Všechno tady korupcí hnije!

30.07.2013 00:56

Lidé této země mají problém. Možná by se podle titulku zdálo, že jím je korupce. Nikoliv. Největším problémem České republiky je šířící se hysterie.

 

Hysterie se vyznačuje nadvládou emocionality nad rozumem, primitivními reakcemi, snadnou ovlivnitelností jinými lidmi. Hysterický člověk hledá dokonalost. V nedokonalém světě, tvořeném nedokonalými lidmi, svůj ideál samozřejmě najít nedokáže. To v něm vyvolává frustraci, která se projevuje agresivitou (zpočátku verbální, ale u té to nemusí skončit).

 

Hysterii, decimující českou společnost, charakterizuje věta: „všichni jsou zkorumpovaní!“. Těmi „všemi“ se myslí především politici a úředníci, občas bohatí, Romové ad. S notnou pomocí médií a samozvaných mesiášů (Okamura, Babiš ad.) se do podvědomí mnoha Čechů pevně usadil axióm, že korupce je všudypřítomná. Je to nové prizma, přes nějž řada lidí interpretuje dění v zemi.

 

„Proč zase zdražili vodné?“

„Protože korupce.“

 

„Proč se na dopravce čeká tak dlouho na registraci auta?“

„Je v tom korupce.“

 

„Chcípla mi kráva.“

„Asis´ dal malý úplatek“  

 

Korupce se nám stala jednoduchým a rychlým vysvětlením mnoha událostí, které jsou složité a pro pochopení by vyžadovaly shánění informací a přemýšlení.

 

Zrůdnost korupční hysterie spočívá v tom, že čím více o ní mezi sebou mluvíme, tím více se navzájem utvrzujeme v přesvědčení, že je horší a horší. Přitom kdo ji skutečně zažil? Kdo o ní má přesvědčivé informace? A naopak, kdo se k ní vyjadřuje jen na základě dojmů, vytvořených médii, nebo z různých povídaček předávaných mezi lidmi?

 

Pojem „korupce“ jako pytel na všechno

 

Dalším fascinujícím rysem fenoménu korupce je, že se pod toto označení shrnuje kdeco. Myslí se tím nejenom samotné poskytování úplatku, ale i krádež, šlendrián nebo to, co není v souladu se světonázorem člověka. Přitom mezi tím jsou zásadní rozdíly.

 

Pokud dám někomu, kdo má z titulu funkce moc, peníze, aby ovlivnil věc v můj prospěch, je to něco jiného, než když si někdo přivlastní něco, na co nemá právo. A obojí se liší od stavu, kdy politik nebo úředník nevykonává svěřené úkoly řádně a svědomitě, čímž způsobí škodu mně, občanům nebo veřejnému zájmu. A toto vše musíme odlišovat od situace, kdy se s politikem na něčem neshodnu kvůli rozdílům ve světonázorech.    

 

Pokud má někdo pevnými fakty podložené podezření z korupce, nechť svoje informace předá policii. To samé platí v případě, že může poskytnout důkazy o rozkrádání. Jestli chceme hovořit o korupci v Česku obecně, měli bychom vycházet jen z případů, které skončily pravomocným rozsudkem. Neměli bychom předem odsuzovat každého, kdo je nám médii ukazován v poutech jako „sprostý podezřelý“. O vině rozhoduje soud, ne televizní či novinový reportér. Tomu jde o sledovanost (čtenost), a proto skládá různá fakta tak, aby vytvořil senzaci.

 

S korupcí a krádežemi ve veřejné správě se osobně setká jen minimum lidí, proto se výzva k podání informací policii bude vztahovat jen na hrstku občanů. Trochu jiná je situace v případě šlendriánu. Na ten může narazit téměř každý, především pokud se aktivně zajímá o to, co se děje v jeho obci. Většina lajdáctví není trestným činem, proto nemá smysl obracet se na orgány činné v trestním řízení. To ovšem naprosto neznamená, že se s nedbalostí a pohodlností máme smířit!

