Krajské a senátní volby 2020

17.09.2020 22:53

V bláznivé době plné nejistoty a emocí mají 2. a 3. října proběhnout volby do zastupitelstev krajů. Sdělovací prostředky zahlcují veřejný prostor nekonečnými zprávami o čínském viru, a toto téma dominuje všem politickým diskusím. Pozornost voliče tak nutně směřuje dominantně na celostátní úroveň, daleko od nyní zdánlivě podružných problémů jeho kraje. Přesto si krajské volební programy pozornost zaslouží.

Od posledních voleb v roce 2016 sestává krajská „vláda“ z pěti reprezentantů ČSSD, dvou zástupců ANO a po jednom z ODS a Starostů pro Vysočinu. Vytvoření koalice složené z pěti partnerů bylo vynucenou reakcí na to, že se do zastupitelstva probojovalo sedm subjektů, přičemž nejsilnější z nich (ČSSD) obdržel pouze 11 mandátů ze 45. Zveřejněné programové prohlášení umožňuje posoudit, nakolik se radě kraje během čtyř let podařilo naplnit deklarované cíle.       

V letošních volbách se v Kraji Vysočina o přízeň voličů sice už neuchází extrémních 21 uskupení, jako minule, ale i 16 je vysoké číslo, které znovu může vést k zastupitelstvu fragmentovanému do velkého počtu slabších klubů a ke koalici s větším počtem malých partnerů a bez jasné dominantní síly. Klání v našem kraji se zúčastní všechny subjekty zastoupené v poslanecké sněmovně, tedy ČSSD, KSČM, ANO, SPD Tomia Okamury, KDU-ČSL, Piráti, TOP 09 (v alianci s Klubem angažovaných nestraníků a Korunou Českou), STAN (jako Starostové pro Vysočinu s SNK-ED), hnutí Trikolóra Václava Klause ml. (v alianci se Stranou soukromníků) a ODS (v alianci se Starosty pro občany). Populisticko-radiální segment politického spektra zastupují Dělnická strana sociální spravedlnosti, Rozumní Petra Hanniga a Pravý Blok. Kandidují také dokonce dvě „zelená“ uskupení: vedle zavedené Strany zelených i Demokratická strana zelených, a to v situaci, kdy jejich program, snad až na nejradikálnější cíle, převzaly více či méně všechny subjekty, nepřekvapivě na prvním místě Piráti ale i ODS, což zásadně snižuje motivaci volit přímo zelené. A nakonec s myšlenkou autonomie Moravy nastoupilo Moravské zemské hnutí.    

Kandidující subjekty přistoupily k tvorbě programových dokumentů velmi odlišnými způsoby. Jedním extrémem je ČSSD, která nevytvořila ani svébytný program pro Kraj Vysočina, ale ani obecný pro všechny kraje. Nebo je možná vytvořila, ale někam je pečlivě schovala, takže je výsledek stejný. Na druhém pólu stojí Piráti, kteří zpracovali prostřednictvím garantů pro jednotlivé okruhy podrobný a strukturovaný dokument (všechny programy jsou dostupné pod modrými odkazy výše). Obdobně podrobný program nabízí ODS. Na rozdíl od ČSSD tím Piráti či ODS demonstrují minimálně to, že mají odborníky, kteří nad problémy kraje dlouhodobě přemýšlejí a mají představu o konkrétních krocích, což může být pro některé voliče důležité.

Okamurova SPD stojí na osobě lídra, takže u ní nepřekvapí, že i kampaň do regionů se soustředí kolem jeho osoby a program je krátký a univerzální pro celou zemi. U standardní politické strany by to byl projev zásadní neschopnosti, ale o SPD se všeobecně ví, že jejím posláním je zvyšovat životní úroveň vůdce skrze státní příspěvek za hlasy, nikoliv skutečně zastupovat voliče, takže líní kandidáti, neschopní dát dohromady program, asi nikomu nevadí. Předseda hraje ústřední roli i v propagaci hnutí Trikolóra, jež se koncentruje okolo Václava Klause mladšího, a která představila pro Vysočinu jen základní teze doplněné několika velmi konkrétními cíli. Obecně jde o trochu nesourodý mix, na jednu stranu zdůrazňující individuální svobody a na druhou stranu spoléhající na státem zajišťované služby „zdarma“.  

