Hospodaření města 2022: příjmy a výdaje

09.06.2023 23:52

Když v únoru loňského roku zahájily ozbrojené síly Ruské federace pokus okupovat sousední Ukrajinu, odklonily pozornost médií i veřejnosti od do té doby dominantního čínského viru a konečně dovolily vládě vypnout kolotoč bizarních restriktivních opatření. S jejich ekonomickými důsledky, především inflací vyvolanou disproporcí mezi objemem peněz a hodnotou dostupného zboží a služeb, se české hospodářství doposud nevyrovnalo, nicméně ne každý na všeobecném zdražování tratil. Velmi prospělo například rozpočtu města Bystřice nad Pernštejnem.

Podle dat ze závěrečného účtu města Bystřice nad Pernštejnem za rok 2022, který budou projednávat zastupitelé na zasedání 14. června, dosáhly v loňském roce příjmy rozpočtu 282,8 mil. Kč (meziročně o 43 mil. Kč více) a při výdajích 249 mil. Kč (+ 35,3 mil. Kč) skončil přebytkem 33,8 mil. Kč (+ 7,7 mil. Kč).       

Vývoj za posledních sedm let ukazuje následující graf:

Příjmy, výdaje a výsledek rozpočtů města Bystřice nad Pernštejnem v letech 2016-2022. Částky v milionech Kč. Zdroj dat: závěrečné účty města.

Ve srovnání s předpoklady z prosince 2021, kdy byl rozpočet na loňský rok schválen, byly příjmy vyšší o 48,8 mil. Kč a výdaje nižší o 6,3 mil. Kč, takže místo plánovaného deficitu 21,4 mil. Kč dospěl k přebytku 33,8 mil. Kč. Ke kladnému výsledku sice napomohlo proplacení dotací na investiční akce realizované již v roce 2021, konkrétně 1,4 mil. Kč na skautskou základnu, 3,2 mil. Kč na polní cestu k Domanínskému rybníku a 2,4 mil. Kč na stezku na kopci Hora, ovšem na druhou stranu se musel rozpočet obejít bez dotace 3,6 mil. Kč na rekonstrukci rozhlasu a nedorazil ani Godot, fantomová dotace 19 mil. Kč na fotbalové kabiny. Naopak zásadní vliv měl výnos celostátně vybíraných daní, přerozdělovaných v rámci rozpočtového určení daní. Z nich do Bystřice loni přiteklo již 156,2 mil. Kč, meziročně téměř o 17% více.    

Druhý graf ukazuje vývoj podílu hlavních druhů příjmů (blíže k nim v článku zde). Jedná se o vybrané druhy příjmů, proto jejich součet neodpovídá celkovým příjmům. 

Vývoj vybraných příjmů rozpočtu města Bystřice nad Pernštejnem v letech 2016-2022. Částky v milionech Kč. Zdroj dat: závěrečné účty města.

Výnos daně z příjmů fyzických osob sice meziročně stoupnul o 1,4 mil Kč na 23,3 mil. Kč, avšak v důsledku přechodu od zdanění superhrubé mzdy k hrubé a zvýšení daňové slevy na poplatníka v roce 2021 nadále výrazně zaostává za dřívějšími hodnotami. Obchodní korporace jako celek stále prosperovaly, a tak se výnos daně z příjmu právnických osob zvýšil meziročně o 4,3 mil. Kč na 34 mil. Kč. Firmám k vyšší ziskovosti napomáhalo v úvodu zmíněné zdražování, které se ovšem mnohem zásadněji promítlo do výnosu daně z přidané hodnoty. Městský rozpočet z podílu na DPH loni získal již 77,38 mil. Kč, meziročně o 10,9 mil. Kč více. Už druhý rok v řadě tak výnos rostl meziročně o 16% a během dvou let vylétl o neuvěřitelných 36%! Přitom vyšší výběry DPH jsou skutečně taženy jen zdražováním, neboť tržby maloobchodu měřené ve stálých cenách klesají již dvanáct měsíců v řadě. To znamená, že si zákazníci za stále více peněz pořizují stále méně zboží a služeb. Lze proto předpokládat, že bez obnovení spotřeby bude letos při zpomalování inflace decelerovat i výběr DPH.  

Pozici druhého nejvýznamnějšího rozpočtového příjmu si zachoval převod prostředků z hospodářské činnosti města, která probíhá účetně samostatně a spadají pod ni podnikatelské aktivity, především pronájmy movitého a nemovitého majetku, včetně bytů. Loni z tohoto zdroje rozpočet získal 46,7 mil. Kč, meziročně o 6,7 mil. Kč více, což představovalo nejenom veškeré výnosy roku 2022, ale i zbytek z roku 2021. Čistý zisk hospodářské činnosti se zvýšil jen o necelé dva miliony na 24 mil. Kč, přestože se zbavila břemene provozu Centra EDEN a přímo do rozpočtu města z ní bylo vyvedeno Turistické informační centrum. Jednak se totiž neopakoval mimořádný příjem z nájemného z městských lesů, který ze 7,8 mil. Kč klesl na necelé dva miliony, jednak se o 3,5 mil. Kč snížil výnos z pronájmu nebytových prostor a staveb.

