Návrh rozpočtu města na rok 2021

10.12.2020 23:51

Zatímco v parlamentu ještě probíhá bouře ve sklenici vody o snížení daní, kterému jsem se věnoval v předchozím článku, rok se kvapem blíží ke konci a je třeba schválit rozpočet města. Návrh rozpočtu na rok 2021 je ke stažení zde.

Oproti zvyklostem je tentokrát slovní shrnutí velmi strohé. V době všeobecné ekonomické nejistoty a kvapně se měnících podmínek by přitom bylo přínosné vědět, z jakých předpokladů tvůrce rozpočtu vycházel a k jakému datu návrh dokončil. Vzhledem k tomu, že poslanci schválili změny daňového systému 20. listopadu a bystřičtí zastupitelé návrh rozpočtu projednávali na neveřejném zasedání o něco později, 25. listopadu, měl by zohledňovat skutečnost, že snížení příjmů z titulu poklesu daňových sazeb je vysoce pravděpodobné. Navíc nelze vyloučit, že vláda stále nebude schopna moderovat promořování populace čínským virem jinak, než zakazováním ekonomických aktivit, čímž zatím očekávaný mírný růst hospodářství zvrátí k opětovnému poklesu.

V tuto chvíli ještě není zcela jasné, jakou podobu budou mít daňové změny na konci legislativního procesu, nicméně zřejmě dojde ke zmírnění toho, co schválili poslanci, navíc výpadek daňových příjmů má být obcím (a krajům) z většiny kompenzován. Z hlediska rozpočtu města nejhorší varianta, tedy poslanecký návrh bez kompenzací, by znamenal snížení výnosu daně z příjmu fyzických osob o čtvrtinu, tzn. asi o 8 mil. Kč. Návrh rozpočtu počítá u této položky s výnosem 24 mil. Kč, o 7,6 mil. Kč méně ve srovnání se skutečností roku 2019, takže adekvátně zohledňuje projednávanou novelu. Výnosy všech centrálně vybíraných a přerozdělovaných daní (vedle příjmových i DPH) mají dosáhnout 111,7 mil. Kč, což je opět bezpečně pod skutečností roku 2019 (131 mil. Kč). Predikce daňových příjmů je tedy spíše opatrná.

Návrh rozpočtu pro příští rok předpokládá při celkových příjmech 213 mil. Kč výdaje ve výši 222,3 mil. Kč a deficit 9,3 mil. Kč, který by měl být pokryt z přebytků minulých let. Rozpočet na letošní rok, který byl koncipován v předkovidové době, přitom očekával příjmy 212,8 mil. Kč, výdaje 215,3 mil. Kč a deficit 2,5 mil. Kč, takže zatímco některé podnikatele přivedla vláda k bankrotu, na bystřické radnici se může hospodařit stále stejně. Ještě názorněji než čísla o příjmech to ukazují plánované výdaje.

Zklamán by byl ten, kdo by pod vlivem razantního propadu ekonomiky očekával přehodnocení a seškrtání provozních výdajů města. Je pravda, že po dlouhém období trvalého růstu mají příští rok stagnovat náklady na městský úřad i na politickou reprezentaci (odměny zastupitelů, radních, starosty…), ale s redukcí personálu se zjevně nepočítá. Úspory nejsou navrhovány ani v případě dotací pro konkrétní kulturní a sportovní akce, u grantových programů na podporu sportu či volnočasových aktivit a nemění se třeba ani subvence pro Areál sportu a kulturní dům.

Nejnákladnější investicí příštího roku má být komplexní rekonstrukce ulice Tyršova, kde má za 7,1 mil. Kč dojít k přestavbě uličního prostoru a rekonstrukci veřejného osvětlení. Nad rámec toho si zde E.On zrekonstruuje kabelové vedení a Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko vodovodní řad a kanalizační stoku. Na dokončení prací v ulici Rud. Vaška je rezervováno 5,4 mil. Kč. Po několika letech příslibů by v roce 2021 mělo dojít k vyasfaltování polní cesty od hráze Domanínského rybníka po křižovatku se silnicí na Bohuňov za 4,8 mil. Kč. Poslední významnější dopravní stavbou je oprava mostu v Domanínku za 1,9 mil. Kč, která se přesunula na příští rok z letoška kvůli nedostatku pracovníků na straně dodavatelské SPH Stavby.

Druhou nejnákladnější investicí má být novostavba hektarového rybníka nad Vojetínem za 6,5 mil. Kč. Opravy přelivu na Domanínském rybníce mají vyjít na 600 tis. Kč. Přepad sice prošel v roce 2000 generální opravou, ale letošní velká voda jej přesto poničila.

V roce 2021 by se měli dočkat připojení k optické síti majitelé některých nemovitostí, k nimž zatím vedou jen prázdné kabelové chráničky. Realizace metropolitní sítě optických rozvodů je rozvržena do pěti etap, tato první by měla vyjít na 5 mil. Kč.      

V oblasti bytového hospodářství se opět počítá s rekonstrukcí 8 bytů v domě s pečovatelskou službou, příští rok za 2,7 mil. Kč, což je meziroční zdražení o 300 tis. Kč. Mají pokračovat rekonstrukce stoupaček v domech na Sídlišti II, opět za 6 mil. Kč. Na Sídlišti I je plánována oprava elektroinstalace v 6 domech za 3 mil. Kč. Stejně jako letos má být na dvou domech (č.p. 918-920, 885-887) rekonstruována střecha, opět za 3 mil. Kč. Na renovaci zateplení a fasády na jedné městské bytovce (č.p. 979-980) je vyčleněno 1,7 mil. Kč, meziročně o 0,5 mil. Kč více. Demolice nepoužívaných komínů nad šesti vchody (879-884) má vyjít na překvapující milion korun. Na pokračování generálních oprav interiérů bytů je pro příští rok alokováno 1,2 mil. Kč, což při opětovném zadání zakázky TS města znamená, že rekonstrukcí projdou jen dva. Jestliže by byla jen polovina městského bytového fondu ve stavu vyžadujícím kompletní opravu, hotovo by při současném tempu bylo někdy v roce 2450. Jestliže nedojde ke snížení kusové ceny soutěží mezi dodavateli a k zásadnímu zvýšení alokovaných prostředků, musí voliči nutně vnímat takový způsob péče o kvalitu bydlení jako výsměch.                  

