Proč si nevzít, když rozdávají

25.12.2020 23:54

V letech 2015 a 2016 byli současný starosta Pačiska a tehdejší místostarosta Vojta vyšetřováni pro podezření, že si nechali nelegálně vyplácet od městských firem a z rozpočtu města odměny, na něž neměli nárok. Prověřování příjmů od městských společností skončilo poté, co představitelé těchto firem absurdně prohlásili, že tyto neoprávněné platby nepovažují za škodu, jejíž vznik je přitom podmínkou pro uložení trestu. U každoročních odměn z městského rozpočtu pak policejní orgán konstatoval, že probíhaly zcela mimo možnosti stanovené zákonem, ale odpovědnost lze vyvozovat pouze politickou, nikoliv trestněprávní. A vrácení bezdůvodně vyplacených prostředků se lze domáhat v civilním řízení u soudu. K čemuž nedošlo, protože starosta a místostarosta přirozeně nebyli ochotni sami proti sobě vést soudní spor. Přestože policejní šetření nevedlo k vrácení neoprávněných plateb, oba aspoň přestali pobírat odměny za angažmá v městských korporacích a nenechávali si vyplácet ani mimořádné odměny z rozpočtu. Až doteď.       

V mezičase zákonodárci totiž reagovali na skutečnost, že bystřičtí politici nebyli zdaleka jediní, kteří si chtěli sáhnout na více peněz, než jim přiznává zákon. Aby dosavadní postupy na hraně zákona legalizovali a především stanovili přesná a transparentní pravidla, vytvořili novelou zákona o obcích možnost poskytnout členovi zastupitelstva mimořádnou odměnu za splnění mimořádných nebo zvláště významných úkolů obce. Prémii schvaluje zastupitelstvo a její maximální výše za jeden rok byla stanovena na dvojnásobek běžné měsíční odměny.

Letos si její vyplacení prostřednictvím tajemníka Vojty navrhli starosta Pačiska a místostarosta Horák, a to rovnou v nejvyšší možné částce. Jelikož nařízení vlády stanovuje bystřickému starostovi běžnou měsíční odměnu 72 387 Kč a místostarostovi 63 700 Kč, řekli si o mimořádnou odměnu ve výši 144 774 Kč, resp. 127 400 Kč (všechny částky v „hrubém“). Díky tomu mimochodem starostův celoroční hrubý příjem z funkce překročí 1 mil. Kč, což je na Bystřici opravdu vysoce nadstandardní výdělek. Tato suma navíc nezahrnuje benefity, které mohou politici čerpat, např. stravenky, ošatné, příspěvek na dovolenou a další.  Jelikož zákonodárci jako podmínku poskytnutí mimořádné odměny určili její odůvodnění, lze z usnesení rady č. 20-16-07 vyčíst, za co peníze chtějí.   

U starosty je na prvním místě uvedeno řízení krizového štábu v čase boje s čínským virem. Působnost starosty v oblasti krizového řízení stanovuje především krizový zákon, který mu mimo jiné ukládá povinnost zřídit a řídit krizový štáb nebo řídit a kontrolovat činnosti k řešení krizových situací. Jedná se tedy o zákonem určené úkoly, které sice starosta vykonává výjimečně, ale zákonodárce odměnu za jejich provádění zohlednil, stejně jako u ostatních svěřených povinností, ve výši běžné odměny. V souvislosti s bojem proti čínskému viru jsem také neznamenal žádnou významnou iniciativu našeho starosty. S nabídkou aktivit na pomoc občanům přicházely soukromé osoby či představitelé neziskových organizací, kterým obec v některých případech následně poskytla určitou podporu.     

Dále má být starosta oceněn za osobní podíl na organizaci oslav výročí povýšení Bystřice na město a za podíl na včasném dokončení pódia před knihovnou na náměstí. Příprava, povolování a kontrola provádění staveb či organizace kulturních akcí jsou přitom činnosti, které spadají do působnosti městských úředníků či personálu kulturního domu. Znamená to tedy, že starosta plnil úkoly místo zaměstnanců města? Pakliže ano, byla jim zkrácena výplata za dobu, kdy za ně pracoval starosta?     

