Bezpečnost nadevše! I kdyby nás to mělo zabít…

07.08.2013 00:35

Asi v roce 2010 se na silnici I/19 v Bystřici, v úseku od benzinové stanice Lukoil k autobusovému nádraží, objevila tato cedule:

 

 

Tady ji máme z opačné strany:

                  

Vznikla v rámci projektu pojišťovací skupiny AXA, které se v roce 2010 podařilo zaneřádit tímto marketingovým nesmyslem 155 míst v 57 obcích po celé České republice. Ač jsem dlouho procházel svůj archiv, nepodařilo se mi najít, kdo tuto věc v Bystřici povolil. Pokud máte nějaké informace, uveďte je prosím v diskusi pod článkem. 

 

Cedule se tváří jako apel řidičům k opatrnosti, ale v praxi takový účinek nemá. Dovedu si představit reakce ostatních řidičů, kdybych na tomto rovném úseku sinice I. třídy uposlechl výzvu a jel jen 40 km/h. Billboard má smysl toliko jako reklama na skupinu AXA. A i ten je pochybný, protože bych se klidně vsadil, že nikdo z místních řidičů ceduli už ani nevnímá.     

 

Výjezd na silnici I/19 z ulice Zahradní je v tomto místě sám o sobě komplikovaný, především kvůli špatným rozhledovým poměrům. Ty jsou dány jednak sníženou pozicí řidiče v důsledku zastavení v kopci, jednak laxním přístupem města k prořezávání výhonků kolem kmenů stromů. Instalace cedule rozhled ještě zhoršila. Přestože se traverzy nesoucí billboard zdají relativně tenké, jedna z nich se nachází přímo v zorném poli řidiče, kde ztěžuje identifikaci vozidel přijíždějících zleva.

 

Nosníky cedule jsou pevně zalité v betonu a z obrázků je patrné, že se nacházejí pod úrovní vozovky, méně než dva metry od krajnice. Při nehodě tak nic nebrání vozidlu, aby se střetlo s pevným ostřím traverzy. I vyspělé deformační zóny budou k ničemu, protože aby fungovaly, potřebují sílu nárazu rozložit na co největší plochu. Proti žiletce nefungují. 

 

Tento billboard se tváří, že bezpečnost zvyšuje, ale ve skutečnosti ji dnes a denně ohrožuje. Skupina AXA asi ani nedoufala, že jednorázová marketingová akce z roku 2010 na některých místech vydrží dodnes. Je nejvyšší čas tuto nebezpečnou věc zlikvidovat. 

 

DODATEK 10. 8. 2013:

DO FOTOGALERIE JSEM PŘIDAL FOTKY, JAK TOTO MÍSTO VIDÍ ŘIDIČ

Zpět

Diskusní téma: Bezpečnost nadevše! I kdyby nás to mělo zabít…

Datum 15.08.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Bezpečnost

Odpovědět

Podle mě a selského rozumu, odstranit AXU, první a druhý strom. Z místa by se stal krásně přehledný vjezd na hlavní silnici. Jenže problém je v tom, že odbor dopravy na to nemá peníze. Zde by mohla být rada, prodej dřeva z poražených stromů jako palivo by to mohl celé zaplatit.

Datum 15.08.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Bezpečnost

Odpovědět

Aby se mohla odstranit ta cedule, mám takový pocit, že by musela být právě kontaktována jednak AXA jako "nájemce" reklamní plochy a pak ŘSD jako vlastník pozemku, kde stavba cedule leží a to samé AXU vynechaje i v případě stromů - líp. Bohužel toto nemůže místní dopravní odbor odstranit z vlastní iniciativy bez konzultace a souhlasu výše uvedených. Je to začarovaný kruh a my si tady můžeme psát, co chceme a současný stav bude přetrvávat. Nechtěl bych ale čekat do chvíle, až se tam něco špatného semele, ten nájezd je opravdu nešťastný a nebojím se slova nebezpečný, příliš příkrý a viditelnost při vyjíždění z vedlejší od Zahradní na hlavní I/19 výhled do doleva je katastrofický (právě kvůli clonění stromy a cedulí). S lipovými stromy bych ale byl opatrný, Jarda Švestkůj je na to háklivej ;-) což se poznalo při záměru výstavby TESCA v polích západně od stávající benziny JET.

