Zamrzlá kanalizace

20.02.2014 01:52

Po letech planých slibů, jejichž počátky jsou možná starší než já , začaly v roce 2012 práce na napojení místní části Domanín na čistírnu odpadních vod a na stavbě tamní kanalizace.

 

První etapa sestávala ze dvou součástí. První bylo zbudování stoky od začátku Domanína do Domanínku, kde byla napojena na bystřickou kanalizaci, a druhou část tvořilo napojení Borovinky. První fáze probíhala v režii města, které získalo od Ministerstva financí dotaci 10 mil. Kč. Původně měla být zakázka dokončena do konce roku 2012, ale v podstatě již v okamžiku podepsání smlouvy v srpnu 2012 bylo jasné, že je termín nereálný. Zakázka na stoku do Domanínku byla vysoutěžena za 8,37 mil. Kč (všechny ceny s DPH) a kvůli vícepracím posléze cena stoupla na 9,29 mil. Kč. Ekostavby Brno, a.s. jako zhotovitel této části šly do řízení s tím, že ji budou realizovat bez subdodavatelů, a proto je zajímavé, že nakonec tři čtvrtiny (sic!) prací provedla  jako subdodavatel firma SPH stavby, která v zadávacím řízení kvůli vyšší ceně skončila na 3. místě. Což trochu potvrzuje tu hanebnou pomluvu, že v Bystřici může stavební zakázku vyhrát kdokoliv, ale dělat ji bude stejně SPH.

 

Za napojení Borovinky požadoval vítězný uchazeč AZ STAVEBNÍ Heřmanův Městec s.r.o. 2,05 mil. Kč a nakonec mu bylo zaplaceno 2,27 mil. Kč. Tato firma žádného subdodavatele nepřiznala a vzhledem k tomu, že jsem na rozdíl od první části nesledoval, čí pracovníci a mechanizace se na stavbě pohybovali, nebudu její tvrzení zpochybňovat. První fáze tak přišla dohromady na 11,56 mil. Kč a zatím se zdá, že až na navýšení výdajů byla úspěšná.        

 

Nejpozději od jejího ukončení v srpnu 2013 bylo jasné, že je třeba co nejrychleji vypsat zadávací řízení zakázky na navazující druhou etapu, tedy na výstavbu kanalizační sítě na území Domanína. Druhou fázi už neřídí město, nýbrž Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko (SVK), který obhospodařuje vodárenskou a kanalizační infrastrukturu (mimo jiné) pro naše město. SVK však zadávací řízení na akci Kanalizace Domanín, 2.etapa otevřel až 13. listopadu 2013. Uchazeči o tuto celkem složitou zakázku v odhadované hodnotě 32 mil. Kč bez DPH měli pouhých 22 dnů na získání dokumentace od SVK, opravu nepřesností a chyb v dokumentaci, prozkoumání poměrů na stavbě (blízkost potoka, hluboké výkopy v naplaveninách…), sehnání referencí ze svých předchozích zakázek a na vypracování a doručení nabídky.

 

Zákon o veřejných zakázkách ukládá zadavateli povinnost stanovit lhůty tak, aby odpovídaly složitosti předmětu zakázky. Jako dodatek k tomuto základnímu pravidlu pak určuje lhůty minimální. Právě tuto minimální lhůtu 22 dnů zvolil SVK. Možná je vhodné ještě doplnit, že zadavatel mohl zvolit jiný typ řízení než otevřené – užší řízení – které je minimálně o 14 dnů delší. Zadavatel tak postupoval podle nejkratšího možného typu řízení a stanovil nejkratší možnou lhůtu.

 

Nabídky uchazečů měly být podány do 5. prosince 2013. Pouze v ideálním případě bez komplikací bylo možné uzavřít smlouvu do konce roku 2013. Což bylo důležité, protože byla sepsána podle obchodního zákoníku, který byl od 1. ledna 2014 nahrazen (novým) občanským zákoníkem. Některá ustanovení smlouvy jsou zajímavá. Třeba v bodu 14.3. má dodavatel souhlasit s tím, že i když bude smlouva řádně uzavřena, pokud SVK nezíská dotaci, tak mu nebude platit. A i v dalších ustanoveních se má zavázat nést důsledky okolností, které nemůže ovlivnit, protože je má v rukách SVK.