Jako třetí zásluhu usnesení rady zmiňuje postoupení nároku na financování 30 lůžek v domově pro seniory z Nového Města na Moravě do Bystřice, které umožní výstavbu zařízení sociálních služeb dotovaného z krajského rozpočtu. Tím může být filiálka ALZHEIMER HOME GROUP, za níž stojí problematická slovenská investiční skupina Penta Investments. Záměr na prodej pozemku byl již uveřejněn.

Posledním oceňovaným počinem starosty je vyjednání navýšení kapacity základní umělecké školy o 50 žáků, které umožnilo otevřít nový studijní obor – tanec. Stejně jako u zařízení sociálních služeb se jedná o výsledek politických jednání, která tvoří běžnou, nikoliv mimořádnou součást výkonu politické funkce.       

Místostarostovi Horákovi bylo vyplacení mimořádné odměny navrženo v prvé řadě za podíl na realizaci výstavby rodinných a bytových domů na Rovinkách. Usnesení jeho aktivity v této věci nepopisuje podrobněji, ale i zde platí, že se jedná pravděpodobně o agendu svěřenou úředníkům městského úřadu. A především je otázka, zda z výstavby na Rovinkách má větší prospěch obec a její občané, či developeři, kteří zasíťované pozemky a bytovky rozprodali za tržní ceny. Rovněž v případě údajných zásluh na získání dotace na cyklostezku do Domanína a na naučnou stezku na kopci Hora, na realizaci pumptrackové dráhy v Lužánkách a na provádění dohledu nad většinou investičních akcí města, je namístě se ptát, proč je nutná místostarostova ingerence do povinností úřednického aparátu radnice.

Zastupitelé se rozhodli Horáka odměnit také za rozvoj spolupráce obcí prostřednictvím Mikroregionu Bystřicko, kde působí jako místopředseda. Konkrétní aktivity v této věci usnesení opět neuvádí a v dokumentech mikroregionu nelze vysledovat žádné jeho mimořádné nasazení. Posledním oceňovaným počinem je podíl na oživení destinační společnosti Koruna Vysočiny a jí prováděného marketingu. Ve skutečnosti to byli úplně stejní komunální politici ve vrcholných orgánech spolku, kteří jej pod předchozím ředitelem kanceláře Vechetou nechali dojít k úplné paralýze. A pokud začal v posledním roce vykazovat aspoň základní známky života, je to zásluhou nové ředitelky kanceláře. Přesto se původní sliby o účinném marketingu rychle posilujícím cestovní ruch na Českomoravské vrchovině ani zdaleka nepřiblížily naplnění.

Pokud zastupitelé na základě výše uvedených důvodů odsouhlasili vyplacení mimořádných odměn, naznačuje to, že stále nepochopili rozdíl mezi výkonem politické funkce a zaměstnáním. Starosta či místostarosta nejsou zaměstnanci s jasně vymezeným pracovištěm, pracovní dobou a náplní činnosti. Zákonem mají stanoveny jen základní úkoly, např. v oblasti zmiňovaného krizového řízení, a vše ostatní vykonávají výhradně na základě svého uvážení a rozhodnutí či z pověření koaliční většinou, kterou reprezentují. Je klidně možné, aby mimo zákonného minima nedělali vůbec nic, pokud s tímto záměrem předem seznámí voliče v předvolebním programu a zastupitelé jim to budou tolerovat. Na druhou stranu, jestliže slíbí voličům realizaci nějakých cílů, potom si sami určují svůj denní program a vykonávané činnosti. Standardní odměna je finančně zabezpečuje, aby po čas výkonu mandátu mohli uskutečňovat své sliby, např. výstavbu domu pro seniory. Jestliže si politik samostatně určuje svoji agendu, potom lze jen obtížně nějaký úkol považovat za mimořádný.