Datum 15.08.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Bezpečnost

Odpovědět

Je to silnice I. třídy a o té rozhodují krajské úřady, místní odbor dopravy by to mohl jen iniciovat z titulu odpovědnosti za silnici u garáží, která se na I/19 napojuje. Problém je v tom, že pokud jeden orgán věc povolil, těžko najednou ta samá instituce začne pracovat na jejím odstranění.

Předmětné stromy nejsou lípy, ale stejně bych je viděl nerad pokácené.

Další taková cedule je na cestě od vlakového nádraží, v místě, kde se připojuje silnice od gymnázia. Sice je také úplně zbytečná, ale umístěna bez problémů.

Datum 16.08.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Bezpečnost

Odpovědět

Problém spíše vidím v tom, že místní dopravní odbor pod vedením Bc. Daniela nic neinicioval a pravděpodobně nic iniciovat nehodlá a pochybení samozřejmě nikdo neuzná. Zodpovědnost nikoho netrápí právě do té chvíle, než se něco špatného stane, a to je v tomto případě jenom otázka času. Pokud ale úřad něco bez promyšlení povolil (na začátku to někoho tento záměr musel napadnout), co je nejspíše rozporu s pravidly silničního provozu (nedostatečný odstup od odbočky, clonění výjezdu a nepřehlednost místa umístění cedule) tak nevím, která kontrolní instituce může nařídit nový přezkum tohoto "pochybení", ale možná že je to ten samý úřad. Lidi se tam možná od roku 2010 obměnili, tudíž teď to rozhodnutí může být jiné.

Já se ve své praxi ohlašování průzkumných vrtů a studní a povolování odběru podzemní vody nebo povolení vypouštění odpadních či dešťových vod vsakem mnohokrát setkat s tím, že problémy se mnohdy odvíjí od personálního obsazení jednotlivých odborů ŽP a vodoprávních (vodohospodářských) oddělení a s některými mám velmi dobré zkušenosti, s některými katastrofické a většinou to odnese právě investor stavby studny či ČOV se vsakováním.

Datum 12.08.2013

Vložil Radek Mazáč

Titulek Bezpečnost

Odpovědět

Ahoj, máš plnou pravdu. Ono by stálo za to, aby úředník města objel celé město, podobné cedule, reklamní plachty na plotech v křižovatce poznačil a pověřil TS k odstranění. Takových nebezpečných míst je více a lze to řešit během jednoho dne.

Datum 12.08.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Bezpečnost

Odpovědět

Tak jednoduché to, obávám se, není. Každá věc má svého vlastníka a není možné jen tak přijít a odstranit ji.

Datum 13.08.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Bezpečnost

Odpovědět

Stačilo by možná podat podnět na dopravní policisty buď na okresní správě ve Žďáře a nebo rovnou na kraj do Jihlavy, a možná by jsme koukali, že by se okolo toho začalo konečně něco dělat. Pokud ale vlastník pozemku, tedy Ředitelství silnic a dálnic, to místo na usazení cedule schválilo, a s AXOU má smlouvu o billboardu na dobu neurčitou, hned tak to rušit nebudou. Ale docela bych se nasmál, kdyby akce AXY byla časově omezená třeba na 2, na 3 roky a poté by se ukázalo, že s na to "jenom" zapomělo, a asi bych se tomuto jednání nedivil, šlendrián je všude, kam se dnes kdo podívá a hlavně to jsou byrokraté ze státní správy a státní megaspolečnosti.

