Unesená země

04.03.2021 23:51

Zhruba od poloviny února jakoby se otevřela stavidla a lidé na sociálních sítích i novináři, s výjimkou zaměstnanců Agrofertu, se předhánějí v tom, kdo nápaditěji zkritizuje Andreje Babiše. I oportunisté, kteří se s ním vyvezli nahoru a dobře znali jeho povahu, chvatně opouštějí potápějící se loď a hledají jiná vhodná plavidla ke svezení. Stále silnější kořeny zapouští představa, že viník rozkladu ekonomiky, společnosti i zdravotnictví je jasný, po sněmovních volbách bude odstaven od moci a spolu s ním zmizí i všechny problémy. To je ovšem krátkozraký pohled, který opomíjí širší souvislosti.

Možná by odpovídal realitě v nějaké banánové republice, kde si moc přivlastnila vojenská junta, to však není případ České republiky. Andrej Babiš se stal předsedou vlády na základě voleb, v nichž ANO 2011 získalo 1 500 113 hlasů. Ačkoliv se ANO 2011 mohlo opřít o mediální komplex a finanční možnosti svého majitele, voliči vybírali svobodně z 31 kandidujících subjektů. Rovněž volební právo mohli vykonávat naprosto bez kontroly a nebezpečí perzekucí, které byly pravidlem v nedemokratických volbách před rokem 1989. Přes jeden a půl milionu lidí si tak zcela svobodně vybralo jako své reprezentanty představitele ANO 2011 a především Andeje Babiše.

Přitom v roce 2017 se Babiš pohyboval již pátým rokem ve vrcholné politice, díky čemuž byla známa řada podrobností o jeho podnikatelských metodách a osobnostních rysech, takže jeho tehdejší voliči dnes nemohou předstírat překvapení. Samozřejmě úspěch v roce 2017 a žádný Babiš-politik by neexistovaly bez voleb v roce 2013, kdy pro ANO 2011 hlasovalo 927 240 lidí. V té době sice nebyly údaje o jeho osobě ještě tak dostupné, na druhou stranu jeho tehdejší elektorát tvořili lidé mladší, s vyšším vzděláním a z větších měst, kteří byli schopni si informace obstarat. Ani u nich tedy nelze přijmout, že nevěděli, komu svěřují moc.

Díky tomu, že mezi volbami 2013 a 2017 dokázal Babiš provést fenomenální rošádu původního elektorátu, který stihnul zklamat, za seniory, lidi s nižším vzděláním a obyvatele malých měst a venkova, lze předpokládat, že v obou volbách pro ANO hlasovalo nejméně 1,7 milionu unikátních voličů. Se znalostí jeho dosavadního života a kariéry tito lidé věděli, nebo bez většího úsilí vědět mohli, že podporují člověka sebestředného, jehož jediný světonázor, motivace a uznávaná hodnota je vlastní prospěch. Účelový přesun od jedné voličské skupiny k diametrálně odlišné dokazoval, že se jedná o osobu schopnou na základě průzkumů veřejného mínění kdykoliv převrátit obsah a směřování prováděné politiky.

Takto nastavená osobnost, pokud je dosazena do vedoucí úlohy, nevyhnutelně způsobuje rozklad řádu a chaos. Dokud trvá konjunktura, lze narůstající neefektivitu zakrývat čím dál větším množstvím peněz, avšak pokud se růst disponibilních zdrojů zpomalí, nebo se objeví nějaká komplexní a déletrvající hrozba, rozleptané struktury nedokáží provést účinnou akci a přichází zkáza.