 

Nicméně jak je vidět na profilu zadavatele SVK, do 19. února 2014 smlouva uzavřena nebyla, a zřejmě ji ani nebude možné uzavřít, protože se odvolává na zrušený obchodní zákoník. Jak je možné, že ani dva a půl měsíce po vypršení lhůty pro podání nabídek nebyl vybrán zhotovitel? Jako nejpravděpodobnějším se jeví, že někdo (zřejmě jeden z uchazečů) podal podnět na přezkoumání zadávacího řízení k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Důvodů si lze představit několik. Vedle šibeničního termínu pro podání nabídek nebo obsahu smlouvy mohla uchazečům vadit i nekonkrétnost položkového rozpočtu, kvůli které bylo obtížné, ne-li nemožné dílo řádně nacenit. Konkrétní výhrady uchazečů jsou dostupné na profilu zadavatele jako Dodatečné informace.      

 

Město se zamrznutím druhé etapy domanínské kanalizace dostává do nepříjemné situace. Kanalizaci musí dokončit, protože se k tomu zavázalo při přijetí dotace na první etapu od Ministerstva financí. Na druhé straně, realizace druhé etapy závisí na tom, že na ni SVK získá dotaci, což je podmíněno tím, že dílo bude hotové do poloviny příštího roku. Aby se termín stihnul, musí být práce zahájeny co nejdříve.

Zpět

Diskusní téma: Zamrzlá kanalizace

Datum 20.02.2014

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Zajímavé, areál Borovinky je soukromý. Vlastníkem je soukromá organizace, Orel jednota Telnice, Masarykovo nám. 7, 664 59 Telnice. Hlavní zájmy na napojení tekutých odpadů nemá město, ale opět provozovatel sítě, tedy SVK Žďársko, které po napojení bude rýžovat tučné poplatky za stočné, které doposud neinkasoval, protože všichni v obci doposud "jeli" na septiky, žumpy a nebo domovní čističky.

Zajímavé je naceňování prozkoumání základových poměrů na stavbě, těžitelnost zemin a hornin ve výkopech atd. Jelikož v první etapě vznikly nějaké vícenáklady (vícepráce), tak to opět bylo nedbalostí a neprovedení geologického průzkumu, který by na složitosti základových poměrů výkopů poukázal. Tedy stejný šlendrián, jaký je u plánované stavby ZS. To pak vede k prodražení celé akce, tudíž konečná suma bývá vyšší, než nižší nabídkové ceny jiných firem před realizací. Od čeho pak mají položku "rozpočtové rezervy", dělající až desetinu ceny celé zakázky, kterou vždy záhadně překročí?

Pobavily mne dodatečné informace k druhé etapě, kde si naúčtovali 3 tisíce za jedno CD s podklady zadávací dokumentace ;-) odůvodnění vysoké ceny je prozaické, velkou část této ceny dělá kontrola zadávacích podkladů autorizovaným inženýrem za honorář 46 tisíc (35 hodin při sazbě 1325 Kč/hod) - nebylo uvedeno, jestli i na něho si udělali výběrové řízení a nebo si to rovnou někomu ze svých kamarádů (ideálně z řad SVK) přiklepli. Možná i na toto by se měl mrknout ÚOHS - a možná že to třeba zrovna řeší (není znám důvod nynějších průtahů). Nepochopil jsem, proč to měli odnést zrovna uchazeči, kteří se v případě neúspěchu získání zakázky návratu této přehněné a dle mého soudu neobvyklé částky (podle dotazů jednoho z uchazečů až 10-ti násobně! předražené) stejně nedočkají a musí si ji dát do režie. Kontrolu si objednalo SVK na podklady akce, na kterou přece čerpá dotace z ministerstev! Jak je tohle "dojení" a přenášení horentních nákladů na uchazeče, kteří za to nemohou, možné? Dokumentace projektu přece musela při jejím vyhotovení projít kontrolou dávno před tím, takže jsou to duplikaturní položky, na kterých si zase někdo namastí kapsu.

