Hlavně dostat slevu

18.02.2021 23:54

Když jsem se tu nedávno obšírně rozepsal o záměru provozovatele zimního stadionu na přístavbu velkorysého zázemí za peníze občanů, bylo by vůči fotbalistům nespravedlivé nevěnovat se i jejich projektu na utrácení cizích peněz. Realizace plánu nabrala začátkem roku vysokou rychlost a v souvislosti s přechodem do vyššího stupně přípravy má veřejnost poprvé možnost seznámit se s podrobnostmi záměru.

Stavební povolení na novostavbu šaten pro hráče u fotbalového stadionu bylo vydáno již v polovině října loňského roku, ale jak je v Bystřici zvykem, bez uveřejnění informace o zahájení řízení, aby byla vyloučena možnost participace kohokoliv jiného než stavebním úřadem vybraných osob. Mimochodem od podání žádosti do vydání rozhodnutí uběhly dva a půl měsíce, což trochu nabourává mýtus o nemožnosti povolit v Česku stavbu v přijatelné lhůtě. Když se chce, tak to zjevně jde.

I přes pravomocné stavební povolení však na zázemí fotbalistů nebyla v rozpočtu na rok 2021, schvalovaném před Vánoci 2020, vyčleněna ani koruna. Na tehdejším zasedání zastupitelstva pouze starosta informoval, že připravují podání žádosti o dotaci k Národní sportovní agentuře. Už necelý měsíc poté bylo zahájeno zadávací řízení na zakázku Zázemí sportovního areálu, a podle úvodní strany, na níž se hrdě skví logo Národní sportovní agentury, lze soudit, že v mezičase stihla být žádost kladně vyřízena. Spolu s nutností vypracovat ještě zadávací dokumentaci na zakázku se jedná o vcelku nezvyklé tempo.  

Z toho, že politici projekt prezentují jako fotbalové kabiny, by člověk mohl nabýt dojmu, že se bude jednat o jakousi drobnou stavbu, což je omyl. Jen samotná budova má mít zastavěnou plochu 520 m2, další stovky metrů čtverečních zaberou parkoviště a chodníky. Stavba je navržena do svahu pod fotbalový stadion naproti tenisové hale, přičemž spodní ze dvou pater bude v úrovni silnice a horní v úrovni hrací plochy. V přízemí se počítá se čtyřmi šatnami hráčů, dvěma kancelářemi rozhodčích a jednou pro pracovníky SK Bystřice nad Pernštejnem. Další dvě, ještě větší šatny, které budou využívány při zápasech, jsou v horním podlaží. Zde se také nachází zázemí rychlého občerstvení, které bude realizovat prodej z výdejního okénka, a především „klubovna“ s podlahovou plochou přes 120m2 a barovým pultem. Stejně jako v případě zimního stadionu tak má i na fotbalovém stadionu vzniknout zázemí umožňující poskytování hostinských služeb.

Nikdo zatím veřejně nezdůvodnil, proč má nyní každý sportovní spolek dostat z veřejných prostředků vlastní nálevnu, ani jak bude provozována. Přitom v nejbližším okolí už nyní nalezneme hospodu Na síti, bar ve sportovní hale a v Centru Eden možná také spustí plnohodnotný restaurační provoz. Mimochodem hned vedle něj stojí památník všech peněz vyhozených bystřickými politiky z okna: Café Ohrada, které stálo přes 2,5 mil. Kč a fungovalo sotva pět sezón, přičemž už před prvním kopnutím do země bylo jasné, že po uplynutí doby udržitelnosti projektu bude stravování poskytováno uvnitř areálu.

Co se týká architektonického pojetí, na místě stávajícího zeleného svahu má vyrůst přísně pravoúhlá stavba, jíž padne za oběť 23 vzrostlých stromů, které dosud plnily funkci izolační zeleně a poskytovaly útočiště pro ptactvo. Aby byly aspoň částečně zmírněny negativní estetické dopady fasády o ploše 53x9 metrů na okolí, vznesl odbor životního prostředí požadavek na její ozelenění popínavými rostlinami. Ten byl sice nějakým způsobem zapracován do projektové dokumentace, ale popínavé rostliny nejsou uvedeny v položkovém rozpočtu veřejné zakázky, takže buď k jejich osazení nedojde, nebo už tu máme prvního kandidáta na vícepráce.