Primární příčinou naší nynější krize tak není vláda Andreje Babiše, ale svobodné rozhodnutí jednoho a půl až dvou milionů Čechů hlasovat pro hnutí Andreje Babiše. Babišovi příznivci si sice jeho vyzdvižením do premiérského křesla zajistili určité výhody, například velkoryse valorizované penze, ale když se počasí pokazilo, poznávají i negativní důsledky své volby. Člověk, kterého dostali k moci je totiž naprosto neschopný ochránit jádro svého elektorátu, seniory, mezi nimiž si čínský virus vybírá nejvíce obětí. Pokud by vládli jiní politici, krize kolem čínského viru by probíhala jinak, a jen těžko si lze představit, že hůř. Bohužel i kvůli tomu, že v posledních sněmovních volbách se 40% voličů rozhodlo nehlasovat, čímž fakticky podpořilo vítěze, se podařilo menšině příznivců ANO 2011 stáhnout do bažiny celou zemi.

Nevoliči Andreje Babiše považují jeho selhání za natolik evidentní, že považují rychlé zhroucení podpory za nevyhnutelné. Jak je tedy možné, že podle nejnovějšího volebního modelu by pro ANO 2011 v únoru hlasovalo 26,8%  voličů, jen o 3 procentní body méně než před čtyřmi lety? Důvodem je to, že se Babišovi voliči mentálně odpoutali od zbytku společnosti a probíhající jevy interpretují a prožívají odlišně. Především si nepřipouští souvislost mezi současným všeobjímajícím rozkladem a jejich čtyři roky starým rozhodnutím volit Babiše, a příčiny hledají v nepříznivých „okolnostech“ či lidech sabotujících „jediné možné“ řešení.

Aby členové této skupiny i nadále setrvali v paralelním vesmíru, a za situace, kdy nelze zabránit, aby se k nim dostávaly informace odhalující Babišovo destruktivní chování, je klíčové potlačit racionální složku jejich osobností ve prospěch emocí, například vyvoláním tzv. stockholmského syndromu.

Stockholmský syndrom je označení psychologické reakce, v níž si osoba zbavená svobody a ohrožená na životě vytvoří „pozitivní“ emoční vazbu k lidem, kteří tuto situaci způsobili, typicky únoscům či jiným trýznitelům. Pocit ohrožení v současné době zajišťuje neustávající příliv špatných a ještě horších dat z ministerstva zdravotnictví, jejichž pravdivost nelze prakticky ověřit. Únosci vyžadují pod hrozbou většího či delšího utrpení bezpodmínečné plnění jakýchkoliv svých příkazů, Nás o svobody připravují stále restriktivnější nařízení vlády, které občany redukují téměř na vězně, jimž je dovoleno jen pracovat, obstarat jídlo a jinak být zavřený doma. Vymáhání zákazů provádí stále agresivnější represivní aparát státu, který byl dokonce rozšířen i o armádu. Přitom nasadit armádu nikoliv už k pomoci, jako při povodních, ale k potlačování odporu vlastního obyvatelstva, se neodvážila ani KSČ v listopadu 1989. Jednou překročený Rubikon bude v budoucnu snazší překročit znovu, a proto k tomu nemělo nikdy dojít.  

Pro oběti stockholmského syndromu je typické, že sebebanálnější vstřícné gesto únosců u nich vyvolává neadekvátní vděk. Právě ten očekává vláda od podnikatelů, jimž rozděluje (nedostatečné) kompenzace, nebo od lidí, jimž je aplikována vakcína, vydávaná za cestu na svobodu. Velmi rychle také oběť začíná vnímat únosce jako záruku své bezpečnosti, a proto odmítá aktivity těch, kteří únosce oslabují či chtějí dokonce odstranit. A nakonec, když je oběť osvobozena a hrozba odstraněna, dostavuje se vděk únosci za darovaný život.      

Kroky současné vlády mají na značnou část veřejnosti traumatizující účinky, jsou s to stockholmský syndrom vyvolat a zřejmě vyvolávají. V takové situaci je další kritika Babišovy vlády sice nezbytným přesvědčováním již přesvědčených, nicméně množinu jeho stoupenců nezmenšuje, ale naopak zatvrzuje. K tomu, aby se podpora ANO 2011 začala snižovat, je nezbytné začít odstraňovat zdroje traumatu, jimiž jsou vládní restrikce. To je úkol opozice, která, jestliže jej nezvládne, opozicí i zůstane. Pokles emočního napětí umožní voličům racionálně zhodnotit výsledky Babišova vládnutí a snad i svou odpovědnost za jeho instalování do funkce předsedy vlády.      

