Tyhle volby nás přijdou draho

20.08.2020 15:36

V pondělí 17. srpna odstartovalo hnutí ANO ostrou kampaň před volbami do krajů a třetiny Senátu, které se uskuteční začátkem října. Stalo se tak na tiskové konferenci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který oznámil obnovení plošné povinnosti nošení roušek ve vybraných prostorách od 1. září. Vzápětí proběhla tisková konference ČSSD, na níž Jan Hamáček představil základní kontury předvolební kampaně sociální demokracie s ústředním mottem V krizi vás ochráníme. Člověk nemusí být milovníkem konspiračních teorií, aby za obsahem a načasováním prohlášení Babišova ministra viděl únik informací o připravované marketingové strategii ČSSD a snahu ANO převzít iniciativu a klíčové téma kampaně sociální demokracie.     

I kdyby se jednalo o náhodu, zásadní je, že ANO a ČSSD zřejmě nastavily základní charakteristiku kampaně: ANO bude odrážet pokusy ČSSD odlákat jí tvrdé voličské jádro tvořené seniory. Z mocenských pozic, které aktuálně ovládá, se tak bude ANO snažit zavádět opatření, která podle ní ocení starší a nízkopříjmoví voliči, a to klidně i na úkor těch částí společnosti, v nichž má ANO tradičně slabou podporu.

Pokud se tedy snaží Hamáček voličům poněkud naivně připomínat své údajné úspěchy na počátku koronavirové patálie, ANO okamžitě kontruje obnovením povinnosti nosit roušky, čímž neutralizuje vliv nějakých minulých zásluh ČSSD a jasně deklaruje: To MY vás chráníme! A aby ten dojem ochrany byl dokonalý, ve středu Vojtěch představil slíbené detaily nařízení, které šly ještě výrazně nad rámec prvního oznámení. Po kratičkém nadechnutí nás tak vrací do režimu, který trval do konce června. Během dvou měsíců volnosti samozřejmě nebyl žádný sektor ekonomiky, až na výjimky, jimž se dařilo i během hospodářské paralýzy, jako supermarkety, zemědělství, stavebnictví a internetové obchody, schopen sanovat ztráty z první poloviny roku. A nyní se blíží další rána, která už definitivně řadě podnikatelů a podniků zlomí vaz a státní rozpočet znovu připraví o desítky miliard příjmů.

Je nesporné, že by si Babiš, který ve skutečnosti rozhoduje o všem, co Vojtěch provádí, nemohl další útok na bohatství občanů, firem a státu dovolit, pokud by mu Poslanecká sněmovna předtím neschválila zcela předčasně půlbilionový schodek, do něhož si schoval desítky miliard vaty, kterou bude moci rozdávat, mimo jiné třeba na pomoc podnikatelskému sektoru. Ten se sice dostal do existenčních problémů v důsledku politiky Babišovy vlády, ale nyní bude muset u stejné vlády prosit o záchranu.

Posílení moci veřejné správy, v jejímž čele stojí, nad soukromou sférou, devastace malého a středního podnikání a prosperita velkých korporací, to vše je v dokonalém souladu s Babišovou mentalitou tíhnoucí ke všemu velkému a centralizovanému, zformovanou v prostředí komunistických elit, do kterého se narodil. Lídr hnutí ANO od počátku svého angažmá v politice prosazuje opatření umožňující vstup státní moci do stále více oblastí života společnosti i jednotlivce a koronavirová krize mu k realizaci tohoto programu poskytla bezprecedentní příležitost a prostředky. Zablokování společnosti na cestě k obnovení normálního života je politické rozhodnutí motivované politickými zájmy, a jestliže Adam Vojtěch zcela vážně tvrdí, že restriktivní opatření budou platit až do jara 2021, potom se jedná jen o projev snahy udržet okno příležitostí otevřené co nejdéle. 

