Celkem Zbytečná Věc (CZV)

20.08.2013 00:43

V našem městě se od roku 2006 vleče příprava a realizace ambiciózního dotačního projektu nazvaného Centrum Zelených Vědomostí (CZV). Rámcové informace o projektu jsou k nalezení na stránkách Eden Centre, které pro získání základní představy doporučuji k návštěvě.

 

Na úplném začátku úvah kolem „zámečku“ Mitrovských (bývalý školní statek) byla potřeba zajistit zázemí pro zemědělské obory zemědělské školy v situaci, kdy kraj jako zřizovatel školy odmítal do školního statku investovat. Na konci procesu budeme mít něco podobného dortu od pejska a kočičky, taky je tam skoro všechno.

 

V průběhu času se oslabil důraz na praktické vzdělávání (pokud za něj nebudeme považovat bramborové brigády u městské firmy EDEN CENTRE, s.r.o.) a do popředí se dostala propagace ekologie. Tento posun odpovídá zaměření hlavního hybatele projektu, jímž je tišnovské občanské sdružení European Centre for Ecology and Tourism (ECEAT).

 

Zeleně-osvětový aspekt projektu se koncentruje v plánovaném Ekopavilonu, který má podobu skleněné pyramidy.

 

Život na vesnici v minulosti má přiblížit Skansen tvořený atrapami „historických staveb typických pro Vysočinu“.

 

Jádrem CZV zůstane budova statku Mitrovských. Jedná se o rozsáhlou stavbu, a tak autoři projektu stáli před problémem, čím prostory zaplnit. A vymysleli přednáškový sál pro 60 osob, což je naprosto typický úkaz u mnoha dotačních projektů rekonstrukce starých objektů („když už nevíš co, vraž tam konferenční centrum“). Dále sem umístili minipivovar, moštárnu, zázemí pro zpracování masa a mléka, historickou lékárnu, muzejní expozici zemědělské techniky…  

 

Vedle toho v projektu nalezneme ještě ovocný sad, tematické stezky, stáje pro koně, stezku pro vyjížďky, vodotrysk, dětské hřiště, vodní nádrž a další. Všechny tyto ingredience kočičkovského dortu jsou propojeny klasickým oslím můstkem z dotačních projektů: „od minulosti k budoucnosti“. Přitom se ve všech případech jedná o minulost, která je buď zkreslená a kašírovaná (atrapy staveb), nebo je vydávána za budoucnost. To druhé se týká především exponátů, které mají přiblížit zelenou energetiku (tepelné čerpadlo, kogenerační jednotka, solární panely…). V tomto oboru probíhají inovace rychle, takže dnešní vysoce moderní výrobek za dva roky o budoucnosti neřekne už vůbec nic. Bude dokumentovat jen minulost.      

 

Dort upečený bez ohledu na náklady, s jediným omezením spočívajícím v rozsahu fantazie tvůrců projektu, bude možná chutnat projektantům, stavitelům a budoucím zaměstnancům, kteří z něj budou mít zisk. Ale bystřickým občanům, od nichž se bude očekávat hrazení provozních ztrát, by mohl způsobit bolení břicha.

 

CZV není zamýšleno jako klasické muzeum, ale má návštěvníkům nabízet možnost vyzkoušet si některé činnosti, např. vaření piva, moštování, výrobu mastí, keramiky, pečení chleba a další. Pokud by měl mít tuto příležitost opravdu každý návštěvník, a to kdykoliv, vyžadovalo by to u každé činnost minimálně jednoho stále přítomného pracovníka a značnou spotřebu materiálu. Asi nemusím příliš rozebírat důsledky pro provozní náklady CZV. Druhou možností je, že tato interaktivnost není myšlena úplně vážně, má toliko dobře vypadat v dotačním projektu, a v praxi si činnosti vyzkouší jen menšina návštěvníků. Takže se to nakonec tomu muzeu bude možná dost podobat. A že by minipivovar jen tak zahálel a pouze občas jej ze spánku vyrušil návštěvník, který by si chtěl uvařit vlastní pivo? Nebude nakonec spíše provozován pro veřejnost a nestane se konkurencí místním hostinským?

