U křečků

20.01.2022 23:54

Ke konci listopadu loňského roku držely české domácnosti na termínovaných i netermínovaných vkladech u bank 3,26 bilionu korun, dalších 733 mld. korun měly v investičních fondech a 554 mld. korun v penzijních fondech. Oproti tomu suma všech úvěrů domácnostem činila u bankovních institucí 2 biliony korun, přičemž tento ukazatel byl v posledních dvou letech tažen nahoru jednoznačně financováním bydlení, jehož objem vzrostl o 330 mld. Kč (26%). Převaha úspor nad půjčkami a dominantní postavení úvěrů na bydlení nad spotřebitelskými úvěry, které slouží k financování provozních nákladů domácností, potvrzují pověst Čechů jako spořivého národa.

Vztah k penězům je jedním z rysů národní povahy a vzhledem k významu peněz v životě lze s jeho pomocí odhalit další charakteristiky českého naturelu. Šetření jakožto vytváření zásoby v dobách hojnosti na časy horší je odrazem skeptického pohledu na budoucnost, od níž Čech očekává nemilá překvapení. Člověk, který do budoucna hledí s důvěrou, že bude mít dostatek příležitostí zajistit si slušné příjmy, že mu stát nebude plody jeho práce neúměrně danit a že technologický a společenský pokrok povedou ke všeobecnému růstu životní úrovně, nebude tolik inklinovat ke spoření a bude, například jako Američan, ochotný financovat i běžné výdaje z úvěru. Odvaha zadlužovat se koreluje s obecnou schopností národa podstupovat riziko: prozkoumávat nové cesty, vynalézat, inovovat, zakládat podniky, jít do konfliktu, včetně ozbrojeného. Připravenost čelit nejistotám během života přirozeně klesá, a proto také stále se zvyšující průměrný věk Čechů posiluje tendenci vytvářet úspory.  

V české společnosti tak více než ochotu hledat nové výzvy vidíme snahu chránit se před ztrátami, a to i za cenu nevyužití některých příležitostí. V zaměstnání je preferována stabilní pozice ideálně ve veřejné správě. Ani ambiciózní lidé toužící po bohatství se angažmá ve státních službách nevyhýbají, neboť i tam se díky zapojení do klientelistických a nepotistických struktur mohou dobře zajistit. Stabilní zaměstnání přirozeně nebývají štědře honorována, a aby si mohli Češi pořídit statky, po nichž touží, vyhledávají slevy, které u nás přerostly do specifického fenoménu letákových akcí. Touha mít co nejvíce za co nejméně, třebas i v nižší kvalitě, je dalším z rysů národní povahy.

Předchozí výčet si neklade ambici být úplným popisem českého naturelu, ale je dostatečnou demonstrací toho, jak je tendence vytvářet úspory propojena s ostatními charakteristikami češství vazbami, které udržují komplexní celek národní povahy. Spořivost je natolik vrostlá do českého Já, že je považována za důležitou ctnost, kterou člověk nevyžaduje jen od sebe a své rodiny, ale i od lidí, kteří jej reprezentují: politiků. Skeptický Čech si sice nedělá iluze, že nebudou krást, ale očekává od nich alespoň to, že se budou řídit národním heslem „Žer, ale nemlaskej!“ Při utrácení veřejných prostředků je důležité, aby věc nepůsobila draze, byť třeba ve skutečnosti drahá bude.

Tlak na politickou sféru, aby omezila tvorbu dluhů, se občas projeví pozitivně, to když se k moci dostane garnitura, která se pokusí ořezat neefektivní výdaje, ale také může vést k udržování nadbytečných rezerv. A to je případ Bystřice.

Finanční prostředky na běžných účtech města Bystřice nad Pernštejnem ke konci roku. Zdroj dat: Závěrečné účty města.   

Z grafu je patrný dlouhodobý nárůst peněžních rezerv města, které jen v letech 2019 a 2020 stouply o více než 40 mil. Kč. Kvůli dlouhodobě nefunkční aplikaci Klikací rozpočet nelze před vydáním závěrečného účtu města zjistit přesné údaje o hospodaření v loňském roce, ale vzhledem ke struktuře schváleného rozpočtu a vývoji ekonomiky lze předpokládat, že opět skončil v přebytku, takže objem rezerv dále stoupnul. Byť takový vývoj může z výše uvedených důvodů nejeden volič považovat za pozitivní, ve skutečnosti není dobrou vizitkou místních politiků.

Dlouhodobé shromažďování peněz by bylo obhajitelné, například pokud by byly v plánu nějaké mimořádné investice s náklady přesahujícími možnosti ročního rozpočtu, ale v takové situaci se naše město nenachází. Bezmála sedmnáct let vládnoucí koalice vedená ČSSD vybírá dražší investiční akce výhradně podle toho, zda na ně lze čerpat dotaci, nikoliv na základě zhodnocení jejich potřebnosti. Sice se tak nebuduje to, co by život občanů nejvíce zlepšilo, ale je možné stále vykazovat nějakou činnost a díky preferenci dotovaných akcí na konci roku rozpočet vypadá hezky. Smyslem obecní samosprávy však není produkovat pěkné závěrky ani dělat radost bruselským byrokratům, kteří podle svých zájmů určují, kam budou směřovat subvence a co se tedy u nás pod současnou koalicí bude stavět. Posláním města je poskytovat občanům služby. A když dlouhodobě není schopné účelně, efektivně a hospodárně utratit částku, která už se blíží třem čtvrtinám všech schválených výdajů na rok 2022, potom poskytuje méně služeb, než by mohlo a mělo.