Pro všechny ostatní občany je základním poučením z posledního roku, že výsledek voleb má skutečné a zásadní důsledky pro život každého jednoho člověka a velmi závisí na tom, kdo vládne. Proto záleží na každém hlasu a nejít volit je nezodpovědné k sobě i ostatním. A koho podpořit je nutné pečlivě zvažovat, jelikož počasí se opět může kdykoliv zhoršit a špatně vybraný vůdce znovu selže.   

Zpět

Diskusní téma: Unesená země

Datum 19.03.2021

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek PCR vs. antigen

Odpovědět

RT-PCR testy na covid-19 jsou podstatně účinnější, než-li testy antigenní a dostáváme se téměř ke 100% jistoty detekce viru (což ovšem neznamená, že nakažený člověk je covid nemocný, pokud nevykazuje žádné symptomy, a nevědomky může vir šířit, jde o tzv. "superpřenašeče").

Může nám pan Švestka, co by i expert na edpidemiologii, jenž efektivitu těchto testů zde v diskuzi zpochybňuje, poslat odkaz na relevantní zdroj informací, jako že my testujeme PCR se více replikačních fázích (cyklech) než Němci? Mne by to zajímalo, neb mám indicie, že mnoho testů a postupů máme s Němci shodné a některá diagnostická zařízená jsou přímo od nich.

Datum 20.03.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: PCR vs. antigen

Odpovědět

https://www.zdraveforum.cz/texty/to_PCR_testy.pdf

Datum 13.03.2021

Vložil Jozda

Titulek Výpomoc armády

Odpovědět

Za mě OK, v epidemii pomáhají policisté, hasiči, tak nechápu, co má pan Švestka proti vojákům, co mimo jiné postavili polní nemocnice, podílí se na stavbě očkovacích centrer a za to jim patří velký dík! V článku tyto zásluhy nezmíněny, což je docela škoda. Pan Švestka vidí ten covidový svět hodně jednobarevně. Najde na tom vůbec něco pozitivního?

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3282694-vojaci-pomahaji-s-covidem-do-kasaren-je-omezeny-vstup

Datum 14.03.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Výpomoc armády

Odpovědět

Policisté a hasiči dělají svou práci, za kterou berou plat. Jistě jim však můžete poděkovat, stejně jako třeba prodavačkám.

Pokud nechápete, co mám proti nasazení vojáků na občany, četl jste článek málo pozorně, protože je to v něm celkem polopaticky podané.

Hledání pozitiv vede k tomu, že si člověk na suspendovaná občanská práva zvykne, stejně jako se to stalo za normalizace. Naopak jen ten, kdo si nezvykne, v nové normalitě se nezabydlí, nepřestane požadovat obnovení občanských práv a svobod.

Datum 14.03.2021

Vložil Jozda

Titulek Re: Re: Výpomoc armády

Odpovědět

Pěkný den. Chápu to tedy tak správně, že vojínům, kteří žádný plat nepobírají, za jejich práci neděkujete? Pokud byste byl v jejich kůži a na jejich místě, tak byste příkazy neposlouchal a radši dezertoval?

Někteří lidé, co nepotřebují cestovat mezi okresy se s těmi vojáky ani nepotkají. Naopak potkat se mohou třeba v domovech důchodců, kde mohou pomáhat zařizovat dodávky testů a vakcín a přemisťovat lidi. Ale i tam jsou návštěvy bez prokázání testu ne staršího 72 hodin zakázány.

