Development stavebních pozemků

09.07.2020 23:57

Lokalita Rovinky je od 90. let minulého století až dosud v našem městě v podstatě jedinou plochou pro rozsáhlou výstavbu rodinných domů. Její přeměna z polností na soukromé bydlení je spjata se jménem předchozího starosty Josefa Novotného, za něhož byla transformace zahájena. V té době byly výdaje na vybudování obslužné dopravní a technické infrastruktury hrazeny z veřejných prostředků a parcely prodávány za ceny, které náklady ani zdaleka nepokryly. Žádný div, že si někteří lidé výhodně pořídili více pozemků, které dodnes nezastavěli. I přes nepříznivý poměr mezi náklady a prodejní cenou měl rozvoj lokality na účet města podporu tehdejších zastupitelů. Nejméně do chvíle, kdy si tam někteří z nich pořídili nemovitosti.

Po nahrazení Novotného dosavadním starostou Pačiskou už byly jen dokončeny rozběhnuté etapy a rozprodány připravené pozemky. Že nebyla zahájena příprava další infrastruktury, bylo občas zdůvodňováno přemrštěnými požadavky majitelů polností na prodejní cenu, občas chybějícími dotačními tituly. V obou případech by se buď cena zasíťovaných parcel podstatně zvýšila, nebo by na sebe město muselo vzít ještě větší díl nákladů. Jelikož zmizela politická vůle dotovat z rozpočtu stavební pozemky, a prodej za skutečné náklady byl považován za nereálný, plynulý rozvoj lokality se na několik let zastavil. Tím se otevřela příležitost pro veřejné i soukromé developery v okolních obcích, např. ve Zlatkově či Věchnově, kteří stavebníkům nabídli parcely za přijatelné ceny. Nejenže se tak kvůli chybějícím pozemkům v Bystřici neusídlili lidé, kteří o naše město mohli mít zájem, ale dokonce se někteří Bystřičáci v podstatě vynuceně odstěhovali. Pasivitou při rozvoji Rovinek tak politici nešli proti demografickým trendům, ale úbytek obyvatelstva ještě podporovali. Ať už nevědomky či záměrně si tím strany vládnoucí koalice napomáhaly k lepším volebním výsledkům, neboť jádro jejich voličů tvoří pracující s nižšími příjmy a senioři, jejichž podíl v populaci, i díky odchodu mladých, se zvyšoval.  

Přestože politické vedení sondovalo možnosti dalšího postupu nejméně od roku 2012, teprve začátkem roku 2015 byl hotov zastavovací plán celých Rovinek a zahájen proces hledání developera ulice Dolinka, jímž se staly Stavby SPH. Byl to zřejmě zájem tohoto investora, který udržoval proces v chodu a nakonec jej dovedl až do stavu, kdy jsou připravené pozemky nabízeny kupcům. I přes relativně vysokou cenu 1500 Kč/m2 je podle firmy již většina pozemků prodána, čímž se nepotvrzují obavy vedoucích představitelů města, že by o parcely za nedotovanou cenu nebyl zájem. Úspěšný měl být i související projekt řadových domů, u kterého je ze sedmi nabízen poslední.

V roce 2017 byl vyhlášen záměr na development další části Rovinek, v němž uspěla firma Stavoflos. Od té doby vystavěla novou ulici Forota a v ní vzniká jeden bytový dům s 24 byty a 8 řadových domků. Druhý a poslední bytový dům by měl přijít na řadu příští rok. I zde byl primárním hybatelem investor, který městu dodal studii budoucí podoby řešeného území, která se stala klíčovým podkladem pro vypsaný záměr. Rovněž Stavoflos z celého projektu nabízí ke koupi už jen jeden byt.      

