Seriózní partner

17.03.2022 23:51

Stejně jako řada dalších měst, i Bystřice nabízí s cílem udržet zaměstnanost a zpomalit pokles počtu obyvatel podnikatelům pozemky za podnákladové ceny, aby na nich zřídili nové provozovny či zázemí svého byznysu. Asi největší zájem o ně byl v letech 2015-2017, kdy se v očekávání ekonomického růstu po konci vleklé recese, způsobené finanční krizí, začala rychle zaplňovat průmyslová zóna u vlakového nádraží. Jelikož tamní plochy nemohly uspokojit poptávku, začalo město prodávat i parcely v Domaníku podél silnice k letišti a následně také pozemky v areálu bývalého Čemolenu.     

V průmyslové zóně u nádraží tehdy bezmála 7,3 ha vlastnila finská korporace K. Hartwall, která je koupila od města v roce 2006 za 80 Kč/m2. Součástí kupní smlouvy bylo i předkupní právo města, ale vzhledem k tomu, že v té době ještě neexistovala povinnost uveřejňovat smlouvy v Registru smluv, jeho přesná formulace není veřejně známá. Nicméně lze předpokládat, že zakládalo právo města odkoupit pozemky zpět, pokud nebude stavba dokončena v určité lhůtě. Z výstavby závodu nakonec sešlo, ale když město potřebovalo v roce 2016 plochy pro nové investory, předkupní právo uplatněno nebylo a zaplatilo firmě K. Hartwall 340 Kč/m2 + DPH. Znovunabyté pozemky obratem prodalo za 100 Kč/m2 + DPH a následně je ještě zasíťovalo. Příběh Hartwallu mohl být poučením, ale, jak se dále ukáže, nebyl.

Také pozemky v Domanínku u silnice k letišti byly zpočátku prodávány za 100 Kč/m2 + DPH, jelikož jim v okamžiku prodeje chybělo napojení na vodovod a kanalizaci. Poté, co město zaplatilo ze svého při generální rekonstrukcí vodohospodářské infrastruktury v Domanínku prodloužení řadů do nové průmyslové zóny, cena se zvýšila na 200 Kč/m2 + DPH.    

V roce 2016 se v Bystřici v souvislosti se záměrem města podpořit vznik soukromého domu pro seniory objevila Zuzana Parisi, která vystupuje v desítkách firem s nejrůznějšími obory podnikání a s ne příliš věrohodnou vlastnickou strukturou. Jí reprezentované korporaci REALAFI se město zavázalo odprodat pozemky na Sídlišti II pro výstavbu starobince (s ohledem na dispozici se to lépe nazvat nedá). Záměr ovšem ani přes zrušení původní smlouvy a uzavření nové kvůli přeprojektování budovy zatím nepostoupil do fáze realizace. Přesto společnosti zastupitelé stále vycházejí vstříc a naposledy v roce 2020 prodloužili lhůtu pro zahájení stavby do roku 2022.

Při pobytu v Bystřici však nemohlo paní Parisi uniknout, že město prodává parcely pro výrobní objekty za podnákladovou cenu. Přišla tedy s vágním projektem výstavby haly pro výrobu komponentů pro automobilový průmysl. Na jeho základě zastupitelstvo v prosinci 2016 odsouhlasilo prodej pozemku v Domanínku o výměře 3 500 m2 za 200 Kč/m2 + DPH firmě REALIMMO Czech. O finanční síle korporace a serióznosti záměru vypovídá, že smlouva byla podepsána po déle než půl roce, v červenci 2017. Od té doby se na pozemku nedělo nic, a už vůbec ne jakákoliv stavba haly, až do začátku letošního roku, kdy se na stránkách Sreality objevila nabídka na prodej předmětné parcely za cenu 2 000 Kč/m2. Přitom na pozemku stále vázlo předkupní právo města, zapsané v katastru nemovitostí.

Jelikož ubíhaly týdny, nabídka byla stále aktivní a nic nenasvědčovalo tomu, že Bystřice hodlá předkupní právo uplatnit, byla informace o záměru předána představitelům města. Ti byli nuceni jednat a kontaktovali jednatele firmy, který jim měl sdělit, že se jedná o pochybení jednotlivce a nabídka bude stažena. Těžko se věří tomu, že existuje firma, v níž nějaký subalterní pracovník dle své libovůle rozprodává majetek a rozhoduje samostatně i o ceně, jejíž stanovení je obvykle vyhrazeno nejvyššímu vedení. Pravděpodobnější proto je, že se o žádné nedopatření nejedná a korporace spoléhala na to, že před prodejem město předkupní právo ztratí.