Datum 14.08.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Bezpečnost

Odpovědět

Mělo by to být povolené krajským úřadem jako dopravní značení. Takže obracet se na policii by asi nemělo smysl...

Datum 14.08.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Bezpečnost

Odpovědět

Nejedná se o dopravní značení v rámci silničního provozu - "vnořená" značka na papírovém billboardu neplatí, ale jde o soukromý poutač (když to vemu vážně, tak reklamu pojišťovny AXA). Kdyby mysleli vážně tu čtyřicítku, dají ji na samostanou plechovou kruhovou značku. Málokdo to ale někdo dodržuje, i tu padesátku ne. Podle mě I/19 v těchto místech neprochází obcí, ale po okraji obce a původně taky byla koncipovaná jako severní "obchvat" města Bystřice, když se stavěla, než se k ní dostavěly rodinné baráky. Slušný kompromis by bylo max. povolené rychlosti třeba na sedmdesátku, jako je třeba na výpadovce z NMnM na ZR. Mnoho tam ale valí 90 i víc. Podle mě, až se tam stane nějaká vážná smrtelná sekačka na tom nepřehledném vyjíždění z toho nešťastného a prudkého nájezdu na hlavní silnici, tak se tím policejní dopraváci budou zabývat. Nicméně to, že se tam celé roky nic nestalo, přikládám malému zázraku... tady je bohužel filozofie časované bomby, tedy pokud se nic nestane, je to bezpečné, v pořádku a není třeba s tím něco dál dělat a zabývat se tím.

Datum 15.08.2013

Vložil Jaroslav Švestka

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Bezpečnost

Odpovědět

Není to dopravní značka, ale zřejmě je to povoleno jako dopravní zařízení podle § 66 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích.

Datum 15.08.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bezpečnost

Odpovědět

Je to jenom slovíčkaření... před tím jsi použil výraz dopravní značení a teď dopravní zařízení. Laicky řečeno je to jenom obyčejný poutač (billboard), kde si jeho provozovatel může nalepit co chce. Jeho účel je odvést pozornost řidičů od řízení. Na dálnici se několik nehod stalo právě proto, že řidiči civěli někam, kam by neměli a nevěnovali se dostatečně řízení. Tady v Bystřici je hlavní otázkou NEVHODNOST umístění těsně před výjezdem vedlejší na hlavní. Kdyby ta cedule byla posunutá dále, třeba až před aubotusovým nádražím nebo před garážemi u ul. Větrná, byla by situace přehlednější. Cedule musí umístěna tak, aby neblokovala výhled řidičům jak z hlavní tak i vedlejší komunikace. Já se jen divím, že místnímu dopravnímu odboru je tato situace šumák.

Datum 08.08.2013

Vložil Miroslav Veselý

Titulek Kdo to povolil?

Odpovědět

V první řadě, dotčený pozemek komunikace i zatravněného příkopu č. 3212/1 vlastní ČR - Ředitelství silnic a dálnic ČR, Na Pankráci 546/56, Nusle, 140 00 Praha 4. Trávu ale z nelibosti (z města se kvůli tomu soudili, ale soud prohráli) seče TS města a.s. Tudíž v povolování s tím musel souhlasit tento vlastník a s AXOU má nejspíše nějakou smlouvu o pronájmu. Pozemek níže okolo garáží vlastní Město Bystřice n.P., tudíž i město muselo být účastníkem řízení, a podle mě to nejspíše povolil místní odbor stavební za tiché podpory odboru dopravy a snad i dopravních policajtů z kraje Vysočina. Jinak si to nedovedu vysvětlit, proč tento "billboard" vykvetl na nejnevhodnějším místě zrovna u odbočky ze státní silnice I/19. Navíc rychlost 40 km/h v místech, kde nejsou žádné přechody pro chodce nebo pěší zóna je opravdu směšná a max. pro traktory.

Přidat nový příspěvek