Z hlediska zdravotního a epidemiologického totiž žádný racionální důvod k obnovení povinného nošení roušek neexistuje. Ve chvíli, kdy sice vidíme vyšší počet pozitivně testovaných osob, ale přitom množství závažných případů nemoci se ani zdaleka neblíží limitům českého zdravotnictví, je naopak racionální neklást tomuto vývoji příliš překážek, nechat virus projít populací v době, kdy není oslabena sezónní chřipkou a dovolit mu, aby vyčerpal svůj potenciál se šířit. Přestože bylo nejpozději od konce dubna jasné, že opatření by měla být přijímána dominantně podle míry vytížení zdravotního systému vážnými případy nemoci, dodnes přikládají média rozhodující význam číslu nově evidovaných infikovaných, byť u naprosté většiny z nich proběhne nemoc bez vážných komplikací, nebo přímo bezpříznakově. Sdělovací prostředky tím v nezanedbatelné části společnosti vytváří pocit ohrožení, který ambiciózní epidemiologové typu Rastislava Maďara a Romana Prymuly využívají k budování kariéry a vládnoucí politici jako alibi při posilování své moci. Ani jedna ze zainteresovaných stran nemá zájem na tom, aby téma vyvanulo z prvních stran novin a aby koronavirus bez většího vzrušení zmizel. K neštěstí českých občanů se navíc blíží termín voleb do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu.

V předvolební kampani projevuje ANO eminentní snahu odvést pozornost od lokálních problémů a nepřesvědčivého výkonu funkce či dokonce skandálního chování krajských lídrů (Bohumil Šimek v Jihomoravském, resp. Jaroslava Pokorná Jermanová ve Středočeském kraji) k celostátním tématům, jako je snižování daní a samozřejmě boj s koronavirem. Jenže dnes už společnost nečelí jako na jaře neznámé nemoci a lidé mají osobní zkušenost s dopady restriktivních opatření na jejich svobodu a především životní úroveň. Přestože se tedy v pondělí mohlo zdát obnovení povinnosti nosit roušky jako dobrý nápad slibující vděčnost seniorů, disciplinovaných voličů, negativní reakce veřejnosti přiměly Babiše ve středu začít opět hru na rozzlobeného šéfa, jemuž zdivočel podřízený. Byť je ANO přísně hierarchicky řízený subjekt, v němž musí u každého významnějšího kroku ministr požádat předsedu o svolení, slíbil pozvat si Vojtěcha k podání vysvětlení. Jako člověk s vyvinutým politickým instinktem totiž pochopil, že pokud by opozice zvedla hozenou rukavici a udělala z neschopnosti vlády postupovat efektivně, konzistentně a bez zbytečných škod ústřední téma voleb, mohlo by se jí podařit zmobilizovat k účasti ve volbách značnou část tradičních nevoličů z řad mladších ročníků, takže by ANO před porážkou nemuseli zachránit ani disciplinovaní senioři. Pocit, že restrikce jsou neadekvátní hrozbě, způsobují příliš vysoké škody a dokonce jdou proti lidské důstojnosti, už rozhodně není ojedinělý a nepochybně existuje potenciál pro nějakou politickou stranu, aby se stala reprezentantem zájmů lidí, kteří se odmítají cítit provinile za to, že chtějí jen normální život. Nechme stranou otázku, zda je současná opozice tak odvážného postupu vůbec schopna, ale pokud bude Babiš vnímat nebezpečí jako dostatečně silné, mohl by přikázat Vojtěchovi oslabit je tak, aby zákazníci neztratili chuť chodit do restaurací a barů, ženit se a vdávat, navštěvovat kulturní akce a festivaly, ubytovávat se v hotelích a nechávat se stříhat u kadeřníků.          

Našeho města se nebudou týkat jen volby krajské, ale letos končí také mandát senátorovi za okres Žďár nad Sázavou Františku Bradáčovi (KDU-ČSL), který už funkci obhajovat nebude. Místo něj lidovci nasadí Josefa Klementa, jenž získal podporu ODS. Hlavním protivníkem společného pravicového kandidáta bude nepochybně starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD), kterému při tradičně nízké volební účasti mohou, jako dřívějším kandidujícím starostům, vítězství zajistit příznivci z jeho města. Do povědomí širší veřejnosti se pokusil dostat vyhlášením války českému letectvu, které nás údajně nesnesitelně obtěžuje hlukem. Je otázka, jak toto a podobná lokální témata obstojí v soustředěné snaze Andreje Babiše odklonit pozornost k celostátní politice. Centralizovaná kampaň ANO však bohužel nestojí na střetu programů a osobností, ale tvoří ji v podstatě jen korumpování voličů drahými dárečky a v důsledku ještě dražšími restrikcemi. Je na nás, zda se 2. a 3. října tomuto způsobu vedení kampaně a politiky postavíme.                

