Nezveřejněný článek

13.07.2018 02:25

Autor: Vít Novotný

Do červencového Bystřicka jsem poslal v termínu 18. 6. příspěvek. Jak jste si jistě všimli, můj článek zveřejněn není, přestože mám jako zastupitel na zveřejnění právo. Dodnes mně nikdo  nesdělil, proč příspěvek zveřejněn není. Cenzuru na příspěvky zastupitelů městská rada jednomyslně schválila až 26. 6. pod bodem 10 s tím, že každá strana má od srpna ½ strany a nesmí psát nic jiného, než své programové cíle a představovat kandidáty. Článek jsem ještě doplnil o nová fakta. Radnice tím dala jasný signál, že než aby odpověděli, raději zakáží se ptát.

Fakta o zneužití veřejných peněz vedením města

Jako člen kontrolního výboru jsem dostal podnět spoluobčana na protizákonné jednání našeho starosty a místostarosty, který vyšetřovala Policie ČR. Zákon o střetu zájmů č. 159/2006 Sb. paragraf 5 jim přísně zakazuje pobírání odměn za práci v orgánech městských společností, přesto si je, podle policie, nechali vyplácet nejméně 7 let. Dosud peníze městu a jeho společnostem nevrátili, přestože byli oba v průběhu vyšetřování seznámeni s tím, že odměny byly vypláceny v rozporu se zákonem. Vedení města takticky mlčí, proto se pokusím vše vysvětlit.

Nezastupovali prý město, ale sami sebe

V Bystřici došlo k situaci, kdy se oba naši představitelé nechali jmenovat radou města do orgánů městských firem. Jako radní spolurozhodovali o výši odměn za členství v městských firmách a tyto odměny si pak nechali protizákonně vyplácet. Členové dozorčích rad městských společností za svoji činnost dostávají odměny, ale starosta s místostarostou je pobírat od roku 2006 nesmějí, protože tuto práci mají zahrnutou ve svých platech. Byli nominováni proto, aby jako představitelé města město zastupovali a hájili jeho zájmy, nikoliv své! Dozorové činnosti dělají většinou v pracovní době, využívají služební auta apod.

Oba naši představitelé se na policii hájili tím, že v orgánech městských společností nebyli za město, ale jen za sebe. Policie jim opak nedokázala, přestože je uvedeno např. v zápisu z rady města číslo 15/06/2015: Ve společnosti pracuje dozorčí rada složená ze zástupců jednotlivých obcí. V našem případě je předsedou dozorčí rady starosta města Bystřice n. P.“ Našli bychom určitě mnoho podobných zápisů z městské rady a proto výmluva, že byli v městských firmách jen sami za sebe, je úplně mimo.

Ukázka z policejního vyšetřování:

Otázka komisaře: „ Působil jste od roku 2005 jako zástupce města Bystřice nad Pernštejnem na pozici člena představenstva společnosti Technické služby města a.s.? Inkasoval jste zde v období roků 2008 – 2014 odměny v celkové výši 384 955,- Kč? Jakou činnost jste pro společnost vykonával?“                                                                                                                                                        

Odpověď:“ Působil jsem zde jako fyzická osoba, nikoli jako zástupce města Bystřice“.

Otázka komisaře: „Od 30. dubna 2014 jste působil jako zástupce města ve společnosti Eden servisní a pobíral jako předseda dozorčí rady odměny.Jakou činnost jste pro společnost vykonával?“  

Odpověď: „Opět uvádím, že jsem v této společnosti působil pouze jako fyzická osoba a nikoli jako zástupce města Bystřice. Přesně nevím, jakou částku jsem inkasoval, bylo to hektické období. Jako předseda dozorčí rady jsem vykonával mj. dozor nad stavbou, chodil na kontrolní dny…“

Otázka komisaře: Působíte od října 2011 dosud na pozici člena představenstva VAS, a.s. a obdržel jste za první tři roky částku 666 426,00 Kč?

Odpověď: Ano, ale nejsem zde jako zástupce Bystřice.

