Vraťte mi politiku!

28.08.2013 00:33

Lidé nejsou stejní. Liší se věkem, vzděláním, intelektem, zaměstnáním, vírou, majetkem, zadlužeností a řadou dalších atributů. Z této rozdílnosti plyne, že různí lidé mají různé hodnoty a zájmy.

 

Při pohledu na celou společnost však můžeme vysledovat existenci skupin lidí, jejichž hodnoty a zájmy jsou totožné, nebo jsou si aspoň blízké (např. vysokoškolští studenti, živnostníci, důchodci apod.). Tyto skupiny si přirozeně přejí, aby jejich zájmy a hodnoty byly chráněny a prosazovány. To se v demokratickém státním zřízení děje prostřednictvím politických stran v politice. Různé politické strany tak reprezentují různé skupiny lidí.

 

Volby a volební výsledky stran jsou potom ukazatelem, které hodnoty a zájmy mají ve společnosti jaké zastoupení, jaká je jejich relevance. Strany, které zastupují nejrozšířenější hodnoty a zájmy, uzavírají koalici, jenž prosazuje teze zakotvené ve společném programovém prohlášení. To je tvořeno kompromisem mezi tím, co jednotlivé koaliční strany slibovaly ve volbách. Programové prohlášení je tak kompromisem mezi zájmy nejpočetnějších skupin ve společnosti.

 

V politickém procesu se střetávají různé skupiny občanů (zastoupené politickými stranami), dochází k souboji jejich hodnot a zájmů  a konečné řešení má podobu kompromisu. Protože zdroje a práva nejsou neomezené, nikdy nemohou být stejnou měrou uspokojeni všichni lidé. Z toho plyne, že vždy existují vítězové (skupiny, jejichž zájmy převážily) a poražení.  

 

Volič si mezi stranami vybírá podle jejich programu, což je závazek členů strany, co budou při zvolení prosazovat. Je tedy zřejmé, že stranický program je naprosto klíčový a neméně zásadní je, aby jej zvolení reprezentanti skutečně realizovali.

 

Program musí vycházet z dlouhodobých hodnot a zájmům, jeho formulace není žádná formalita. Vyžaduje skutečného politika, který má vizi a tu nabízí voličům. Pokud pro ni voliče nenadchne, neuskuteční ji. Politik je tak osobou, která získává pro SVOJE myšlenky podporu. V žádném případě není politikou to, co vidíme běžně v naší zemi – že si politici z průzkumů veřejného mínění zjistí co říkat, aby to odpovídalo momentální náladě voličů. Politik je vizionář, věří svým hodnotám a plánům, chce ukazovat směr a vést. Neuhýbá před zodpovědností, dokáže své kroky obhájit. Není to populista, člověk kam vítr, tam plášť, surfař na vlnách proměnlivých společenských nálad.   

 

Tolik teorie.

 

Proč to nefunguje?

Ačkoliv s tím většina Čechů souhlasit nebude, řádně fungující politické strany jsou conditio sine qua non liberální demokracie. Jejich největším nepřítelem na komunální úrovni je volební systém, který umožňuje panašování (volič má určitý počet hlasů, který může dle libosti rozdělovat mezi kandidáty všech stran). Čím menší město, tím více voličů považuje volební lístek za něco jako jídelní lístek, ze kterého si vybírají jednotlivé chody. Tady zaškrtne 12. a 21. kandidáta ČSSD, támhle 3. z ODS, přidá číslo 9 a 11 z KSČM a tak dále.

 

Takový postup nerespektuje prostou skutečnost, že vůdčí osobnosti, které tvoří volební program a plně se s ním ztotožňují, jsou na kandidátkách koncentrovány na prvních místech (cca první třetina). Zbytek jsou sympatizanti strany, kteří nepočítají se zvolením a jejich rolí je zaplnit volná místa. Přestože by tedy přední kandidáti rádi realizovali program, o jehož správnosti jsou přesvědčeni, protože jej vymysleli, volič si je nemusí vybrat. Místo nich dá přednost třeba lékařům a dalším lidem, s nimiž se osobně setkal. Kritériem výběru tak není program (slib), nýbrž známost osoby.

 

Panašování tím vynáší do zastupitelstva lidi, kteří se necítí vázáni loajalitou ke straně a jejímu programu. Co chtějí prosazovat? Nikdo neví. Pokud neexistuje spojení zastupitelů jednotlivých stran společným programem, není možné vytvořit koalici mezi stranami. Místo toho ji tvoří jedinci a zájmové skupiny, které propojují jejich vlastní zájmy, nikoliv jejich voličů.