Zpět

Diskusní téma: Tyhle volby nás přijdou draho

Datum 01.09.2020

Vložil Roman Prímanápad

Titulek Připadá mi nesmyslné, že se rouška stává politickým symbolem nesvobody

Odpovědět

Připadá mi nesmyslné, že se rouška stává politickým symbolem nesvobody, říká Prymula

Proti těmto pravidlům v pondělí demonstrovaly desítky lidí. V Plzni a Teplicích kritizovali hlavně chaos, který podle nich nařízení doprovází. V Ostravě navíc opět vyzvali k demisi ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Koronavirová krize je podle organizátorů zpolitizovaná a roušky považují za symbol nesvobody. Například zakladatelka iniciativy Občanská neposlušnost zase tvrdí, že roušky mohou mít i negativní dopady na zdraví.

Jste občansky neposlušný, pane Švestko? Zajímavé je, že neprotestovali v Praze, kde je nejvíce nakažených a na covid protestovaných lidí.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3173808-pripada-mi-nesmyslne-ze-se-rouska-stava-politickym-symbolem-nesvobody-rika-prymula

Datum 03.09.2020

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Připadá mi nesmyslné, že se rouška stává politickým symbolem nesvobody

Odpovědět

Včera 2.9. od dubna byl nejvyšší denní nárůst nakažených, přes 500...

viz graf na odkaze https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Opět další argument pro správnost zavedení roušek. Čísla nakažených neklesají, ale neustále rostou a nyní tempo zase nabralo rychlost.

Datum 03.09.2020

Vložil Jozda

Titulek Re: Re: Připadá mi nesmyslné, že se rouška stává politickým symbolem nesvobody

Odpovědět

Dnes u nás rekordní nárůst 650 nakažených, nejvíce od začátku pandemie. Někteří by roušky za tohoto stavu ani nechtěli nosit?

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3175404-ve-stredu-pribylo-v-cesku-rekordnich-650-pripadu-nakazy-koronavirem

Datum 03.09.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Připadá mi nesmyslné, že se rouška stává politickým symbolem nesvobody

Odpovědět

Stále nechápete, že tu SARS-CoV-19 bude už natrvalo. Takže se s ním dříve či později setká každý. Relevantní jsou tedy jen údaje o tom, jak vytížené jsou kapacity zdravotního systému vážnými případy. A tam je zatím dostatečná rezerva.

Datum 04.09.2020

Vložil Jozda

Titulek Re: Re: Re: Re: Připadá mi nesmyslné, že se rouška stává politickým symbolem nesvobody

Odpovědět

Já to chápu, taky nikde netvrdím, že nemoc vymizí! Mimochodem lámeme rekordy, dneska 680 nakažených, máme nejrychlejší tempo v centrální Evropě, vir zřejmě mutuje a slábne, protože hospitalizovaných je méně, a o tom se bavme. Fakta, pane Švestko...

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3176247-cesko-ma-rekordni-prirustek-nakazenych-koronavirem-v-nemocnicich-se-ale-leci-lidi

Datum 05.09.2020

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Připadá mi nesmyslné, že se rouška stává politickým symbolem nesvobody

Odpovědět

Včera rekordní nárůst 798 nakažených... Praha bude v nošení roušek přitvrzovat. A je to tak správně. Ti anarchisti, co naříkají, že je to obtěžuje, ať je nenosí, třeba je jejich záměr se nakazit.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3176997-v-patek-pribylo-v-cesku-skoro-osm-set-nakazenych-koronavirem

Datum 26.08.2020

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Co říkáte na stresovné?

Odpovědět

Ne tyhle, ale i příští volby v roce 2021 nás vyjdou draho. Spíš bych pane Švestka řešil tzv. "stresovné", v současné době schvalovaný příspěvek všem současným důchodcům, jak invalidním, tak i starobním důchodcům na roušky jako kompenzace covidu. Co vy na to? Geniální předvolební dárečky a uplácení voličů od našeho báťušky Babiška a jeho poskoků, včetně rozhazovačné Schillerové a populární bojovnice na sociální případy Maláčové.

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3169506-prispivame-vsem-skupinam-haji-bonus-pro-duchodce-schillerova-zhorsi-vztah-mezi

Datum 26.08.2020

Vložil Kalous

Titulek Život na dluh

Odpovědět

Njn, projídací rozpočet, co byste chtěli... ale kdo ty gigantické dluhy bude platit, to už těm rozhazujícím nedojde. Každý Čecháček a Moraváček bez ohledu jestli je mu rok nebo sto let dluží našemu zkrachovalému státu už přes 170 táců. No není to supr?