Všechny činnosti, uvedené v usnesení, na sebe starosta, resp. místostarosta, vzal dobrovolně. Ačkoliv žádná z nich nebyla jednorázového charakteru a vykonávána v akutním nebezpečí prodlení, ani jeden z nich nepožádal zastupitelstvo, aby je pověřilo splněním konkrétního úkolu. Teprve v případě, že by zastupitelé předem vyjádřili souhlas s aktivitou, která by byla odůvodněně označena za mimořádnou, bylo by legitimní po úspěšném splnění úkolu požadovat jednorázovou odměnu. Zde však došlo k tomu, že si starosta a místostarosta sami přisvojili určité činnosti, které sami následně označili za mimořádné a nakonec požádali o jejich zaplacení.   

O své blaho však pečují i další reprezentanti současné vládnoucí skupiny. Třeba letos instalovaný nový jednatel Areálu sportu a kultury Jan Illek si přečetl pracovní smlouvy zaměstnanců firmy a zjistil, že mají pět týdnů dovolené, zatímco on jen čtyři. A přestože svoji smlouvu včetně všech podmínek dobrovolně podepsal, požádal o schválení týdne dovolené navíc, čemuž rada města vyhověla. Už v létě se mu přitom podařilo odkoupit městský pozemek u jeho domu za denním stacionářem pod Horou. Za polovinu parcely o výměře téměř 1000 m2, určené územním plánem k bydlení v rodinných domech, zaplatil 150 Kč/m2 bez DPH, zbytek jej stál dokonce jen 80 Kč/m2 bez DPH. No, zřejmě už vyřešil všechny ekonomické potíže jím vedené korporace a zbývá mu tak spousta času věnovat se osobním zájmům…        

Zpět

Diskusní téma: Proč si nevzít, když rozdávají

Datum 11.01.2021

Vložil Ekonom

Titulek Eden centre je žumpa

Odpovědět

Dobrý den, jsem si absolutně jistý, že ne všechny společnosti mají potenciál být výdělečnými. Jedno vím jistě. Kdyby se zemědělská půda města pronajala konkurenčnímu podniku, tak by zde kladný výsledek byl, a to velmi výrazný. Bez hnutí prstem.

Datum 07.01.2021

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Dotaz na p.Tomáška

Odpovědět

Pane Tomášku, a vám jako nevadí, že si starosta mimořádně nárokuje "prémii", která přesahuje částku odměn pro za rok 2019 pro 10 trenérů (loni to bylo pravděpodobně podstatně méně)? Myslíte si, že taky odmakal 1600 hodin navíc ve svém volném čase za nuznou sazbu 85 Kč/hod? Vzhledem k tomu, že jste jako ředitel zimáku pravděpodobně poslušný a loajální městu i svému nadřízenému, tak kladnou odpověď ve sví podstatě ani nečekám. Ale díky za upřímnost!

Datum 08.01.2021

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Dotaz na p.Tomáška

Odpovědět

To se tedy šeredně mýlíte... pan Tomášek není žádným ředitelem zimáku, ale jen předsedou spolku Bruslařského klubu Zubři Bystřice nad Pernštejnem. To je tedy rozdíl... nicméně dá se čekat, že bude poslouchat svého chlebodárce, provozovatele i vlastníka zimáku zároveň. Být jím, tak si ale dupnu, protože za směšných 85 Kč/hod čistého dnes nedělá ani uklízečka veřejných záchodků nebo popelář. Ostudné!