Snad dosavadní úspěch realizovaných etap přiměl obě firmy, aby se spojily v ještě mnohem ambicióznějším plánu na rozšíření zástavby za „kravínem“ na Sídlišti II jižním směrem (v oblouku směřujícím k biomasové kotelně). Stále tedy není na pořadu dne zaplnění prázdného místa uprostřed Rovinek na pozemcích soukromých vlastníků. Po ukončení projektu by na ploše o výměře téměř 30 000 m2 mělo v nových či prodloužených ulicích stát 34 rodinných a 8 řadových domů. Přirozeně developer nemá žádný zájem nést dlouhodobé náklady s údržbou a modernizací veřejných prostranství, takže musí být mezi zainteresovanými partnery nastaveny takové vztahy, které angažmá investora v okamžiku prodeje poslední parcely ukončí.

V Bystřici již na zmíněných předchozích projektech ozkoušený model předpokládá, že město prodá všechny pozemky obsažené v projektu jednomu, či druhému developerovi za cenu dle znaleckého odhadu (165 Kč/m2 + DPH). Výstavbu vodovodu a splaškové kanalizace zajistí Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko, který na ně obdrží prostředky od města. Městu budou následně kompenzovány developerem formou daru. Plynovod postaví investor a následně předá provozovateli plynovodní sítě. Developer zbuduje i komunikace, dešťovou kanalizaci, místní rozhlas, optickou síť a veřejné osvětlení, které následně prodá za 3% pořizovací ceny bez DPH městu. Po dokončení stavebních prací budou zaměřeny skutečné výměry parcel a město od investora odkoupí zpět všechna veřejná prostranství za 165 Kč/m2. Tedy, tato podmínka je stanovena jen u části, o niž se uchází Stavoflos, ale snad se jedná pouze o opomenutí a i Stavby SPH budou mít povinnost vrátit městu veřejná prostranství za předem danou cenu. Stejně tak není dořešeno, za jakých podmínek na město přejde hraniční ulice mezi oběma investory, z níž bude každý vlastnit poloviční podíl.

Development ploch určených k zástavbě má pro politiky a úředníky nezpochybnitelnou přitažlivost spočívající v nižší pracnosti a vyšší rychlosti. Na druhou stranu snižuje vliv veřejné správy na stavebnětechnické parametry díla a oslabuje kontrolu kvality provedených prací. Navíc v tomto konkrétním případě, v době, kdy jsou jedním z hlavních témat veřejných diskusí opatření pro zadržování vody v krajině a na zlepšení mikroklimatu ve městech, zástupci města vyjádřili souhlas s projektem, který na ulicích nepočítá s vůbec žádnou rozptýlenou zelení, jen se zpevněnými plochami. A likvidaci dešťových vod předpokládá svedením do potoka Bystřice, byť přes blíže neurčenou a nikde nezakreslenou retenční nádrž.

Hlavní slabinou zvoleného modelu z pohledu potenciálních zájemců o stavební parcelu je však to, že městu nedává vůbec žádnou kontrolu nad cenou pozemků. Především v důsledku efektivního vyřazení soutěže, kdy je záměr od počátku formován subjekty, které jeho realizaci nakonec (pravděpodobně) získají. Lze si představit i alternativní model, kdy by na základě podrobné a nestranným subjektem zpracované dokumentace pro provedení veřejných prostranství, v dobře propagovaném tendru mezi sebou developeři soutěžili o nejnižší cenu, za kterou budou prodávat metr čtvereční. Takový přístup by jak hájil veřejný zájem a veřejné finance, tak napomáhal zpomalit pokles počtu obyvatel.

Zpět

Diskusní téma: Development stavebních pozemků

Datum 14.07.2020

Vložil Kabát

Titulek Hamba

Odpovědět

Jestlipak víš, Kabáte ,jak ta dražba probíhala a kdo dražil a kdo jsou vítězové? Ve výsledku je to jak u vás v BnP

Datum 14.07.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Hamba

Odpovědět

Dražba by asi měla zabránit tomu, aby bohatí lidé kupovali pozemky pod cenou.

Datum 16.07.2020

Vložil Kabát

Titulek Re: Re: Hamba

Odpovědět

Ano pane Švestka , měla by zabránit.

Datum 18.07.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Hamba

Odpovědět

Jaký transparentnější způsob prodeje existuje?