Datum 20.02.2014

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

To není nic divného, že město napojuje při budování kanalizace soukromé nemovitosti. Jen málokdo by si mohl dovolit dlouhou přípojku, kdyby ji musel hradit sám.

Ano, dodatečné náklady plynoucí z geologických poměrů jsou běžná bolest stavebních zakázek v Česku.

Rozpočtová rezerva je tam proto, že očekávají prodražení v důsledku nákladů, které "se objeví" v průběhu realizace. Bez této rezervy je možné proplatit jen omezené vícenáklady - bylo by nutné vypsat nové zadávací řízení.

Vidím, že čteš dokumenty pečlivě ;-) Cena za zadávací dokumentaci je samozřejmě naprosto neadekvátní - mohli si naúčtovat 1 čisté DVD a práci sekretářky za 5 minut kopírování souborů na DVD. Představa, že autorizovaný inženýr každé DVD kontroloval skoro 2 hodiny je směšná. Respektive kdo to tvrdí, musí považovat ostatní za úplné pitomce. Domnívám se, že SVK porušil účtováním tak vysoké ceny zákon o veřejných zakázkách. Mimochodem, ještě více (tuším 30 000 Kč) požadovalo město za dokumentaci k CZV.

Datum 20.02.2014

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Cena 1 DVD je okolo 5 korun českých i s plastovou krabičkou (když se jich koupí celá krabice, balí to po 10, 50 i 100 kusech. Vypálení při dnešních rychlostech vypalovacích mechanik trvá cca 5-10 minut v případě úplně narvaného DVD (4,5 GB), spíše asi tolik dokumentace nebylo, protože to není tak složitá stavba jako CZV. V programu NERO lze nastavit kopírování a všech 20 DVD je za 100-200 minutek nakopírované, stačí jenom vsouvat prázdná a vysouvat plná. Kontrola DVD a "funkce" souborů (asi jestli jdou otevřít, těžko si představit něco jiného, co je vypálené, nelze již měnit) je rovněž blbost - kdyby bylo špatně vypálené, tak se prostě žadateli vymění za jiné. Jinak k tomu autorizovanému inženýru... v dokumentech stavby - tedy dokumentaci pro stavební povolení, již razítko této autorizované osoby (zodpovědný projektant) musí být a už tímto je ručeno za nějakou kontrolu a zodpovědnost. Je to položka naprosto uhozená, 35 hodin je víc než 4 "osmihodinové šichty". Nese to hodně podezřelých rysů korupčního chování... kdo byl oním autorizovaným inženýrem, co prováděl tuto kontrolu? Beztak nějaký inženýr z řad zaměstnanců SVK, kterému to dohodili. Možná je to onen Ing. Kocůr, který je podepsán pod obojími dodatečnými (doplňujícími) informacemi. Jestli si takový královský honorář zaslouží, ponechám na posouzení jiných. 46 tisíc by byl velmi slušný měsíční plat inženýra nebo projektanta a tato částka za 4,375 pracovního dne mi připadá dost podivná. Kdyby se to přepočítalo na 20 standardních pracovních dní v měsíci (tj. cca 160 hodin), vyšel by z toho plat 1.325×160=212.000 Kč!!! Ale takhle se holt kapsičky mastí, defakto skoro za nic, za hubičku, za podívání se. Nutno dodat, že cena 3.000 Kč za DVD nebyla konečná, je to BEZ DPH a balného a poštovného... takže i s těmito položkama to mohlo být klidně i 3,5 tisíc.

Další věc, proč to takto přeúčtovali na zájemce, když si toto mělo jednoznačně zaplatit SVK ze svého, pokud jde o stavbu, na kterou ONI získávají dotace jako zadavatelé.

