Městský systém šmírování a pokutování

03.02.2024 23:51

Město Bystřice nad Pernštejnem už řadu let rozvíjí městský kamerový a dohledový systém (MKDS), jehož výstupy jsou veřejnosti zpřístupněné na webových stránkách. Z celkem 30 kamerových bodů je takto možné sledovat 23. Zbývající jsou vyloučeny patrně kvůli tomu, že zabírají osoby natolik zblízka, že je možné je identifikovat. Než napíšu, kde se nachází, čtenář může rychle zapřemýšlet, jestli si jich všimnul. A následně se na ně podívat ve službě Panorama na mapy.cz.

První kamera s neveřejným provozem se nachází v Centru Eden ve „Vesnici“, kde je vedle jednoho on-line zařízení ještě jedno. Další je instalována v průchodu Městské tržnice, třetí ve dvoře ZZN, kde zabírá prostor před pekařstvím. Čtvrtá sleduje vchod do Domu s pečovatelskou službou. Pátá je evidována na úrovni garáží za Poliklinikou, ale v souvislosti s jejich demolicí byla buď odstraněna, nebo přemístěna. Poslední dvě kamery s neveřejnými výstupy jsou určeny primárně ne ke sledování osob, nýbrž vozidel. Jednu nalezneme na „kruháči“ u kapličky, druhou na křižovatce ulice Pod Horou a ulice Pod Kaštany. Ta je zaměřen na auta jedoucí od a k náměstí.

Současný MKDS, jak název napovídá, má plnit dvě funkce. Jednak jej využívá město ke své prezentaci a jako službu občanům. A potom jsou záznamy využívány Policií ČR (PČR) k objasňování a dokazování trestné činnosti. Pro tyto účely slouží uložiště na Staré radnici a dohledové centrum na služebně PČR. K pořízeným záznamům by měla mít přístup výhradně policie. Aktuálně provozovaný systém je však daleko za možnostmi dnes dostupné techniky, a tak byl v roce 2022 zpracován projekt modernizace a rozšíření MKDS.

V první fázi realizace projektu mají být nainstalovány kamery na budovu Vysočanu. Zastupitelé akci odsouhlasili v rámci rozpočtu na letošní rok a vyčlenili na ni 909 tis. Kč. Návrh rozpočtu předmětný rozpočtový výdaj odůvodnil následovně: „na přání policie jsme pořídili projekt modernizace a rozšíření městského kamerového systému a taktéž na přání policie budeme jako první bod realizovat inteligentní rozpoznávací kameru na náměstí“.

Když autor článku požádal městský úřad o poskytnutí všech žádostí PČR o modernizaci MKDS a o všechna vyjádření PČR k této věci, bylo mu sděleno, že veškeré záležitosti týkající se MKDS pracovníci úřadu s PČR konzultovali ústně a PČR spolupracovala na tvorbě projektu modernizace s projektantem. Následně policie rovněž v odpovědi na žádost o informace potvrdila, že PČR nezasílala žádnému orgánu města žádné žádosti o rozšíření či modernizaci kamerového systému. V rozporu s tvrzením městského úřadu však PČR také uvedla, že požadavky na modernizaci MKDS nesdělovala ani ústně.

Jelikož Policie fakticky popřela, že by v projektu hrála jakoukoliv aktivní roli, projekt rozšíření MKDS musí být iniciativou kohosi z bystřické radnice. Koho konkrétně nelze bezpečně určit, protože o průběhu celé věci neexistují, záměrně či shodou „šťastných“ náhod, žádné písemné záznamy. I bez nich lze ovšem odůvodnění projektu předložené zastupitelům při schvalování rozpočtu 2024 označit za přinejmenším manipulativní.

Kamerové systémy snímající veřejná prostranství narušují soukromí a ochranu osobních údajů, a proto musí být jejich instalace odpovědí na reálnou a jasně specifikovanou hrozbu. S cílem odvrátit kolizi s předpisy na ochranu osobních údajů má proto Policie pro zřizování MKDS metodiky a postupy, podle nichž je výchozím bodem ještě před zahájením prací na samotném projektu MKDS  bezpečnostní analýza území, která odhalí riziková místa a posoudí, kde je vhodné instalovat kamery a jaký může být jejich dopad na kriminalitu. V případě bystřického projektu žádná analýza neexistuje, a proto se nelze PČR divit, že se od nápadu distancuje. Z veřejně dostupných dat o kriminalitě je navíc evidentní, že by hodnocení stavu muselo být řádně překroucené, aby výstavbu MKDS v parametrech, které budou nastíněny dále, doporučilo.