 

Šlendriánu se ve většině případů dá čelit žádostí o přezkoumání postupu adresovanou nadřízenému orgánu veřejné správy (např. krajský úřad) nebo speciální kontrolní instituci (např. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže). Stejně jako v případě krádeží a korupce i zde platí, že žádost musí být odůvodněná. Nelze v ní vycházet jen z nepodložených domněnek.    

 

Případ rozdílnosti světonázorů bude nejlépe přiblížit na příkladu. Řekněme, že zastupitelstvo města XY se rozhodne přeměnit zchátralé stáje na kongresové centrum. Já jako občan s plánem nesouhlasím, protože podle mého přesvědčení, světonázoru, by město taková zařízení provozovat nemělo, vysoké provozní náklady v budoucnu příliš omezí finance na ostatní investice, zvýšená doprava bude znepříjemňovat život lidem v okolí, stáje nemají historickou hodnotu a proto není účelné vynakládat stovky milionů na jejich „záchranu“ apod. O projekt se tedy zajímám a odhalím šlendrián v procesu, kterým byl vybrán realizátor zakázky. Obrátím se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a ten zakázku zruší. Zastupitelstvo se však projektu nevzdá a napodruhé zakázku zadá již bez pochybení. V tuto chvíli se mohu snažit přesvědčit zastupitele argumenty, které vychází z mého světonázoru, aby od projektu upustili. Pokud se mi je přesvědčit nepodaří, musím se smířit s tím, že světonázor zastupitelů je jiný, že učinili politické rozhodnutí, k němuž mají mandát od svých voličů. Nesouhlas mohu projevit v dalších volbách tím, že je nebudu volit, nebo dokonce postavím vlastní kandidátku, která bude voličům nabízet alternativní politický program. Rozhodně však nemohu obviňovat z korupce jen na základě toho, že se mi nějaké politické rozhodnutí nelíbí. Přesto jsme dnes a denně svědky právě toho, jak jsou politická rozhodnutí, projevy světonázoru a výkon mandátu kriminalizovány pod všezahrnující „korupcí“.   

 

Zázračná řešení neexistují

 

Nastoupili jsme na spirálu nenávisti, která se stále rychleji otáčí směrem ke dnu. Mnoho lidí už se nestydí říkat, že „ty nahoře je potřeba pověsit“, teprve potom tady „bude pořádek“. Výzvy k násilí a volání po tvrdé ruce jsou hloupé a krátkozraké. Kdo se dokáže poučit z historie totiž ví, že se revoluční násilí nejvíce vyřádí právě na „obyčejných“ lidech, kteří chtěli „pořádek“ a nástupu tvrdé ruky tleskali. Vážně si přejí chaos a násilí pro sebe? Pro své děti?

 

Zdrojem veškeré státní moci je v demokracii lid, který její výkon svěřuje politikům, úředníkům, soudcům, policistům a dalším. Demokracie ke svému přežití vyžaduje aktivní občany, kteří svoji účast na veřejné správě neomezují na vhození lístku do volební urny. Bez lidí, kteří žádají informace, jak politici a úředníci vykonávají moc, kterou jim občané svěřili, se tato moc stává nekontrolovanou. Jestliže se moc dostane mimo kontrolu občanů z toho důvodu, že lid rezignuje na svoji povinnost moc kontrolovat, demokracie zaniká.

 

Je bláhové upínat se k iluzi, že se stane „něco“ velkého, co vyřeší všechny problémy a od té chvíle už bude jen dobře. Že se o to „někdo“ postará, aniž bychom museli hnout prstem. Ráj na zemi člověk nevytvoří. Je možné jen udělat ze světa lepší místo. Tím, že se každý občan bude zajímat, co se děje v jeho nejbližším okolí, ve městě, a bude proti tomu špatnému podnikat účinné kroky. Klidně, nehystericky, ale rozhodně. Základem je rozlišovat trestněprávní jednání, šlendrián a politiku, která se někomu třeba nelíbí, ale není ani nelegální, ani ji neprovází lajdáctví.   