 

Každá ruina si zaslouží záchranu

Z pohledu města řeší CZV problém, co si počít se školním statkem, který dobrovolně ve zdevastovaném stavu převzalo od Kraje Vysočina. Alternativa opravovat ho po částech v průběhu několika let byla zamítnuta ve prospěch velkého projektu financovaného z „cizích“ (tedy ne městských) peněz. CZV je současně odpovědí na dilema, co ve statku Mitrovských umístit, aby to vyvolávalo aspoň zdání smysluplného využití.  

 

V naší zemi nalezneme ohromující množství hradů, zámků a dalších starých staveb. Jejich údržba a rekonstrukce vyžadují ročně miliardy korun, další stovky milionů stojí provoz. Češi považují za naprosto samozřejmé, že se všechny staré stavby zachraňují a udržují. Pokud se vedou diskuse, pak o tom, kde na to vzít veřejné finance, nikoliv o tom, které stavby mají historickou hodnotu nebo účelné a rozumné využití, a které hodnotu ani využití nemají. Soudím, že statek Mitrovských je stavba bez valné historické hodnoty.  Nebylo by rozumnější  prostředky plánované na CZV použít ve prospěch nějaké jiné stavby, která historickou nebo architektonickou hodnotu má? A obecně, můžeme si dovolit zachraňovat každou starou budovu? Proč je pro nás tak nepřijatelné, aby to, co nemá hodnotu ani využití, uvolnilo místo pro něco skutečně prospěšného?      

 

Z cizího krev neteče?

Na CZV byla přislíbena dotace ve výši 115,8 mil. Kč z Regionálního operačního programu (ROP) Jihovýchod. Původně mělo odhadované náklady 128,6 mil. Kč, ale jak už se to dotačním projektům stává, nabobtnaly a dnes jsou již 154,5 mil. Kč bez DPH. Za zvýšením stojí přidání koňských stájí, fontány, závlahového systému a dalších položek. Lze sice žít v naději, že současná konkurence mezi stavebními firmami cenu sníží, ale při započtení DPH a všech souvisejících nákladů (např. na projektovou dokumentaci stavby nebo administraci veřejné zakázky) se konečný účet velmi přiblíží hranici 200 mil. Kč. A to je spousta peněz. 

Naprostá většina z těch 200 milionů pochází z daní od občanů a firem. Čím větší zdanění, tím méně zbývá podnikům na investice a občanům na spotřebu. Možná se řekne, že přes polovinu z toho jde z unijních dotací, tak jaký stres? Jenže i tyto peníze pocházejí z daní. Čím větší daně v západní Evropě a především v Německu, tím menší poptávka po českých výrobcích a tím vyšší nezaměstnanost v Česku. Čím vyšší daně v Evropě, tím více výroby se přesune do Asie.

Pokud člověk sleduje sdělovací prostředky, musí získat dojem, že v oblasti unijních fondů je největším problémem České republiky, že je nestíhá čerpat dost rychle, takže by desítky miliard mohly „propadnout“. Heslem dne se stalo utrácení. Čím víc, čím nákladnější projekty, tím lépe. Proto je rozsáhlý projekt CZV s dotací přes 100 mil. Kč atraktivní i pro ROP Jihovýchod – umožní mu jednorázově odškrtnout vysokou částku z balíku, který má za úkol vyčerpat.

Jenže kde zůstala ta hlavní otázka, za co a proč utrácíme? Zdá se mi, že tento aspekt se vytratil i z projektu CZV. Co nám má přinést? Potřebujeme to? Ospravedlňuje takováto podoba CZV skutečnost, že někde jinde bylo odčerpáno od občanů a firem v daních 200 mil. Kč, které těmto subjektům chybí? Zdálo by se, že bezstarostné utrácení zdánlivě anonymních „unijních“ dotací nikomu neškodí. Ve skutečnosti škodí každému z nás…

Zpět

Diskusní téma: Celkem Zbytečná Věc (CZV)

Datum 03.09.2013

Vložil Josef Toman

Titulek Burianovi lidé

Odpovědět

Překvapuje mne, že jste ještě neodhalili dalšího člověka z týmu ECEATu. Je jím paní Věra Jourová, proslulá v korupční kauze Budišov. V parlamentních volbách je lídrem strany pana Babiše ANO 2011 v kraji Vysočina. Kandidovat za tuto stranu má i bystřický starosta.