Otázka komisaře: Z jakého důvodu jste neuváděl do roku 2013 do Čestných prohlášení o nabytém majetku podle zákona své příjmy a dary?

Odpověď: Protože jsem se domníval, že nedosahovaly jednotlivě výše 100 tisíc korun.

Způsobená škoda je dle policie vyšší jak 2 miliony korun a proto se policejní vyšetřovatelé obrátili na městské firmy, aby vyčíslily škodu, která jim neoprávněně vyplacenými odměnami vznikla. Prý není žádná! Kdo tato potvrzení pro Policii ČR za městské firmy podepsal? Zachraňují oba naše představitele před trestním stíháním jejich podřízení? Kteří zastupitelé jsou ve vedení městských firem a komunálních firem?

Technické služby města Bystřice – tříčlenné představenstvo společnosti tvoří kromě ředitele také starosta Karel Pačiska (ČSSD) s místostarostou Josefem Vojtou (SRBR) a společnost zastupuje každý člen představenstva samostatně. Předsedou dozorčí rady je zastupitel Bohumil Kotlán (KSČM) a členem zastupitel Petr Hanzlík (ČSSD).

Bystřická tepelná -  jediným jednatelem je místostarosta Josef Vojta, dozorčí rada - zastupitelé Hicham Nemrah (SRBR) a Antonín Tulis (KSČM).

Eden centre – jediným jednatelem je starosta Karel Pačiska (ČSSD), dozorčí rada - místostarosta Josef Vojta (SRBR) a radní Miroslav Novák (SRBR).

Eden servisní: jediným jednatelem je místostarosta Josef Vojta (SRBR), předsedou dozorčí rady starosta Karel Pačiska (ČSSD) a členem radní Vlasta Moncmanová (ČSSD).

Lesní společenství obcí – předsedou dozorčí rady starosta Pačiska

Vodárenská akciová společnost, a.s. – členem představenstva místostarosta Josef Vojta

Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko (SVK) – 1. místopředseda předsednictva místostarosta Vojta

Kromě odměn z těchto městských a komunálních společností se oba nechávali nejméně v letech 2010 - 2014 nezákonně odměňovat také radou města. Podle policie prý nelze doložit, kdo z radních pro vyplácení finančních darů z Města Bystřice n. P. hlasoval, ani jakou mimořádnou práci ve prospěch obce nad rámec svých povinností oba vykonávali.

Kdo za městské firmy podepsal neuplatnění škody?

Myslel jsem si, že kontrolní výbor bude moci alespoň prověřit, kdo za městské firmy policii sdělil, že žádnou škodu protizákonným vyplácením odměn neutrpěly.

Chtěli jsme také slyšet názor radních, zda naše představitele skutečně jmenovali do orgánů městských společností jen jako soukromé osoby, jak oba na policii tvrdili, protože záznamy z městské rady tomu nenasvědčují.

Po předložení důkazů vypuklo na kontrolním výboru zděšení, na co bychom ještě asi mohli přijít, a kontroly nám nebyly zastupitelstvem umožněny. Proto jsme odstoupili, výbor je od jara bez předsedy a nefunguje, což je opět porušením zákona. Starosta prohlásil na červnovém zastupitelstvu, že se bez kontrolního výboru do voleb obejdeme a pak se prý uvidí…

Oba naši představitelé se také vymlouvali na to, že o platnosti zákona o střetu zájmů nevěděli, protože Bystřice prý nemá právní oddělní. Podle Policie ČR je Svaz měst a obcí České republiky několikrát na platnost tohoto zákona upozornil a sami měli povinnost se s předpisy seznámit, protože mají jednat s péčí řádného hospodáře. Občané by měli být informováni, jak to v Bystřici funguje, protože hospodárné nakládání s veřejnými prostředky je v zájmu nás všech. Vyšetřovatel tedy trestní oznámení odložil a v odůvodnění sdělil, že pokud by komunální společnosti škodu dodatečně uplatnily, celou věc lze překvalifikovat.