 

Abych osvětlil titulek článku a trochu to tady odlehčil, nabízím následující odkaz.

Zpět

Diskusní téma: Všechno tady korupcí hnije!

Datum 30.07.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Moje úvaha nad korupcí

Odpovědět

"Proč zase zdražili vodné?" Protože správce vodovodů a kanalizací na to léta kašlal a tyto sítě jsou v dezolátním stavu, mnohé pamatují i bolševika. Aby správce opravy a výměny těchto sítí zafinancoval, z vlastní kapsy to logicky nebude platit (nebude se připravovat o zisky) a kdo tedy? No opět přece koncový zákazník. No a pokud bude vodou šetřit, tak mu ji zase zdražíme, protože mají malé příjmy a musí z nich "vydojit" co nejvíc, aby pokryli náklady na opravy a výměny, mzdy svých zaměstnanců, a v neposlední řadě také na tučné odměny vedoucích a generálních ředitýlků... tuhle v TV říkali, že např. Žaluda, generální z ČD, by měl v případě vyhazovu dostat přezlatý padáček v podobě 24-násobku jeho měsíčního platu, který činí "jen" půl mega, tedy odstupné by bylo 12 mega. Přitom i mnohé železnice jsou v dezolátním stavu, že na nich strojvedoucí mají strach jezdit. "Proč se na dopravce čeká tak dlouho na registraci auta?" Protože pustili do ostrého provozu neotestovanou verzi čehosi, co nefunguje, seká se a padá... kde je zodpovědnost té IT firmy, která tuto zakázku získala? A opět to nebyly žádné drobné. Pokud dostali takový balík, tak to měli udělat pořádně, ne? Včera v TV ukazovali práci na dálnici D1, všehovšudy pár lidí opřených o lopatu a prý si na mě ředitelství silnic a dálnic (samo zkorumpované několika aférami, kauza Hála, atd.) údajně posvítí a nainstalují se tam kamery. U Ostravy zase do podloží cpali něco, co tam být nemělo, odpadní strusky, kterých se chtěl někdo zbavit, jenomže tyto bobtnají, mění objem při různé vlhkosti, a nejsou tedy vhodné na základy vozovek. Výsledkem je zničený kus silnice ZA MILIARDY, které musí stát na vlastní náklady "předělat", neboť reklamace jaksi nezabírá a vina se shazuje na kdekodo. Priorita rovněž není tato kvalita a čas? A takhle je to téměř ve všem. Šlendrián a poctivá práce nikde. Samotnou korupcí může být už jen ten fakt, že mnoho zakázek je NEOPODSTATNĚLE PŘEDRAŽENÝCH (ČÁST ROZPOČTU JDE "MALOU DOMŮ"), ŠITÝCH NA MÍRU JEN PÁR VYVOLENÝM DÍKY UMĚLE PŘÍSNÝM PODMÍNKÁM (NAPŘ.POŽADOVÁNÍ TOHO, ŽE FIRMA UŽ NĚJAKOU PODOBNOU ZAKÁZKU DĚLALA, TUDÍŽ TY CO JSOU PRVNÍ, MAJÍ SMŮLU), NO A TAKÉ ŽE VÝSLEDNÁ KVALITA NEODPOVÍDÁ ZADÁNÍ A VLOŽENÝM FINANCÍM - KVALIFIKACE. Výsledkem nakonec je, že se na tom opět někdo "nabalí". Proč stát toto toleruje? Proč zákon o zakázkách je nekvalitní a táhne se v našem případě ne jednotky, ale už desítky let? Nad tím by se měli naši milí politici, ale i mnozí zastupitel, kteří mnohdy ani neví, o čem to hlasují a jen poslušně zvedají při hlasování a schvalování ruce, hluboce zamyslet.

Datum 31.07.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Moje úvaha nad korupcí

Odpovědět

Ano, krásné shrnutí mediální masáže. Jenže tyhle polopravdy všichni známe, někteří si dokonce dokázali zjistit i více informací a mohou si vše dát do kontextu. Nehodlám tady ty nesmysly vyvracet, netýká se to Bystřice.

