Hospodaření města 2021: příjmy a výdaje

09.06.2022 23:08

Léta Páně 2021, druhý rok týrání české společnosti nejenom nefunkčními, ale v důsledcích smrtícími vládními restrikcemi, skončil pro rozpočet města lépe, než se mnozí na jeho začátku obávali. Jak vyplývá ze závěrečného účtu města Bystřice nad Pernštejnem za rok 2021, který bude předložen zastupitelům k projednání na zasedání 15. června, dosáhly vloni příjmy rozpočtu téměř 240 mil. Kč (meziročně o 8,8 mil. Kč více), výdaje 213,6 mil. Kč (-15,3 mil. Kč) a skončil přebytkem 26,1 mil. Kč (+ 24,1 mil. Kč). Vývoj za posledních sedm let shrnuje následující graf:

1 Příjmy, výdaje a výsledek rozpočtů města Bystřice nad Pernštejnem v letech 2015-2021. Částky v milionech Kč. Zdroj dat: závěrečné účty města.

Oproti schválenému rozpočtu byly příjmy nakonec o 4,1 mil. Kč vyšší, zatímco výdaje o 43,3 mil. Kč nižší, takže místo předpokládaného deficitu 21,4 mil. Kč skončil přebytkem 26,1 mil. Kč. Přestože vloni nebyly proplaceny přislíbené investiční dotace, např. na skautskou základnu, polní cestu k Domanínskému rybníku či stezku na kopci Hora v úhrnné hodnotě 12,3 mil. Kč, tento výpadek byl nahrazen vyšším než očekávaným výnosem celostátně vybíraných daní, přerozdělovaných v rámci rozpočtového určení daní. Z těch městská kasa obdržela už 134 mil. Kč, meziročně o 11,5 mil. Kč více.    

Druhý graf ukazuje vývoj podílu hlavních druhů příjmů (blíže k nim v článku zde). Jedná se o vybrané druhy příjmů, proto jejich součet neodpovídá celkovým příjmům. 

2 Vývoj vybraných příjmů rozpočtu města Bystřice nad Pernštejnem v letech 2015-2021. Částky v milionech Kč. Zdroj dat: závěrečné účty města.

Především v důsledku přechodu od zdanění superhrubé mzdy k hrubé a zvýšení daňové slevy na poplatníka se snížil výnos daně z příjmů fyzických osob o podstatných 7,6 mil. Kč na 21,9 mil. Kč. Naopak právnické osoby vykazovaly vyšší zisky, bohužel i kvůli osekání investičních výdajů, takže do bystřické pokladny přispěly 29,7 mil. Kč, meziročně o 8,9 mil. Kč více. Ještě vyšší přírůstek, konkrétně o 9,4 mil. Kč na 66,5 mil. Kč vykázal výnos daně z přidané hodnoty. Za meziročním skokem přesahujícím 16% nestála jen vyšší spotřeba domácností povzbuzená Babišovým rozdáváním vypůjčených miliard, ale i počínající vlna zdražování zboží a služeb, neboť při zachování procentní sazby znamená vyšší cena i vyšší částku odvedenou na DPH.

Druhou nejsilnější příjmovou položkou po DPH byl převod 40 mil. Kč z hospodářské činnosti města, která probíhá účetně samostatně a spadají pod ni podnikatelské aktivity, především pronájmy movitého a nemovitého majetku, včetně bytů. Meziročně se jedná sice o mírné zvýšení, ale nelze z něj vyvozovat, že by v podnikání města nastal zásadní obrat sestupného trendu. Loňský vyšší zisk přinesly fakticky jen dvě události: jednak poklesly výdaje na údržbu bytových domů, jednak příjmy z pronájmu lesů, které se v minulosti pohybovaly v řádu nižších statisíců, vyskočily na 7,8 mil. Kč. Důvody ani udržitelnost takového výnosu závěrečný účet nerozvádí.

Zatímco suma nájemného z městských bytů vrostla vloni jen o 0,65 mil. Kč na 52,9 mil. Kč, o 2 mil. Kč na 37,1 mil. Kč se zvýšily tržby za prodané služby. Nakonec bytové hospodářství dosáhlo hrubého zisku 30,8 mil. Kč. To sice bylo o 3,2 mil. Kč více než v roce 2020, ovšem současně o 3,3 mil. Kč klesla hodnota udržovacích prací hrazených z hospodářské činnosti: na opravy vodovodů a kanalizací v deseti vchodech, renovaci fasády na domě č.p. 981-982, výměnu střešní krytiny na dvou bytovkách a rekonstrukci hlavních elektrických rozvodů šlo 12,1 mil. Kč. Přímo z rozpočtu města pak byla financována komplexní modernizace interiérů dvou bytů za 1,2 mil. Kč, rekonstrukce osmi bytů v domě s pečovatelskou službou za 2,7 mil. Kč i teplovodní přípojka pro bytovku v ulici Luční za necelý milion.    

