Kandidátní listiny pro komunální volby 2022

18.08.2022 23:31

Čas voleb do zastupitelstev obcí, jejichž termín byl stanoven na pátek 23. a sobotu 24. září, se kvapem blíží, takže v tuto chvíli jsou již uzavřeny seznamy volebních stran i kandidujících osob. Údaje uveřejněné Českým statistickým úřadem potvrzují, že v Bystřici nad Pernštejnem bude v roce 2022 pokračovat trend klesajícího zájmu o politiku, a to minimálně ze strany osob ochotných kandidovat.

V roce 2010 se v našem městě o hlasy ucházelo osm volebních stran: vedle celostátních ČSSD, KDU-ČSL, ODS, KSČM, SNK Evropští demokraté a Dělnické strany sociální spravedlnosti i místní Sdružení za rozvoj bystřického regionu (SRBR) v čele s Josefem Vojtou a Volba pro Bystřici, kde byl na prvním místě MUDr. Aleš Ptáček. V následujících volbách sice zůstal zachován počet kandidujících subjektů, ale složení se změnilo: vedle stávajících ČSSD, KDU-ČSL, ODS, KSČM, SNK ED a SRBR na lokální scénu vstoupilo ANO 2011 a objevilo se Hnutí Otevřená radnice (HORA), v němž byl nejvýraznější osobností Vít Novotný. V roce 2018 už počet volebních stran klesl na sedm, když zůstaly ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, SNK ED, SRBR, ANO 2011 a HORA, ale z bystřické politiky se stáhla ODS poté, co v předchozích volbách nepřekročila pětiprocentní uzavírací klauzuli. Přestože místní sdružení občanských demokratů v našem městě stále formálně existuje, ani letos kandidátní listinu nepostavilo a voliči tak budou moci vybírat už jen mezi šesti stranami: KDU-ČSL, KSČM, SNK ED, SRBR, ANO 2011 a Bystřice naše Priorita (BnP).         

Kdo by hledal sociální demokracii, porevoluční stálici bystřické politiky se svého času nejvyšší podporou, našel by ji skrytou pod novou značkou Bystřice naše Priorita. Návaznost BnP na zavedenou stranu se odvíjí od toho, že na kandidátce BnP najdeme z 23 jmen 20 shodných s listinou ČSSD z roku 2018, včetně člena ČSSD starosty Karla Pačisky. Ten se ovšem z tradičního prvního místa přesunul až na třetí pozici, čímž stvrzuje svůj slib, že už pozici v čele samosprávy obhajovat nebude. Za kandidáta BnP/ČSSD na starostu tak lze považovat Emila Ondru, vedoucího provozu Rožná I podniku DIAMO, který byl umístěn na čelo listiny. Důsledkem zanedbatelných personálních změn je nárůst průměrného věku kandidáta od minulých voleb před čtyřmi roky z 53,2 na 54,2 roku. V roce 2010 byl kandidát ČSSD stár průměrně 49,3 roku.

Sesterská volební strana BnP/ČSSD, známá jako Sdružení za rozvoj bystřického regionu (SRBR), obměnila po čtyřech letech také jen dvě jména. Na prvním místě už není Josef Vojta, který se stal tajemníkem úřadu, ale současný místostarosta Martin Horák, s nímž se zřejmě znovu počítá na stejnou pozici, avšak v případě neúspěchu Emila Ondry by mohl aspirovat i na křeslo starosty. Jako tradičně SRBR angažuje na kandidátce vysoký podíl učitelů a lidí napojených existenčně na vzdělávání, kterých je letos opět deset, včetně „hostujícího“ místostarosty. Druhý nejvyšší podíl lidí ze školství, sedm, nasadila spřízněná BnP/ČSSD, která tak oproti předchozím volbám přibrala ještě dva. Průměrný věk kandidáta SRBR se během volebního období zvýšil z 51,2 na 54,7 let. Před dvanácti lety to bylo jen 42,9 roku.

Na kandidátce KSČM najdeme oproti volbám 2018 čtyři nové jména, která ovšem k omlazení sestavy nestačila. Průměrný věk kandidáta vzrostl za čtyři roky z 65,7 na 69,2 let. Před 12 lety jim bylo v průměru 55,9 roku. Vzhledem k vysokému věku kandidátů nepřekvapuje, že z 23 je 20 důchodců, což vede ke vzniku monolitické struktury tvořené lidmi s obdobnými zkušenosti a socioekonomickým postavením a posouvá KSČM do pozice skupiny jednostranně zaměřené na ochranu zájmů seniorů.

Poslední strana současné koalice, KDU-ČSL, nasadila osm nových tváří, a díky tomu, že se nebála angažovat studenty či čerstvé absolventy, průměrný věk kandidátů se jako u jediné strany snížil ze 45 na 44,8 roku. V roce 2010 přitom činil rovných 50 let.

