Hospodaření města, rok 2012: poražení

19.06.2013 00:18

Na úřední desce byl zveřejněn závěrečný účet města za rok 2012, což je přehled toho, jak město, včetně jeho složek a firem hospodařilo (viz sekce Dokumenty). Sestavil jsem si ryze subjektivní žebříček, komu se loni dařilo nejhůře a rozdal pomyslné medaile.  

 

Bramborová: Poliklinika města

V roce 2012 firma sice zvýšila výnosy o 0,8 mil. Kč, ale náklady jí stouply o 1,4 mil. Nakonec to dopracovala ke ztrátě 182 tis., což je meziroční propad o 590 tis. Přitom firma již od roku 2011 jede na dopingu – bylo jí městem sníženo roční nájemné za polikliniku z 1,3 mil. na 650 tis. Kč. Před horším umístěním ji zachraňuje, že z vlastních zdrojů provedla digitalizaci rentgenu za 1,074 mil. Kč. I když… Neznáme podrobnosti financování, tedy jak je tato platba rozložena v čase, jakou výší se podepsala do špatného výsledku roku 2012 a jak ovlivní roky další.

 

Bronzová: Eden centre

Nová městská společnost, jejímž úkolem je páchat zemědělství, a s penězi a pozemky města konkurovat soukromým farmářům. Vznikla teprve v srpnu 2012, což není pro zemědělskou firmu právě optimální začátek sezóny. Proto je na nějaké dalekosáhlé soudy zatím brzo. S náklady 1,357 mil. a výnosy 555 tis., zatnula sekyru 802 tis. Kč.

 

Stříbrná: Areál sportu a kultury

Hospodářské výsledky této firmy jsou rok od roku neradostnější. Ztráta v roce 2010 byla 549 tis., 2011 958 tis. a 2012 1,125 mil. Kč. Náklady meziročně vzrostly o 2,8 mil., výnosy o 2,6 mil. V polovině roku 2012 převzala firma provozování kulturního domu, takže nějaká relevantní fakta o hospodaření budeme mít až za letošní rok, kdy se usadí prach z této zásadní změny. Absolutní výší ztráty si sice firma už už sahala na nejvyšší stupínek na bedně, ale nakonec si vybojovala jen stříbro.

 

Zlatá: Turistické a informační centrum

Na tohoto favorita už sázkové kanceláře vypisují jen minimální kurzy, výhru má vždy skoro jistou. Vzestupu z propasti ztrát nepomáhá už ani vyvádění části nákladů mimo kapitolu TIC přímo do rozpočtu města: loni to bylo 480 tis. na tisk Bystřicka (oproti 2011 o 27 tis. více) a 54 tis. na letáky a brožury. Při výnosech 540 tis. (o 91 tis. méně) a nákladech 2,1 mil. (o 75 tis. více) tak TIC zrealizoval ztrátu 1,6 mil. Kč (meziročně o 166 tis. více). Samozřejmě do budoucna není prestižní pozice TIC na 1. místě vůbec jistá. K blokům se totiž  blíží nový silný soupeř, Centrum zelených vědomostí. Zachránit by TIC snad mohlo jen spojení s CZV, kdy by s využitím synergických efektů obou borců mohla kombinovaná ztráta atakovat osmimístnou cifru.

 

Mohli bychom skončit konstatováním, že za špatné hospodaření městských firem prostě mohou jejich ředitelé. To by ale byl trochu povrchní závěr. Nejvyšším orgánem firem je valná hromada, která stojí nad řediteli. Funkci valné hromady plní rada města, která zastupuje vlastníka, jímž jsou bystřičtí občané. Ředitelé tedy provádějí politiku rady. Naopak rada má nástroje, jak donutit ředitele k hospodárnosti.

 

My jako občané máme na výběr: buď jsme ochotni tolerovat ztráty, protože věříme, že od městských společností dostáváme služby, které odpovídají ceně. Nebo ztráty nejsme ochotni tolerovat, zvolíme jiné politiky, ale pak budeme muset přijmout riziko, že dojde k omezení nebo zdražení služeb. Volba je na nás…

Zpět

Diskusní téma: Hospodaření města, rok 2012: poražení

Datum 02.07.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Sena

Odpovědět

Na posledním zastupitelstvu starosta trdil, že farmě trvala sena 4 dny. Zítra to bude 14 dní co bylo zastupitelstvo a teprve sečou sena na Bystřicku a Bratrušíně???? To se to lže, aby se zastupitelům zavřela ústa a byl prezentován alespoň nějaký úspěch.

Datum 21.06.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Stroje

Odpovědět

Ahoj, se zrušením stránek to byla jen narážka.
Stroje už mají, ale na středečním zastupitelstvu chtěl Eden schválit půjčku se splátkou kolem 50 000 Kč, tak jestli to bylo na tyto stroje, přišli si o svolení dost pozdě!!! Pokud město leje horem dolem takovému subjektu peníze daňového poplatníka, nejedná se o nedovolenou podporu? Eden nikdy prašule městu nevrátí.