Po mnoha letech přebývání v provizoriu by se příští rok měli skauti dočkat nové základny, která vznikne adaptací budovy u vjezdu do areálu technických služeb. Vzhledem ke stavu stavby, která má střechu v havarijním stavu a vykazuje i značné závady spojené se vzlínající vlhkostí, se ovšem předpokládané náklady 3,2 mil. Kč mohou ukázat jako podceněné. Pak se může potvrdit, že finančně i z hlediska užitné hodnoty bylo výhodnější jít cestou novostavby skautovny v příhodnější lokalitě než v průmyslové zóně.

Rovněž po řadě let diskusí padlo rozhodnutí zbudovat za 5,4 mil. Kč na koupališti tobogán. Bylo by naivní od nové atrakce očekávat, že dokáže zvrátit trvalou ztrátu venkovních bazénů, když s sebou zaručeně přinese zvýšení provozních nákladů, zatímco podstatné zvýšení počtu návštěvníků je nepravděpodobné. Pravidelní hosté by spíše uvítali ne tak finančně náročné zvýšení kvality zázemí a také slunečníky a stromy poskytující aspoň trochu stínu.     

Reálná perspektiva získání vysoké dotace po letech úvah nakonec do rozpočtu na rok 2021 přivedla i kopec Hora, kde má být za 2,7 mil. Kč realizována stezka osazená volnočasovými a naučnými prvky.

Jako překvapení na konec pro pozorné čtenáře se v návrhu rozpočtu schovává 300 tis. Kč na sochu Viléma z Pernštejna. Její umístění či původ nejsou ani naznačeny. Nejspíše ji tedy pořídí v nějakém hobbymarketu, protože v civilizovaných krajích se o umístění předem diskutuje a na podobu díla probíhají umělecké soutěže. Nestojí to sice outletových 300 tis., ale zase to třeba dopadne tak dobře, jako Jošt Moravský v Brně. 

Z meziročního srovnání očekávaných výdajů je jasné, že se neplánuje žádná investiční ofenzíva, která by prostřednictvím veřejných zakázek podpořila místní ekonomiku. Naakumulované přebytky minulých let tak budou zahálet na nízkoúročených účtech, kde z nich bude stále ukusovat inflace, místo aby byly rozumně využity k údržbě a zhodnocení majetku.

Každý občan má právo vznést k návrhu rozpočtu připomínky, a to buď písemně, nebo přímo na zasedání zastupitelstva 16. prosince.     

Zpět

Diskusní téma: Návrh rozpočtu města na rok 2021

Datum 11.12.2020

Vložil Jozda

Titulek Z hlediska rozpočtu města nejhorší varianta, tedy poslanecký návrh bez kompenzací, aZ hlediska rozpočtu města nejhorší varianta, tedy poslanecký návrh bez kompenzací, Více zde: https://obystricinp.webnode.cz/news/navrh-rozpoctu-mesta-na-rok-2021/

Odpovědět

cituji: "Z hlediska rozpočtu města nejhorší varianta, tedy poslanecký návrh bez kompenzací,"

Více zde: https://obystricinp.webnode.cz/news/navrh-rozpoctu-mesta-na-rok-2021/

Já fakt nevím, že si všichni pohodlní zvykli v posledních minimálně dvaceti letech žít z kompenzací, dotací a vlastně z cizího (přesněji z peněz daňových poplatníků, je jedno, jestli je poskytovatelem financí stát, kraj nebo European Union). Ať se město hezky samo otáčí!!! Ať redukuje přebujenou byrokracii!! Nač živit skoro 100 úředníků? Když za totáče bohatě stačila stará radnice s maximálně 25 zaměstnanci, tedy čtvrtinovou hodnotou oproti nynějšku. Konečně rozežraná komunální správa pochopí, co znamená šetření a ne rozhazování a bužírování si.

Datum 11.12.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Z hlediska rozpočtu města nejhorší varianta, tedy poslanecký návrh bez kompenzací, aZ hlediska rozpočtu města nejhorší varianta, tedy poslanecký návrh bez kompenzací, Více zde: https://obystricinp.webnode.cz/news/navrh-rozpoctu-mesta-na-rok-2021/

Odpovědět

Žádnou změnu nečekám, zatím to vypadá, že bude schálena kompenzace daňového výpadku z 80%. Pokud městský rozpočet přijde o nějaké 2 mil. Kč, tak to ani nepozná a současní zastupitelé budou dál hospodařit, jak jsou zvyklí.

Datum 12.12.2020

Vložil Jozda

Titulek Re: Re: Z hlediska rozpočtu města nejhorší varianta, tedy poslanecký návrh bez kompenzací, aZ hlediska rozpočtu města nejhorší varianta, tedy poslanecký návrh bez kompenzací, Více zde: https://obystricinp.webnode.cz/news/navrh-rozpoctu-mesta-na-rok-2021/

Odpovědět

To je pravda... ještě pořád mají solidní výnosy z nájemného sídlištních bytů. Jednotky milionů to nejsou, ale desítky. Stále od občanů vybírají víc, než do toho zpětně investují.