Dole bažina, shora déšť

27.10.2023 23:50

Členové kontrolního výboru zastupitelstva zaměřili v poslední době svoji pozornost na plnění povinností města při uveřejňování kontraktů v Registru smluv. V něm si pracovníci městského úřadu zvykli dokumenty vyvěšovat v nekompletní podobě, bez příloh, které ovšem vymezují předmět plnění v potřebných podrobnostech. Týká se to především zakázek na stavební práce, u nichž až na výjimky absentuje soupis prací, dodávek a služeb s výkazem výměr a cenami. Na rozdíl od těchto stránek, které na nedostatky marně upozorňují už roky, se však kontrolní výbor těší větší vážnosti a dokázal vcelku rychle zjednat nápravu. V tuto chvíli, a doufejme že už natrvalo, jsou tak k nově uveřejňovaným smlouvám připojovány i klíčové přílohy. Díky tomu je možné vrátit se k zakázce na výstavbu fotbalových kabin ve svahu pod fotbalovým stadionem, která byla tématem předchozího článku, podívat se blíže na příčiny překročení sjednané ceny a vyvodit z nich poučení pro budoucí zakázky.       

V průběhu realizace stavby postupně odsouhlasili reprezentanti města vícepráce, které cenu díla zvýšily z 33 mil. Kč s DPH na 36,3 mil. Kč s DPH. Tak výrazného posunu nelze dosáhnout pouhým zvýšením počtu klozetů, změnou dlažby či obdobnými kosmetickými úpravami, ale je nutné sáhnout do samotných základů projektu. V tomto případě doslova.

Kdo si vzpomene na předchozí článek a zvýšení ceny rekonstrukce ulice K Domanínku už tuší: stavební firma zjistila, že podloží má oproti hodnotám předpokládaným projektovou dokumentací podstatně nižší únosnost. Projektant sice výslovně uvedl, že způsob založení stavby se může ještě změnit po otevření základové spáry, ale nelze jednoduše říct, že by geologické poměry podcenil, neboť hloubku základů stanovil na 1,2 metru a pod základovou desku předepsal štěrkové lože vysoké 20 cm. Přesto to nestačilo.  

Pod základovou desku bylo nakonec firmou STAREDO vykázáno uložení vedle původně plánovaných 78 m3 ještě dalších téměř 170 m3 kameniva, což dává jeho průměrnou mocnost 0,5 metru. Pod stavbou by se mělo nacházet také přes 500 tun štěrkopísku, který měl zlepšovat únosnost podloží původně a nebyl odečten jako méněpráce. Tloušťka samotné základové desky byla navýšena o jednu třetinu a přibyla do ní další vrstva ocelové armatury. Objem betonu do základových pásů se téměř zdvojnásobil na více než 400 m3. Na váhu je to přes 800 tun a objem 60 standardních domíchávačů. Jen na základové pásy. Další náklady vyplývaly z potřeby uvolnit prostor pro dodatečný materiál odstraněním nadprojektového množství zeminy.  

Přestože by bylo na místě předpokládat, že po desítkách let byla navážka tvořící svah již řádně sesednutá a její odtěžení odkryje standardně únosné podloží pro tento typ stavby, podle enormního množství použitého materiálu se terén musel podobat spíše bažině. Hodnota víceprací odůvodněných geologickými poměry se v součtu přiblížila 2,7 mil. Kč s DPH, a tvořila tak dominantní část zvýšených nákladů. Po zakázce na rekonstrukci ulice K Domanínku jsou fotbalové kabiny další případ, který potvrzuje, že průzkum podloží a základových poměrů je u investičních akcí města slabinou projektových dokumentací, která dodavatelům otevírá prostor přes vícepráce navyšovat vysoutěženou cenu.         

Vedle prací iniciovaných dodavatelem však změnu některých položek vyžadovalo i město. Není obecně známo, že tenisový areál i venkovní koupaliště nejsou napojeny na gravitační kanalizaci, ale splaškové vody jsou čerpadlem vytláčeny do šachty v bývalé školní zahradě. Projekt fotbalových kabin původně předpokládal svedení splaškové kanalizace do stávající přečerpávací jímky u tenisových šaten, ale v průběhu stavby bylo rozhodnuto o zřízení samostatné jímky s čerpadly. Nákladově je nové řešení srovnatelné s původně navrženým a nezpůsobilo tedy zvýšení ceny, ale má stále stejnou slabinu: místo gravitace, která zatím funguje bezúdržbově a vcelku bez poruch, má odsun splašků na starosti technické zařízení, které vyžaduje údržbu a je závislé na dodávkách elektřiny.