V bytovém hospodářství došlo k nepatrnému zvýšení vybraného nájemného o milion korun na 53,9 mil. Kč. Při srovnatelném objemu výdajů na opravy a mírnému růstu personálních nákladů na 6,9 mil. Kč, stoupnul hrubý zisk bytového hospodářství loni o 900 tis. Kč na 31,7 mil. Kč. Přímo z rozpočtu města byla hrazena rekonstrukce osmi bytů v domě s pečovatelskou službou za 3,1 mil. Kč a na 6,6 mil. Kč vyšla komplexní modernizace několika standardních nájemních bytů.      

Nejnákladnější jednotlivou investiční akcí roku 2022 byla loňská etapa výstavby optické sítě, která vyšla na 13,3 mil. Kč. Za zřízení přípojek majitelé nemovitostí zaplatili dohromady zhruba 700 tis. Kč. Byla dokončena dvouletá obnova ulice Tyršova s celkovými výdaji města 8,8 mil. Kč. Uzavřena naopak nebyla rekonstrukce ulice Ant. Štourače, u které zatím náklady města vystoupaly na 6,6 mil. Kč. Novostavba parkoviště v zahradě zemědělské školy stála 5,5 mil. Kč. V místních částech proběhly dvě významné opravy vozovek místního významu: v Bratrušíně spojovací silnice k I/19 za 1 mil. Kč a v Rovném polní cesty za 3,6 mil. Kč.  

Byl završen přesun skautů do nové základny demolicí dosloužilého zázemí v Lužánkách za vysokých 1,8 mil. Kč. Demolice podstatně rozsáhlejší a bytelnější kotelny na Sídlišti II stála „jen“ 1,5 mil. Kč. Na 450 tis. Kč vyšla pátá etapa výstavby parku miniatur v Lužánkách, kde byla rovněž instalována socha Viléma z Pernštejna v ceně 422 tis. Kč. Ve snaze odstranit problém s podmáčením terénu, které se v lokalitě objevovalo dávno před rozhodnutím zbudovat zde atrakci, bylo vynaloženo ještě 740 tis. Kč na odvodnění. Po započtení nákladů na údržbu, které u parku miniatur a vedle ležícího pumptracku dosáhly 400 tis. Kč, se tak loňské výdaje na tuto dvouatrakci přehouply přes 2 mil. Kč, a to ještě byla odložena realizace lanového mostu s předpokládanými náklady milion korun. Razantně se zvýšily i provozní náklady in-line oválu a amfiteátru, které dosáhly 260 tis. Kč. 

Provozním výdajům se věnuje i následující graf zachycující souhrnné provozní náklady na městský úřad, personální výdaje na zastupitelstvo (zahrnují i starostu, místostarostu, radu, komise a výbory) a provozní náklady systému nakládání s odpady (popelnice, kontejnery na tříděný odpad, sběrný dvůr, černé skládky ad.).

Vývoj vybraných provozních výdajů rozpočtu města Bystřice nad Pernštejnem v letech 2016-2022. Částky v milionech Kč. Zdroj dat: závěrečné účty města.

U městského úřadu je patrné zrychlení růstu výdajů, což může částečně souviset s vyššími cenami energií, naopak u „Zastupitelstva“ došlo po předchozím skoku o 14% ke zpomalení. Roční provozní výdaje městského úřadu přepočtené na jednoho obyvatele se meziročně zvedly z 5 585 Kč na 5 768 Kč. Dotace ze státního rozpočtu na platy úředníků vykonávajících státní správu se navzdory všeobecnému zdražování nezvýšila, a dokonce došlo k jejímu nepatrnému snížení na 21,1 mil. Kč.     

Hospodaření města v roce 2022 přezkoumal auditor a stejně jako rok předtím konstatoval nedostatky při uveřejňování smluv v Registru smluv. Nově odhalil také špatnou kontrolu využití městem poskytovaných dotací do sportu a kultury. V návrhu Závěrečného účtu mu však unikla duplicitní položka provozního příspěvku mateřské škole, která se vloudila do paragrafu „úpravy drobných vodních toků“. Snad tato chyba nebude mít vliv na celkovou bilanci výdajů rozpočtu a výši přebytku.  

K návrhu závěrečného účtu se může kterýkoliv občan vyjádřit písemně v předstihu nebo ústně přímo na zasedání zastupitelstva 14. června 2023.

Zpět

Diskusní téma: Hospodaření města 2022: příjmy a výdaje

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.