Pane Švestko, každý si přeje obnovení práv a svobod do původního stavu. Za tohoto stavu to ale stále není možné. Proč Němci jsou tak trpěliví a ukáznění a ačkoliv mají 8x více obyvatel, podobné restrikce, tak mají nyní podobný počet nakažených? Toto nám vysvětlete. Co dělají Němci správně? Jsou trpělivější a ukázněnější než my, čecháčci se švejkovským syndromem, tedy odpor a vysmívání se a podvádění (např. zatajení nemoci v práci a úmyslné vyhýbání se karanténě) pak to s námi dopadá, jak to dopadá?

Datum 15.03.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Výpomoc armády

Odpovědět

Už 16 let máme plně profesionální armádu. Všichni její příslušníci berou plat. Není nutné dezertovat, stačí dát výpověď.

Jaký je počet nakažených (nemocných)? Veřejně známy jsou jen počty pozitivních testů, což je úplně neco jiného.

Kolik dělají v Německu cyklů při PCR testech? Nejsou vysoké počty pozitivních testů v ČR důsledkem toho, že se u nás dělá 40 cyklů?

Datum 15.03.2021

Vložil Jozda

Titulek Re: Re: Re: Re: Výpomoc armády

Odpovědět

Máte pravdu. Nedošlo mi, že základní služba byla u nás zrušena. Takže jde o klasické lampasáky. Vojáci mají velmi slušné platy, žádné výpovědi nečekám. To se dá čekat spíše ve zdravotnictví, kde ty tlaky jsou vyšší.

Je nutno posuzovat všechny testy, i ty antigenní. V předchozím pracovním týdnu to bylo okolo 150 tisíc testů denně, což není až zas tak málo a na to dělat milion testů denně prostě nemáme. A nezdá se mi, že by Německo bylo v testování nějak pozadu. Pak se ještě více nabízí otázka, co Němci dělají lépe, že mají nižší nakaženost obyvatelstva? Bude to v chování lidí, kteří na opatření už rezignují a jsou apatičtí.

Datum 16.03.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Výpomoc armády

Odpovědět

Anebo to bude tím, že Němci dělají při PCR testech méně cyklů. Antigenní testy se do statistik nepočítají, jejich pozitivní výsledek musí být potvrzen PCR.

Datum 16.03.2021

Vložil Jozda

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Výpomoc armády

Odpovědět

Musím trochu oponovat, neb v některých městech němci plošně testovali zdravotníky a staré lidi v domovech, což u nás neproběhlo ani náhodou a i přesto měli nižší čísla nakažených. Vy máte data, kolik PCR testů Němci denně provádí? U nás to bylo např. včera okolo 14.000 diagnostických testů (kam spadá i PCR).

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/tri-nemecka-mesta-zvladaji-covid-a-ukazuji-jak/r~ad394cb25f0011ebb408ac1f6b220ee8/

Datum 06.03.2021

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Komančové

Odpovědět

"Přitom nasadit armádu nikoliv už k pomoci, jako při povodních, ale k potlačování odporu vlastního obyvatelstva, se neodvážila ani KSČ v listopadu 1989."

Kolik vám v roce 1989 bylo pane Švestko, abyste vypustil tento blábol?

Za prvé: vojáci jen vypomáhají policii s kontrolou na silnicích na hranicích okresů a nikoho silově nepotlačují. Mnohdy se snaží vypomáhat zdravotníkům v domovech seniorů, v našem okolí např. na Mitrově. Ale chápu, že to zaslepený anticovid - odpůrce nechápe a nepochopí. Prostě policistů je málo, takže na výpomoc nastoupila armáda.

Za druhé: v Praze na národní třídě, Václaváku apod. zasahovaly s obušky a vodními děly ozbrojené složky komunistického režimu, milicionáři, esenbáci. Viz komunista "mlátička" Ondráček, co se stal dokonce poslancem. Dělat, jako že komunisté byli mírnější, je mírně řečeno totálně překroucená lež. Dneska obuškama nikdo nikoho nemlátí!!! Možná by stálo za to si situaci ze sametové revoluce připomenout z nějakého dobového snímku...

