Naše válka

03.03.2022 23:53

Války začínají z rozličných pohnutek, ale jen z jedné příčiny: jeden aktér se domnívá, že má nad druhým převahu. V noci z 23. na 24. února 2022 byl Vladimír Putin přesvědčen, že má převahu nad Severoatlantickou aliancí, a tak vydal pokyn k zahájení invaze na Ukrajinu.

Téměř přesně před osmi lety jsem tu v reakci na anexi Krymu napsal, že evropské země musí udržet samostatnou a stabilní Ukrajinu jako nárazníkové pásmo, aby získaly čas obnovit svou vojenskou sílu, a tím odvrátily přímou konfrontaci mezi NATO a Ruskem. Zatímco první cíl, a to především za notného přispění samotných Ukrajinců, kteří provedli hluboké reformy veřejné správy, se více méně podařilo naplnit, k významnému posílení obranných schopností nedošlo. Na východním křídle vynakládá stabilně adekvátní výdaje na obranu jen Polsko, které namátkou zakoupilo a modernizuje 142 německých tanků Leopard, s USA uzavřelo smlouvu na urychlenou dodávku 250 tanků Abrams, ze stejné země pořídí 32 stíhacích letadel F-35 a od Turecka 24 dronů Bayraktar. Maďarsko sice také objednalo z Německa moderní těžké zbraně, ale jen v symbolických počtech. Slovensko dokázalo uzavřít kontrakt na 14 stíhaček F-16 v nejmodernější verzi, na jejichž dodání však stále čeká, takže momentálně vůbec není schopno chránit svůj vzdušný prostor. Jejich pozemní síly se ještě dlouho budou muset spoléhat na sovětskou techniku, jelikož nákup pásových bojových vozidel pěchoty se vleče obdobně jako u nás. V České republice se ministr obrany Stropnický z ANO tak úspěšně vyhýbal odpovědnosti, že nenakoupil vůbec nic. Jeho následovník Metnar dohodl v kategorii bojové techniky především pořízení 12 transportních a bojových vrtulníků Venom a Viper z USA, 4 baterií protiletadlového systému krátkého dosahu SPYDER z Izraele, 52 samohybných houfnic CESAR z Francie a 62 kolových obrněných vozidel TITUS od Tatry. Naopak klíčový záměr nakoupit 210 pásových bojových vozidel pěchoty byl po čtyřletém (!) výběrovém řízení, zastaven, neboť ministerstvo obrany nastavilo za ministryně Šlechtové tak komplikované podmínky, že je žádný z uchazečů nedokázal splnit. Další zásadní projekty, jako obnova tankového vojska, které momentálně nemá fakticky žádnou bojovou hodnotu, nebo stíhacího letectva, dosud nebyly ani zahájeny. V Německu začaly obranné výdaje vyjádřené jako poměr k HDP jen vlažně růst od roku 2017, aby se v roce 2020, za který jsou dostupná poslední data, vyškrábal na 1,4%.    

Ze stručného souhrnu je patrné, že evropští členové NATO nepochopili obsazení Krymu jako alarm, na nějž by měli reagovat intenzivním zbrojením. Novou techniku pořizovali pomalu a v počtech naprosto nedostatečných pro vedení konvenční války. Vzhledem k tomu, že plnění i těch kontraktů, které se jim podařilo uzavřít, bude probíhat až v následujících letech, vojenské schopnosti NATO v Evropě se ve srovnání s rokem 2014 zvýšily jen nepatrně. Naopak Rusové získávali bojové zkušenosti v Sýrii a Libyi a dokončili transformaci ozbrojených sil. Pokud tedy Putin na přelomu roku předpokládal, že se Rusko ve vztahu k NATO z hlediska vojenských schopností nachází ve výhodnější pozici než před osmi lety, bylo to racionální a pravdivé zhodnocení situace. Současně bylo zjevné, že s tím, jak budou zahájeny dodávky objednané techniky, bude jeho výhoda pozvolna, leč přece klesat. Zde se tedy nachází část odpovědi na otázku, proč zamrzlému konfliktu na Ukrajině dal nový impuls právě nyní.