Předraženost zakázky opravdu NENÍ korupcí.

Pokud máš u nějaké zakázky konkrétní poznatky o kvalifikačních kritériích, která jsou diskriminační, obrať se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A pokud je nemáš, tak na tomto webu nešiř nepodložená obvinění.

Zákon o veřejných zakázkách je dostatečně kvalitní, aby zajišťoval kontrolu veřejnosti nad jejich zadáváním. Proto otázka "Proč toto stát toleruje?" je odrazem nepochopení demokracie, v níž mají zakázky kontrolovat občané, kteří nespoléhají na to, že za ně všechno vyřeší kouzelný dedeček Stát.

Datum 31.07.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Moje úvaha nad korupcí

Odpovědět

Diskriminační kvalifikační kritéria jsem si nevymyslel, mám s tím přímou zkušenost v geologickém průzkumu a přihlášením do výběrovek. Kvalifikace a výpis z rejstříku trestů a jiných (insolvenčních, atd.), to by bylo celkem OK, ale dalším požadavkem bylo řešení 3 podobných zakázek v podobném finančním objemu za poslední 3 roky, které jsem nesplňoval. Většinou jsou také upřednostňovány právnické osoby - velké firmy a.s., s.r.o. s hodně zaměstnanci před sólo OSVČ. Pokud tedy přijde někdo první a nový, má smůlu, dávají to tedy starým zajetým firmám, ale i ty musely nějak začínat a nějak se tam prodraly. Pokud je zákon o zakázkách tak kvalitní, jak tvrdíš, proč tedy zadavatel v mnohých případech soutěž nezruší, když se přihlásí jen jeden nebo dva uchazeči, když už tohle je v době krize, kdy se každý rve o kšeft, silně podezřelé? Proč Metrostav najednou navyšuje o desítky procent a tedy o stovky miliard stavbu tunelu Blanka v Praze? Jsou to opravdu nevhodné geologické podmínky, jak tvrdí? A co když to jen obyčejně odfušovali, že se to propadlo? Když maximální cena a "strop" byl jasně dán při zadání, resp. výběru vítězné firmy? Pokud je zakázka předražená, tedy je vysoko nad obvyklými cenami položek, a ten rozdíl jde do soukromých kapes (malá domů) na úkor veřejného (státního, krajského, městského, obecního) rozpočtu, to podle tebe není KORUPCE a rozkrádání (tedy to slovo co nemáš rád, tuneling)? Zakázky - to by měl kontrolovat NKÚ resp. ÚOHS... od toho tam sedí námi placení ouřadové a byrokraté, a to je jejich práce se o tohle starat, někdy i ve spolupráci s PČR a justicí - státními zástupci. Ale po 23 letech od komoušů mám pořád ten pocit, že to nefunguje. Korupcí je jako rakovinnými metastázemi prolezlá celá státní správa od základů až po špičku, ryby vždycky smrdí od hlavy, typickým příkladem je bývalá hlava NKÚ (bývalý jihlavský primátor) s 200 m2 bytem placeným od státu a 3 auty, máš-li opačný názor, neberu ti ho.

Datum 31.07.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Moje úvaha nad korupcí

Odpovědět

Taková kvalifikační kritéria nejsou diskriminační, jsou v souladu se zákonem. Jejich cílem je zajistit, aby zakázku prováděl ten, kdo má dostatečné zkušenosti. Jde tedy vlastně o ochranu veřejných financí před neúčelným utrácením. Ty máš možnost najít si subdodavatele, který bude podmínky splňovat a převezme nad tebou "záštitu". Máš možnost podat společnou nabídku s někým, kdo bude splňovat. Takto můžeš zrealizovat ty 3 zakázky, které ti pak umožní ucházet se samostatně. A nebo můžeš zkušenosti získat v soukromém sektoru.

Podle zákona je už přes rok povinnost zakázku zrušit, pokud zůstane jen jeden uchazeč. O které zakázce konkrétně mluvíš, kde to zadavatel nezrušil? Už ses obrátil na ÚOHS?