Datum 18.07.2020

Vložil Nespokojený

Titulek Re: Re: Re: Re: Hamba

Odpovědět

Transparentní je veřejná dražba. Ale jak víte, spousta dražeb je taky neveřejných a tedy přihraných většinou již předem známým zájemcům. Prodané nakonec pod cenou. Jak jinak.

Datum 15.07.2020

Vložil Kabát

Titulek Re: Hamba

Odpovědět

Ano, vítězové jsou obyčejní a místní lidé, kteří nechtěli kupovat od developerů předražené pozemky jinde. Lze to dohledat v KN.

Datum 17.07.2020

Vložil Nespokojený

Titulek Re: Re: Hamba

Odpovědět

Ano, souhlas, vivat Šmarda! Nové Město na Moravě je u mě chytré město, které nechce obírat občany. BnP je hloupé. Mimochodem pár pozemků u nás také skoupili spekulanti z řad radních, zastupitel a také úředníků, typu bývalé komunistické a postkomunistické tajemnice Špatkové... lze dohledat v katastru nemovitostí. Až pojedete na Domanín, tak pozemky nalevo má ona.

Datum 18.07.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Hamba

Odpovědět

Už tu bylo jasně napsáno, že se jedná o pozemky z restitucí.

Datum 18.07.2020

Vložil Nespokojený

Titulek Re: Re: Re: Re: Hamba

Odpovědět

Jo... ale to neplatí u zbývajících neměstských pozemků na Rovinkách. Namátkově 5 pozemků u "kulaťáku" mají SPH stavby s.r.o., další velkou parcelu Kinc a největší nezastavěnou parcelu vlastní trio Havířová z BnP, Kopecký z Dobříše, Roubík u Trutnova, tak víte, odkud vítr vane? Na restituenty to fakt nevypadá.

Datum 19.07.2020

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Hamba

Odpovědět

Projekt Dolinka a cestu předmětných pozemků k SPH popsal článek.

Spekulanti by tyto nejlukrativnější parcely již dávno zpeněžili. Takže to fakt vypadá na dědice původních majitelů.

Datum 28.07.2020

Vložil Nespokojený

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hamba

Odpovědět

Tak tím bych si opravdu nebyl jist. Jistá farmářka Havránková blokovala pozemky při výstavbě dálnice D11 u Hradce Králové 20 let, než ustoupila. Tady to sice není podobný případ, ale chování je podobné. Prostě neprodají a počkají pár let, až stavební pozemky pořádně nabydou na hodnotě. Za 10 let se může cena klidně i zdvojnásobit. Takže kdo je dle vás spekulant? Spekulant může být i tento původní majitel.

Datum 20.07.2020

Vložil Kabát

Titulek Re: Hamba

Odpovědět

Pozemky se dražili jednotlivě tak, že byla stanovena minimální cena každého z nich a pak akreditovaná dražební kancelář provedla veřejnou dražbu a nebo přišly nabídky v obálkách a transparentně se otevřely a stanovilo se pořadí zájemců. Kdo dal nejvíc, vyhrává. Navíc si NMNM některé stavební pozemky ponechalo pro směnu, např. když potřebovali získat pozemek pod cyklostezkou, hřištěm atp..

Datum 13.07.2020

Vložil Kabát

Titulek Hanba

Odpovědět

Sousední Nové Město v místní části Pohledec samo prodávalo zájemcům zasíťované pozemky v dražbě a u nás se prodají nezasitovane za pár korun developerům, co se potom sami napakují na úkor spoluobčanů. To je ale okresní ostuda jak neumí radnice hospodařit a jací jsou to hlupáci!!

Datum 28.07.2020

Vložil Nespokojený

Titulek Re: Hanba

Odpovědět

Za pár korun... zajímalo by mne, za kolik korun za metr čtverečný SPH stavby pozemek od města koupil, a zda-li byl jediným zájemcem. Víme tuto informaci, pane Švestko? Jinak, pane Kabáte, ono to zasítování taky něco stojí.