a ztráta o 0,7 mil. Kč na 2 mil. Kč. Kombinovaná ztráta firmy i hospodářské činnosti za půlrok mimosezónního, kovidovými restrikcemi poznamenaného provozu tak dosáhla 2,1 mil. Kč, jen o 0,6 mil. Kč méně než za celý rok 2020.          

Od otevření v roce 2014 realizovalo město v Centru Eden kumulovanou provozní ztrátu 41,1 mil. Kč.

 

Poliklinika

Ačkoliv byly v roce 2020 služby provozované firmou Poliklinika Města Bystřice n. P. s.r.o. privatizovány, nájemní vztahy v budově polikliniky převedeny na město a korporace vstoupila do likvidace, neznamená to, že by firma přestala polykat peníze. V roce 2021 vykázala nulové výnosy a při nákladech 720 tis. Kč i stejně vysokou ztrátu. V hospodářské činnosti města sice provoz budovy polikliniky skončil ziskem 850 tis. Kč, ale to je zhruba tolik, kolik firma platila dříve na nájemném, takže se zatím stále nepotvrzuje, že by privatizace provozů a vyvedení budovy pod město přinesly nějakou podstatnou ekonomickou výhodu. Téměř celý loňský zisk navíc pohltila instalace klimatizace na dětském oddělení za 700 tis. Kč.

 

Spolky

Při rozdělování dotací na sportovní a volnočasové aktivity představitelé města loni postupovali obdobně jako v roce 2020, a ačkoliv vládní nařízení znemožňovala vyvíjet činnost v běžném rozsahu, výše subvencí zůstala zachována. S výjimkou grantu trenérů mládeže, jehož čerpání se kvůli zákazu shromažďování snížilo o 120 tis. Kč na 500 tis. Kč.

Nejúspěšnější v získávání dotací byl jako každý rok SK Bystřice, provozující fotbal a okrajově atletiku, který na různé účely obdržel stejně jako o rok dříve přes 1,3 mil. Kč. Druhé místo si udržel hokejový BK Zubři, byť z městského rozpočtu získal „jen“ 585 tis. Kč, meziročně o čtvrt milionu méně. Loni založený druhý hokejový spolek, HC ORLI, v prvním roce své existence obdržel od města podporu ve výši 154 tis. Kč. Letos se nepochybně provozovatel zimního stadionu pokusí promítnout zvýšené náklady na energie do ceny pronájmu ledové plochy, což bude znamenat tlak hokejových klubů na vyšší podporu od samosprávy.

 

Další

Bystřická tepelná, městská firma zajišťující výrobu a dodávku tepla do bytových domů, při téměř stejných nákladech zvýšila výnosy meziročně o 2,3 mil. Kč na 32,7 mil. Kč a vykázala zisk 2,9 mil. Kč (+ 2,1 mil. Kč). Mimo to odvedla nájemné za infrastrukturu vlastněnou městem ve výši 6,8 mil. Kč. Po odečtení nákladů na údržbu pronajatého majetku tak korporace přinesla městu zisk před zdaněním 9,5 mil. Kč.

Městská společnost s dlouhodobě nejvyššími tržbami, TS města a.s., dosáhla ve srovnání s rokem 2020 jen nepatrně nižších výnosů 66 mil. Kč, ale kvůli nákladům, které vzrostly o 1,4 mil. Kč, vykázala zisk 3,3 mil. Kč, meziročně nižší o 1,6 mil. Kč.  

V Turistickém informačním centru pokračoval trend mírného, ale trvalého růstu personálních nákladů, který přispěl ke zvýšení celkových výdajů o 130 tis. Kč na 2,5 mil. Kč. Při opětovném poklesu výnosů to znamenalo prohloubení ztráty o 210 tis. Kč na 1,76 mil. Kč.

Zpět

Diskusní téma: Hospodaření města 2021: firmy a spolky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.