Zimní stadion je malý, a všichni to přece věděli

07.01.2021 23:55

Když se v letech 2012-2013 starosta a tehdejší místostarosta Vojta snažili přesvědčit zastupitele a občany o výhodnosti výstavby a provozování zimního stadionu formou koncesní smlouvy, zdůrazňovali, že všechny náklady města po celou dobu trvání kontraktu jsou předem dané a v čase se nebudou měnit. S cílem vyloučit nebezpečí, že se po zahájení provozu objeví vady, které budou bez provedení dalších investic vylučovat řádné provozování stadionu, město v koncesním řízení stanovilo pouze minimální technické parametry stavby a jako podklad pro dispoziční řešení dodalo architektonickou studii. Oproti předchozímu projektu, kdy měla stavba probíhat v režii města, se díky odlišnému konstrukčnímu řešení, zvolenému koncesionářem snížila předpokládaná cena stadionu ze 102,7 mil. Kč bez DPH na 54,5 mil. Kč bez DPH. Soutěžní dokumentace slibovala, že město umožní budoucímu provozovateli využít jeho zkušeností a postavit stadion tak, aby mu provozování vycházelo co možná nejvýhodněji. Tento slib byl dodržen, vítězná H+H Technika si stavbu doprojektovala podle svých představ a nakonec za samotné stavební práce požadovala jen 48 mil. Kč bez DPH. Po započtení ostatních nákladů se město zavázalo zaplatit 57,1 mil. Kč bez DPH v osmi ročních splátkách, z nichž poslední má firma obdržet letos. Podle původní představy by měl nadále až do roku 2028, kdy koncesní smlouva končí, platit už jen koncesionář městu (nájem).

Zde je třeba zmínit, že koncesní smlouva byla uzavřena s firmou H+H Technika, ale bystřický stadion provozuje firma Zimní stadion Bystřice s.r.o., která je s H+H Technika spojena jen osobami majitelů, rodinou Halasů. Zatímco tedy práva a povinnosti z koncesní smlouvy nese H+H Technika, jejich výkon provádí firma Zimní stadion Bystřice s.r.o. Přitom žádný orgán města neschválil změnu smluvní strany ani neudělil souhlas, že H+H Technika dá druhé společnosti stadion např. do podnájmu, jak vyžaduje občanský zákoník. Navzdory tomu se v průběhu času Zimní stadion Bystřice s.r.o. začala chovat, jako by nositelem práv a povinností z koncesní smlouvy byla ona. Takto společnost vystupovala například v žádosti o dotaci na modernizaci osvětlení ledové plochy, kdy jí bylo při celkových předpokládaných nákladech 845 tis. Kč přislíbeno 314 tis. Kč. Vedle toho, kdo žádal, snad ještě větší údiv vzbuzuje skutečnost, že si koncesionář naprojektoval osvětlení takovým způsobem, že je nutné provést po pouhých šesti letech provozu jeho generální rekonstrukci, a to s vydatným přispěním daňového poplatníka. To ovšem není poslední trhlina v pohádce o přenosu nákladů na soukromý subjekt a o výhodnosti koncesní smlouvy. Chystá se ještě mnohem rozsáhlejší útok na veřejné finance.               

Na posledním zasedání zastupitelstva starosta mezi řečí oznámil, že na žádost Halasů a s podporou hokejového klubu BK Zubři zamýšlí ucházet se jménem města o dotaci na rozšíření zimního stadionu. Zdůvodnil to tím, že zařízení v původně zamýšleném rozsahu bylo pro zastupitele nepřijatelné, a proto byl v zájmu nižší ceny projekt ochuzen o značnou část zázemí. Požadavek za rozšíření stadionu tak podle něj „všichni čekali“. Já se oproti němu domnívám, že naprostá většina občanů dosud žila v přesvědčení, že si koncesionář navrhl, a zastupitelé odsouhlasili, plnohodnotné zařízení, které mělo nejméně po dobu trvání smlouvy fungovat bez dalších investic z městského rozpočtu.  