Datum 07.03.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Komančové

Odpovědět

Úkolem armády je chránit občany před vnějším nepřítelem. Jakmile začne momentálně vládnoucí klika využívat její sílu proti vlastnímu obyvatelstvu, dochází k vychýlení rovnováhy moci ve prospěch této kliky. A vojáci mají momentálně stejné pravomoci jako policisté, včetně používání donucovacích prostředků a zbraní. Jediné, co jim vláda neumožnila, je na cokoliv se ptát ("podání vysvětlení"). Dosud povolení používat proti vlastním občanům násilí neměli, proto je to překročení Rubikonu.

Co tedy dělají Babišovi oponenti špatně?

Datum 07.03.2021

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Komančové

Odpovědět

Vy máte nějaké příklady, kdy naše armáda násilím zasahovala proti obyvatelstvu? O ničem takovém nevím. Pouze pomáhali policii kontrolovat a legitimovat osoby na silnicích při přejezdech okresů, nic víc, nic míň. Dnešní demonstrace v Praze proti protiepidemickým opatřením (jako je např. nošené roušek) potírala pouze a jen policie. Oprávněně, protože je zákaz shromažďování a lidi tam byli namačkaní hlava na hlavě a bez ochranných prostředků. Tak prosím nepřekrucujte a nepište tu nepravdy.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3279662-v-sobotu-pribylo-9066-pripadu-covidu-19-jde-o-treti-nejvyssi-vikendovy-vysledek

Datum 08.03.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Komančové

Odpovědět

Podstatné je, že tu pravomoc vojáci mají. To je ta změna.

Teprve se ukáže, zda policie zasahovala oprávněně. Soudy mohou označit současná opatření vlády opět za protiústavní.

Datum 08.03.2021

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Re: Re: Komančové

Odpovědět

Utíkáte mi z dotazu. Ptal jsem se na důkazy násilí od armády. Na pravomoc se zeptejte Hamáčka a Metnara, ne Babiše, tito jsou za toto posílení ruku v ruce zodpovědní. Když prostě nemají lidi, tak musí přesvědčit jiné a musí to být státní zaměstnanec nebo člověk povinnou službou povolaný.

Jinak si myslím, že v Praze policie zasahovala oprávněně. V souladu s dnešními opatřeními není povoleno se hromadně scházet, a to i venku, mají na to i limit, který byl překročen. Nehledě na to, že ti demonstranté si dělali dobrý den, tj. kašlali na ochranu a nedodržení 2m odstupů, navíc ještě hulákali a řvali a to se viru vesele daří a šíří se dál a přeskakuje z člověka na člověka. Díky nim se zase šíření viru podpoří, dělají vše pro promoření a hatí protiepidemická opatření a vysmívají se jim. Neskutečná hyperanarchie. Ať se podívají do sousedního Německa, tam si toto ukáznění němci nemohou dovolit. Zase se začínám stydět za svůj národ.

Datum 09.03.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Komančové

Odpovědět

V tuto chvíli nevím o případu, kdy by voják použil při vymáhání vládních restrikcí násilí. Ale pro donucení samozřejmě stačí už jen to, že příkazuje člověk ozbrojený a s povolením násilí použít.

Současné pravomoci získali vojáci na základě nařízení vlády.

Pokud vládě k vymáhání všech restrikcí nestačí ani více než 40 000 policistů, svědčí to o excesivnosti nařízení.

Podezření z porušování vládních nařízení na demonstraci nepochybně dospějí k soudům, a tam se ukáže.

V tom případě doporučuji odstěhovat se a najít si lepší národ.

Datum 09.03.2021

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Komančové

Odpovědět

Tak vidíte. Proč tedy srovnáváte současné dění v armádě s chováním represe za totality, když z toho děláte nafukovací bublinu? Mimochodem, policisté jsou také ozbrojení, také mohou přiměřeně použít sílu a nikomu to problém nedělá, jen vám.