Podle oslovených právníků a podle již existujících soudních rozsudků v této věci policie pochybila a neměla argumenty bystřických funkcionářů vůbec připustit. V orgánech městských a komunálních společností mají podle soudního rozhodnutí prioritně hájit zájmy obce a nikoliv zájmy své a nezáleží na tom, kdo je do těchto orgánů jmenoval.

Jak jsem nedávno zjistil, odměny pobírají v některých společnostech nadále, přestože na ně podle policie nemají nárok. Na příkladu Lesního společenství obcí je vidět, že v době policejního vyšetřování si starosta odměnu vyplatit nenechal, ale v následujícím roce už obdržel částku dvojnásobnou, tedy i za předchozí rok a odměny pobírá nadále. Z Vodárenské akciové společnosti se nechává nadále odměňovat i místostarosta.

Na výzvy k vrácení odměn oba nereagují a ke spáchání podvodu se tím vlastně přiznávají. Členové představenstva a dozorčích rad městských firem si zřejmě neuvědomují, že i oni mají povinnosti při správě cizího majetku, přesto částky za protiprávně vyplacené odměny nevymáhají. V každém jiném městě by muselo celé vedení radnice odstoupit, v Bystřici nám všem ukazují, že pro svůj prospěch umí udělat vše i bez právního oddělení.

                                                      Ing. Vít Novotný, zastupitel, Otevřená radnice

 

Zpět

Diskusní téma: Nezveřejněný článek

Datum 24.07.2018

Vložil Vít Novotný

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vítku, běž ...

Odpovědět

Dobrý den, tyto informace jsem zjistil na jaře letošního roku, nejprve jsme to chtěli "probrat interně na KV spolu s požadovanou kontrolou neklesajících mzdových nákladů na Edenu" a chtít nějaké vysvětlení (viz zápis z jednání KV). Bohužel se nám k tomu nikdo nevyjádřil tak jsme chtěli toto řešit na zastupitelstvu ale v tomto složení zastupitelstva nám jakákoliv kontrola nebyla umožněna tak jsme s kolegou z ANO rezignovali na členství v KV a medializace je až poslední krok takže odmítám nějaké účelové spojování s volbami.

Datum 24.07.2018

Vložil Ne

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vítku, běž ...

Odpovědět

Chcete tedy naznačovat, že předchozí kontrolní výbor v letech 2010-2014 na nic nepřišel a nebo spíše byl obsazen Pačiskovi a Vojtovi loajálními lidmi, tedy z ČSSD+KSČM nikoliv z opozice? Pak by to nějaký smysl dávalo. Ale stejně to načasování je jako s Babišem a Čapím hnízdem... to vytáhli taky před volbami. Může to být záměr nebo náhoda. Ale jak víme, věci někdy fungují kontraproduktivně.

Datum 22.07.2018

Vložil Černý rybíz

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Vítku, běž ...

Odpovědět

Jeho působení je opoziční a nic špatného ne něm nevidím. Je spíše hrdina, že se ozval. Pokud by se v kontrolním výboru neozval, Pačiska by s Vojtou nadále odměny pobírali a nám obyčejným občanům do očí vysmívali, že si mohou všechno. Ano, jediná cesta je tyto příživnické parazity nevolit do zastupitelstev znovu. Ale dojde to těm hloupým, nevidomým, neslyšícím a němým?

Datum 23.07.2018

Vložil Ano

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vítku, běž ...

Odpovědět

Vypadá to, že všichni voliči kteří nevolili opozici v BnP jsou podle vás hloupí a ti chytří jsou jen ti kteří tady jako diskutují že. Voliči kteří volili koalici/ti hloupí/jí budou volit znovu protože opozice která jen uráží a vyloženě lže je jen pro srandu králíkům.

Datum 23.07.2018

Vložil Černý rybíz

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vítku, běž ...

Odpovědět

Musím se tedy zasmát. Kdo tu v Bystřicku opoziční zastupitele uráží, je právě zhrzený Pačiska. Na článku Novotného nevidím nic lživého, pokud označujete něco jako za lež, velice bych uvítal, co konkrétně je lež, a co je tedy podle vás pravda, jinak si tu jako anonym můžete plácat co chcete, ale nebudete nikdy brán vážně.