Podle Mapy kriminality tvořily v Bystřici za poslední rok drtivou většinu z 1368 zjištěných porušení zákona přestupky, kterých bylo 1282, a to dominantně v silničním provozu. Ještě v roce 2017 bylo v Bystřici zaevidováno pouhých 737 porušení zákona, z toho 675 přestupků. Přitom mezi léty 2017 a 2024 se naše město nestalo nebezpečnějším, ale naopak ještě ospalejším a obyvatelé se dnes jistě necítí ohroženější než tehdy. Co se ovšem změnilo je počet tabulkových míst na místní služebně, který vzrost ze 16 (všechna obsazena) v roce 2018 na 23 (dvě zatím neobsazená) letos. Razantní nárůst počtu přestupků v dopravě tak přímo souvisí s navyšováním personálního stavu místního obvodního oddělení PČR, jehož příslušníci jsou nuceni, aby obhájili svou existenci, „lovit čárky“. Jistě si každý povšimnul, jak různě po městě v autě číhají na provinilce. Modernizovaný MKDS by byl pro bystřickou služebnu opravdovým požehnáním. Jednak by totiž u koncové stanice musel permanentně sedět nejméně jeden policista, a potom přiliv přestupků by získal na vydatnosti. Jádro modernizace MKDS totiž spočívá ve zvýšeném dohledu nad silničním provozem. Jestli jsou silnice v našem městě a především místa vybraná pro nové kamery natolik nebezpečné, že to vyžaduje instalaci sofistikovaného sledovacího systému, napoví Mapa dopravních nehod.   

Na ulici Nádražní na odbočce ke sběrnému dvoru má být současná jednoduchá kamera nahrazena PTZ kamerou (umožňuje otáčení a přiblížení) a kamerou pro rozpoznávání značek. Pro sledování v noci budou mít kamery infračervený přísvit a na sloupu bude provedena příprava na osazení dalšího zařízení, např. radaru. Nový kamerový bod totožných parametrů má vzniknout na křižovatce ulice Nádražní se silnicí od Věchnova/Rožné, druhý na křižovatce u čističky, třetí u Penny Marketu na křižovatce silnice I/19 se silnicí na Písečné. Stávající kamerový bod na křižovatce pod kapličkou tvořený jednoduchou kamerou má být nahrazen sestavou stacionárních kamer s 360° záběrem a jednou otočnou kamerou s přiblížením. Obdobně má vypadat kamerový bod plánovaný na budově Vysočanu u něhož zaměření na represi řidičů není tak jednoznačné a důvody jeho zřízení jsou nejasné. Že by snad klientela Sauna baru, před kterým má viset, představovala hrozbu pro bezpečnost?

Přestože má nový hardware zajistit MKDS zásadní kvalitativní posun, ještě podstatnější je plánovaná obměna softwarového vybavení ke zpracování dat. Nové programy mají disponovat pokročilými diagnostickými funkcemi, mezi něž patří čtení registračních značek, počítání průjezdu vozidel, sledování pohybu konkrétního vozidla, nebo rozpoznávání obličejů. I když městský úřad v rozporu s projektem v odpovědi na žádost o informace tvrdí, že nový software těmito schopnostmi disponovat nebude, sledovaný občan musí předpokládat, že bude. Na rozdíl od kamer, jejichž montáže si může všimnout, jsou pro něj totiž upgrade programu a dostupné funkce neviditelné. Navíc nemá ani ponětí, komu bude místní oddělení Policie získaná data předávat a jak budou dále zpracovávána. Na přímý dotaz které útvary PČR a další subjekty budou mít přístup k datům z MKDS, odpovědělo Krajské ředitelství PČR obecně, že přístup bude mít Policie České republiky. Je tedy nutné předpokládat, že data budou využívána i celostátními útvary provádějícími vysoce pokročilé a plošné zpracování dat, např. v budovaném systému rozpoznávání obličejů. Mimo něj však česká policie vytváří i další pokročilé sledovací systémy s využitím dat ze zdánlivě nevinných lokálních kamerových systémů.

Velmi zneklidňující na připravovaném bystřickém projektu je také skutečnost, že o něm nemají tušení ani lidé, kterým budou kamery moci nahlížet do oken a zahrad. Postoj městského úřadu, že na ochranu soukromých prostor není třeba přijímat žádná opatření, protože odpovědní pracovníci znají své povinnosti, je neadekvátní schopnostem plánovaného systému a potenciálním škodám při jeho zneužití. Nevěřím tomu, že by lidé, kteří modernizaci MKDS připravují, nebo jej budou ovládat, připustili, aby se takový systém nacházel před jejich domem.

 

Zpět

Diskusní téma: Městský systém šmírování a pokutování

Datum 04.02.2024

Vložil Nemrava

Titulek Bystřický šmíring

Odpovědět

PČR nemůže městu zasílat žádnou žádost na rozšíření šmíringu už jen proto, že ty kamery a technologie budou městské. Kdo s PČR z radnice jednal? Jelikož ryba smrčí tutově od hlavy, musel to být jedině Horák nebo Ondra. Těžko iniciativa nějakého úředníka, ikdyž to naznačuje někoho z dopravního. Některá města, namátkově jako Litomyšl, Ivančice, Chotěboř, Nové Město na Moravě si na tomto automatickém šmíringu dopravního provozu a měření rychlosti radarem s pořízením fotografie založila docela slušný byznys na výběru pokut a tedy vcelku snadných příjmů do rozpočtu např. za překročení rychlosti nebo jízdu na červenou. Vše je automatické a podpis na dokumentech elektronický a vy jen zacálujete vyměřenou pokutu, jinak budete mít velké potíže s jejím vymáháním.

Datum 05.02.2024

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Bystřický šmíring

Odpovědět

Kamery budou městské, ale používat je bude PČR, takže zájem na jejich instalaci má. A data mohou z obvodního oddělení v rámci PČR proudit kdovíkam.