Kdo je vláda? Koalice ANO+SOCDEM. V hlasování se opírá o hlasy komunistů.

Tento týden jde dle p.ministra Blatného do tuhého, tak co byste laskavě dělal na jejich místě? Kritizovat z vaší strany je laciné, ale dát vlastní recept, to už ne. Vy byste to obyvatelstvo v klidu nechal virem promořit, že... no ono k tomu stejně vše směřuje a to jsou slova epidemiologů. Můžeme si za to sami.

Vláda je v právu, a pokud podá žalobu na vládu (stát) nějaký prokazatelně nechráněný demonstrant, který se choval nezodpovědně, nemá stejně moc velkých šancí. Nejvyšší státní zastupitelé jsou také ovládáni (či chcete-li podjatí) a někteří až nyní po 3 letech vytáhli změny ve volebním systému (viz Rychetský z ústavního soudu a jeho opožděný "nález"), což zase ovlivnila opozice, resp. k tomu zřejmě dala podnět. Takže máme co věřit našim zkorumpovaným a ovlivnitelným soudům, kteří nejsou nezávislí ani za mák?

Jo už uvažuju o tom Německu, finančně bych si dosti přilepšil.

Datum 10.03.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Komančové

Odpovědět

Nechápu, co bych měl vidět. Že vojáci (zatím asi) nepoužívají fyzické násilí? To jsem ani nikdy netvrdil. Psal jsem, že k takovému nasazení jako současná vláda, se neodvážili ani komunisti v Listopadu. A to platí.

Návrhů přichází ze všech stran spousta, ale tato vláda o ně nestojí.

Podle čísel o pozitivních testech je promoření zjevně cíl této vlády. Promoření a navíc devastace ekonomiky a společnosti.

Má celkem velké šance, protože vláda nedokáže obhájit selektivnost opatření. Proč má být omezeno ústavní právo demonstrovat, když např. setkávání v zaměstnání je povoleno.

Souhlasím, já bych v tak zkorumpované zemi taky nevydržel ani minutu.

Datum 10.03.2021

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Komančové

Odpovědět

Nejde o odvahu, ale o extrémní pandemickou situaci, ve které se naše země nachází po více než 100 letech. Vy to nepochopíte... NEMAJÍ jinou možnost. Kterákoliv vláda na Babišově místě by velmi pravděpodobně ze zoufalství konala podobně.

Cíl byl, je a bude oploštění křivky a klesající trend. Že už tu máme čtvrtý nárůst a "vlnu", za to tedy může vláda? Ne, za to mohou nezodpovědní ignoranti, co se nechrání a kašlou na opatření. Toto mi nevyvrátíte.

Shromažďovací právo bez roušek a setkávání lidí v práci a v prodejnách s rouškami je něco naprosto jiného a neslučitelného.

Tak se taky odstěhujte. Nikdo vás nenutí být v tomto oranžovorudém zapadákově. Spisovatel taky nadává, ale přesto zůstává v místě, kde je jedna z nejvyšších koncentrací komunistů...

Datum 05.03.2021

Vložil Pavel H.

Titulek Nesouhlas

Odpovědět

Možná by to chtělo si před psaním článků sundat ideologické brýle, tohle je totiž blábol. Volby totiž Babiš nevyhrává proto, že by byl takový superman. Vyhrává je proto, že jeho političtí soupeři včetně koaliční ČSSD jsou takoví tragédi. A bohužel pro vás má ještě spousta lidí v živé paměti, když tady vládli „ti druzí“. A než se do mě pustíte – Babiše jsem nevolil.

Datum 06.03.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Nesouhlas

Odpovědět

"Ti druzí" byli nahrazeni novými lidmi. Strany si zachovaly názvy, ale jejich představitelé jsou jiní.

Co tedy dělají Babišovi oponenti špatně?