Datum 23.07.2018

Vložil Martin Bednář

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vítku, běž ...

Odpovědět

Milý ANO, pokud je vám jedno, že si starosta s místostarostou bužíruje z vašich daní a okrádá tak město a zneužívá městské firmy ku prospěchu svému (viz zákon 159/2006 Sb.

§ 5

(1) Poslanci nebo senátorovi, který zastupuje stát v řídících, dozorčích nebo kontrolních orgánech podnikající právnické osoby, pokud v ní má stát, jím ovládané právnické osoby, Česká národní banka, nebo všechny tyto osoby společně, podíl nebo hlasovací práva, nenáleží za tuto činnost odměna, podíl na zisku nebo jiné plnění, s výjimkou plnění, které veřejný funkcionář obdrží v podobě úhrady pojistného na pojištění odpovědnosti za výkon funkce nebo které obdrží v souvislosti se svou účastí na jednání těchto orgánů v souladu s běžnými zvyklostmi do výše 10000 Kč ročně.

(2) Veřejnému funkcionáři uvedenému v § 2 odst. 1 písm. o) a p), který je krajem, hlavním městem Prahou, obcí, městskou částí nebo městským obvodem územně členěného statutárního města nebo městskou částí hlavního města Prahy určen, aby vykonával funkci člena řídícího, dozorčího nebo kontrolního orgánu podnikající právnické osoby, pokud v ní kraj, hlavní město Praha, obec, městská část nebo městský obvod územně členěného statutárního města nebo městská část hlavního města Prahy nebo jimi ovládaná právnická osoba má podíl nebo hlasovací práva, nenáleží za tuto činnost odměna, podíl na zisku nebo jiné plnění, s výjimkou plnění, které veřejný funkcionář obdrží v podobě úhrady pojistného na pojištění odpovědnosti za výkon funkce nebo které obdrží v souvislosti se svou účastí na jednání těchto orgánů v souladu s běžnými zvyklostmi do výše 10000 Kč ročně.

(3) S funkcí poslance nebo senátora je neslučitelný výkon funkce v pracovním nebo služebním poměru k České republice, pokud jde o funkce jmenované nebo o funkce, v nichž se při výkonu státní správy rozhoduje,

a) na ministerstvu nebo na jiném správním úřadu,

b) na státním zastupitelství nebo soudu,

c) v bezpečnostních sborech5), ozbrojených silách České republiky, Nejvyšším kontrolním úřadu, Kanceláři prezidenta republiky, Kanceláři Poslanecké sněmovny, Kanceláři Senátu, státních fondech a v Kanceláři Veřejného ochránce práv.

§ 6

(1) Veřejný funkcionář uvedený v § 2 odst. 1 písm. c) až p) a odst. 2 písm. b) až g) se nesmí po dobu 1 roku od skončení výkonu funkce stát společníkem anebo působit v orgánech podnikající právnické osoby, anebo uzavřít pracovněprávní vztah se zaměstnavatelem vykonávajícím podnikatelskou činnost, pokud taková právnická osoba nebo zaměstnavatel v posledních 3 letech přede dnem skončení funkce veřejného funkcionáře uzavřeli smlouvu se státem, územním samosprávným celkem nebo právnickou osobou zřízenou zákonem nebo zřízenou či založenou státem nebo územním samosprávným celkem, jednalo-li se o nadlimitní veřejnou zakázku, a pokud veřejný funkcionář nebo orgán, ve kterém veřejný funkcionář působil, o takové smlouvě rozhodoval.

(2) Omezení veřejného funkcionáře uvedená v odstavci 1 platí obdobně pro právnické osoby, které jsou podnikající právnickou osobou nebo zaměstnavatelem uvedenými v odstavci 1 zřízeny nebo ovládány.)," konec citace výtahu ze zákona

a nadále ho budete i přes tyto nesporné důkazy volit, tak pravděpodobně nebudete ten chytrý, ale hloupý. Zamyslete se nad sebou.