V okamžiku, kdy starosta tento záměr na zasedání zastupitelstva uveřejnil, už byla hotova projektová dokumentace dodaná provozovatelem stadionu. Jejím předmětem je přístavba po levé straně (při pohledu od potoka) stávající haly s půdorysnými rozměry cca 14,5x34 metrů, o dvou nadzemních podlažích a s mohutnými základy (stavba je situována na téměř bažině). Přestože je projekt zjednodušeně označován za dostavbu kabin, obsahuje toho podstatně více. Vedle pěti šaten pro hráče a jedné pro rozhodčí, každé s vlastním sociálním zařízením, i dvě místnosti pro „regenerace“, bufet s barem pro 84 sedících hostů, rozsáhlé toalety pro veřejnost, klubovnu (která může dále rozšířit prostor bufetu) a novou tribunu pro 78 sedících a stojící diváky. Fragment projektové dokumentace, s níž bylo dovoleno se zastupitelům seznámit, neuvádí, jak budou využity prostory stávajícího zázemí. V každém případě přístavba v případě realizace podstatně zlepší ekonomickou bilanci provozovatele. Přesto žádnou svou finanční spoluúčast nenavrhnul.

Náklady podle předloženého projektu jsou odhadovány na zhruba 30 mil. Kč (zřejmě bez DPH), což se na první pohled u stavby tohoto rozsahu zdá jako částka značně vysoká, a je legitimní se ptát z jakého důvodu. Pro srovnání, celá stavba stávajícího stadionu vyšla na 48 výše zmíněných mil. Kč bez DPH. Avizovaná žádost o dotaci bude pravděpodobně podána do této výzvy, která slibuje proplatit 70% uznatelných nákladů, nejvýše však 15 mil. Kč, takže by město doplácelo taktéž 15 mil. Kč. Ale ono až tak nezáleží, jaká část by šla ze státního a jaká z městského rozpočtu, celé by to zaplatil český daňový poplatník.    

Diskuse mezi zastupiteli znovu odkryla, že si v našem městě sportovci z pozice zastupitelů navzájem přihrávají peníze občanů. Pokud proti záměru nalít další miliony do zimního stadionu argumentoval fotbalista, bylo mu připomenuto, že jejich klub využívá fotbalový stadion a dostává na jeho údržbu každoročně dotace. Pokud se ozval bývalý ředitel Areálu sportu, tak se dozvěděl, že i do firmy pod jeho vedením tekly miliony. Starosta jim tak připomněl, že plánovaná investice do rozšíření zimního stadionu je projevem systému, z něhož sami profitují, takže nemají žádné morální právo jej zpochybňovat.

Navíc žádný zastupitel nevznesl principiální protest v tom smyslu, že další investice do zařízení je popřením definičních znaků koncesní smlouvy, v níž mají být podnikatelská rizika, včetně nebezpečí dodatečných investic, převedena na koncesionáře. Nejnaléhavěji zaznívaly obavy fotbalistů, aby na ně taky zbylo. Vedení města totiž plánuje do stejného dotačního projektu podat ještě jednu žádost, a to na přesun zázemí na fotbalovém stadionu do prostoru naproti tribuně a na zbudování vytouženého wellness. Fotbalisté považují oba záměry za konkurenční, protože podle nich může poskytovatel dotace ve městě velikosti Bystřice podpořit jen jeden projekt a při tom upřednostnit zimní stadion. I kdyby byly ovšem úspěšné obě žádosti, je tu ještě nejistota ohledně stavu městského rozpočtu, který nemusí být schopen pokrýt v jednom roce náklady na dvě tak velké investice.  

Krom starosti o finance ovšem nikdo nepoložil ty úplně fundamentální otázky, především proč nemůže stadion fungovat dále v současné dispozici a jaké má skromnější zázemí negativní dopady na výkony hokejistů. Všeobecně byla cítit nálada, že když na to dostaneme slevu (dotaci), tak to přece postavíme.   