Subjekty zastoupené ve sněmovně s podrobnějšími programy se až na výjimky shodují v základních tématech, jimiž jsou zdravotnictví, podpora rodin a sociální služby, životní prostředí, doprava, školství, kultura a spolkový život a vylidňování venkova. Podle svých ideových základů se ovšem strany liší v tom, co v jednotlivých okruzích považují za prioritu a jakými prostředky chtějí dosáhnout změny. Těžko by ovšem mezi nimi volič hledal ryzí pravicový program. Nejblíže k němu má Trikolóra, pokud by krajští politici realizovali celostátní cíle hnutí, jinak i subjekty definující se jako „pravicové“ přebírají více či méně levicových receptů, především podporu všeho možného skrze přerozdělování peněz.    

I letos lze ovšem předpokládat, že jako v minulosti, vzpomeňme na tažení ČSSD proti poplatkům u lékaře, se bude většina voličů rozhodovat ne podle toho, co kandidáti slibují dělat v jejich kraji, ale podle sympatií ke stranickým špičkám a podle témat ve „vysoké“ politice. Zatímco v krajských volbách je takové chování krátkozraké a vede později k nejednomu překvapení, co volič vlastně podpořil, větší smysl dává ve volbách senátních, jelikož u senátora se předpokládá věrnost stranickému programu, podílí se na rozhodování o věcech celospolečenského významu a jeho možnosti pomáhat volebnímu obvodu jsou velmi limitované. Senátní volby se letos týkají i okresu Žďár nad Sázavou, kde se střetne šest kandidátů.

Současný senátor za lidovce František Bradáč post obhajovat nebude a KDU-ČSL místo něj vyslala do boje místostarostu Žďáru Josefa Klementa, který získal i podporu ODS. Zatím se nezdá, že by od občanských demokratů vzdání se vlastního kandidáta a podpora lidovců, jež lze za pravici považovat ještě obtížněji než ODS, bylo rozhodnutí, které mohou pravicoví voliči ocenit. Zvláště když je Klementova kampaň zatím spíše neviditelná a ani z minulosti nemá veřejnost povědomí o jeho názorech a cílech. Spíše pravicové názory zastává nezávislá kandidátka Ivana Horká, ale ta je celkem neviditelná.   

Naopak jako favorit se v tuto chvíli jeví starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, nominovaný ČSSD, Stranou zelených a progresivistickým hnutím Budoucnost. Těžko říct, nakolik Šmarda podporuje zvýhodňování příslušníků LGBT komunity a klimatickou politiku EU, včetně např. co nejrychlejšího ukončení těžby uhlí, ale obávám se, že většina jeho voličů představy progresivistického křídla ČSSD nesdílí. Pro ty sestavil seznam konzervativněji pojatých deseti cílů, jichž by chtěl dosáhnout. Zodpovězení otázky, zda je v možnostech senátora je splnit, ponechám na voliči.    

Hnutí ANO postavilo proti Šmardovi jeho kolegu z novoměstského zastupitelstva Libora Černého. Přestože se jej, stejně jako novoměstského starostou, snaží voličům ve vyleštěné podobě, prodat profesionální marketingový tým, Černého kampaň je na názory, cíle a sliby velmi skoupá. Zřejmě spoléhá na to, že ke zvolení bude stačit příslušnost k ANO a především blízkost k Babišovi. Každopádně kandidatura dvou lidí z jednoho města bude oba oslabovat, protože se mezi ně budou tříštit hlasy těch Novoměšťanů, kteří by volili kohokoliv, jen když bude místní.

Šmarda by hypoteticky měl svádět boj o hlasy navíc s dalším levicovým kandidátem, se Zdeňkem Stříteckým z KSČM. Ani ten nevykonává žádnou rozsáhlou publikační činnost, která by seznámila veřejnost s jeho názory, ale po přečtení krátkého programu se zdá, že bude o voliče nakonec soupeřit především s Bohumilem Kasalem kandidujícím za SPD. Vzhledem k tomu, že Okamura v našem okrese nasadil člověka, který tu ani nežije, s jeho vítězstvím zjevně nikdo nepočítá a hlasy se mají opět jen proměnit v peníze do kapsy vykuka předsedy. Pohrdání voliči par excellence.

Pro ty, kteří věří starostovu tvrzení, že pro Bystřici je důležité mít v krajském zastupitelstvu někoho místního, je dobrou zprávou, že na sedmi kandidátních listinách se o jejich přízeň uchází osm Bystřičanů, takže je z čeho vybírat.  

Zpět

Diskusní téma: Krajské a senátní volby 2020

Datum 01.10.2020

Vložil Carda Retarda

Titulek On ten Šmarda

Odpovědět

je neskutečná slibotechna.