Není to však odpověď úplná, neboť pro úspěch ve válce nepostačuje pouze momentální převaha v ozbrojených silách. Zásadní je také ekonomická síla protivníka, tedy schopnost zmobilizovat materiální a finanční zdroje.    

Pokud se Putin podíval Evropu uplynulých dvou let, mohl vidět národy, které ve strachu z čínského viru paralyzovaly svá hospodářství, giganticky zvýšily zadlužení a nyní zoufale potřebovaly ekonomický růst. Mohl tedy racionálně předpokládat, že nebudou z finančních důvodů schopny vstoupit do konfliktu s Ruskem a ponechají Ukrajinu jejímu osudu, stejně jako před osmi lety. V prvních hodinách útoku se zdálo, že tato úvaha byla správná, neboť především Německo, vůdčí síla EU, odmítalo přistoupit ke skutečně účinným protiopatřením. Jen díky tlaku občanů, kteří podvědomě zcela správně pochopili, že jsme se ocitli ve zlomovém okamžiku, v němž bude pasivita znamenat budoucí válku mezi Ruskem a NATO, byli němečtí politici přinuceni přijmout návrhy východního křídla NATO, reprezentovaného na prvním místě Polskem. Schválené sankce, jejichž seznam se stále prodlužuje, budou ekonomicky dopadat i na toho nejposlednějšího Evropana, ale stále nesrovnatelně méně, než ozbrojený konflikt. A čínský virus, který tak oslabil Západ? Ze dne na den zmizel ze zpravodajství a už nikoho nezajímá. Nic nevypovídá lépe o skutečné síle této hrozby. 

Třetím faktorem, který musel Putin při hodnocení síly NATO vzít v úvahu, byla ochota akceptovat ztráty, připravenost přijít o to, na čem nám záleží. Zde v posledních dvou letech jako stěžejní hodnota, projekt století, vykrystalizoval Green Deal, který přes bruselskou byrokracii naordinovalo Německo celé EU. Cesta k bezuhlíkové ekonomice přes zemní plyn však dramaticky zvýšila závislost unijních států na Rusku. Při pohledu na evropské elity, ortodoxní stoupence víry v dekarbonizační náboženství, mohl ruský prezident důvodně předpokládat, že neobětují vztahy s Ruskem, a tím i Green Deal, kvůli Ukrajině.

Před zahájením invaze tak ruské vedení zcela racionální úvahou došlo k závěru, že NATO je vojensky slabé, ale v příštích letech se bude výhoda Ruska pozvolna snižovat, členové EU po surreálném kovidovém období nutně potřebují ekonomický růst, pročež si nebudou ochotni ubližovat tvrdými sankcemi, a Západ neustoupí od snu o dekarbonizaci světa, který je bez ruského plynu neuskutečnitelný. Tyto racionální předpoklady se mohly ukázat více či méně mylné, ale je nutné rázně odmítnout tvrzení těch, kteří Rusku roky pomáhali budovat nástupní prostor, že Putin zešílel. Akceptování jejich pohledu by nám znemožnilo pochopit dlouhodobé cíle Ruska a čelit jim odpovídajícími kroky.

Vladimír Putin usiluje o obnovení impéria, tedy unitárního ruského státu zahrnujícího i Bělorusko a Ukrajinu, obklopeného zeměmi s přátelskými režimy, ve kterých bude bez vměšování zbytku světa intervenovat v případě hrozícího odklonu z ruského gravitačního pole. Nejedná se však o plán jednoho muže, který by odešel s ním, ale o projekt s širokou a silnou podporu v ruské společnosti. Jelikož typický Rus je ochoten živit se třeba tuřínem, jen když bude Rusko velké a obávané, je tmelem této společnosti expanze státu. V situaci, kdy se NATO rozšířilo až na hranice samotného impéria, takže kolem něj nelze vybudovat pás satelitních států, vede imperiální politika nevyhnutelně Rusko do konfrontace se Severoatlantickou aliancí. První z těchto konfliktů momentálně probíhá na bojišti s názvem Ukrajina.

Ačkoliv proti ruské invazi (zatím) bojují převážně Ukrajinci, členské státy je bezprecedentně podporují dodávkami zbraní, potravin a informací o aktivitách ruských sil, které shromažďují špionážní letouny permanentně se pohybující podél východních hranic Polska a Rumunska. Pokud k tomu přičteme i nevídané sankce, členské státy NATO jsou účastníkem války, byť nebojujícím. A tak to musí zůstat, neboť na ozbrojený střet nejsme připraveni.