Datum 23.07.2018

Vložil Ano

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vítku, běž ...

Odpovědět

Důkazy, důkazy ,paragrafy a Bůh ví co ještě.Vy si myslíte že je někdo potrestá?Trvá to údajně 10 let a co se stalo ,nic.Jste v opozici a tak se snažte.

Datum 24.07.2018

Vložil Martin Bednář

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vítku, běž ...

Odpovědět

Potrestat by je mohl skutečně nezávislý soud, nikoliv ovlivněné policejní ředitelství, kde může mít Pačiska s Vojtou známé... jde o to, že citovaný zákon o střetech nelze napasovat na fyzické osoby podnikající, kteří mohou být paralelně veřejnými funkcionáři. Na tento jediný argument to zkouší a jelikož se neshledala žádná škoda, věc je ukončena a odložena k ledu. Možná by pomohlo podat podnět na nejvyšší nadřízené, tedy rovnou na ministerstvo spravedlnosti, jak by se k tomuto postavilo, tedy pokud nějaká spravedlnost v tomto zkorumpovaném státě vůbec existuje.

Datum 24.07.2018

Vložil ab

Titulek pro Martina Bednáře

Odpovědět

Pořád ještě doufám, že ne všichni jsou podplacení.
jestliže máte důkazy, že místní policisté nekonají svou práci dobře, můžete napsat tomuto pánovi.
brig. gen. Mgr. Miloš Trojánek
ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina
krpj.kr.sekret@pcr.cz


nebo na podatelnu KŘP kraje Vysočina
krpj.k.podat@pcr.cz

Já osobně si myslím, že místní policisté opravdu nejsou kompetentní osoby.

Takže, máte šanci.
To, že napíšete soukromý email se nikdo z místních mafiánků nedozví.
A náš pán Pačiska je v celorepublikové i krajské úrovni jen malý červíček.
To že by měl podplacené Policejní prezidium nebo krajské vedení policie o tom pochybuji.

Odbor vnitřní kontroly Policejního prezidia České republiky
pp.ovk@pcr.cz

Datum 24.07.2018

Vložil Martin Bednář

Titulek Re: pro Martina Bednáře

Odpovědět

Usnesení ke stažení zde na stránkách řešilo KPŘ Vysočina, územní odbor Žďár nad Sázavou, oddělení hospodářské kriminality, jméno komisaře je zabíleno, tudíž postoupení výše na kraj do Jihlavy jako dobré řešení nevidím. Ti to opět přesunou zpět na místní ředitelství... nadřízené krajskému PČR je Ministerstvo vnitra, respektíve Policejní prezídium to je skutečně jediná a poslední možnost. Tam taky mají lidi, zabývající se hospodářskou kriminalitou. Tj. Policejní prezidium České republiky. - Úřad služby kriminální policie a vyšetřování. - Odbor hospodářské kriminality. Adresa: Strojnická 27, 170 89 Praha 7 Holešovice

Datum 24.07.2018

Vložil Boháč

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vítku, běž ...

Odpovědět

Když tedy je věc ukončena s tím že nevznikla žádná škoda,a věc je dána k ledu,tak o co vám člověče skutečně jde?Jsou v tom volby že?Jenom že na těchto stránkách je neovlivnite.Tyto stránky v BnP nikdo nečte.V této diskusi diskutují pod svým jménem jen pár lidí,jinak jsou to jen anonymní trdla včetně mě
.

Datum 24.07.2018

Vložil Martin Bednář

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vítku, běž ...

Odpovědět

Věc je ukončena a dána k ledu pouze na místní úrovni... není vyloučeno, že na celorepublikové úrovni lze kauzu znovu otevřít. Nemyslím si, že by se k tomu postavili úplně stejně. Případně máme ještě dalšího ochránce práv občanů, a to ombudsmana, který by věc z právního hlediska rozebral tak, jak to neudělali policajti ve Žďáře. Pan Švestka se jako podvedený občan také cítí.