Dle podbízejícího letáku ze schránky "Bystřický senátor" ačkoliv je z N.M.n.M. a ještě není senátor: Bystřicku pomůžu, JE TO MŮJ ÚKOL ČÍSLO JEDNA, říká budoucí senátor (ještě není senátorem a už se tam pasuje, jako by to měl jistý, neskutečná drzost!)

V BnP potřebujeme vybudovat nový dům pro seniory. Chci s tím starostovi Pačiskovi pomoct.

Není to náhodou nevkusné vměšování do komunální politiky? Kupování hlasů důchodců, kteří na tyto sladké sliby určitě budou slyšet???

Ale jasně, Šmarda je socan, Pačiska je socan a vrána k vráně sedá. Hnus. Je mě z toho šoufl.

Datum 01.10.2020

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: On ten Šmarda

Odpovědět

To je ten člověk, co se loni cpal na post ministra kultury? Tam neuspěl, proto zkouší senát? Hm.

Zeman proti němu asi něco má.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/milos-zeman-andrej-babis-jan-hamacek-prezident-ano-cssd-michal-smarda-antonin-stanek-odvolani-minist.A190724_095528_domaci_klf

Datum 03.10.2020

Vložil Nespokojený

Titulek Re: On ten Šmarda

Odpovědět

Nakonec nemá nejvíc...

6.
Ing. Josef Klement
KDU-ČSL, pol. příslušnost BEZPP
49 let, místostarosta města Žďár nad Sázavou
31,01 %
10 660 hlasů
4.
Michal Šmarda
ČSSD+Zel+Budouc, pol. příslušnost ČSSD
45 let, starosta
25,28 %
8 691 hlasů

Datum 30.09.2020

Vložil Vodák.

Titulek Co pijeme..

Odpovědět

Moderní úpravna pitné vody Švařec. Polovina úpravny pitné vody j v důsledku velkého rezivění stojí. Jak vypadá druhá polovina filtračních komor které jsou v provozu nikdo neví. Oprava za miliony.





Datum 01.10.2020

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Co pijeme..

Odpovědět

Máte nějaký relevantní odkaz na ty vaše pomluvy? Děkuji! Jinak váš příspěvek absolutně nesouvisí s volbami. Měl by tedy zaznít ve všeobecné diskuzi.

Datum 18.09.2020

Vložil Carda Retarda

Titulek Šmarda

Odpovědět

Jeden naprosto nereálný slib novoměstského starosty Šmardy... chce elektrifikovat trať...

Nepřipustím rušení Tišnovky (rozumějme železnice)! Naopak, chci její elektrifikaci.

Mám splnitelné cíle, naslouchám lidem a vydržím pracovat až do konce.

Datum 18.09.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Šmarda

Odpovědět

Tož, třeba se o trať pere, jen o tom nikdo neví...

Datum 20.09.2020

Vložil Carda Retarda

Titulek Re: Re: Šmarda

Odpovědět

A s kým se o ni potencionální senátor pere? Nereálné je to z toho důvodu, že trať je v držení státní firmy ČD a.s., která dávno nepovažuje za prioritu ji modernizovat, spíše převažuje tendence ji odepsat a navíc má nemalý přesah do sousedního JHM kraje, kde jsem nenašel žádného kandidáta do senátu nebo do kraje, který by se o ni pral, tak jako horlivý Šmarda. No a náš kandidát do kraje Pačiska podle své propagace na FB profilu své ženy? Ten už se radši o nic nepere a má svý jistý.

Datum 21.09.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Šmarda

Odpovědět

Trať spravuje Správa železnic, dříve známá jako Správa železniční dopravní cesty, ČD na ní jen jezdí.

Datum 22.09.2020

Vložil Carda Retarda

Titulek Re: Re: Re: Re: Šmarda

Odpovědět

Není důležité, kdo ji spravuje, ale kdo ji vlastní. A to je ČD a.s., viz výpis z katastru.

Parcelní číslo: 3219/1
Obec: Bystřice nad Pernštejnem [595411]
Katastrální území: Bystřice nad Pernštejnem [616958]
Číslo LV: 2463
Výměra [m2]: 18540
Typ parcely: Parcela katastru nemovitostí
Mapový list: DKM
Určení výměry: Ze souřadnic v S-JTSK
Způsob využití: dráha
Druh pozemku: ostatní plocha
Sousední parcely
Vlastníci, jiní oprávnění
Vlastnické právo Podíl
České dráhy, a.s., nábřeží Ludvíka Svobody 1222/12, Nové Město, 11000 Praha 1
Způsob ochrany nemovitosti
Nejsou evidovány žádné způsoby ochrany.
Seznam BPEJ
Parcela nemá evidované BPEJ.
Omezení vlastnického práva

Datum 22.09.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Šmarda

Odpovědět

Na ČD je napsaný jen areál železniční stanice. Trať, o kterou jde, je majetkem České republiky, svěřeným do správy SŽ.