Místo okamžitého opuštění záměru byl výsledkem diskuse závěr, že zastupitelé obdrží základní informace o projektu, a pokud většina z nich nevyjádří naprosto jednoznačný nesouhlas, bude žádost podána. Následně, jestliže bude úspěšná, budou zastupitelé v souladu se svými zákonem svěřenými pravomocemi rozhodovat, zda se investice uskuteční. Významnou roli v jejich rozhodování může hrát skutečnost, že od letošního roku, tedy po odeslání poslední splátky, ztratí město nejdůležitější nástroj k vymáhání řádného plnění povinností koncesionářem: zastavení plateb. Pakliže se mu přestane provozování stadionu ekonomicky vyplácet, bude ho od ukončení nájemního vztahu odrazovat už jen bankovní záruka ve výši 2 mil. Kč. Je nejvyšší čas, aby odpovědní úředníci ověřili její platnost.

Zpět

Diskusní téma: Zimní stadion je malý, a všichni to přece věděli

Datum 04.02.2021

Vložil Tomáš Halas

Titulek Pozdrav

Odpovědět

Tímto Vás zdravím, do diskuze s anonymy přispívat nebudu, Vaše bludy komentovat také nemá cenu. Pokud má někdo zájem o informace, jsem připraven se sejít po otevření zimního stadionu a projekt prezentovat. Kontakty na mě jsou veřejně dostupné. Přeji pevné zdraví, zejména duševní ,Tomáš Halas

Datum 08.01.2021

Vložil Nespokojený

Titulek Bystřičtí zastupitelé už toho s naším vyžírkou nemají dost?

Odpovědět

Cituji: "V okamžiku, kdy starosta tento záměr na zasedání zastupitelstva uveřejnil, už byla hotova projektová dokumentace dodaná provozovatelem stadionu." Více zde: https://obystricinp.webnode.cz/news/zimni-stadion-je-maly-a-vsichni-to-prece-vedeli/"

Není toto "překvápko" prostě a jen zase podvod na zastupitele a radu, kteří byli opět posazeni před hotovou věc, aniž by se záměr milostivě projednal ještě před vyhotovením projektové dokumentace?! Podle aktuálního výpisu z KN jsou zimák i veškeré okolní pozemky města. Kdo si onu projektovou dokumentaci u firem H+H - Zimní stadion Bystřice s.r.o. objednal??? Pokud město a Pačiska bez vědomí zastupitelů a rady, tedy za jejich zády, je to pěkná sviňárna. Pačisko, odstup!!! Děláš ve městě více škody, než užitku. Díky dopadům pandemie covidu a omezením příjmů z daní mnohé obce NEBUDOU mít na takové socanské rozhazování.

Datum 08.01.2021

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Bystřičtí zastupitelé už toho s naším vyžírkou nemají dost?

Odpovědět

Taky mě to něco silně připomíná... vzpomínáte na projekt ÚJP Praha, kdy všichni zastupitelé i občané taky byli hozeni téměř před hotovou věc?! Inu pěkné podpásovky!

Datum 08.01.2021

Vložil Míra

Titulek Re: Re: Bystřičtí zastupitelé už toho s naším vyžírkou nemají dost?

Odpovědět

Děláte si srandičky? Srovnávat jaderný závod s pár kabinkama a šatnama a bufetem? Proberte se... na toto není třeba dělat žádné referendum. Ale mělo by to být ve veřejném zájmu, že pane Švestko!

Datum 08.01.2021

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Re: Bystřičtí zastupitelé už toho s naším vyžírkou nemají dost?

Odpovědět

Bufet? No tak už vím, proč firma Zimní stadion Bystřice s.r.o. má v OR zaregistrovány níže uvedené činnosti... oni už v roce 2014 zřejmě počítali, že ten bufet tam bude!!! To pan Švestka už v té době nemohl vydedukovat, co bude? Ne jen sportovní činnost.

Předmět podnikání:
výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona
zapsáno 30. prosince 2014
prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin
zapsáno 30. prosince 2014
hostinská činnost
zapsáno 30. prosince 2014

Takže super... vznikne další konkurenční dotační gastropodnik, který bude přebírat klienty těm soukromým a když už bude mít finanční problémy, zasanuje je město. Paní Švestková se svým bufítkem u autobusáku je jistě také ráda,..

Datum 08.01.2021

Vložil Náhodný kolemjdoucí

Titulek Re: Re: Re: Re: Bystřičtí zastupitelé už toho s naším vyžírkou nemají dost?