Bez nadsázky personálním veletočem prošlo bystřické ANO 2011, které z 23 vyměnilo celých 18 jmen. Vliv na průměrný věk byl ovšem opačný, než by jeden čekal, neboť ten vzrostl z 39,6 na 53,3 roku. V prvních volbách, jichž se hnutí v roce 2014 účastnilo, přitom nebyl ani 32 let. ANO letos po KSČM nasadilo nejvyšší počet důchodců, a sice osm, což může být odrazem pokračujícího posunu hnutí na pozice uvolněné na celostátní úrovni ČSSD a KSČM, tedy k obhajobě zájmů seniorů.       

I zbývající volební strana, opoziční SNK ED, ve snaze zaujmout voliče vsadila na razantní obměnu týmu, když nově angažovala 13 lidí, přičemž tři z nich (Vít Novotný, Josef Samek a Jiří Augustin) přestoupili z projektu HORA, který nenaplnil očekávání. Z čelních pozic se mírně odsunuli staří harcovníci a na první místo postavili Olgu Königovou. Příchod mladších kádrů zbrzdil růst průměrného věku kandidáta, který se zvýšil ze 49,9 na 50,7 roku. Před 12 lety přitom dosáhl úrovně 47,5 roku.     

Takto tedy vypadají aktuální kontury politické mapy Bystřice nad Pernštejnem, z nichž lze vyčíst několik obecných závěrů. Tím nejvíce nápadným je klesající schopnost tvůrců kandidátních listin přesvědčit dostatečné množství osob, aby souhlasily s kandidaturou. Výsledkem je výše zmíněný trend redukce počtu volebních stran. Subjekty, které by rády své volební zisky zvýšily, tedy ANO 2011, SNK ED a KDU-ČSL, jdou cestou razantních zásahů do složení kandidátek, ovšem převážně při tom sahají po lidech, kteří nejsou všeobecně známí a nikdy se nezapojovali do veřejné politické diskuse. Potenciál těchto nových tváří přivést podstatné množství hlasů je proto omezený.  

Naopak subjekty, které usilují především o udržení moci, tedy BnP, SRBR a KSČM, provádí na kandidátkách zcela minimální změny a sází na to, že co fungovalo dříve, bude fungovat i nyní. Koaličním i opozičním volebním stranám je společná naprostá absence systému přípravy kádrů. Nedokáží najít lidi s talentem k politické práci, které by dosadili do zpočátku méně významných funkcí v komisích, a především jim zajistili informační zázemí a možnost pravidelně komunikovat s občany, aby budovali značku vlastní i stranickou. Všechny opoziční strany už mají dostatek zkušeností, aby chápaly, že vytáhnout před volbami deset patnáct nových jmen z klobouku jednoduše nefunguje. Jestli chtějí převzít moc, musí nabídnout voličům několik tahounů, kteří budou celé volební období pracovat na budoucím úspěchu a vysvětlí veřejnosti, co dělá vládnoucí garnitura špatně a hlavně kudy vede cesta k lepším výsledkům. Ano, musí angažovat lidi schopné konfrontace, a to konfrontace trvalé, ideové, věcné a poctivé. Bez nich nebudou mít voliči důvod dát hlas někomu novému, mladšímu.

Když v roce 2005 ČSSD, SRBR a KSČM přebíraly moc, vedli je třicátníci a čtyřicátníci, z nichž jsou dnes padesátníci a šedesátníci. Od té doby vládnoucí strany prováděly jen minimální obměny kandidátních listin, v důsledku čehož se průměrný věk i zbývajících kandidátů neustále zvyšoval. Vedoucí představitelé bystřické levice nedovolili vedle sebe vyrůst třicátníkům, jimž by nyní předali moc, a tak se ji pokouší převést aspoň na čtyřicátníky a padesátníky, kteří jsou ovšem mentálně stejně staří a ideově prázdní jako oni, protože si cestu na politický vrchol neodpracovali a nic se na ní nemohli naučit. Kvůli ztrnulosti kolice a bojácnosti opozice Bystřice směřuje ke gerontokracii. Vládě starých pro staré, kteří jediní ještě zůstávají, zatímco vzdělaní dvacátníci a třicátníci mizí ve velkých městech.        