Pokud i město žádalo nekřesťanské peníze v případě dokumentace na CZV, tak tomu by se měl taky ÚOHS podívat na zoubek... přepodkládám, že takové věci jdou řešit i zpětně. Se divím, že žádný z uchazečů nepodal na ÚOHS v tomto smyslu "škubání" stížnost. Leda že by to bylo vše dohodnuté, promazané a podmazané.

Datum 21.02.2014

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Díváš se na to ze špatné strany - SVK si řekl, že si prodejem dokumentace polepší a napálil ji za 3000 bez DPH. Jenže pak přišel dotaz, za co že vlastně tolik peněz? Tak museli něco vymyslet, aby to dalo 3000 za kus. Nelze z toho ale vyvozovat mzdu inženýra. Dokumentaci vytvořil Ing. Cifr z Hranic (viz návrh smlouvy s. 4). Ale to jen na okraj, protože účtování reprodukce s autorem nesouvisí.

Podle § 48 odst. 7 ZVZ může zadavatel požadovat pouze úhradu nákladů na reprodukci, balné a poštovné. Nejde tak ani o to, že by se projektová dokumentace hradila z dotace, ale o to, že tyto náklady prostě zadavatel na uchazeče přenášet nesmí.

Kompletní projektová dokumentace CZV stála 33 296 Kč a zajímavostí je, že ji prodávala firma RTS, ne město. Nabídku na stavební část zakázky (u které byla nutná kompletní dokumentace) podalo 6 uchazečů. Vynásobit si to dokáže každý sám...

Jako uchazeč o stavební zakázku máš 2 možnosti - platit, být potichu a doufat, že nějakou zakázku dostaneš. Nebo se bouřit a riskovat, že si neškrtneš.

Datum 21.02.2014

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Ale jak SVK jako budoucí provozovatel této odpadní sítě, stejně jako vodovodní sítě (opravují poruchy) může požadovat jakési nenávratné "výpůjčné", když originální papírovou dokumentaci s razítky má uloženou ve svém archivu (pak asi taky bude nějaká kopie na stavebním v BnP v nějaké složce, po nichž jistě žádné 3 tisíce nechtěli, ale naopak nějaké kolky museli zaplatit)? Stejně jako RTS prodalo kopie dokumentace CZV za desetitisícové částky? Kde to jsme? Přitom z většiny to jde na projekty z dotací EU nebo různých fondů. Ti parazitičtí zadavatelé už ani neví, kde všude a na čem a na úkor koho (nebozí uchazeči o zakázku) by se mohli přiživovat a je to vysloveně sprostá nehoráznost rejžovat jen z úkonu poptávky, resp. výzvy k podání cenové nabídky. Doufám, že to ÚOHZ pořádně rozkryje a dotčeným napaří pokutu v řádech milionů, aby se konečně nad sebou a svým nefér jednáním vůči svým potencionálním dodavatelům zamysleli. Flastry za statisíce nic neřeší. Bohužel v tomto státě je většina podobných stížností zametena pod koberec a bez postihů. A všichni, co toto čtou se jenom smějí.

Takže jinými slovy velmi pravděpodobně tento uvedený paragraf č. 48 zákona o veřejných zakázkách byl porušen... což vyplývá z jejich odpovědi a rozpočtové tabulky, kde si nacenili tyto kontrolní "služby" HIP - asi hlavní inženýrský projekt bo co to znamená za zkratku.

Datum 21.02.2014

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Kdo myslíš, že případnou pokutu od ÚOHS zaplatí? ;-)

Nějaké 3 000 jsou v kontextu zakázek za desítky milionů banalita, takže nečekám, že kvůli nim bude kdokoliv (včetně ÚOHS) činit nějaké razantní kroky.