Datum 22.06.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Stroje

Odpovědět

Půjčku už Edenu schválila rada města, po zastupitelích chtěli, aby se město stalo ručitelem té půjčky.

Problematika veřejné podpory je celkem složitá. V tomto případě se asi o nedovolenou veřejnou podporu nejedná, protože jde o půjčku, kterou by měla ze svých příjmů (nikoliv z peněz od města) splácet sama firma. Jestli nebudou nedovolenou podporou další smlouvy s městem (např. cena za pronájem městských zemědělských pozemků), to je zatím těžké říct.

Datum 22.06.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Re: Re: Stroje

Odpovědět

Díky za upřesnění. Podporou jsem myslel 5 000 000 Kč jako vklad, které musí být touto dobou jistě v čudu. Ten úvěr má bít na techniku kterou již mají nebo na další co koupí? Protože, co by nastalo když techniku již používají a zastupitelé by ručení odmítli? Měsíční provoz farmy min. 100 000 Kč + cca 50 000 Kč splátka to je 150 000 měsíčně, kde to ten seper manžer sežene?

Datum 23.06.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Stroje

Odpovědět

Zda už je, nebo není v čudu, to nevíme. Pokud by základní kapitál nebyl udržován nedotčen na účtu, ale byl spotřebován na provozní výdaje, pak by mohly být naplněny znaky veřejné podpory: https://www.uohs.cz/cs/verejna-podpora/definicni-znaky-verejne-podpory.html

Na zastupitelstvu jsem nebyl, takže nevím, čeho konkrétně se ručení týkalo.

Dost vysokou částku bude čerpat v zemědělských dotacích. Třeba u dotací na plochu bude stačit, když bude mít Eden pronajaté pozemky od města. A na každý hektar zemědělské půdy bude dostávat skoro 6000 Kč ročně základní dotace. A to je jen základ.

Datum 23.06.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Re: Re: Re: Re: Stroje

Odpovědět

Ahoj, díky za odpověď. Základní kapitál určitě není nedotčen. Z čeho by žili celý podzim až do teď? Traktory i stroje jsou koupeny již dřív než byl zastupiteli odsouhlasen ten ručitelský závazek. S dotacemi na půdu máš pravdu, při 200 ha je to 1 200 000 Kč, to je stejně málo na provozní náklady. Dají se někde dohledat platy zaměstnanců Edenu?

Datum 24.06.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Stroje

Odpovědět

Ohledně ručení, nemáme v ruce smlouvu mezi Edenem a úvěrující bankou. Třeba dodatečné schválení umožňuje.

Není to málo. Je to základ. Budou i další dotace (třeba na krávy), budou i tržby z prodeje produktů. Navíc, pokud je nájemné za pozemky města 700 Kč/hektar a dotace 6000, je to 5 300 Kč/hektar zisku a nemusí hnout prstem.

Mzdy by měly být v účetní závěrce za rok 2012, která by se měla objevit v Obchodním rejstříku během 2 měsíců.

Datum 24.06.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stroje

Odpovědět

Pokud by byl nájem jen 700 Kč za hektar, tak by tu mohl být velký problém. Momentálně tržní nájem za zemědělskou půdu je tu u nás o 1000 Kč více. Při 200 ha a 10 letech jsou to 2 miliony korun. Toto by mohla být další skrytá podpora. Eden farma se stává opravdu velkým problémem ve všech směrech. Každý soukromě hospodařící rolník by se měl pro podporu taky obrátit na město, argumentů by tu bylo dost.

Datum 20.06.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Moc pěkné

Odpovědět

Zdravím, máš stránky moc pěkně udělané. Po dlouhé době místo pro rozumnou konverzaci. Zlatou mělo dostat Eden centre, ale i tak za 3 měsíce zářez 800 tisíc je dobrý. Počáteční vklad 5 mil, k dnešnímu dni z této částky 0. Nebýt prodeje zděděných brambor a ostatků techniky s kterou museli předchůdci vystačit, by to bylo mnohem horší.
PS doufám, že ti tu diskuzi taky nezruší, ať se daří

Datum 21.06.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Moc pěkné

Odpovědět

Jo, s Edenem bude ještě legrace, zatím jen začínají. Už si stihli koupit traktory a stroje Claas za 3,1 mil. Na úvěr. Mimo režim zákona o veřejných zakázkách.