Podle smlouvy má totiž nabyvatel právo žádat o výmaz práva poté, co nabyde právní moci stavební povolení, a jsou zahájeny zemní (tedy ani ne stavební) práce odpovídající projektu. Toto vstřícné ujednání sice pomáhá seriózním podnikatelům k získání úvěru pro dofinancování stavby, ale otevírá prostor spekulantům, kterým stačí získat povolení a přemístit nějakou zeminu, aby nabyli právo nakládat s lacině získaným pozemkem zcela volně. I z toho, že v inzerátu byl uveden předpoklad získání stavebního povolení v nejbližší době, lze usuzovat, že REALIMMO Czech o tomto omezení dobře vědělo.

kupní smlouvě se firma zavázala zahájit stavbu do dvou let po podpisu, tedy do července 2019. Až do letošního roku byli zástupci města při vymáhání tohoto závazku zcela pasivní, což vysvětlovali tím, že v době prodeje nebyl pozemek napojen na vodovod a kanalizaci. I kdyby se se ovšem lhůta počítala až od připojení k sítím, k němuž došlo na přelomu let 2017 a 2018, stejně měli situaci nejméně rok a půl řešit. Firma nedodržení termínu obhajuje na počátku chybějícími sítěmi a následně samozřejmě dopady čínského viru.

O skutečných cílech firmy také mnohé napovídá, jak se měnilo zamýšlené využití pozemku. Z komunikace mezi společností a starostou vyplývá, že původně deklarovaný výrobní závod pro automotive byl záhy po prodeji nahrazen technologickým centrem postaveným s dotací. Neúspěch při jejím získání byl důvodem, proč pozemek dlouhou dobu ležel ladem. A nyní korporace tvrdí, že pracuje na budově se čtyřmi samostatnými jednotkami, z nichž tři má v úmyslu pronajmout či prodat a jednu si ponechat. K čemu by jednotky měly sloužit, specifikováno nebylo. Lze ovšem pochybovat, že minimálně v případě části provozované REALIMMO Czech se bude jednat o výrobní provoz. Jak již vyplývá z názvu společnosti, předmětem její činnosti je realitní development a podle účetních závěrek jsou její tržby za prodej veškerého zboží nula korun českých.

Jako řešení problému s nedodržením smlouvy starosta s jednatelem firmy domluvil prodloužení termínu pro zahájení zemních prací do konce června letošního roku a tento návrh přeložil zastupitelům, kteří jej odsouhlasili. Nevadila jim flagrantní neserióznost firmy, ani bezelstné přiznání, že hodlá stavbu pronajmout či rozprodat, ani to, že sama velmi pravděpodobně nic vyrábět nebude, čímž je popřen smysl prodeje pozemku za podnákladovou cenu. REALIMMO Czech sice asi neprodá jednorázově celou parcelu za desetinásobek kupní ceny, jak zamýšlelo, ale přesto bude moci realizovat významný zisk, aniž by musela cokoliv vyrábět, jen developmentem.

Těžko pochopitelnou vstřícností zastupitelé ztratili možnost získat zpět rozsáhlou parcelu o výměře 3 000 m2 a převést ji na podnikatele, který má zájem něco hmotného produkovat. Navíc v situaci, kdy jsou všechny zasíťované výrobní pozemky až na jeden malý už rozprodány a příprava další plochy pro výrobu, která se nachází u Centra Eden přes koleje naproti zóně u nádraží, nebyla ani zahájena.         

 

Zpět

Diskusní téma: Seriózní partner

Datum 21.03.2022

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Bystřičtí zaprodanci

Odpovědět

Krásný příklad realitních spekulantů, kteří jen kšeftují s pozemky... a že za to v BnP nepadají hlavy těch, co podepisují tyto pro město tyto absolutně nevýhodné smlouvy, nezavazující kupce k ničemu? Vždyť je to do očí bijící korupce a podvod. Zase se na závěr někdo hezky napakoval. Proč je město tak hloupé a prodává poměrně cenné pozemky hluboko pod cenou, aby je pak někdo chytřejší obratem ruky otočil a prodal za dráž? Neskutečné pirátství.