Datum 21.02.2014

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Kdo by ji měl zaplatit? Přece ten, kdo porušil zákon o VZ... a to je v tomhle případě zadavatel. A pokud by se prokázalo, že škoda byla vyšší než 5 tisíc, jakože v součtu určitě byla, není to přestupek, ale už trestný čin, v tomto případě dokonce vědomě s cílem oškubat zájemce o zakázku napařením neadekvátních a uměle navýšených nákladů na prosté skopírování dokumentace - vše ostatní navymýšlené pseudonáklady, jako konverze souborů do PDF a kontroly jsou jen zástupné položky navíc.

Ano, pro ty firmy, co mají roční obraty v desítkách milionů, to můžou být drobné, je to možná tím, že se na to dívám optikou obyčejného sólo OSVČ, s podstatně menším ročním obrátkem, a v mém případě už tyto tisícové částky dělají poměrně dost.

Ano, my jsme dole, Ale pokud na to nebudou tlačit a poukazovat ti nahoře, včetně těch, do jejichž kompetence a schvalování řešení těchto staveb spadá (MěÚ BnP, stavební odbor, vodohospodářský odbor) jsme v pěkných polotekutých odpadech při zažívacích potížích. Ale to jsme už dávno... a ne a ne se z toho vyhrabat. Zásadní chyba byla už při privatizaci inženýrských sítí vodovodů a kanalizací, že to spadlo do klína těm, co by chtěli v dnešní době jen rejžovat, jako ČEZ, různé VAK a VAS apod. Ti si i určují cenu vodného a stočného a 80 kaček za kubík je dost a v poslední době přibývá lidí, co nechtějí být na takovýchto závislí a nechávají si budovat vlastní studny. Voda je komodita, u které došlo ke zdražení v řádech stovek procent... za totáče stál kubík vody 50 haléřů! Stojí-li dnes 80 Kč, je to krásných 1600 %. Ano, opravy zastaralých sítí (někde jsou dokonce ještě v prapůvodní kamenině!) jsou nákladné, ale zas na druhé straně tito "provozovatelé" na stavby kanalizací a ČOV zase mají možnost sosat až skoro 90% dotací z EU...

Datum 22.02.2014

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Pokud by byla pokuta vyměřena SVK, zaplatili by ji zákazníci. Pokud městu, platili by občané.

Jak pracují orgány veřejné správy si musí hlídat občané.

SVK není zprivatizovaný, vlastní ho obce a řídí zástupci obcí (viz odkaz na jeho stránky výše). Cena vodného a stočného vzniká dohodou SVK a VAS (opět vlastněná městy a řízená politiky).

Ceny před rokem ´89 vůbec nezohledňovaly náklady na infrastrukturu, kterou platil stát, zatímco dnes ji samozřejmě platí zákazníci.

Poznámka o kaminině mě rozesmála. Protože SVK v ní buduje i všechny nové kanalizace. Doba plastová do SVK ještě nedorazila.

Datum 22.02.2014

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Jako že by SVK přefakturovali pokutu za svoje chyby dál na zákazníky třeba v podobě zdražení již tak drahé vody? Tak to je pěkné... nemůžeme pykat za chyby jiných, ale bohužel pykáme a další krásný příklad jsou omílané OZE a solárka, který taky musíme platit ať chceme nebo nechceme.

Jak pracují zadavatelé s uchazeči je přece primární práce ÚOHS. Od čeho tam ti lidi sedí na židlích... občan může podávat podněty.

VAS je akciovka. Základí kapitál 212,858 mega. (viz: https://obchodnirejstrik.cz/vodarenska-akciova-spolecnost-a-s-49455842/, nebo https://www.vodarenska.cz/divize-zdar-nad-sazavou/zakladni-udaje). Všude kde jsou akcie, tak se s nimi šmelí - přeprodávají atd.

Po prozkoumání obchodního rejstříku přijdeme na to, že členem představenstva je náš místostarosta Josef Vojta. Jakéto překvápko... ikdyž dnes mě už fakt nic nepřekvapuje a politici tam sedí, a za funkce logicky sosají nějaké odměny, to máš pravdu.