Datum 08.01.2021

Vložil Petr Tomášek

Titulek Re: Dotaz na p.Tomáška

Odpovědět

Vážený kolemjdoucí,
mým chlebodárcem je jen a pouze můj zaměstnavatel, který s vedením města nemá nic společného. Proto Vám s klidným srdcem odpovím. Jako předsedovi klubu je mi to srdečně jedno, protože zastávám ten názor, že sport všeobecně by měl být apolitický (což v našem zaprděném městě někdy není bohužel opravdu tak jednoduché). Tu částku zde není nutné omílat pořád dokola - já ji uvedl jen proto, abych se tady nedočítal takové kraviny, jakože "trenéři si mastí kapsu". Ona je zároveň i docela fajn, protože sama o sobě dokazuje, že ti lidi to fakt dělají, protože to mají rádi a dobrovolně.
No a jako občanovi se mi to prostě nelíbí a nesouhlasím s tím.

Datum 07.01.2021

Vložil Jozda

Titulek Řízení krizového štábu?

Odpovědět

To přece byla právě role pana profesora a plukovníka v záloze Prymuly, ne? ;-))) BnP žádný "krizový štáb" nemá, a většinu krizových situací řeší hygienici, hasiči a někde i vojáci (jak jsem četl v Bystřicku okolo domova důchodců v Mitrově). Těm patří odměny a prémie navíc! Ti fyzicky skutečně něco dělali. Starosta s místostarostou již mají nahrabáno dost.

Datum 07.01.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Řízení krizového štábu?

Odpovědět

Ústřední krizový štáb řídí ministr vnitra. Pod ním jsou krizové štáby krajů a obcí. Obce potřebují krizové štáby pro situace, které se dotýkají třeba jen jejich obvodu.

Datum 04.01.2021

Vložil Pavel H.

Titulek opačný názor

Odpovědět

Já například na to mám opačný názor. A uvedené odměny vidím i jako kompenzaci nesmyslného zákazu odměny uvolněného zastupitele za členství v dozorčích anebo výkonných orgánech firem. Je přece nelogické, abych dělal dobře něco, za co nedostanu zaplaceno a měl za něco odpovědnost zadarmo. A aby měli o náročné pozice zájem kvalitní lidé, musí být kvalitně zaplaceni. Ono totiž nestačí chtít a snažit se, ono se to hlavně musí umět. A že tito dělají svou práci dobře vidí každý, kdo není zaslepený nenávistí. Nejlépe o tom asi svědčí to, že stávající starosta vyhrál čtvery poslední volby. Na druhou stranu rozumím tomu, že si někteří lidé mohou myslet, že by se práce pro město či obec měla dělat i třeba zdarma. Většinou to bývají ti, kteří ve svém profesním životě nedokázali zhola nic.

Datum 04.01.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: opačný názor

Odpovědět

Myslíte, že o práci v orgánech městských firem není zájem? Že politici v nich být musí, protože nikdo jiný to dělat nechce? Tomu jistě nikdo nevěří. Do těchto funkcí se nedělají výběrová řízení, v nichž by uspěli ti nejlepší, ty se získávají přes konexe. Obecně souhlasím, že kvalitní lidé mají být dobře zaplaceni. Současný způsob obsazování orgánů firem ovšem vůbec kvalitu nezohledňuje.

To je velmi dobrý postřeh, že komunální firmy mají vést lidé, kteří to umí. Bystřice je nejlepším příkladem toho, že praxe je od uvedné teorie značně vzdálená, o čemž svědčí tristní ekonomické výsledky městských korporací.

Jinak k tomu, že politici jsou placeni jednou paušální odměnou za všechny úkoly, které na sebe dobrovolně převzali, jsem psal v článku. Bystřičtí uvolnění zastupitelé nedělají zadarmo.

Datum 05.01.2021

Vložil Pavel H.