V procesu zadávacího řízení již byly otevřeny nabídky doručené uchazeči o zakázku. Aktuálně probíhá (nebo možná již skončilo) podrobné posouzení nabídek čtyři uchazečů, jejichž jména jsou zatím před veřejností tajena, a kteří za zhotovení díla požadují od 22,5 mil. Kč bez DPH po 27,3 mil. Kč bez DPH. Z toho vplývá, že zanedlouho, jestliže např. nebude řízení napadeno před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, již bude možné podepsat smlouvu. I přes rozsáhlou rozpracovanost záměru přitom stále není v rozpočtu kryt ani jedinou korunou. Potřebnou částku může alokovat jen zastupitelstvo, které tak bude v nejbližší době postaveno před hotovou věc.

Investicí ve výši 27 mil. Kč s DPH, pokud vše proběhne ideálně a bez víceprací, však výdaje na fotbalový stadion neskončí, nýbrž teprve začnou. Z nepochopitelných důvodů zakázka neobsahuje nábytek a spotřebiče. Přestože je možné, že část mobiliáře sem bude přesunuta odjinud, např. ze stávajících šaten, zbytek bude nutné zakoupit. Pokud formou víceprací od dodavatele stavby, tak za cenu, která bude vyšší, než by byla, kdyby prošla soutěží. Jestliže od dodavatele nového, může vzniknout podezření na účelové rozdělení zakázky a obcházení zákona. Obojí je situace, do které by se zadavatel nikdy neměl dostat, zvlášť když za administraci této zakázky platí poradenské firmě, od níž se očekává bezchybný výkon.

Ani nábytkem se ale výdaje nezastaví. Operace s přesunem šaten má totiž mimo jiné uvolnit prostory ve Sporthotelu, v nichž bude možné konečně vybudovat mýtické wellness. Oproti původně zamýšlené novostavbě se v současnosti uvažuje o skromnější přestavbě s kapacitou kolem 20 osob. I tak bude cena minimálně sedmimístná. No a pak už bude zbývat jen tribuna, včetně zázemí skrytého v jejích útrobách.                      

V roce 2017 se starosta snažil získat podporu pro devadesátimilionový projekt novostavby tribuny včetně kabin a zázemí na místě, kde jsou aktuálně plánovány jen samotné šatny, a samostatné budovy wellness. I kvůli vlažnému přijetí veřejností se mu to nepodařilo, ale slíbil vypracovat alternativu. Klíčovým rysem oné výše popsané alternativy je rozdělení jednoho projektu na tři části (šatny, wellness, tribuny), které mají být realizovány ne najednou, ale postupně. Přitom, jak to zatím vypadá, šatny jsou předimenzované, wellness bude menší a tribuna bude opravovaná, což je obvykle dražší a méně funkční cesta než novostavba. Co se týká ceny, jen u šaten jsme na nějakých 25 mil. Kč, a to je čtvrtina původního projektu, který ovšem vedle tribuny a wellness zahrnoval i novou silnici a parkování, jak je patrné z vizualizace.    

Příliš velké a nákladné šatny tak zřejmě ve výsledku nedovolí dosáhnout významných úspor investičních výdajů, byť wellness a tribuna nebudou novostavby, jen rekonstrukce. V oblasti budoucích provozních nákladů lze očekávat pozitivní vliv menšího wellness, opačně bude pravděpodobně působit příliš rozlehlá budova šaten a pouze rekonstruovaná tribuna.

Vzhledem k těmto pochybnostem by ještě před schválením zakázky na šatny měl být minimálně zastupitelům předložen kvalifikovaný odhad ceny všech předpokládaných investic do fotbalového stadionu a kalkulace budoucích provozních nákladů. Bez nich by mohli být v budoucnu překvapeni konsekvencemi svého rozhodnutí, jako byli mnozí překvapeni důsledky schválení Centra zelených vědomostí (CZV). Stejně jako kdysi u něj i zde je diskuse odkloněna od smyslu projektu k možnosti čerpat dotace, takže se vytrácí úvahy o dimenzích stavby, alternativách či budoucích nákladech a využití, abychom si tu nevyráběli příští sokolovny.

Myšlení „pokud nám někdo zaplatí polovinu, byli bychom hloupí, kdybychom to nevzali“, je krátkozraké. U každé investice musí být posuzována především dlouhodobá účelnost, nikoliv výše slevy.       

Zpět

Diskusní téma: Hlavně dostat slevu

Datum 20.02.2021

Vložil Nespokojený

Titulek Sleva nebo úplatek?

Odpovědět

Základní otázka... proč to stavební řízení tak hladce odsýpá? No protože veškeří ouřadové včetně vedoucího Straky a jeho poskok-referentů jsou městu naprosto loajální a poslušní, jako beránci a udělají vše, co jim Pačiska a spol. nařídí. Vše je to zkorumpovaná sebranka, navíc ještě placená z našich peněz a daní, co si omezí pracovní hodiny pro veřejnost, ale plat mají 100%...