Nejnákladnější jednotlivou akcí roku 2021 byla komplexní rekonstrukce ulice Tyršova, která proběhla ve spolupráci se Svazem vodovodů a kanalizací Žďársko a EG.D a za niž jen Bystřice zaplatila 7,8 mil. Kč. Na druhém místě skončila novostavba rybníka Vojetín, která i s přípravou v předchozích letech přišla na 6,4 mil. Kč. Třetí nejdražší položkou se stala skluzavka na koupališti za 5,6 mil. Kč.

Investiční výdaje do dopravní infrastruktury se meziročně snížily z 25,7 mil. Kč na 16,5 mil. Kč, přesto byly realizovány některé potřebné stavby. Za 2,6 mil. Kč byl opraven most v Domanínku, za 890 tis. Kč cesta k Valše a například rekonstrukce chodníku od Bratrské ulice k ZŠ Nádražní vyšla na 740 tis. Kč. Navazující práce na chodníku v Lesoňovicích za 720 tis. Kč zvedly účet na 9,8 mil. Kč. Téměř 2,2 mil. Kč byly vynaloženy na pokračování rekonstrukce ulice Rud. Vaška, čímž zvýšily celkové náklady města zatím na 10,1 mil. Kč. K novému pódiu před knihovnou přibylo ještě zázemí za 167 tis. Kč, které posunulo sumu nákladů za rekonstrukci amfiteátru na 8,95 mil. Kč. Na předloňskou obnovu polní cesty od odbočky ze silnice Domanín-Bohuňov po hráz Domanínského rybníka za 4,9 mil. Kč navázala oprava polní cesty k Domanínskému rybníku za 3,8 mil. Kč. Na samotném rybníce byl za 490 tis. Kč opraven bezpečnostní přeliv.

Byla zahájena přestavba budovy vedle areálu TS města na skautskou základnu a loňské náklady dosáhly 3,8 mil. Kč. Za bezmála 3 mil. Kč byla provedena lesní stezka na kopci Hora a upraveno okolí bývalého popraviště. V roce 2021 byl rovněž dokončen projekt rozšíření hřbitova s celkovými výdaji 3,2 mil. Kč. Přilehlé parkoviště stálo 1,6 mil. Kč. Velmi pozvolna se rozběhla realizace metropolitní optické sítě, za niž bylo místo plánovaných 5 mil. Kč proinvestováno pouze 2,3 mil. Kč.         

Co se týká výdajů provozních, následující graf ukazuje vývoj provozních nákladů na městský úřad, personálních výdajů na zastupitelstvo (zahrnuje i starostu, místostarostu, radu, komise a výbory) a provozních nákladů systému nakládání s odpady (popelnice, kontejnery na tříděný odpad, sběrný dvůr, černé skládky ad.).

3 Vývoj vybraných provozních výdajů rozpočtu města Bystřice nad Pernštejnem v letech 2015-2021. Částky v milionech Kč. Zdroj dat: závěrečné účty města.

U provozních nákladů městského úřadu vidíme po krátkém zaváhání návrat k mírnému růstu. Roční provozní výdaje městského úřadu přepočtené na jednoho obyvatele se především v důsledku poklesu počtu občanů meziročně zvedly z 5 387 Kč na 5 585 Kč.  Dotace ze státního rozpočtu na platy úředníků vykonávajících státní správu ve výši 21,2 mil. Kč pokryla necelou polovinu nákladů. Podstatně dynamičtější a setrvalý je růst výdajů v položce „Zastupitelstvo“, kde se vloni objem vyplacených odměn zvýšil o 14%.      

Auditor přezkoumal hospodaření města v roce 2021 a vedle formálních pochybení konstatoval také závažné nedostatky při uveřejňování smluv v Registru smluv a při zadávání zakázek malého rozsahu. Zpráva auditora sice tvrdí, že město tyto závady odstranilo, ale zápisy ze zasedání kontrolního výboru usvědčují představitele města, že nadále postupují v rozporu se směrnicí o zadávání zakázek malého rozsahu. Donutí je zastupitelstvo zjednat nápravu, nebo závěrečný účet tradičně přijme „bez výhrad“?   

K návrhu závěrečného účtu se může kterýkoliv občan vyjádřit písemně v předstihu nebo ústně přímo na zasedání zastupitelstva 15. června 2022.

Zpět

Diskusní téma: Hospodaření města 2021: příjmy a výdaje

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.