Jiné řešení bylo zvoleno i v případě napojení stavby na elektrickou síť. Připojovací kabel byl nakonec veden ne od rozvaděče u mostu přes potok, ale ze sportovního areálu. Použití standardního kabelu 4x16 mm2 umožnilo vypustit původně projektovaný gigantický vysokokapacitní vodič 4x95 mm2 se sedminásobnou cenou. Důvody pro jeho použití v projektové dokumentaci uvedeny nejsou.

To ovšem nebyla poslední významná změna na poli elektromontáží. Tentokrát negativní dopady na konečnou cenu mělo navýšení délky kabelů instalovaných ve zdech o více než 700 metrů. Přitom tyto dodatečné kabely zdánlivě nikam nevedou, protože počet elektrospotřebičů, zásuvek i vypínačů zůstal beze změny. Elektroinstalační vícepráce jsou odůvodněny novými požadavky budoucího provozovatele zařízení, tzn. fotbalového klubu SK Bystřice. Z toho lze dovodit dva možné závěry.

Buď jsou fotbalisté diletanti, kteří nemají představu o tom, co potřebují ve svém zázemí a k provozu hospody. Nebo představu mají, ale nikdo se jich při tvorbě projektové dokumentace neptal a nyní už mohou napravovat jen nejhorší nedostatky. V obou případech ovšem odpovědnost za vícepráce padá na hlavu představitelů města, kteří měli v rámci projektové přípravy zástupce SK přimět k jasným odpovědím, případně jim ve spolupráci s architektem pomoci k nim dospět.

Bohužel na městském úřadě je zavedena kultura plánování investičních akcí, která participaci budoucích uživatelů, včetně majitelů okolních nemovitostí, považuje za nežádoucí. Ať už se jedná o rekonstrukce uličních prostorů, modernizace bytů či stavby sportovních zařízení, probíhá projektování v úzké skupině „odborníků“, úředníků, techniků a architektů, kteří předpokládají, že potřeby uživatelů znají stejně dobře jako oni samotní, ne-li lépe. A pokud by se s jejich potřebami nestřetli, tak co by lidé chtěli, dostávají přece stavbu zadarmo a nakonec si zvyknou.  

Ve skutečnosti samozřejmě občané nic zadarmo nedostávají, protože veškeré investice jsou financovány z jejich daní a z jejich majetku. Jestliže tedy celou legraci platí, neměli by být přezíravě považováni za pasivní objekty cizích plánů, ale za svéprávné zákazníky, kteří mají jak zkušenost s tím, co jim vyhovuje a co nikoliv, tak představu, jak by měla stavba vypadat, aby jim činila život příjemnějším. Starosta Horák má možná pravdu, když říká, že dát sportovcům volnou ruku, jejich vize by byly neufinacovatelné. Jenže to je spíše bonmot než platný argument, protože zaplatit všechno všem skutečně není role města. Úlohou jeho představitelů je shromáždit požadavky budoucích uživatelů a ty z nich, které mají přijatelný poměr mezi náklady a obecným prospěchem, předat k zapracování projektantovi.      

Pohled na dokončované fotbalové kabiny vzbuzuje podezření, že byly navrženy v rozporu s těmito principy, protože z jejich podoby nelze seznat, jak by měly prakticky fungovat. Tedy uživatelsky přívětivě fungovat. V nové budově sice bude rychlé občerstvení s výdejním okénkem a přesune se sem ze Sporthotelu i hospoda, ale kryté sezení zůstane na protilehlé tribuně. Jaké chování očekává investor od návštěvníků? Že na toaletu a pro pivo a párek budou pendlovat mezi tribunou a kabinami? Nebo budou při sledování zápasu postávat v okolí kabin? A v dešti?  

 

Zpět

Diskusní téma: Dole bažina, shora déšť

Datum 07.11.2023

Vložil Pepa

Titulek Kontrolní výbor kritizuje, ale hlavy nepadají a zodpovědnost žádná.

Odpovědět

Nicméně KV k tomuto konstatuje, že takto přímé zadání díla „Obnova povrchu chodníku v ulici Černý Vršek“ společnosti zhotovitele Dopravní stavby silnic s.r.o., IČ 07741561, se sídlem Rybná 716/24, 110 00 Praha, v zastoupení jednatelkou Boženou Vaškovou, ve výši 999.442,96 Kč (bez DPH); výše DPH 209.883,02 Kč; celková cena včetně DPH ve výši 1.209.325,98 Kč; je de facto nehospodárné, neboť nedošlo k ověření realizační ceny průzkumem trhu u jiných stavebních společností. Celková výše sjednané ceny díla, jen velmi těsně splňující limitní výši plnění dle Směrnice č. 2/2021, bez konkrétního ověření, zda cena je v daném místě a čase obvyklá, pak také může vzbuzovat podezření, že mohlo dojít k účelovému jednání o celkové ceně díla pro naplnění tohoto požadovaného limitu, aby tak mohlo dojít k „přímému zadání“ zhotoviteli.