Kamenina je fajn, akorát jako každá keramika moc času nevydrží, je křehká a ráda praská, častěji, než neměkčené plasty typu PVC-U nebo PE-HD. Oproti plastům je ale levná, takže se logicky používá tam, kde se chce ušetřit a v součtech dle délky trasy stok to jsou už významné částky. Otázkou pak je, co stojí opravy porušení. U vody je to jednoduché, protože ta je pod tlakem, ale u odpadů prokázat porušené místo je práce daleko složitější a nákladnější. Mnohdy se na to přijde při monitoringu analýz podzemních vod z okolních pitných zdrojů, ale je to docela detektivka, protože i odpadní žumpy na vyvážení rády praskají a přetékají. Ne každý rodinný domek musí být na kanál napojen a v Domaníně nevím, jak to s touto podmínkou bude.

Datum 22.02.2014

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Nemusí to rovnou přefakturovat, prostě se to zaplatí z provozního rozpočtu. Takže čím větší pokuta, tím hůř pro zákazníky/občany.

Přesně, občan má dávat (podložené a odůvodněné) podněty. Pokud to nedělá, nemůže si stěžovat, že ÚOHS nekoná, protože o ničem neví.

Nejkvalitnější plastobé potrubí je z polypropylenu a o jiném materiálu nemá smysl uvažovat. Není pravda, že kamenina je levnější, naopak (srovnat materiály lze např. zde https://www.pcvalfa.cz/ ). Navíc její pokládka je složitější (vysoká hmotnost, obtížné řezání...) a tím i dražší. Takže se můžeme jen dohadovat, proč SVK trvá na méně trvanlivém a dražším materiálu.

Datum 22.02.2014

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Pokutu by taky zaplatili ze svých provozních zisků, kapitál skoro čtvrt miliardy je docela slušný, takže bych neřekl, že by zrovna živořili. Náklady na vyčištění 1 kubíku vírské vody v úpravně BOV Švařec jsou jistě podstatně až řádově nižší, než kolik si za vodu účtují. Nemohou pokuty přenášet na občany, tím by jistě porušovali další zákony... já jen aby dostali za uši, aby si další takové protizákonné výstřelky nedovolovali. V tomhle státě si přece každej nemůže dovolit porušovat zákony bez postihu, od čeho tu právě máme byrokraty sedící na NKÚ, ÚOHS, ČIŽP a podobné? A ti by si měli pokutami a jejich vymáháním na sebe vydělat a ne aby jsme je ještě platili ze svých daní.

V tomto případě to nebyl občan, ale nespokojený potencionální zájemce (pravěpodobně ten co podal dotaz č. 1 v doplňujícím info č. 2), což je více než pravděpodobné, proč je to teďkom zamrzlý. A co nejhorší - díky těmhle průtahům vlivem nekorektního chování zadavatele můžou být prošvihnuty termíny na výstavbu a tedy i na nárok na dotace. SVK (a VAS) si to samo (a obci Domanínu, která je v tom nevinně) pěkně zavařilo.

Jo PP je kvalitní lehký a trvanlivý materiál a jeho kvality jsou prakticky srovnatelné s PE. Používá se taky u vrtaných studní a jejich výstrojí (zárubnice, pažnice). PVC je o něco horší a více křehčí, tedy více praská. I plast ti tlakem nadloží nebo vlivem ohybu může prasknout. Kamenina je však v tomto bezkonkurenční a stačí malý defekt při výrobě (bublina) a praskne po celém obvodu. A proč na tom trvají? Aby mohli provádět nějaké opravy a zaměstnat nějaké techniky. Kdyby tam na vedení jenom seděli na zadku, vypadalo by to blbě.

Datum 23.02.2014

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Jednodušeji už to asi nedokážu napsat: do SVK se peníze dostávají od zákazníků (vodné, stočné) a od občanů (do SVK je posílají obce jako členské příspěvky). Každá případná pokuta bude hrazena z peněz, které se do SVK dostaly od občanů a zákazníků. Lidem ve vední nedělá problém pokutu zaplatit, protože to nejde z jejich peněz. Z tohoto důvodu je vliv pokut jako "výchovného" prostředku dost omezený.