Tohle je moje stránka, musel bych ji zrušit sám ;-)

Datum 21.06.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Moc pěkné

Odpovědět

Jen doplňuju, jednatelem firmy Eden centre s.r.o. je Ing. Michal Burian a v dozorčí radě "sedí" městští zastupitelé Mgr. Radek Vojta, Mgr. Miroslav Novák a Ing. Aleš Sitař. Minimálně tedy jednatel a tato rada musela nákup traktorů schvalovat. Nicméně, kdo by chtěl znát, jaké veřejné zakázky město vypisuje a realizuje, to se na oficiálních stránkách nikde nedočtete a složka "Výběrová řízení" zcela prázdnotou, proto ji radši zrušili. Měli by si vzít příklad ze sousedního Nového Města, kde zakázky řeší on-line systémem aukce a kdo dá nejlepší cenu, ten bere. Rovněž vám po aukci pošlou konečné výsledky příhozů a kdo se soitěže účastnil. Sám jsem měl možnost si to vyzkoušet na akci geologického průzkumu na rozšíření hřbitova pod Kalvárií. A naše okresní město ZR každý rok zveřejňuje na svých stránkách veřejn zakázky malého i velkého rozsahu, kde vedle vítězné částky zveřenují jak vítěze tak i všechny firmy, co se do soutěže přihlásili. Kéž by Bystřice byla takhle jako tyhle dvě města křišťálově průhledná, zatím ale vše nasvědčuje tomu vše clonit, mlžit a nezveřejňovat. Pak se divíme, že např. na Zubštejně se na subdodávkách firmy SPH Beton s.r.o. (Beton stavby s.r.o.) podílel na tesařských pracích předražených dřevěných modelů dobývacích strojů jeden místní tesař, který je dlužníkem na sociálním a zdravotním (neplatič pojistného). Bohužel i tito dlužníci mohou nadále "podnikat". Není vyloučeno, že se podílel i na stavbě toho slavného přemostění. A obyčejný občan se ptá, jak je toto vůbec možné, že to nikdo nekontroluje a že to nikoho nezajímá? Na můj podnět zaslaný na ROP Jihovýchod mi bylo řečeno, že je jim zcela ukradené, koho si vítězný uchazeč vybere na subdovavatelské práce a jakým způsobem budou ručit za kvalitu provedení díla (údajně na těch stavbách neměly být použité žádné kovové prvky, ale mělo to být dělané starými metodami - kolíkováním). Okolo hradu mělo rovněž proběhnout kácení a dřevo si vzal také Bůhvíkdo. Rekonstrukce bystřického náměstí byla několikrát dražší, než např. v Havlíčkově Brodě, kde byl rozsah prací obdobný.Pak se divíme, že je v tomto státě všechno vytunelované a zkorumpované.

Datum 21.06.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Re: Re: Re: Moc pěkné

Odpovědět

Nezbývá než s Vámi souhlasit, vše co jste zde uvedl plně sedí. Tak jako dva posudky na to že vše kolem zimního stadionu je vše v nejlepším pořádku a na základě tohoto tvrzení pana starosty to i zastupitelstvo odsouhlasilo a ejhle, vše je najednou jinak. Zimní stadion je pasé. Kdo uhradí škody?? Studie, výběrovka, koncesní smlouva a doví co ještě se stadionem spojené. Toto by měl být podmět pro zastupitele.

Datum 21.06.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Moc pěkné

Odpovědět

"Škody" nezaplatí nikdo jiný, než daňový poplatník, co odvádí městu do kasy daně např. z nemovitostí a nebo nájemníci, co solí nájmy za uraňácké byty na obou sídlištích. Mimochodem v tomto je Bystřice snad po celé republice unikátní. Všude, v Novém Městě, i na Dolní Rožíce, byty prodali do osobních vlastnictví. Tady si to drží, protože jsme jejich dojné krávy. 35-40 mega ročně je významná položka do městského rozpočtu. Vydělává na tom i monopolní kabelovka Satt a.s., které platíme 150 kaček měsíčně (ta nejlevnější verze a základní programy), ale když si to člověk spočítá na 10 let, je to solidní balík 18.000 Kč, za které si dneska koupíte krásnou LED telku o uhlopříčce 1 metr i víc. Připomíná mi to stejný případ a experiment, jako tehdy u výjezdů z hasičské zbrojnice (garáže v suterénu pod knihovnou na Koželužské) nějaký skvělý architekt naprojektoval úžasné betonové sloupy s klenbami, které časem začaly hasičům při najíždění vadit a musely se nakonec zbourat. A to nejsou jenom desetitisícové, ale už jistě statisícové položky. A zodpovědnost, že se tu promrhaly zase prostředky z městského rozpočtu jednak na projekt postavený na hlavu a pak na materiál a stavební práce, a zbytečně, nikdo tuto zodpovědnost na sebe nevezme (někdo ale musel tyto smlouvy podepisovat, tuším, že asi někdo z odboru investic a výstavby města).