Prostě zbytečná práce. K těmto evidentním prokorupčním podvodům a obcházení zákona o veřejných zakázkách, včetně diskriminace konkurence, jenž by mohla ještě stlačit cenu níž, říkám, že tady je to marný, marný, marný. Postih zodpovědných žádný...

Datum 14.11.2023

Vložil Pepa

Titulek Re: Kontrolní výbor kritizuje, ale hlavy nepadají a zodpovědnost žádná.

Odpovědět

Proč už zase píšeš mým jménem, Mirku Veselý ?

Datum 31.10.2023

Vložil Kazistav Šlendrián

Titulek Prodražování městských stavebních zakázek až téměř na dvojnásobek

Odpovědět

Jarda to popsal vcelku přesně v posledním odstavci předchozího článku, co se stalo...

Její příčinou (prodražení ceny zakázek stavebních prací) je opět a zase odbytá projektová dokumentace. Testy (únosnosti základové spáry), které uskutečnil PORR, měl dávno před zahájením zadávacího řízení požadovat investor po projektantovi. Že sondy v dostatečném počtu provedeny nebyly, je společná odpovědnost projektanta a zainteresovaných úředníků (a těch, co za město podepisují smlouvy - jednoznačně za toto nese zodpovědnost Horák). Navýšení ceny zakázky ze 3,5 mil. Kč bez DPH na 5,9 mil. Kč bez DPH a s ním související kolize se zákonem o zadávání veřejných zakázek je něco, co by zastupitelé neměli tolerovat.

Více zde: https://obystricinp.webnode.cz/news/proradne-viceprace/

Datum 06.11.2023

Vložil Mireček

Titulek Re: Prodražování městských stavebních zakázek až téměř na dvojnásobek

Odpovědět

No největší vtip je, že zastupitelé to mají totálně na háku. Nikdo to nekritizuje, nikoho to nezajímá, ani ty, které by to z jejich profese zajímat mělo. Kontrolní výbor? Také mlčí. Koalice ho má omotaný dokonale okolo prstu.

Datum 20.11.2023

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Prodražování městských stavebních zakázek až téměř na dvojnásobek

Odpovědět

Už si zase povídáš sám se sebou, Mirku Veselý ?

Datum 29.10.2023

Vložil Mireček

Titulek Podceňování geologických průzkumů

Odpovědět

Mno když základní, natož podrobný či doplňující geologický průzkum v lokalitě K Domanínku či na Rovinkách nebyl vůbec řádně proveden, tak se ani nemáme divit, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Za snahu města ušetřit usoplených pár set tisíc za geologický průzkum, nakonec jsou výdaje na změny zakládání a zpevňování podloží několikanásobně větší v několikamilionových sumách.

O to tragikomické a amatérské z přístupu města ke stavebním zakázkám na městských pozemcích to je, že druhý nejvýše postavený člověk tohoto města, co si brousil zuby i na to místo nejvyšší, je povoláním stejně jako já geolog, který by tento laxní postup neměl v žádném případě dopustit. Přesto k němu došlo. Takže kdo je za toto ze strany města jasně a jmenovitě zodpovědný?

Datum 31.10.2023

Vložil Pepa

Titulek Re: Podceňování geologických průzkumů

Odpovědět

Druhý nejvýše postavený člověk tohoto města hlavně udělal celkem slušnou kariéru u firmy, která třeba zrovna tebe propustila, Mirku Veselý. A pro doplnění – na radnici nastoupil loni na podzim. Jak mohl ovlivnit to, co ty označuješ jako tragikomické a amatérské mi není jasné.

Datum 31.10.2023

Vložil Mireček

Titulek Re: Re: Podceňování geologických průzkumů

Odpovědět

Opět naivní kecy. Uvedený byl zvoleným radním celé předchozí období, takže 4 roky. Tj. byl u všech uvedených rozjetých zakázek, které svým hlasováním schvaloval a věděl o nich. Takže zase nedělej, že o tom nevěděl. Věděl. Všichni radní při hlasování mohou vznášet dotazy atd. Chapito?

Datum 01.11.2023

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Podceňování geologických průzkumů

Odpovědět

Vím, že je to zbytečná reakce, ale prostě mi to nedá. Tys někdy dělal radního ? Já jsem si vždycky myslel, že zakázku připravují úředníci a radní jsou tam od toho, aby ji schválili anebo neschválili. Ale třeba se pletu a radní kontrolují položkové rozpočty, schvalují geologické průzkumy, kontrolují veškerá potřebná vyjádření a v neposlední řadě kontrolují provádění stavby.