 

Strany si samozřejmě už uvědomily, že o program ve volbách nejde a jeho tvorba je tak zbytečná ztráta času a energie. Z povinnosti tak sepíší několik obecných, povrchních tezí, které nejsou zakotveny v hlubších vizích a specifických hodnotách. Zde leží příčina, že se jednotlivé programy liší jen málo a volič vlastně nemá možnost výběru.   

 

Politik není úředník

Další zhoubou komunální politiky je rozšířená nepravda, že v obcích a městech mají všichni občané stejné zájmy, že chtějí to samé, a proto politika není politikou, nýbrž obyčejnou úředničinou. Jakýkoliv pokus prosadit alternativní vizi, zpochybnit ustálené vzorce, je dehonestován jako politikaření. Střet rozdílných názorů se vytrácí, všichni „táhnou za jeden provaz“.     

 

Když začnou občané vyžadovat informace a projeví snahu veřejnou správu kontrolovat, odpovědí jsou často výzvy ke „klidu na práci“, které se nám do dnešních dnů nenásilně přelily z normalizačních časů. Cíl je stejný jako tehdy, utnout diskusi, jet si dál to svoje, zachovat „smrádek, ale teploučko“. Žádné otázky, žádná kontrola, my víme nejlíp, co je pro vás dobré.

 

Toto je naprosté popření demokracie, která byla vynalezena jako nástroj slaďování zájmů, které byly, jsou a budou rozdílné, a jiné ani být nemohou. Mladý zaměstnanec s malými dětmi má jiné potřeby než důchodce, a je úkolem jimi zvolených reprezentantů a politiky zajistit, aby vedle sebe mohli žít k co největší spokojenosti obou.

 

Náplní politiky je určovat cíle, které úředníci uskutečňují, a stanovovat zásady, jimiž se při tom řídí. Politik na celostátní úrovni přijme zákon o veřejných zakázkách, jímž vymezí pravidla. Jiný politik na úrovni města odsouhlasí, že se z městských peněz opraví kanalizace. A úředník tento politický záměr uskuteční za respektování zákonů, které určil opět politik.   

 

Pravdou je, že označit se dnes za politika vyžaduje odvahu. Češi mají ve větší oblibě lidi, kteří o sobě tvrdí, že jsou „odborníci“ a oni jim to z nějakého záhadného důvodu věří, přestože jsou to naprostí diletanti. Hlavně nebýt politik! Třeba v roce 2009 bývalý premiér Honza Želé zaujímal čelní pozice na žebříčku popularity ve stejné době, kdy v důsledku své neschopnosti a nerozhodnosti nedokázal prosadit zákon, který by zabránil explozi solárních elektráren v roce 2010. Češi ho mají rádi dodnes. Je to přece odborník… 

 

V Bystřici nemáme skutečnou komunální politiku. Nejsou zde lídři, lidé s vizí. Chybí souboj alternativních programů, není opozice. Zvolení reprezentanti nereprezentují zájmy žádné společenské skupiny a odmítají vysvětlovat a obhajovat své kroky. Naopak tu máme dost předstírání. Zastupitelé předstírají, že jsou úředníci a mají na všechno stejné názory. Občané předstírají, že jsou bezmocní. A všichni dohromady se tváříme, že město prostě lépe fungovat nemůže.

 

Lidská společnost je jako papinův hrnec, ve kterém tlak zvyšují konflikty mezi zájmy různých skupin. Politika dokáže zájmy slaďovat, čímž konflikty oslabuje a z hrnce upouští páru. Avšak tam, kde funkční politika chybí, tlak stále roste…

 

Vraťte mi politiku!  

Zpět

Diskusní téma: Vraťte mi politiku!

Datum 01.09.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Volby Bystřice

Odpovědět

Převážná většina volících jsou důchodci a ti volí Pačisku. Většina z těch co nevolí, si stejně myslí že jejich hlas nic nezmění. To je ale omyl. Ve volbách do zastupitelstva které budou, už současné vedení města nemusí už ani kandidovat.

Datum 01.09.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Volby Bystřice

Odpovědět

Stránky na https://www.bystricenp.cz/obyvatelstvo/ jsou cca 6 let neaktuální (poslední záznamy z roku 2007, pan Bc./Mgr. Vojta na to kašle).

Dle ČSÚ při posledním sčítání lidí v roce 2011 bylo v BnP napočítáno: 8.595 lidí, z toho je 1.337 důchodců (nad 65 let). Ekonomicky aktivních je méně, než půlka, 4.071 lidí. Zbytek tvoří děcka a mládež do 18 let, a studenti do 26 let, matky na MD, nezaměstnaní a právě důchodci. Pačiska měl nad 2.600 hlasů, tedy kromě důchodců ho musel volit i ten zbytek.