Tys nějaký rozpočet srovnával, že víš, že dochází k předražování vysoko nad obvyklé ceny? Z jakých podkladů vycházíš?

Žádná z jmenovaných institucí státu nemá kapacity, aby byla všude a všechno kontrolovala. Pokud by to měly zvládnout, musely by se tak rozšířit, že už by neměly co kontrolovat, protože všechny zdroje státu by byly utraceny za kontrolory. Tedy od základní kontroly jsou tu občané, aby se zajímali, co se děje kolem nich, a případné poznatky předávali úřadům.

Není ti to trapné, takhle veřejně obviňovat? Třeba toho chudáka Dohnala, kterého soud už 3x osvobodil, ale ty ho stále prezentuješ jako usvědčeného zloděje? https://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/203241-dohnal-byl-v-kauze-luxusnich-bytu-uz-potreti-osvobozen/ Víš to a stejně obviňuješ, nebo ses ani nenamáhal zjistit si informace?

Datum 01.08.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Moje úvaha nad korupcí

Odpovědět

Zkušenosti z předchozího zaměstnání GEOMIN (kulaté razítko na hydrogeologii a inženýrskou geologii, podmíněné zkouškami na MŽP a 3 prácemi v každém z oborů, kde jsem byl hlavní řešitel) mám, ale jak vidíš, tak tato kvalifikace a osvědčení na získání zakázky nestačí. A dneska se společné nabídky jaksi nenosí, to bys měl vědět, většinou každý bojuje sám za sebe. O které zakázce mluvím? Třeba o tom slavném zimním stadionu, je to krásný a typický příklad... "zájem" měla jen jedna jediná firma. Pak mám i tušení v případě Zubštejna, který získala firma, která vyhrává většinu bystřických zakázek (zateplování, výkopy na sítě, cyklostezka, atd.)... ale to možná zase víš přesně ty, výsledky kdo se přihlásil totiž nejsou na netu zveřejněny. Víš, není mi to trapné a nikoho neobviňuju, jen tvrdím, že ryba většinou smrdí od hlavy. Stát se topí v dluzích a na druhé straně se takhle neuvěřitelně PLÝTVÁ A ROZHAZUJE? Copak zadlužený stát nechápe, že se těmito parazity přisátými na finance státní kasy ještě více ochuzuje??? Proč tomu nezabrání, ale naopak to podporuje? Ty se ještě těchle parazitů zastáváš... Je to zlodějina a obírání státu v přeneseném slova smyslu. A co třeba ten generální Žaluda? Lže a neuvádí pravdu o stavu tristním hospodaření českých drah, dle současného ministra, který toto v přímém přenosu tvrdil včera v TV na ČT24! Proč by měl dostat 12 mega odstupné (24 půlmilionových platů), když ČD a.s. a její dceřinné společnost (CARGO, SŽDC) nezodpovědně zadlužil na X let dopředu? Neměl by dostat NIC za tuto ostudu v hospodaření! Stejně jako poslanec, když odejte ze sněmovny, by měl dělat něco jiného, než sedět v nějakých dozorčích radách státních firem. A opakuji, nikoho neobviňuju, jen říkám svůj svobodný a legitivní názor na věc a to se snad v demokracii může. A pokud se to někomu nelíbí, nechť na mě podá trestní oznámení (co už v minulosti na mě podal např. Pačiska, které jak se ukázalo bylo jen planým výstřelem do neznáma slepým nábojem).

Datum 02.08.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Moje úvaha nad korupcí

Odpovědět

Veřejné zakázky sleduji, takže vím, že využívání subdodavatelů je naprosto běžné.

O zimní stadion se ucházely 2 firmy. O Zubštejn 3.

Nemá smysl vysvětlovat něco člověku, pro kterého je každý, kdo víc vydělává, parazit.