Ústředním cílem Aliance musí být snížit na Ukrajině vojenské schopnosti Ruska natolik, aby nebylo schopné do roku 2026, kdy budou splněny podepsané zbrojní kontrakty, zahájit válku proti členovi NATO. Současně, s ohledem na to, že dosud objednaný materiál je zcela nedostatečný stran kvantity i druhu, je nutné realizovat i další nákupy, které by obnovily schopnost NATO vést konvenční válku v Evropě. Bezprostředním úkolem je okamžitě obnovit zásoby zbraní věnovaných Ukrajině. Bohužel naše vláda se uchýlila k tradičnímu českému nechumelismu, že českým občanům momentálně nebezpečí nehrozí a nepřišla s žádným plánem, jak Armádu ČR urychleně posílit. Stejně jako před invazí na Ukrajinu žije v přesvědčení, že „tohle by se stát nemohlo“.       

Pokud nechcete Rusům finacovat válku, netopte plynem a omezte jízdy autem!

Zpět

Diskusní téma: Naše válka

Datum 21.03.2022

Vložil Kolemjdoucí

Titulek První odstavec

Odpovědět

snad ani nemůžete myslet vážně. Viděl jste Putinův projev? Chce jen zpátky ovládat území, které historicky od dob cara Mikoláše patřilo pozdějšímu CCCP + provést demilitarizaci a tak zvanou denacifikaci. Takže se vrátit o 30 let dozadu do éry Gorbačova. O území NATO dále na západ ani zmínka. Napadení zemí NATO by automaticky znamenalo WWIII a to si snad nikdo nepřeje.

Na odlehčení jedno parody video Putin Putout. Je v něm hodně pravdy... jestli chcete můj gas? Tak mi můžete políbit moji ass.

https://www.youtube.com/watch?v=t-wFKNy0MZQ

Datum 22.03.2022

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: První odstavec

Odpovědět

To "historické" území přece zahrnuje i pobaltské státy, které jsou v NATO. Navíc projekt impéria předpokládá i existenci satelitních států podél hranic Ruska (Polsko, Slovensko, Rumunsko...). V nich by kolaborantské vlády vznikaly buď po invazi (plán Ukrajina) nebo v občanské válce s pomocí "zelených mužíčků" (Krym).

Datum 22.03.2022

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Re: Re: První odstavec

Odpovědět

To sice zahrnuje, ale státy NATO (zatím) napadeny nejsou a Putin to velmi dobře ví, co by to znamenalo. Dle ekonomů a omezení oligarchů, uvalených sankcí napadením Ukrajiny půjde Rusko do totální izolace a ukončení obchodu s celým světem krom Sýrie, Číny, Severní Koreji a jiných spřátelených zemí, což je nespasí. Rubl padá a o ruskou ropu a plyn nebude zájem, jen ekologičtí Němci ještě šachují co by kdyby, ale už taky otočili správným směrem. Ještě se rádi vrátí k uhlí a jádru. Podle mě vznikne nová železná opona na západních hranicích Ruska se zeměmi NATO a konflikt bude pokračovat studenou válkou. Myslím si, že Putin a jeho země skončí tak nebo onak neúspěchem a to ikdyby Ukrajinu s odřenýma ušima dobyl.

Datum 23.03.2022

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: První odstavec

Odpovědět

Studená vákla se nestala horkou jen proto, že NATO bylo dostatečně silné, a to dnes není. A jak je zmíněno v článku, Rus se klidně vzdá životní úrovně ve prospěch impéria. Ve skutečnosti jej ekonomické sankce spíše utvrdí a určitě se kvůli nim nedají očekávat masové nepokoje, které by donutily vládu ukončit válku. Cestu k míru může otevřít jen vyčerpání materiálních a lidských zdrojů.