To, že stávající městská špička nebude v dalších volbách kandidovat, tak tomu bych nevěřil. Ale je možné, že Pačiska půjde ve šlépějích svého předchůdce, prahnout po vyšší moci, tudíž nějaká změna by se nakonec mohla konat. Pačiskovi je 56 let, tudíž do zastupitelského důchodu to má ještě sakra daleko. Říká se třikrát a dost, ale spíše předpokládám, že se Vojta jen přesune z místa místostarosty na starostu a to bude celá maximální změna příštích voleb, ve větší personální změny nevěřím. Skoro 10 let je to tu v Bystřici konsolidované, zkostnatělé a ztuhlé...

Datum 28.08.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Volba pro Bystřici?

Odpovědět

Najdete 10 rozdílů? ;-)

https://www.bystricenp.cz/komunalni-volby-2010/
https://volby.idnes.cz/obce.asp?kraj=6100&okres=6105&obec=595411

Vedoucí bystřického turistického infocentra, zlatého medailisty na podílu zadluženosti Bystřice, na naši adresu "kverulantů" uvádí: "Pokud někteří lidé jenom mlátí hubou a vyžadují diskuze o všem, pak by také měli někdy něco pořádného udělat."

Rád bych se pana Jurmana zeptal, jak to myslel, a co pořádného a konkrétního naši zvolení zastupitelé udělali pro město (kromě zadlužování města a zájmu o vlastní kapsu)? A co konkrétně on? Prestižní značku EDEN neberu, to je výsledek práce paní Königové. Jsou to pohlednice, leporela?

Datum 28.08.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Volba pro Bystřici?

Odpovědět

Jediný relevantní zdroj je www.volby.cz

Doufám, že mne do toho "naši" nepočítáš. Já se tímto výrokem zasažen necítím.

Poslední odstavec je snaha vyprovokovat osobní souboj, kdo dál dočůrá. Příště ti to smažu.

Datum 29.08.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Volba pro Bystřici?

Odpovědět

První odkaz je totiž z posledních voleb r. 2010, druhý odkaz z voleb roku 2006. Rozdílů je tam tedy poměrně dost, až na špičku vedení.

Ne, tebe tam nepočítám, spíše sebe. Nezapomeň, že bystřická diskuze byla Pačiskou zrušena právě kvůli mě, ne kvůli tobě. Pokud ale nejsou schopní nevhodné příspěvky eliminovat, a pořád se jenom vymlouvají na to, že nemají čas a musí se věnovat jiné "práci", tak je chyba právě na jejich straně. Tady z tvojí pozice admina korekce funguje naprosto parádně a bez problémů. Proč to nefungovalo tam, toť otázkou. Patrně je v tom lenost a pohodlnost a v neposlední řadě elegantní zbavení se zodpovědnosti se zodpovídat otázky všech občanů tohoto města.

V třetím odstavci nejde o osobní souboj, ale legitimně žádám pana Jurmana, aby mi sdělil, co pro město za posledních 7 let, co je ve funkci vedoucího TIC, konkrétního udělal, pokud se chvástá takovými výroky, jaké jsem citoval v předchozím příspěvku a jaké má vyvěšené na jeho stránkách. On je přece, narozdíl ode mě, za to městem placený, a ne jen tak ledabyle. Plat se dá zjistit z roční uzávěrky města vydělením počtu zaměstnanců s tím, že vedoucí má víc, než jeho 2 podřízení. A pokud si někdo někoho na něco zaplatí, tak také očekává finanční přínos, jinak je to jenom loutka, která ani neurazí, ale ani nenadchne. Já v bývalé práci, kde jsem byl zaměstnancem, jsem také musel měsíčně fakturovat minimálně 60 tisíc, aby mi dali základní plat 20 tisíc a prémie 10 tisíc, tudíž firma na mě 30 tisíc vydělávala. Pokud jsem nenafakturoval, a bylo to třeba i vinou dovolené, tak jsem prostě prémie nedostal. Nyní je to tak, že to co si pod OSVČ vydělám, to mám a už mi nikdo nic nemůže sebrat (kromě desátků státu v podobě sociálního, zdravotního a daní z příjmů).

Datum 29.08.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Volba pro Bystřici?

Odpovědět

Zajímavý je pokles volební účasti v Bystřici. V roce 2006 51,94%, 2010 48,12%. Když už lidé nezvednou zadek ani při volbách, které se jich bezprostředně týkají, jejich apatie a nedůvěra v místní politiku je alarmující.