Navíc, a tento problém odhalila v plné nahotě současná vlna zdražování, nadbytečné finanční rezervy ztrácí působením inflace svou hodnotu, takže dnes za ně mohou politici poskytnout občanům méně služeb, než mohli před rokem dvěma. Každý rok sice zastupitelé svěřují 30-50 mil. Kč bankám k investicím na peněžním trhu, leč efekt takového opatření je spíše kosmetický. Jednak investované prostředky tvoří jen zlomek disponibilních zdrojů, jejichž většinu nadále užírá inflace na běžných účtech, jednak zvolená investiční strategie je a musí být velmi opatrná, protože čím vyšší potenciální výnos, tím vyšší riziko ztráty vkladu, jednak případ Key Investments stále nabádá k obezřetnosti.

Vedle přípravy na velkou investiční akci může být relevantním důvodem pro shromažďování úspor i tvorba finančního polštáře na horší časy. Ty přišly právě nyní v souvislosti s růstem cen energií.

Zatímco smlouvu o dodávkách elektřiny na rok 2021 uzavřeli představitelé města už v polovině roku 2020, vloni z nějakého důvodu váhali a promeškali čas, kdy mohli stihnout provést zadávací řízení za ještě přijatelné ceny. Až prosinci 2021, s vidinou, že od 1. ledna dojde k ukončení dodávek, byli donuceni chytit se stébla a smlouvy vysoutěžili na komoditní burze. Kvůli nákupu na poslední chvíli a v čase historicky nejvyšších cen tak město bude odebírat elektřinu ze sítě nízkého napětí bez DPH v nízkém tarifu za 5-5,80 Kč/kWh (oproti 1-1,30 Kč v roce 2021) a ve vysokém tarifu za 5,10-6 Kč (oproti 1,10-1,60 Kč). Za odběry ze sítě vysokého napětí zaplatí 5,20 Kč/kWh bez DPH (oproti 1,30 Kč).

Okamžitou a nejlépe viditelnou reakcí na zdražení elektřiny bylo vypínání veřejného osvětlení v nočních hodinách, které bylo zahájeno pokoutně, bez jakékoliv diskuse a bez vysvětlení občanům. Autor článku je poslední, který by si stěžoval, že je na ulicích v noci tma, ovšem veřejné osvětlení není nějaký nadbytečný luxus, nýbrž komunální služba, kterou občan od dobře vedeného města očekává, neboť přispívá k bezpečnosti. Pokud vládu přestane bavit šikanovat občany omezováním svobod, obnoví se snad společenský život a po ulicích se začne i v nočních hodinách pohybovat podstatně více lidí. Nikdo soudný nemůže věřit, že vypnuté veřejné osvětlení nepovede k žádnému zranění či dokonce úmrtí. Minimálně morální odpovědnost pak ponese ten, kdo o něm rozhodl. Tma také dodává odvahy zlodějům a násilníkům, takže snaha uspořit povede ke zvýšení kriminality. Ta se probudí snadno, ovšem potom se jí zbavit je drahé a trvá dlouho. Jestliže představitelé města trvají i přes tyto argumenty na omezování svícení, mělo by se tak dít jen snižováním výkonu či vypínáním části svítidel, aby byla zachována aspoň základní funkce veřejného osvětlení.

Mohl bych pokračovat třeba plnými kontejnery a dalšími příklady nepatřičného šetření subjektu, jemuž leží ladem 175 mil. Kč, ale už stav veřejného osvětlení dostatečně dokládá, že funkcí finančního polštáře není vedle financování mimořádných investic ani krytí nepředvídaných nákladů a zachování obvyklého rozsahu služeb občanům. Vládnoucí koalice nashromáždila finanční rezervy, které není schopna účelně, efektivně a hospodárně utratit, ani ochránit před znehodnocením. Jak s nimi naložit ve prospěch občanů může být zajímavé téma pro podzimní komunální volby.

Zpět

Diskusní téma: U křečků

Datum 12.02.2022

Vložil Dotaz

Titulek Vypínání osvětlení

Odpovědět

Kdepak se toto děje? Na ulici Rudy Vaška? Můžeme být trošku konkrétnější? Kde bydlím já, což je na starým městě, se světla nevypínají.

Datum 16.02.2022

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Vypínání osvětlení

Odpovědět

Stačí se po 11. hodině večerní projít po městě.

Datum 21.03.2022

Vložil Dotaz

Titulek Re: Re: Vypínání osvětlení

Odpovědět

Co je na tom šetřit? Elektřina je drahá, platíme ji všichni ze svých daní...