Datum 24.07.2018

Vložil Uvaděč na pravou míru

Titulek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vítku, běž ...

Odpovědět

Boháči, divil byste se, kdo tyto stránky čte nebo nečte. Minimálně půlka MěÚ o těchto stránkách ví. Škoda nevznikla proto, že jednatelé městských firem tolerují trestní chování těch dvou floutků a podvedení občané na konci řetězce jsou jim naprosto ukradení. Přitom třeba TS města a.s. mají byznys založený třeba například na produkci odpadků občanů. Je to organizovaný zločin... sednout by si měli všichni, včetně jednatelů městských firem, jmenovaných jak jinak, než rudooranžovou koalicí ČSSD+KSČM. Pokud se ale nezmění politické klima v BnP, nezmění se nic a bude se veselé krást, stejně jako za komančů, kde se to velmi podobně tutlalo a zametalo pod koberec.

Datum 11.11.2018

Vložil třešiňka

Titulek Re: Vítku, běž ...

Odpovědět

Naprostý souhlas

Datum 18.07.2018

Vložil Josef

Titulek Výzva, vraťte odměny, všichni!

Odpovědět

Co kdyby se bystřičtí zastupitelé chovali podobně jako třeba v Sázavě? To bych jim skutečně poděkoval.

https://www.denik.cz/z_domova/sazavsti-zastupitele-se-vzdali-svych-odmen20090711.html

Datum 19.07.2018

Vložil Pepek Vyskočil

Titulek Re: Výzva, vraťte odměny, všichni!

Odpovědět

Sázavští zastupitelé nejsou rozhazovační socani, v tom je ten fígl...

Datum 15.07.2018

Vložil Cenzura

Titulek Cenzura

Odpovědět

Rada si pravidla stanovila na srpnové až zářijové číslo Bystřicka, proto je zvláštní že retrospektivně pravidla napasovala i na červencové číslo a ing.Novotného zcenzurovala. No hnus, velebnosti. Zde se ukázalo, kdo ovládá městský tisk a kdo do toho kecá a má na to nemalý vliv. Kromě šéfredaktorů Jurmana a tajemníka to jsou zřejmě i Pačiska a místostarosta. Zase tu máme oba dva Vojty. Je to rarita, neexistuje žádné město v ČR kromě Bystřice, kde pracuje bratrský tandem místostarosta+tajemník.

Datum 17.07.2018

Vložil ab

Titulek Re: Cenzura

Odpovědět

Když tedy máte takovou jistotu že to co se děje na radnici BnP jsou podrazy, zlodějny, máte konkrétní jména a čísla, vyjádření policie že se trestný čin nestal a přečin také ne,tak proč to nenabídne veřejnoprávní televizi ČT?Ti po tomto materiálu skočí .Ti maji se zlodějnama a podrazy obrovské zkušenosti.

Datum 18.07.2018

Vložil Cenzura

Titulek Re: Re: Cenzura

Odpovědět

Kauza ještě není uzavřená, jak píše pan Novotný. Pokud Pačíska s Vojtou neoprávněné odměny zpět nevrátí, dávají nám skutečně krásný příklad chování v komunální politice, nad kterým si bohužel musím jako zcela obyčejný občan, který ani nefiguruje v žádných firmách, nevlastní žádné akcie, nepobírá žádné odměny za nic, odplivnout. Tito zvolení nefarizejští samozvanci nejsou tu pro lidi, ale pro prachy, pro prachy a nominují se do trafik z osobního prospěchářství.

Datum 18.07.2018

Vložil Bledá závist

Titulek Re: Re: Re: Cenzura

Odpovědět

ale kušuj... zase sprostě závidíte. Kandidujte, nechte se zvolit a pak taky můžete rejžovat a těžit z městských firem, jak to dělá většina zastupitelů. Připomínám, že to nejsou ani starosta s místostarostou, ale i radní a mnozí další zastupitelé, co jsou třeba čirou náhodou řediteli městských firem, že... co třeba takový Mašík, Nemrah, a spol.