Ptej se instituce, která ho zaměstnává: městského úřadu, proč tato funkce existuje a co ti má jako občanovi přinést.

Datum 29.08.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Volba pro Bystřici?

Odpovědět

No rozdíl poklesu 4% není nikterak dramatický. Já se klidně a bez mučení přiznám, že patřím do těch, kteří nevolili nikdy a nikoho, neb nevidím jejich žádný konkrétní přínos pro město, kromě toho, že se jednou měsíčně sejdou a něco odhlasují, s čímž nemusím souhlasit. Ikdyby "můj zastupitel" hlasoval PROTI, tak ho přehlasuje většina ostatních.
A jak jsem se setkal u volících, řada z nich volí "svého zastupitele" ne podle toho, co dotyčný dokázal a umí, ale dle toho, jak sympaticky či nesympaticky vypadá podle fotky. Mohl bych se ptát, co pro nás konkrétního udělaly neparlametní strany Volba pro Bystřici a nebo Sdružení pro rozvoj regionu Bystřicko. Na internetu na stránkách Bystřice nemohu nikde najít jejich odkaz, jejich program, a reference plnění jejich slibů a jejich dokonaných činů. Získání ROP dotací, jimiž se Bystřičtí tak chvástají, je totiž hlavně práce Burianova ECEATu, jejichž peřím se tu vytahují - jeho sdružení je na to přímo specializované.

Mohu jen otázku? Tys volil? A kdo je "tvůj zastupitel"? Pokud to není tajné a můžeš to sem pustit veřejně...

Datum 30.08.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Volba pro Bystřici?

Odpovědět

Ano, 4 procentní body nevypadají dramaticky. Ale že už přes polovinu voličů nepřijde, to je dost podstatná zpráva.

A co se na to podívat z druhé strany? Tím, že pro někoho hlasuješ, snižuješ zisk toho, koho tam naopak nechceš. ;-)

Programy měly formu letáků. Nejvíce místa zabíraly fotky. "Program" by se dal shrnout do věty "budem dělat, co jsme dělali doteď".

Pokud si dobře vzpomínám, zaškrtnul jsem několik jmen z ODS a zbytek dal KDU-ČSL. Za "svého" nepovažuji žádného zastupitele. Abych se s některým mohl ztotožnit, musel by prosazovat program, který bych podpořil ve volbách. A to jaksi nefunguje, jak je popsáno v článku.

Datum 30.08.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Volba pro Bystřici?

Odpovědět

Ano, tím, že bych hlasovat pro někoho jiného, bych ubíral body špičce. Ti ale mají takovou rezervu hlasů (Pačiska nad 2.100, Vojta nad 1.600), že je tací jednotliví rebelové jako my vůbec nevyvedou z míry.

A dostali se tebou někteří volení alespoň do městského zastupitelstva, když už si nemůžeš vzpomenout na jména (nebo je spíš nechceš uvést, což je pochopitelné)?

Jinak kdybys měl realizovat to, co píšeš v posledním odstavci, musel by jsi v Bystřici založit svoji stranu / sdružení, aktivně prosazovat svůj program a pak ideálně být lidmi zvolen jedním z nich. Což vůbec není jednoduché. Ale i Volba pro Bystřici a Sdružení pro rozvoj bystřického regionu museli nějak začínat...

Já už v jednom občanském sdružení jsem, a to Za rozvoj Kraví hory, ale toto Pavlíčkovo sdružení je spíše ekologicky (geologicky) a nikoliv politicky motivované a zaměřené. Jdeme s jádrem, proti solárníkům (mnozí z řad bursíkovců) a přehnaně zeleným zemědělcům, zejména z Habří, kteří nyní hystericky argumentují únikem, aniž by se provedl základní průzkum vhodnosti podloží a skalního masivu. Musíme ale zachovat chladnou hlavu, neboť plánovaného otevření úložiště v r. 2065 se nejspíše nedožijeme.

Datum 30.08.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Volba pro Bystřici?

Odpovědět

Nj, čím víc lidí si tohle řekne, tím pevnější mají pozici. Ty stovky, tisíce hlasů přece taky tvoří jednotliví lidé. Jenže na rozdíl od tebe oni ten zadek k volbám zvedli. A tak mají svého starostu.

Nemá smysl diskutovat o jménech, tím se zakrývá význam programů.

Kdyby existující strany dělaly skutečně politiku, jistě bych si mezi nimi vybral.

Tahle sdružení "nezávislých" jsou destruktivním projevem nepolitické politiky dělané "odborníky" a "osobnostmi". Lidé z nich se chovají jak neřízené střely a zájmem, který nejvíce prosazují, je ten jejich.

Přidat nový příspěvek