Datum 01.11.2023

Vložil Mireček

Titulek Re: Re: Re: Re: Podceňování geologických průzkumů

Odpovědět

Aha, takže radní svým hlasováním záměrů jaksi nemají na nic vliv? Nemohou se ptát, proč něco ne nebo není obsahem zakázek a v jakém rozsahu? Obsah zakázky a její rozsah je dán smlouvou, tudíž mi tvrdíš, že ten, kdo smlouvy podepíše, ani neví, co podepisuje? Kontrola stavby byla zadaná externí firmou ENVIGEST - Ing.Dufek. BOZP taky externě Ing.Bílek.

Jinak je asi zřejmé, kdo za to vše nese zodpovědnost. Ve smlouvě to je jasný. Níže je máš vypsaný. Za objednatele a investora, tedy město, 2x úředníci, 2x zástupci města.

Mgr. Martin Horák, Ing. Emil Ondra, Ing. Aleš Sitař, David Starý

A ryby? Ty přece smrdí od hlav!!!

Datum 01.11.2023

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Podceňování geologických průzkumů

Odpovědět

Kdo věc schvaluje, ten za ni nese odpovědnost. Je úkolem politiků, aby si ověřili, že předkládaná dokumentace je úplná, v souladu se zákonem a nevykazuje zjevné vady. K tématu blíže v článku Péče řádného hospodáře nově z ledna 2014.

Datum 02.11.2023

Vložil Mireček

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Podceňování geologických průzkumů

Odpovědět

Samozřejmě Jardo, že máš recht, není to tedy zodpovědnost úředníků, na které se to snaží svést pisatel, ale hlavně komunálních politiků, včetně radních, co to schvalují. No a ten nejvyšší ty zásadní smlouvy podepisuje v zastoupení druhého nejvyššího. Jelikož v řadách politiků nejsou žádní stavební odborníci a geotechnici, ale zřejmí amatéři a laici, tak to dopadá tak, jak to dopadá. Takže se z toho nemůžou vykroutit a vymluvit.

Datum 21.02.2024

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podceňování geologických průzkumů

Odpovědět

Říká "odborník", co ho i ze šachty vyhodili. A aby taky Jarda neměl recht, když je to tvůj jedinej kámoš, Mirku Veselý.

Datum 14.11.2023

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Podceňování geologických průzkumů

Odpovědět

Odpovědnost možná, ale těžko si kdokoliv soudný může myslet, že je politik odborník na všechno. Ty a Veselý jste vzácné výjimky.

Datum 31.10.2023

Vložil Mireček

Titulek Re: Re: Podceňování geologických průzkumů

Odpovědět

Jak mohl ovlivnit... je napsaný přímo ve smlouvě! Smlouva je z března 2023, tudíž byl již pár měsíců ve funkci.

Město Bystřice nad Pernštejnem - Bystřice nad Pernštejnem - rekonstrukce ul. K Domanínku

https://smlouvy.gov.cz/smlouva/23815869?backlink=1m6uw

I. SMLUVNÍ STRANY
I.1. Objednatel: Město Bystřice nad Pernštejnem
Se sídlem: Příční 405, 593 01 Bystřice nad Pernštejnem
Zastoupený: Mgr. Martinem Horákem, starostou města nebo Ing. Emilem
Ondrou, místostarostou města
k jednání jsou oprávněni:
- ve věcech smluvních: Mgr. Martin Horák, Ing. Emil Ondra
- ve věcech technických: Ing. Aleš Sitař, 725102542, ales.sitar@bystricenp.cz
David Starý, 602870435, david.stary@bystricenp.cz
TDS - Envigest s.r.o. - Ing. Jan Červinka, Ing. Jakub Dufek
Koordinátor BOZP - Ing. Libor Bílek

Fakt tedy nevím, co tady řešíš...

Datum 01.11.2023

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Podceňování geologických průzkumů

Odpovědět

Možná by sis mohl zjistit, jak dlouho se taková zakázka připravuje.

Datum 01.11.2023

Vložil Mireček

Titulek Re: Re: Re: Re: Podceňování geologických průzkumů

Odpovědět

Připravuje? Spíš nepřipravuje, protože průzkum byl odbytý. Zakázka "běží" podpisem smlouvy. To že se něco připravuje, jsou jen a jen bohapusté výmluvy a zříkání se zodpovědnosti za tyto šlendriány.

Datum 13.11.2023

Vložil Pepa

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Podceňování geologických průzkumů

Odpovědět

Jardo, vysvětli prosím Mirkovi, co všechno se děje od momentu, kdy někoho napadne něco postavit a tím, než investor (zde starosta) podepíše smlouvu o dílo. Já to prostě neumím vysvětlit tak jednoduše, aby to pochopil i Mirek Veselý.