Datum 25.09.2020

Vložil Carda Retarda

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šmarda

Odpovědět

To je sice pěkné, že je trať státní, takže je jasné, že z pozice kraje to těžko ovlivní, když se upřednostňují opravy a investice do silnic před železnicí. Příkladem budiž současná výstavba obchvatu obcí Budeč a Nové Veselí. Je to tedy na státu a ministerstvu dopravy... jinak si pan Šmarda může dále nechat zdát o pěkných snech.

Datum 28.09.2020

Vložil Jozda

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šmarda

Odpovědět

Prosadit změnu železniční tratě je nepochybně složitější a těžší, než prosadit silniční obchvat, a to je taky sakra složité a těžké, ať si o tom každý myslí svoje. Do SŽDC se leje méně peněz, než do ŘSD. A podle toho taky vypadají investice a nové stavby.

Datum 18.09.2020

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Pane

Odpovědět

Švestko, nezapomněl jste náhodou na odkaz kandidujících za ČSSD? Zde: https://www.cssd.cz/volby-2020/#vysocina

Datum 18.09.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Pane

Odpovědět

Odkazy jsou na programy. Ten jsem u ČSSD nenašel, proto je to správně.

Datum 20.09.2020

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Pane

Odpovědět

Máte pravdu. Mají tam odkaz na starý a tedy neaktuální program z roku 2017. https://www.cssd.cz/ke-stazeni/volebni-programy/volebni-program-cssd-pro-volby-2017/ a transparent Hamáčka "V krizi vás ochráníme". https://www.cssd.cz/volby-2020/

Na současný program oranžiády nikde nic, takže asi oficiálně neexistuje. Opravdu toto socani myslí vážně nebo jako výsměch občanům? Pan starosta Pačiska kandiduje za stranu, která nemá žádnou novou vizi? Hlavně že se na fejsbůku na kandidátce samazakroužkovala, osmička a že se tam pýří starým vytaženým článkem před volbama do komunálů... ale co konkrétního chce Pačiska udělat pro kraj, když kandiduje? O co se chce snažit, co prosazovat, o co bojovat? Zase mě přesvědčilo to, že to je vlastně pro jeho osobní profit. To uvedený mladý a silný starosta sousedního města Šmarda alespoň nějaké vize má. Pačiska je podle mého názoru vyhořelý a zralý už jen na starobní důchod. Každá hvězda jednou zhasne.

Datum 21.09.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Pane

Odpovědět

Něco teď ČCSD rozeslala aspoň poštou. Díky tomu, že už jsou v čele kraje 12 let, může každý posoudit, co ze slibů splnili. A klást si otázku, proč je nesplnili už dávno.

Datum 22.09.2020

Vložil Uvaděč na správnou míru

Titulek Re: Re: Re: Re: Pane

Odpovědět

ČSSD nyní dle průzkumu má chabých 5,5%, takže jsou jen půl procenta nad hranicí do PS. Komunisti by se se svými 4,5% ani do PS nedostaly. Myslím si, že čas účtů přijde příští rok a tentokrát už rozhazovačné oranžiády skončí. Ukážou se ještě velké chyby Hamáčka, kterými se dnes chlubí, jakože dovezl tuny nekvalitních roušek z Číny, které teď rozesílali důchodcům. Jen malá věc, nemají evropský zdravotnický certifikát účinnosti a jsou tedy jen na dvě věci, každý si domyslí na co.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3186426-dominantni-ano-v-srpnu-ztracelo-posilili-pirati-ods-ci-spd

Datum 26.09.2020

Vložil Jozda

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Pane

Odpovědět

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rousky-respiratory-black-consulting-david-snasel-cina-certifikat-evropska-unie.A200508_135753_domaci_vlc

Datum 18.09.2020

Vložil Jozda

Titulek Můžete prosím vložit

Odpovědět

nějaký odkaz, kde najdeme ucelené kandidátky do krajů? Zajímalo by mne, jací bystřičáci si brousí zuby na tato korýtka. Díky.