Představa, že kontrolní orgány mají na sebe "vydělávat" pokutami je obskurní. Uvaž, jak by se ti líbilo, kdyby i na tobě "vydělával" finanční úřad permanentními kontrolami, jejichž cílem by bylo najít cokoliv, za co je možné tě pokutovat.

Datum 25.02.2014

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Samozřejmě v příjmech máš pravdu. Ale ještě tu máme osobní zodpovědnost... někdo musel zadávací dokumentaci vytvořit. Někdo musel udělat předběžný rozpočet prací (dle něho se uvádí očekávaná hodnota zakázky). Někdo musel provést tu kalkulaci v odpovědi na otázku č.1. Za vším stojí lidi!!! Pokud by pokutu v přiměřené výši (ne nějakou směšnou) napařili této odpovědné osobě, jistě by to už výchovný efekt mělo. Ale bohužel v tomto státě to jaksi 24 let po revoluci nefunguje, stejně jako zavírání korupčníků.

Finančák a stát na mě a každém, kdo platí a odvádí DPH vydělává... nevidím na tom nic obskurního. Kontrolor v MHD je taky placen z výtěžku na pokutách a dokonce prémie se odráží od toho, kolik lidí na černo načape. I naše komise a její členové pro projednávání přestupků je placena se správních poplatků a pokut.

Datum 25.02.2014

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Pokuty, přesně "sankce za správní delikt" podle zákona o veřejných zakázkách nejsou vyměřovány fyzickým osobám, ale instituci (zadavateli). Po fyzických osob by mohla škodu, způsobenou zaplacenou pokutou, vymáhat samotná instituce. Ale k tomu není vůle. Obvykle se zaplatí, a zapomeňte...

Nemyslím si, že by jakýkoliv státní kontrolor byl placen z pokut, které vybere.

Pokuty udělené přestupkovou komisí jsou příjmem městského rozpočtu. Pokud máš přístup k internímu materiálu, který určuje odměňování členů komisí, rád se na něj podívám.

Datum 25.02.2014

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Vybrané pokuty u dopravního podniku končí v pokladně dopravního podniku. Odtud je zpětná výplata mzdy, tudíž dá se přeneseně říci, že je rovněž vyplacená z pokut. Ano, pokuta udělená přestupkovou komisí končí v městském rozpočtu, ale zase zpětně z městského rozpočtu jsou placeny odměny těmto členům komise (zadarmo to jistě nedělají), a rovněž je z toho placená i ta, která komisi předsedá (tajemnice Špatková). Interní materiál nemám a ani po něm jaksi netoužím. Rovněž nemám přehled, kolik pokut město udělilo a kolik jich skutečně vybralo, toto není nikde zveřejněno. Za sebe jen vím, že pokuta v mém případě dělala 500 Kč a náklady na správní řízení 1000 Kč, tedy dohromady 1500 Kč. A tyto peníze šly na platy a odměny těmto výše zmíněným "městským zaměstnancůmů (tajemnice + členové přestupkové komise). Tudíž je to vše jenom slovíčkaření... a pokuty rozpuštěné v rozpočtu jsou opět zpětně vráceny těm, kteří tyto pokuty udělovali a vymáhali. Nevidím na tom nic divného.

Datum 25.02.2014

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Ale ty přece tvrdíš, že mezi pokutou a platem je přímá vazba, tzn. že když konkrétní člověk neudělí pokutu, nemá plat (odměnu).

Datum 25.02.2014

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Plat má dotyčný zaměstnanec i tehdy, pokud se mu nepodaří napařit a vybrat pokutu. To znamená, že si na sebe může vydělat, ale nemusí, není to podmínka, generovat tyto "zisky". Je pak otázka, zda-li příjem z pokut z jeho zapřičinění přesahuje jeho ohodnocení nebo nepřesahuje. Jak vidíš, takový Jurman taky od města dostává plat a to mu stačí sedět za PC a počítat návštěvníky na TICu, nebo prodávat pohlednice, ale je vždy ztrátový, tj. provoz TIC, energie a platy a náklady na vydané letáky a pohlednice převyšují to, kolik prodejem vydělají. A teď pominu jeho egoistický výtah s tím, že má v celé ČR, Evropě a možná i na celé planetě Zemi 99% úspěšnost!!!!!! Toto číslo nic neznamená... je imaginární. Kdyby byl skutečně úspěšný, vyhrabe TIC kapitolu z červených čísel hospodaření města.