Datum 26.08.2020

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Život na dluh

Odpovědět

Na jednu stranu rozhazují a na druhou chtějí šetřit. No oboje mi dokupy fakt nejde.

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3170193-ministri-hledaji-jak-usetrit-razantni-skrty-si-pry-nemohou-dovolit

Datum 27.08.2020

Vložil Robot.

Titulek Re: Život na dluh

Odpovědět

Co tady fňukáš? Jdi k volbám,tam se to dá změnit ne tady.

Datum 27.08.2020

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Život na dluh

Odpovědět

K volbám chodím, ale je to stejně houby platný.

Datum 26.08.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Co říkáte na stresovné?

Odpovědět

To je prostě na všech těch lidech, kterým to vadí, aby aspoň zvedli zadky z gaučů a došli k volbám. A jestli ani to nedokáží, tak si holt zasloužíme zadluženou budoucnost, kterou nám Babiš chystá...

Datum 27.08.2020

Vložil Jozda

Titulek Re: Re: Co říkáte na stresovné?

Odpovědět

Jo důchodci půjdou k volbám a poděkují Andrejovi a Šilerové za stresovné kobližné svým hlasem. A kolik že jich máme? 3,5 milionu. Státních zaměstnanců tedy učitelů, úředníků, policajtů, hasičů, máme 0,5 milionu, to je dohromady 4 mega. Silný voličský potenciál ANO+ČSSD+KSČM.

Datum 31.08.2020

Vložil T

Titulek Re: Re: Re: Co říkáte na stresovné?

Odpovědět

Copak máš proti důchodcům? Podle tebe si žijí nad poměry? Copak ti žere ? Asi bys chtěl aby důchodci nedostali vůbec nic. Nejlépe kdyby zemřeli . Že?

Datum 31.08.2020

Vložil Jozda

Titulek Re: Re: Re: Re: Co říkáte na stresovné?

Odpovědět

Vůbec nic proti nim nemám. Důchody se jim každoročně zvyšují o valorizaci a současná mírně vyšší inflace okolo 3% (samozřejmě jako důsledek epidemie covidu) neopravňuje koalici takto rozhazovat. Viděl jste včerejší Otázky Václava Moravce a diskuzi s guvernérem ČNB Rusnokem? Asi ne. Podle něho je to hazard a klasický předvolební úplatek ANO+ČSSD. Taky mu to budete vyčítat?

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/220411030500830/

Datum 31.08.2020

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Co říkáte na stresovné?

Odpovědět

Jo a říká to taky i hlavní ekonomka Raiffaissen Bank Helena Horská, proč třeba taky nepřidají na sociálnímu příspěvku matkám samoživitelkám s dětma? Ty mají podle mě těžší život než starobní důchodci.

Datum 31.08.2020

Vložil Jozda

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co říkáte na stresovné?

Odpovědět

Souhlasím. Vychovávat děti, být na ně sám, a vedle toho ještě chodit do práce a vše skloubit dokupy je daleko složitější, než život důchodců, kteří už toto neřeší, byť mají třeba problémy se zdravím a s mobilitou. Nevím, co tu fňukají, mají v průměru skoro 15 tisíc. Pokud mají vysoké výdaje na léky, tak už to za ně řeší zdravotní pojišťovna. Nájemné malého bytu 1+1 v BnP se pohybuje okolo 5 tisíc měsíčně i se zálohama, což je asi třetinová položka. Je pan nebo paní T. taky důchodce (důchodkyně)?


"Průměrný důchod byl na konci prvního pololetí 2020 ve výši 14 397 Kč." https://www.investujeme.cz/clanky/prumerny-duchod-cr-2020/

Datum 01.09.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Co říkáte na stresovné?

Odpovědět

Nepodstrkujte druhým pitomé postoje.

Rozumný důchodce chápe, že na jeho důchod musí někdo vydělat. A pokud se dělníkovi vezme a dá důchodci, bude se dělníkovi i jeho rodině žít hůř. Proto rozumný důchodce bere ohledy na ostatní a je ke slibovaným dárkům skeptický.

Datum 03.09.2020

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Co říkáte na stresovné?

Odpovědět

Skeptický? Pokud slibovaný bonus 5k v prosinci dostane, asi těžko se ho bude vzdávat nebo odmítat. Takový důchodce neexistuje nebo spíše bych ho chtěl vidět.

Datum 23.08.2020

Vložil Robot.

Titulek ČT 24

Odpovědět

Hlavní šiřitel strachu mezi lidmi .