Datum 04.09.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Burianovi lidé

Odpovědět

Stačí se podívat na odkazy, kde je máte všechny: https://www.eu-dotace.com/nas-tym/ a https://www.eceat.cz/clenove-eceat/ a je zřejmé, že jádro pudla tvoří Burianův rodinný podnik - vedle něho je v jeho "týmu" nejspíš jeho manželka i syn.

Uvedená paní je tam samozřejmě také. Má ambice se tlačit do Evropského parlamentu. Viz: https://verajourova.cz/kauza/kauza-nazory.htm, kde se obhajuje a na její stranu se staví také p.Burian.

O její kauze si můžete přečíst třeba zde: https://siander.blog.idnes.cz/c/45811/Napadna-podobnost-dvou-kauz-Klimovicova-x-Jourova.html

A že se ze starosty stane agroferťák? To je překvapení. Myslí se jím ten bývalý nebo současný? Jeden je totiž věrný ČSSD, druhý VV. Ale masívní převlíkání kabátů se čeká, zejména odliv z ODS a přeliv do jiných stran.

Datum 04.09.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Burianovi lidé

Odpovědět

Bývalý starosta koketoval s Okamurou, ale nakonec se rozhodl vůbec nekandidovat. U současného pochybuji, že by mu strana něco takového povolila.

Datum 04.09.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Burianovi lidé

Odpovědět

Migrovat (přebíhat) mezi politickýma stranama není nelegální. A pokud je něco zakázaného, tak je buď možnost rebelovat a nechat se vyloučit a nebo na vlastní žádost stranu opustit. Véčkaři a John či Bárta veřejnost se svými dinosaury zklamal, takže lze také čekat odliv z VV. Posilovat na Vysočině budou Zemanovci, z Bystřice pochází Zemanova žena Ivana. Zajímavostí je vznik nové ekologické strany Bursíka (LES) - nechceš se tam Jardo přihlásit? ;-)

Mnozí socani se se stranou soudí, protože třeba byli vyřazeni z připravovaných kandidátek. Holt boj o koryta tímto už defakto začal, aniž by se k nim zatím vůbec někdo dostal. Letos se tedy opravdu máme na co těšit. K 19.9.2013 už musí být kandidátky všech stran předány a uzavřeny.

Viz mnohé odkazy na idnes.cz:
https://zpravy.idnes.cz/pet-zalob-proti-cssd-0la-/krimi.aspx?c=A130830_114059_krimi_jj
https://ostrava.idnes.cz/kajnarovu-stiznost-na-kandidatku-cssd-soud-zamitl-fwb-/ostrava-zpravy.aspx?c=A130902_102721_ostrava-zpravy_dar
https://olomouc.idnes.cz/clenove-cssd-z-olomouckeho-kraje-napadli-u-soudu-volebni-kandidatku-11a-/olomouc-zpravy.aspx?c=A130830_103118_olomouc-zpravy_stk

Datum 01.09.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Tajemný vítěz

Odpovědět

Ahoj, podařilo se Vám už někde najít vítězze CZV? Zastupitelstvo se blíží a o vítězi stále nic? Třeba to má nejvyšší stupeň utajení.

Datum 02.09.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Tajemný vítěz

Odpovědět

Utajení neutajení, některé věci zveřejněny být musí. Ale zadavateli může nějaký čas trvat, než provede hodnocení nabídek, zvlášť u takto složité zakázky. Pak rozhodne o výběru nejlepší nabídky a má 5 dnů, aby rozhodnutí oznámil zbývajícím uchazečům. Ti pak mají 15 dnů na podání námitek. Pokud by žádné nebyly, uzavře smlouvu a do 15 dnů ji zveřejní. Ve stejné lhůtě zveřejní písemnou zprávu zadavatele (identifikační údaje všech uchazečů, jejich nabídkové ceny ad).Z toho plyne, že nějaké informace bych očekával až na konci září.