Datum 26.02.2014

Vložil Petr Pog

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Pánové, kdyby všechny náklady TIC šli do jeho účetnictví, tak je jeho ztráta dvojnásobná. Hodně věcí jde na město. Na TIC to chce malou revoluci, ukončit spolupráci se spisovatelem, zprůhlednit vydávaní Bystřicka a přestat platit nesmyslné částky spolupracujícím osobám.
Poznámka mimo soudek, pan Burian má zvýšený plat od konce loňského roku z důvodu většího vytížení. Ví někdo ze zastupitelů pro co vlastně hlasoval. Jeho vytížení je od počátku sporné, v porovnání plat a výsledek. O rekonstrukci nerozhoduje a ani se jí neprovádí natož dozoruje. Řeší to Sitař a najatý dozor.
Jinak chystám už vidle a cepy.

Datum 26.02.2014

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Všechny cesty, zdá se, vedou na TIC, protože ať je řeč o čemkoliv, skončí to nakonec tam.

Mzdy vedoucích městských společností neurčuje zastupitelstvo, ale rada.

Datum 26.02.2014

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Napojení Domanína na ČOV

Odpovědět

Město si na teplém místě TICu dosazeného spisovatele (podotýkám, bez výběrového řízení) drží! A naopak a to už minimálně 10 let. A jelikož je Jurmanovi 57 let, a do důchoda to má daleko, ještě si ho tam nějakou chvíli podrží. Už to tam nějak doklepe.

Pana superjednatele Buriana bych nepodceňoval... na odkaze farmy Eden (https://www.eden-farma.cz/sluzby/) je uveden pod službami, např. sečení a balíkování sena a slámy na městěm pořízených strojích, otázkou však, jaké je vytížení strojů nyní v zimě (spíše žádné), jestli za volantem toho stroje fyzicky sedí a tu práci dělá a jestli vůbec na CZV sedí (spíš bych řekl, že je na ECATu). Farmařením, pořádáním slavností brambor, chřestu, moravského uzeného, tak pověřil pana supermanagera Pichlera.

V únorovém Bystřicku je článek od Vojty, kde nám v článku hned na titulní stránce "Dobrá finanční kondice našeho města" vysvětlil, že loni díky nezapočetím velkých investioc jako CZV a ZS skončil městský rozpočet jako přebytkový s přebytkem cca 57 mega, a letošní rozpočet bude nejvyšší v historii města - cca 308 mega. Z toho na příjmu dostali od ROPu už 116 mega, a na účtě leží více než 85 milionů korun (tedy asi včetně toho loňského přebytku) a cca 20 milionů budou mít z prodeje pohledávky související s nuceným prodejem akcií od EONu. A možná 4 mega trhnou, pokud vůbec prodají starou kotelnu na SI. Jak tedy počítám v součtu výše uvedené částky, město bude k dispozici mít nějakých 220 mega, ale kde veme ten zbytek do konečných 308 mega, tj. cca 90 milionků, to už nám nenapíší a na nájemným vybírají jenom okolo 40 mega ročně, takže tu díru nepokryjou ;-) budou to tedy nejspíš zalepovat těmi zadlužovacími hypotékami a úvěry, do kterých naše město uvrhnou. Těším se na volby do zastupitelstev, doufám, že lidi už tentokrát procitnou ze zaslepenosti "ROP úspěchů" města a sociálně demokratického rozhazovačného způsobu hospodaření (tj. po nás potopa, všechno všem, ale nikomu nic a dluhy ať platí další generace občanů).