Datum 21.06.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Moc pěkné

Odpovědět

Nelze než jen souhlasit. Ale tady u zimního stadionu by se našla jistě ta zodpovědná osoba velice jednoduše, měl by to být ten kdo orodoval u jednotlivých zastupitelů, aby pro zimák zvedli ruku. Bylo by alespoň s dobrými mravy, kdyby všichni zůčastnění na akci zmní stadion ty peníze vrátili. Ono toho je na úřadě špatného mnohem víc. Jak jste zde zveřejňoval návrh přejmout zveřejňování informací jak v Novém Městě, zde to nemá šanci na úspěch. Tady by se vědělo hned kdo " dojí " městskou kasu.

Datum 22.06.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moc pěkné

Odpovědět

Tady jsou kostky vrženy a předem rozdány karty, klientelismus a nadržování tu jenom kvete. Spousta zakázek se přiklepne rovnou někomu a za vyšší peníz, než aby se dělala poctivá výběrovka. Mě vadí taky to, že za pár šuntů naši milí zastupitelé zaprodali ornou půdu u Hájů za tratí na 20 let jedné solární firmě, která tam bude sklízet stovky megawatt ročně a vysávat obyčejný lidi, protože každý za tenhle sluneční megatunel, posvěcený různými zelenými bursíkovci v době vládnutí statistika Fišera, dneska zaplatí 6 stovek z jedné MW a do budoucna to má být ještě horší, až tisícovka. Kdyby se tam postavila třeba malá fabrička nebo sklad, pořád by to bylo lepší a přineslo by to nějaký pracovní místa. Pak ať se Pačiska nediví, že lidi odsud odchází a město má každý měsíc tucty volných bytů, když tu není do čeho píchnout a těch pár továren, jako je WeraWerk nás nespasí ani náhodou. Až dotěží uran, jakože to ložisko není nekonečné a ta doba se rychle blíží, budou daleko horší následky.

Datum 27.06.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Červnové Bystřicko, strana 4

Odpovědět

Cituji Pačisku: "Dále prý byla zneužita dotace na zimním stadionu? Zde zůstává rozum stát, protože jsme o žádnou dotaci ani nezažádali, tedy ani nic nedostali." Cotuji Vojtu: "Jeden z bystřických občanů dal podnět na průběh koncesního řízení k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Tento úřad vydal předběžné opatření, kterým zamezil podpisu koncesní smlouvy, a to kvůli pochybnosti, zda-li se skutečně jedná o koncesi. Tento fakt nás velmi zarazil, neboť ještě před spuštěním celé akce si město nechalo věc posoudit třemi právními kancelářemi, které potvrdily, že máme postupovat podle zákona o koncesním řízení a nikoliv podle zákona o veřejných zakázkách, jak nyní tvrdí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže." Tak tedy, mají pravdu ovlivněné spřátelené právní kanceláře (na kter jistě nedělali výběrové řízení), které jistě nebudou nezávislé a jejich závěry mohou být městem koupené/uplacené? A nebo je nadřazenější vyjádření ÚPOHS... myslím si to druhé.

Datum 27.06.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Červnové Bystřicko, strana 4

Odpovědět

ÚOHS ještě nerozhodl. Každopádně ty "posudky" bych rád viděl

Datum 28.06.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Re: Re: Červnové Bystřicko, strana 4

Odpovědět

Starosta by měl mít lepšího pamatováka, na zastupitelstvu které odhlasovalo koncesní smlouvu mluvil o dvou posudcích, a tomu asi uvěřila i většina zastupitelů. Na posledním už jsou 3. Tak se nám ty posudky nějak množí, jestli ta plodnost není spojena s farmařením. Jelikož to vypadá, že to úřad zatrhne, neměl by někdo nahradit škodu? Výběrovka, projekt a koncesní smlouva něco stálo a né asi málo.

Datum 29.06.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Červnové Bystřicko, strana 4

Odpovědět

Na zastupitelstvu mluvil sice trochu zmateně, ale zmiňoval: 1) advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners; 2) jakýsi Jurčík (asi tenhle výtečník: https://www.mendelu.cz/lide/clovek.pl?id=12182;zalozka=11;nahled=121593 ); 3) jakýsi Vrbka (asi z RTS).

To předbíháš.

Datum 02.07.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Červnové Bystřicko, strana 4

Odpovědět

doc. JUDr. Ing. Radek Jurčík, Ph.D. hm asi nějaký plodný sběratel titulů... jestli ten JUDr. má z Plzně, tak potěš pán Bůh. Otázkou však budiž, udělalo město i na tyto právní službičky nějaké výběrové řízení a nebo si už předem někoho vybrala a konkrétně tyto tři? Předpokládám, že takové "posudky" právníků jistě budou v řádech desítek tisíc. Pokud ne, opravte mne.

Přidat nový příspěvek