Datum 02.09.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Tajemný vítěz

Odpovědět

Podle mě se dočkáme nějakých konkrétních informací o průběhu CZV v zářiovém nebo říjnovém Bystřicku.

Datum 02.09.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Re: Re: Tajemný vítěz

Odpovědět

To máš pravdu, ale ještě by mělo zastupitelstvo odsouhlasit uzavření smlouvy s vítězem? Zastupitelstvo má být prý v září?

Datum 03.09.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Tajemný vítěz

Odpovědět

Proč by mělo? Zastupitelstvo odsouhlasilo parametry zakázky. Na jejich základě rada města rozhodne o výběru nejlepší nabídky a starosta podepíše smlouvu.

Datum 03.09.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Re: Re: Re: Re: Tajemný vítěz

Odpovědět

Myslel jsem, že když muselo zastupitelstvo odsouhlasit vítěze na zimnístadion, tak to musí i nyní, nebo ne?

Datum 03.09.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Tajemný vítěz

Odpovědět

ZS probíhal podle koncesního zákona, který je trochu náročnější ohledně schvalování smlouvy, protože ta spojuje veřejnou zakázkou s mnohaletým provozováním, a tudíž má na veřejné rozpočty významnější dopady.

Datum 03.09.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tajemný vítěz

Odpovědět

Děkuji za vysvětlení. Jinak je něco nového od ÚOHS ohledně ZS? Nějak dlouho se tam radí.

Datum 04.09.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tajemný vítěz

Odpovědět

Nejsem účastník řízení, takže o ničem nevím.

Datum 04.09.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tajemný vítěz

Odpovědět

Nemáš Jardo "svého" zastupitele? Pokud jsi volil ODS, tak tam v zastupitelstvu máme Macháčka a Vetešníka, ale nvím, v jak úzkém (nebo širokém) kontaktu s nimi jsi.

Datum 27.08.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Informace

Odpovědět

Nepůjdeme tedy na zastupitelstvo a rozumnou diskuzí se zastupiteli je uvedeme v obraz jak se celé CZV i s Eden farnou ve skutečnosti má? Možná by zastupitelé celý projekt shodili, než aby dopustili nenávratně prohospodařit desítky milionů lidí z Bystřice.

Datum 27.08.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Informace

Odpovědět

1) Ty stále vycházíš z toho, že zastupitelé nemají všechny podstatné informace. Mají. Nemůžeš jim říct nic zásadně nového.
2) Zadavatel nemůže jen tak zrušit zadávací řízení na veřejnou zakázku. Uchazeči investovali do zpracování nabídky nemalé prostředky, a proto pokud nenastane některá z okolností podle § 84 zákona o veřejných zakázkách, zadavatel má povinnost smlouvu uzavřít.

Datum 28.08.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Re: Re: Informace

Odpovědět

Já nevycházím, já vím, že ty podstatné informace nemají.

Datum 28.08.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Informace

Odpovědět

Tak jim je dej. Ale doporučuji písemnou formu a předem, protože je to složitá věc a ta se jen poslechem zpracovává těžko.

Datum 29.08.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Re: Re: Re: Re: Informace

Odpovědět

Úplně jednoduchá věc, zeptej se nějakého zastupitele který hlasoval pro to zadání zakázka na CZV o jakou čátku se jednalo a kdo bude hradit to navýšení. Sám si potom uděláš vlastní úsudek. To samé je s blokovým hlasováním na zastupitelstvu.

Datum 02.09.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Informace

Odpovědět

To už jsme tu probírali, že miliony na rámec dotačních 115 mil. doplatí město ze svýho ;-) a nebo spíše zase na úvěr. Bude to podobná situace jako s rekonstrukcí Masarykova náměstí.

Přidat nový příspěvek