Odpovědět

Proboha, vždyť tam bufet je od samého počátku a ten provozuje provozovatel zimáku. Víte o tom kulový a melete nesmysly.

Datum 09.01.2021

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Bystřičtí zastupitelé už toho s naším vyžírkou nemají dost?

Odpovědět

A toto je jako co??? To se má projektovat... dělejte si blbce z jiných.

Cituji. "bufet s barem pro 84 sedících hostů
Více zde: https://obystricinp.webnode.cz/news/zimni-stadion-je-maly-a-vsichni-to-prece-vedeli/"

Datum 10.01.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Bystřičtí zastupitelé už toho s naším vyžírkou nemají dost?

Odpovědět

Současný koutek s občerstvením je ve srovnání s bufetem s barem trochu jiná liga.

Datum 08.01.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Bystřičtí zastupitelé už toho s naším vyžírkou nemají dost?

Odpovědět

Bufet na zimním stadionu bude mířit na jinou skupinu zákazníků. Bát by se ho měli na Síti, ve sportovní hale, možná na Hotelovce.

Datum 09.01.2021

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Bystřičtí zastupitelé už toho s naším vyžírkou nemají dost?

Odpovědět

No "Náhodný kolemjdoucí" a proč tedy pan Švestka píše v budoucím rodě??? Bufet bude... nemám info, že tam něco takového je pro tolik lidí (kapacita 83 - to už je podstatné rozšíření).

Datum 08.01.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Bystřičtí zastupitelé už toho s naším vyžírkou nemají dost?

Odpovědět

Nejsem příznivec referend. Máme zastupitelskou demokracii, každý zastupitel nese odpovědnost za to, jak rozhoduje. Pokud má zastupitel hájit zájmy svých voličů a plnit program, nelze mu účelově mandát omezovat. Samozřejmě toto neplatí pro situace, kdy se připravuje rozhodnutí protizákonné, nebo takové, které mění obsah ústavou zaručených práv, ale zimní stadion není ten případ.

Datum 09.01.2021

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Re: Re: Bystřičtí zastupitelé už toho s naším vyžírkou nemají dost?

Odpovědět

O to referendum mi ani primárně nešlo, spíše než o způsob, jak je již předpřipravený záměr starostou předložen zastupitelům, jako hozená kost překvapenému psovi... copak takhle se to se dělá? Veškeré budoucí záměry ještě před projektem musí být odsouhlaseny, aby nedošlo ke škodám a zbytečně vyhozeným penězům za projekt - víme alespoň, kolik na tuto další "etapu" stál? Neplatí to pro soutěže typu planetárium na Šibenné hoře, kde se nevědělo, že vůbec dojde k nějaké realizaci. Ale ta Kozí stezka z toho částečně vychází.

Datum 10.01.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Bystřičtí zastupitelé už toho s naším vyžírkou nemají dost?

Odpovědět

Kdyby zastupitelům tohle chování vadilo, mohou starostu kdykoliv odvolat.

S projektem přišel prvozovatel ZS, takže za dokumentaci snad zaplatil on.

Datum 10.01.2021

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bystřičtí zastupitelé už toho s naším vyžírkou nemají dost?

Odpovědět

Pokud to neplatilo město, tak je to v pořádku... takže záměr i ten projekt "přístavby" šaten a bufetu a dalších místností zastupitelé mohou klidně odmítnout (neschválit) svým hlasováním. Nevím, proč v této době by mělo město být ještě více nehospodárnější a nezodpovědnější, než je. Příjmy z daní jim letos díky pokračující pandemii covidu značně vyschnou, protože světlo na konci tunelu ještě není vidět a z avizovaných 8 milionů lidí je naočkováno asi jen 20 tisíc. Ať se to někomu líbí nebo ne, prostě přijde doba utahování opasků a to všude a na všech úrovních, obec, město, kraj a stát.

Datum 08.01.2021

Vložil Jozda

Titulek No, s jídlem roste chuť...

Odpovědět

co na to říct jiného, aneb co platilo včera, dnes již neplatí a zítra to může být úplně jinak. Zase ale na úkor občana, stejně jako v případě CZV a Edenu a dalších projektů v Bystřici, které jen berou, ale nedávají.