Titulek Re: Re: opačný názor

Odpovědět

Vůbec jste můj příspěvek nepochopil. Já přece nepíšu, že o práci v orgánech městských firem není zájem. Já píšu o tom, že „nestačí chtít, že se to hlavně musí umět“. Že by to měli být lidé, kteří v profesním životě něco dokázali. Že výběr těchto lidí nekoresponduje s Vaším viděním světa je mi líto. Anebo vlastně není, to je Váš problém, se kterým jste zjevně v menšině. Jenom by mě zajímalo, jestli vůbec existuje někdo, kdo Vaše předpoklady splňuje – samozřejmě kromě Vás samého. Vy vidíte za účastí městského politika ve firemních orgánech peníze, já vidím třeba i snahu o přehled o jejím hospodaření, za firmu má totiž minimálně i politickou odpovědnost. Navíc předpokládám, že i předchozí politické reprezentace města prosazovaly stejnou praxi. Co se týče Vaší věty že „politici jsou placeni jednou paušální částkou za všechny úkoly, …“ – zmiňovaná existence nařízení vlády 318/2017 vypovídá o tom, že si to zákonodárci nemyslí. Názorům pana Švestky navzdory. Jediné s čím souhlasím je to, že pokud má městská firma tristní ekonomické výsledky, mělo by to vedení města řešit. Samozřejmě s vědomím toho, že ne na všechny činnosti je možné pohlížet jenom ekonomicky, protože by to pak nejspíš vedlo k tomu, že by na většině míst v republice skončily třeba kulturní domy, sportovní haly či koupaliště (abych použil Váš příklad z článku). Vám by to zřejmě nevadilo, věřte mi ale, že většině lidí ano.

Datum 05.01.2021

Vložil Nespokojený

Titulek Re: Re: Re: opačný názor

Odpovědět

Přečetl jste si článek o hospodaření města? https://obystricinp.webnode.cz/news/hospodareni-mesta-2018-porazeni-a-vitezove1/

Zřejmě ne. Protože z něho je jasné, kdo umí a kdo neumí. Samozřejmě že na prvním místě je ona ekonomie, ať se vám to líbí nebo ne. Dost je toho v účetnictví netransparentního a mám pochyby i o manipulaci s čísly a ovlivňování auditů, ono dnes koupit a podplatit se dá ledasco. Neschopnost se zde dobře maskuje tak, že pro oko občana to vypadá jako schopnost.

Kdo tedy relativně umí? Zisky: Bystřická tepelná, SK Bystřice +BK Zubři (stadion), TS Města a.s.

Kdo neumí? Ztráty: CZV + EDEN (stejné místo výkonu) a Areál sportu a kultury s.r.o. (kulturák+sportovní hala), TIC

Proč ztrátové a neschopné městské firmy nekrachují? Protože jsou do nich neustále lity a pumpovány prachy z městského rozpočtu, takže jsou stále v provozu, byť ztrátovém a peníze jen polykají. Takže vaše představa o krachování městských podniků je velmi lichá. To už by muselo krachovat celé město a k tomu nedojde, neb stále mají dost milionů na příjmové straně (daně, nájemné z bytů, poplatky za psy, popelnice, atd.). Tím také říkám, že se neskutečně neplýtvá a že peníze místo užitečnějších projektů pro lidi, třeba opravy komunikací a ulic, končívají s černých dírách, kterou je ukázkově dotační projekt CZV-EDEN se samonasazeným Pačiskou a dalšími, který vpodstatě peníze jen spotřebovává, ale negeneruje řádné zisky... je Pačiska "na Mitrovském zámečku" tedy schopný a umí? Za mě jednoznačně NE a největší bystřický propadák v polistopadové éře! Běžte se podívat na podobný projekt a to Babišovo Čapí hnízdo a uviděl byste ten cvrkot bez ohledu na covid! Jelikož premiéra Babiše nemusím, tak tady ukazuje, že jako manažer on a jeho lidi prostě umí! Čapí hnízdo prosperuje daleko více než CZV-EDEN. Daleko vymakanější reklama, marketing a podstatně vyšší návštěvnost, kterou omlouvá snad jen výhodná poloha blízko Prahy.