Datum 23.03.2022

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Re: Re: Re: Re: První odstavec

Odpovědět

Aha, takže vy si myslíte, že Rusko se svými zastaralými tanky T-64, resp. T-72, vysílačkami, které byly moderní možná v 90.letech minulého století, je dostatečně silné a možná silnější, než vojenský potenciál veškerých zemí NATO, kde je i krom americké i třetí nejsilnější armáda světa a to Turecká? O systémech Javelinn a dronech Bayraktar se jim (Rusům) tak může akorát zdát. Proto se moc nepouští do vzduchu, kromě pár vrtulníků a stíhaček. Takže to si snad děláte srandičky... žijete vůbec na Zemi a ne na Marsu?

Jediné prvenství Rusové mají v držení jaderných zbraní na stát na zemi, ale pokud sečteme veškerý jaderný arzenál zemí NATO, včetně Francie, tak za nimi stále silně pokulhávají. Tak nemalujte čerty na zeď...

Datum 21.03.2022

Vložil Jiří Hájek

Titulek Moje doplnění

Odpovědět

Jinak pokud máte trochu času doporučuji doplnit si svoje vzdělání zde https://www.nihilistanabalkonu.cz/l/je-putin-vazne-uplny-cvok/?fbclid=IwAR3cF-lZoWRiCV9c-hJcU_cBcX0HXb5gVKnBkNvacGAd0_jn70Lu6vsqdVE (také jsem to udělal).
Člověk si pak udělá širší obrázek co se vlastně děje....

Datum 21.03.2022

Vložil Jiří Hájek

Titulek Vaše Doplnění

Odpovědět

Dobrý den, děkuji za článek, který objasňuje motivy imperiálního agresora. Vaše úvaha o tom, že má Rusko nad NATO vojenskou převahu však nejsou uplně dobře doloženy. Zkusíte to napravit? (píši bez sarkasmu sám to nastudované nemám, jen vaše argumentace v článku je velice vágní). Jsem pak v napětí, jak svůj elaborát doplníte o rozbor toho proč se tyto Ruské "racionální" předpoklady nenaplnily a vše nejde podle jeho plánu.

Datum 22.03.2022

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Vaše Doplnění

Odpovědět

Dobrý den, napsal jsem, že Putin byl před zahájením invaze přesvědčen, že má Rusko nad NATO převahu. Já bych s jeho úvahou však tehdy souhlasil: východní hranici Aliance by měly hájit ceremoniální armády Slovenska, Česka a pobaltských států, postrádající téměř vše, co je nutné pro moderní konvenční konflikt. Hlavní tíhu bojů by neslo Polsko, které je ovšem také teprve na počátku přezbrojovacího programu. Na pomoc by jim (ne)přišel Bundeswehr, který se za Mutti Merkel naprosto rozložil a Francie, která není schopna udržet ani operaci v Mali. Británie má sice celkem silné námořnictvo, ale slabé pozemní síly. Schopnosti NATO jsou tak zcela závislé na USA, které ovšem nejsou v Evropě a než by se sem jednotky dokázaly dostat přes blokádu Atlantiku ponorkami, bylo by po všem. Toto jsou racionální předopklady ohledně síly NATO na východním křídle, které se potvrdily. Ozbrojený konflikt totiž není veden proti území NATO, ale proti Ukrajině. Vědomí vlastní slabosti potvzuje hrůza západních politiků z představy, že by se museli zapojit do bojových operací.

Datum 22.03.2022

Vložil Jiří Hájek

Titulek Re: Re: Vaše Doplnění

Odpovědět

Nejsem vojenský expert, abych na toto téma vedl nějakou smysluplnou diskuzi, jen mě s ohledem na vývoj války na Ukrajině přijde, že přeceňujete reálné schopnosti Ruska. Na Ukrajině dominují ve vzduchu (a to ještě ne zcela) jinak nejsou schopni statečně bojující ukrajince výrazně porazit. Uchylují se pouze k zbabělému ostřelování měst a dalších vojenských objektů. Což díky vzdušné převaze NATO by možné asi nebylo.....

Datum 23.03.2022

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Vaše Doplnění

Odpovědět

Takové Pobaltí ale není Ukrajina. Právě proto, že si nikdo nepřipouští útok na člena NATO, nejsou na obdobný útok tamní státy připraveny. Vzdušná "převaha" NATO v Pobaltí je tvořena zapůjčenými stroji ostatních zemí, např. českými Gripeny, které by neměly už kvůli početní převaze proti ruským Su-30 a Su-35 šanci.