Datum 02.08.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje úvaha nad korupcí

Odpovědět

Když se budu ucházet o zakázku na geologický průzkum, tak ji přece nebudu zadávat subdodávkou, když v tomto oboru podnikám, ne? Pak by se situace otočila a subdodavatel bych byl za zlomek ceny já. Nenapsal jsem jsem, že kdo víc vydělává, je parazit. Přečti si co jsem napsal znovu a pořádně - jako parazity označuju ty, co jsou přisátí na státní peníze, jsou to mnohé hlavy. Další krásný příklad je generálního SAZKY Hušáka - žije si v přepychu, ale "jeho firma" krachuje, falšoval výsledky hospodaření až do doby, kdy se to provalilo. Já od státu nemám ani korunu (naopak mu ještě solím v podobě daní z příjmu, a povinně soc. či zdrav. pojištění) a co si sám nevydělám od zákazníků, to nemám. Nechť si to parazité zaslouží, když dělají svoji práci dobře, pokud vydělávají, ale pak nepotřebují, aby jim stát cvakal nájem na byt, auta s řidiči, palivo a další výhody, zvláště v době, kdy by se mělo šetřit. To samé platí i pro poslance, kteří berou nezdaněné "náhrady", a někteří je pobírají, aniž je potřebují - to je právě to zneužívání. Bavme se o slovu ZNEUŽÍVÁNÍ státních příspěvků a dotací těmito parazity a FALŠOVÁNÍ výsledků hospodaření pod rouškou těchto parazitů.

Datum 05.08.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje úvaha nad korupcí

Odpovědět

Tato témata naprosto nesouvisí se zaměřením webu. Jdi si to rozebírat na novinky.cz.

Datum 05.08.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje úvaha nad korupcí

Odpovědět

Jaktože to nesouvisí? Vždyť KORUPCE je v mnohých případech napojena na rozpočet státu, státní a polostátní firmy, dotace z EU (ROP), ne? Tam se vyvádí peníze do soukromých kapes klientelisticky prolobovaných firem, jenž jsou napojeny na ministerstva, náměstky, a šéfy ROPů, a nikdo s tím nic nedělá a vo tom to je! Není to o ničem jiném než i o tomno finančním ZNEUŽÍVÁNÍ, což korupce v přeneseném slova smyslu je.

Datum 06.08.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje úvaha nad korupcí

Odpovědět

Pokud zde zveřejním článek o nějakém obecném fenoménu, pak jen proto, abych přiblížil něco, co můžeme pozorovat i v Bystřici. Ne proto, abych na webu o Bystřici rozpoutal diskusi o Žaludovi. Navíc článek nebyl o korupci, nýbrž o hysterii.

Datum 06.08.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje úvaha nad korupcí

Odpovědět

Fajn, nebudeme se tedy bavit konkrétně, protože samotná Bystřice nemá konkrétní případ objasněné a vyšetřené korupce. Psal jsem jen, že drtivá většina korupce má kořeny ve finančních kanálech rozpočtu státu a zmachinovaných výběrovkách a evropských dotací ROP, kde je snadný a málo kontrolovaný přístup k velkým penězům. Příkladů by se našlo miliony, od kauzy Gross, Rath počínaje, pokračujíce skrz nechvalně proslulý ROP Severozápad, díky kterému se vše stoplo, předraženými a odflinknutými dálnicemi konče. Nejsem hysterik, ale realista a dívám se okolo otevřenýma očima. Ne všechny média jsou prolhaná, jak tvrdí Zeman. Taky věřím řebříčku korupce, ve kterém jsme v Evropě na špici. Předstihli jsme takový esa, jako Itálii, Španělsko, Německo, Turecko. Bohužel. Stydím se za tuto zemi. A že tu s tebou diskutuju jen já sám s tebou znamená, že buď tvé stránky nikdo nezná, a nebo to lidi nezajímá. Stejně tímto tlacháním nic nevyřešíme, nejsme spasitelé. Můžeme tím akorát někoho naštvat ze státní správy a ze správy našeho milého města. Mám ale pocit, že ani Pačiska o těchto stránkách nemá ani sebemenší potuchy.

Přidat nový příspěvek