"pokud má městská firma tristní ekonomické výsledky, mělo by to vedení města řešit." jo měla by, správně napsáno, ale v mnoha městských firmách se mnoho let nemění nic, ale vůbec NIC a město to NEŘEŠÍ, protože samo město v tom má nasazené svoje neschopné lidi.

Datum 06.01.2021

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Re: Re: Re: Re: opačný názor

Odpovědět

Kde jste prosím vzal, že zimní i fotbalový stadion (tedy jak uvádíte SK Bystřice a BK Zubři) vydělávají? Tito také vpodstatě jen spotřebovávají, negenerují zisky a trenéři si s posvěcením rady sypou podobné odměny, jako tam ti nahoře. Zimák budeme ještě hódně dlouho splácet, aby jsme jej poté dostali ve vyslouženém stavu, hodného dalších a nákladných rekonstrukcí... a toto naši chytrolíni neprokoukli.

Datum 06.01.2021

Vložil Nespokojený

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: opačný názor

Odpovědět

Vycházím z článku pana Švestky, ale pravda, o ziscích tam není nic řečené, jen o dotacích a dotace samozřejmě nepředstavuje zisk.

Pane Švestko, jak jste to myslel s těmi vítězi hospodaření za rok 2019 (tedy předloňský rok, nepostižený covidem)?

Datum 07.01.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: opačný názor

Odpovědět

Sportovní kluby se tam dostaly díky tomu, že získaly na dotacích ještě více, než dříve. To je podstata jejich "úspěchu".

Datum 07.01.2021

Vložil Nespokojený

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: opačný názor

Odpovědět

No a není v těch vašich článcích o vítězích a poražených korektní míchat dohromady ty, co si skutečně vydělají s těmi, co jen dostanou a tím pádem se jen vezou? Díky za odpověď.

Datum 08.01.2021

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: opačný názor

Odpovědět

I spolky si přece "vydělaly". Dotace.

Věřím, že čtenář pochopí, že některá "ocenění" jsou myšlena ironicky.

Datum 06.01.2021

Vložil Petr Tomášek

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: opačný názor

Odpovědět

Tak až půjdete pane kolemjdoucí kolem zimáku nebo fotbalového hřiště, stavte se za námi nebo fotbalisty, a račte si aspoň půlhodiny trénovat děti. Pokud těm lidem, které tady neprávem osočujete a kteří se tomu věnují ve svém vlastním volném čase, závidíte těch 85 Kč na hodinu, tak je mi Vás líto. Pro prachy to rozhodně nedělají.

Datum 06.01.2021

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: opačný názor

Odpovědět

Dovolím si citovat doslovně pana Švestku z výše uvedeného odkazu na článek o hospodaření: "Kluboví trenéři si rozdělili na odměnách 136 tis. Kč." tak co tu motáte nějakou směšnou hodinovou sazbu? Zjistěte si jiné odměny a prémie, než tu začnete šermovat s nějakými čísly. Tam už lítají vyšší částky.

Datum 07.01.2021

Vložil Petr Tomášek

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: opačný názor

Odpovědět

Ta částka je pouze pro mládežnické trenéry. Každý klub má více mládežnických kategorií, každá kategorie má dva trenéry. Tak si procvičte jednoduchou násobilku. Když už chcete někoho pomlouvat, tak se aspoň podepište, hrdino.

Datum 07.01.2021

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: opačný názor

Odpovědět

Cituju pana Švestku, se kterým souhlasím a souhlasím také s jeho konstatováním, že cituji: "za tichého souhlasu zastupitelů si řádně mastí kapsu" a nikoho nepomlouvám, fakta jsou fakta, co je psáno je dáno, tak si to s ním vyřiďte prosím, děkuji za pochopení.

Datum 07.01.2021

Vložil Petr Tomášek

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: opačný názor

Odpovědět

Co je psáno, to je dáno? Každý normální člověk by si měl snažit ta "fakta" nějakým způsobem ověřit, pokud se jimi chce, i pod rouškou anonymity, ohánět v diskusi.