Datum 27.03.2022

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Re: Re: Re: Re: Vaše Doplnění

Odpovědět

Ale k tomu se státy v alianci NATO přece zavazují, že poskytnou pomoc v případě války a napadení členského státu, ne? Početná převaha nic neznamená, ale posun technologií a vývoj. Ten v zaostalém Rusku není tak výrazný jako v USA. Pokud sečtete veškerý vojenský arzenál NATO, mají poměrně velkou šanci nad Ruskem... a pro stíhačky není problém s tankovacími přeletět Atlantik na kteroukoliv základnu NATO v Evropě. Tak nevím, proč tu zmiňujete ponorky...

Datum 29.03.2022

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Vaše Doplnění

Odpovědět

Každý člen má především povinnost chránit sám sebe, ostatní se zavázali přijít mu na POMOC. Ale nikdo neslíbil ZACHRAŇOVAT zemi, která se na vlastní vojenské schopnosti vykašlala.

Stíhačka jistě Atlantik přeletí, ale co s ní pak? Na každý stroj připadají desítky osob obslužného personálu. Letadlům je nutné zajistit stálý přísun náhradních dílů. Letiště musí být chráněno vyspělým systémem protivzdušné obrany... Vybudovat a udržet na východní hranici Aliance základnu pro F-35, jediné stroje s jednoznačnou převahou nad ruskými, v situaci rozvinutého konfliktu a při ostřelování raketami středního doletu, by nebylo vůbec snadné.

Vzdušná převaha je sice klíčová, ale války se rozhodují na zemi. A pro ovládnutí území jsou nezbytné pozemní jednotky, jejichž přesunu z USA by bránila ponorková blokáda.

Datum 29.03.2022

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vaše Doplnění

Odpovědět

Ponorky těžko vystřelí vodní torpédo na vojenské speciály, přemejšlejte... jak se asi američtí výsadkáři dostali do Polska? Ne po vodě, ale ve vzduchu. Takže ty vojáky sem dostanou stejnou cestou, jako je dostali do Afghánistánu, Lybie apod.

Počtěte si, jak to chodí. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-video-v-polsku-pristali-elitni-americti-vysadkari-187643

Datum 30.03.2022

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vaše Doplnění

Odpovědět

Kolik si s sebou výsadkáři přivezli tanků? Raketometů? Samohybných houfnic? Munice?

Představa, že lze vést konvenční válku a mezikontinentálně zásobovat vojska letecky, je naprosto fantaskní. Připomínám, že zásobovací kolona Rusů v jednom jediném směru útoku (na Kyjev) měřila desítky kilometrů.

Datum 04.04.2022

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vaše Doplnění

Odpovědět

Zapomínáte tak trošku i že armáda NATO není jen americká a primárně by to byly armády států sousedící s Ruskem, které by vyslaly svoje vojáky, takže v boji by byla téměř celá východní Evropa.

Ruská kolona sice dlouhá a krásná, ale plná zastaralého šrotu. Na ruský tank stačí vystřelit raketu Javelinn a má to spočítaný a bouchne jako ohňostroj. Státy NATO vč. zmíněného Turecka mají taky drony a další vybavení. Což na druhé straně trošičku pokulhává, že.

Myslím si, že jste z toho ruského medvěda tak trošku vystrašen. Přitom Ukrajinci již dokázali odrazit mnohé útoky na svá města a Kyjev stále odolává. Putin si naivně myslel, že se mu vzdají a bude blitz krieg, to jo...

Datum 30.04.2022

Vložil Jiří Hájek

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vaše Doplnění

Odpovědět

Narazil jsem na článek srovnávající vojenskou sílu Ruska a zemí NATO (bez USA).

"Jde o poslední dostupná (pět let stará) čísla. Dávejte pozor: budeme se teď bavit o výzbroji pouze evropské části NATO. Dnes už nejspíše bude o něco kvalitnější, i když se prý nějaké věci v poslední době poztrácely.