Zpět

Diskusní téma: Kandidátní listiny pro komunální volby 2022

Datum 06.09.2022

Vložil Kolemjdoucí

Titulek Kandidátky 2022

Odpovědět

Kompletní kandidátky najdete zde...

https://www.denik.cz/volby/komunalni-2022/?obec=595411

Seznam kandidátů
Strany, hnutí a koalice jsou řazeny podle přiděleného čísla strany, kandidáti jsou řazeni podle čísla na kandidátce.
SNK Evropští demokraté
23 kandidátů
1. Olga Königová (45 let, ředitelka agentury)
2. Ing. Zdeněk Mašík (65 let, zemědělský inženýr)
3. MVDr. Petr Dvořák (58 let, veterinární lékař)
4. akad. mal. Božena Rossí (65 let, akademická malířka)
5. JUDr. Eva Špatková (67 let, právník)
6. Ing. Richard Jambor (49 let, vedoucí pracovník)
7. Ing. Zdeněk Čech MBA (45 let, vedoucí prodeje)
8. Lenka Švoncová (46 let, farmaceutický asistent)
9. M.A. Jana Švédová (56 let, interiérový designér)
10. Simona Bártová (45 let, OSVČ)
11. Luboš Císař (57 let, technik dopravy)
12. Jaroslav Vokurka (23 let, student)
13. Soňa Jančová (49 let, OSVČ)
14. Klaudie Neterdová DiS. (47 let, OSVČ)
15. Zdeněk Antoš (60 let, vedoucí úpravny)
16. Mgr. Magdalena Mifková (49 let, fyzioterapeut)
17. Miroslava Balievová (45 let, lektorka AJ)
18. Ing. Josef Samek (57 let, ředitel)
19. Soňa Kolbábková (63 let, kosmetička)
20. Ing. Vít Novotný (41 let, OSVČ)
21. Jiří Augustin (34 let, oční optik)
22. Jana Musilová (55 let, OSVČ)
23. Ing. Ilona Krbůšková (46 let, ekonom)
Sdruž. za rozv. bystř. reg.
23 kandidátů
1. Mgr. Martin Horák (44 let, místostarosta)
2. Mgr. Miroslav Novák (54 let, ředitel VOŠ a SOŠ)
3. Ing. Hicham Nemrah (61 let, vedoucí střediska TS)
4. Hanička Pečinková (68 let, důchodce)
5. Mgr. Michal Neterda (49 let, učitel)
6. Petr Paleček (53 let, jednatel)
7. Mgr. Renata Pavlačková (50 let, ředitelka ZŠ)
8. Ing. Pavel Vetešník (52 let, učitel autoškoly)
9. Mgr. Miroslav Špaček (74 let, důchodce)
10. Bc. Pavla Jakubcová (50 let, učitelka)
11. Ing. Daniel Hamerník (52 let, ekonom)
12. Ing. Miroslav Visingr (58 let, učitel)
13. Zdeněk Sklenář (40 let, řidič)
14. MVDr. Pavel Koukal (57 let, soukromý zemědělec)
15. Mgr. Milada Krásenská (57 let, ředitelka ZUŠ)
16. Mgr. Jana Bártová (60 let, učitelka)
17. Jiří Bureš (54 let, OSVČ)
18. Bc. Petr Slabý (51 let, revizní technik)
19. Bc. Renata Benešová (54 let, učitelka)
20. František Navrátil (49 let, řidič RLP)
21. Jiří Beneš (50 let, mechanik)
22. Roman Bárta (50 let, provozní)
23. Petr Bukal (70 let, důchodce)
KDU-ČSL
23 kandidátů
1. Ing. Václav Mičín (38 let, stavební technik)
2. MUDr. Josef Melník (43 let, lékař)
3. Mgr. Bc. Jitka Čechová (48 let, vychovatelka, asistentka pedagoga)
4. Ing. Jiří Hájek (37 let, zootechnik)
5. Karel Smejkal (70 let, důchodce)
6. Ing. Jan Čech Ph.D. (52 let, technický ředitel)
7. Vladimír Šmerda (62 let, OSVČ)
8. Mgr. Eva Poláchová (42 let, učitelka)
9. Mgr. Jiří Vágner DiS. (31 let, lékárník)
10. Mgr. Hana Tomanová (54 let, učitelka)
11. Mgr. Dana Lukasová (41 let, asistentka projektového manažera)
12. Antonín Štorek (59 let, dělník)
13. Jan Zítka (46 let, OSVČ)
14. František Hanus (58 let, OSVČ)
15. Karel Drábek (66 let, důchodce)
16. Mgr. Marie Jakubcová (35 let, účetní)
17. MDDr. František Koukal (26 let, zubní lékař)
18. Tomáš Hutař (20 let, OSVČ)
19. Dominika Kožárová (21 let, studentka)
20. Lukáš Kos (20 let, student)
21. Eva Juračková (44 let, supervizor, vedoucí zásobování výroby)
22. Marcela Klanicová (51 let, asistentka pedagoga)
23. Akad. malíř Karel Rossí (66 let, OSVČ)
BnP - Bystřice naše priorita
23 kandidátů
1. Ing. Emil Ondra (55 let, báňský inženýr)
2. Mgr. Vlasta Moncmannová (59 let, ředitelka MŠ)
3. Ing. Karel Pačiska (65 let, starosta města)
4. Mgr. Hana Kopecká (54 let, ředitelka ZŠ)
5. Štěpán Husák dipl. um. (42 let, učitel ZUŠ)
6. Pavla Kissová (53 let, učitelka MŠ)
7. Pavel Trávníček (40 let, technik)
8. Soňa Jana Dudková (49 let, pečující osoba)
9. Ing. Karel Krondráf (51 let, ředitel DDM)
10. Mgr. Věra Slámová (51 let, učitelka ZŠ)
11. Josef Soukop (68 let, důchodce)
12. PhDr. Vladimír Cisár (66 let, vedoucí muzea)
13. Renata Zítková (56 let, uklízečka)
14. Bc. Lukáš Vícha (34 let, OSVČ)
15. MUDr. Oldřich Sáblík (71 let, obvodní lékař)
16. Milan Beneš (48 let, umělecký kovář)
17. Jaroslava Hnátová (61 let, učitelka MŠ)
18. Petr Hanzlík (64 let, technik)
19. Leopold Skarolek (77 let, fotograf)
20. Petr Bukal (44 let, OSVČ)
21. Jitka Cisárová (59 let, vedoucí knihovny)
22. Jan Šikula (39 let, pracovník bezpečnostní agentury)
23. Bc. Petra Königová (40 let, vedoucí Denního stacionáře)
ANO 2011 a nezávislí
23 kandidátů
1. Bc. Soňa Humpolíčková (51 let, ekonom, statutární orgán p.o.)
2. Ing. Jaroslav Rudoš (47 let, lesník)
3. Ing. Iveta Šiborová (33 let, rodičovská dovolená)
4. Jiří Boháč (44 let, OSVČ)
5. MgA. Martina Posedník Olivová dipl. um. (44 let, učitelka ZUŠ)
6. Ing. René Pros (48 let, odborný rada KHS)
7. Veronika Chroustová (39 let, projektová manažerka)
8. Petr Štorek (58 let, projektant)
9. Bc. Petr Ondráček (45 let, technik)
10. Marcela Beníšková (73 let, důchodce)
11. Marie Votavová (53 let, pečovatelka)
12. Petr Knoll (47 let, řidič MKD)
13. Radka Guldová (75 let, důchodce)
14. Jiří Hájek (55 let, strojník - obkladač)
15. Jana Drimlová (68 let, důchodce)
16. Libuše Dolníková (62 let, důchodce)
17. Vladimír Houdek (76 let, důchodce)
18. Martin Sedlák (24 let, montážník)
19. Dušan Nepejchal (51 let, OSVČ)
20. Hana Čevelová (50 let, invalidní důchodce)
21. Ladislav Knoll (66 let, důchodce)
22. Vlasta Golembová (70 let, důchodce)
23. Karel Šerhák (46 let, zahradník)
Komunistická str.Čech a Moravy
23 kandidátů
1. Antonín Tulis (73 let, důchodce)
2. Mgr. Alois Bouček (75 let, důchodce)
3. Ing. Ivo Šikula (74 let, důchodce)
4. Bc. Antonín Tulis (49 let, správce počítačové sítě)
5. Pavel Šurý DiS. (40 let, IT specialista)
6. Ing. Bohumil Kotlán (80 let, důchodce)
7. Jan Slámečka (70 let, důchodce)
8. Adolf Ambrož (65 let, důchodce)
9. Anna Pavlíková (69 let, důchodkyně)
10. RSDr. Oldřich Šustr (71 let, důchodce)
11. Jaromír Beneš (73 let, důchodce)
12. Zdeněk Batelka (72 let, důchodce)
13. Věra Šandorová (74 let, důchodkyně)
14. Zdeněk Dobiáš (72 let, důchodce)
15. Jaroslav Smolík (79 let, důchodce)
16. Karel Krondráf (72 let, důchodce)
17. Lenka Ambrožová (56 let, invalidní důchodce)
18. Petr Syrový (54 let, ostraha objektů)
19. Jan Kouřil (81 let, důchodce)
20. Bohumil Strašil (81 let, důchodce)
21. Jan Jelínek (72 let, důchodce)
22. Božena Benešová (66 let, důchodkyně)
23. František Tulis (73 let, důchodce)

Datum 01.09.2022

Vložil Ekoterorista

Titulek Prioritou Bystřice nejsou socani. Ale koryta

Odpovědět

Proč se ti socani přejmenovávají? Trapné... už neví za co, nebo za koho by převlíkli kabáty. Kašpaři.

Datum 31.08.2022

Vložil Augiáš

Titulek Pochvala

Odpovědět

Moc pjekně rosebrané-