Datum 30.04.2022

Vložil Jiří Hájek

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vaše Doplnění

Odpovědět

VOJÁCI
V aktivní službě: NATO 921 000/Rusko 408 000
Zálohy: NATO 432-525 000/Rusko 15-150 000
Jiné ozbrojené složky: NATO 609 000/Rusko zhruba 490 000
STÍHAČKY
Aktivní
Špičkové: NATO 561/Rusko zhruba 60 (Rafale, Eurofighter/Su-35SM)
Moderní: NATO 670/Rusko zhruba 90 (F-16MLU, F-18C+D, Gripen/Su-30SM)
Průměrné: NATO 113/Rusko 338 (Mig-29, Mirage 2000 B+C, F-4/Su-27, Su-30M2+33+34, Mig-29K+SMT)
Dosluhující: NATO 26/Rusko 180 (Harrier AV8B+/Mig-31BM+B, Mig-29S+UB)
Vyřazováno: NATO 57 (Mig-21, F5)
Uložené:
(NATO 75 F16C+D, Gripen/Rusko 100+ letadel ze sovětské éry, jenom pár může používat moderní střely vzduch-vzduch)
Celkově v provozu NATO 1212-1368/Rusko 546
TANKY
Špičkové: NATO 794/Rusko 0 (Leclerc, Leopard 2A5-6 + 206 uložených)
Moderní: NATO 923/Rusko 1 400 (Arieté, Leopard 2A4 + 198 uložených/T-72B3, T-90A+)
Průměrné: NATO 650/Rusko 1 615 (PT91, M84, T72 + 122 uložených/T80U, T-72B)
Vyřazováno: NATO 897/24 (TR-85, Centauro, AMX10 + 130 uložených/Sprut-SD)
Nepoužitelné: NATO 295 T-55 (nejspíše v postkomunistických zemích)
Celkově v provozu NATO 2 796/Rusko 3 039
NATO má dalších 601 tanků uložených bez bližší specifikace typů. Rusko má uloženo v neznámé směsi přes 700 tanků T-90, T-80 a T-72 v tzv. „ošetřovaném řežimu“. Zda tam patřily ty uloženky, ze kterých byla vykradená optika, a dokonce i motory z nedávné kauzy, není známo. Kromě toho má v „neudržovaném režimu“ 11 000 bývalých sovětských tanků.
Některé věci jsem přeskočil v detailech, protože evropské NATO má významnou převahu například jak v bojových vozidlech pěchoty a transportérech, tak bitevních vrtulnících. Dělostřelectvo Aliance je nejenom mnohem kvalitnější, ale i výrazně početnější. Srovnávat námořní síly ani nemá smysl.
V tuto chvíli probíhají dodávky nějakých asi 320 nejmodernějších stealth stíhaček F-35 do Evropy. (Pro zajímavost, Polsko jich má objednaných 32.) Což je ta kategorie, kterou ruské letectvo má jenom na papíře a ani v přehledu evropského NATO výše dosud nefigurovala.
No a asi už můžeme přidat k těmto číslům 64 (!) F-35, které Amíci právě začali dodávat Finsku, přidat k tomu 280 000 jejich vycvičených záloh a 239 tanků Leopard A4+A6.
Abychom nezapomněli na jedny z nejlepších zbrojířů: Švédy. Ti mají momentálně 60 stíhaček JAS 39C Gripen (které má dlouhodobě půjčené i ČR) a objednaných 70 výrazně modernizovaných JAS 39 E/F, asi 100 000 profesionálních příslušníků ozbrojených složek a záloh, plus 121 tanků Leopard 2A5.
Popravdě, v tuto chvíli je už nejspíše jedno, zda už jsou tito Seveřané v NATO. Jakýkoliv útok na ně by se už teď neobešel bez evropské ozbrojené odezvy.
Suma-sumárum, Evropa by si i bez USA dokázala s Ruskem vytřít. Ono není divu. Je jako celek velmoc, která si svým ekonomickým výkonem a technologiemi směle může srovnávat pindíky s USA, natož s Čínou. Rusko tak – s Jižní Koreou?
Tolik k tedy ke kremelským vlhkým snům o Atlantiku, i kdyby nakrásně v Bílém domě seděl nějaký další kačer Donald. "
Kredit P.Lelovič

Datum 09.07.2022

Vložil Mireček

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vaše Doplnění

Odpovědět

https://www.facebook.com/groups/877070055704037/permalink/5008565229221145/

Ano, dobrý článek.